30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 16.1.2009 15:02

Co jste četl v padesátých letech, netuším.

Ale o thoriových množivých reaktorech těžko.

Množivé reaktory s rychlými neutrony byly ověřeny, ale v dobách laciného uranu byl jejich provoz drahý. Reaktor BN-600 funguje v Bělojarské elektrárně na Urale a funguje k všeobecné spokojenosti přes čtvrt století. Palivo vyrábí ("množivý") z U238 - rozhodně ne z thoria - a to záchytem neutronu a rozpadem U238 - U239 - Np239 - Pu239. Teď tam staví BN-800 a plánují už typový BN-1200. Francouzi a Japonci jsou tam furt, jak tuto technologii zkoumají.

Palivo ze směsi uranu a thoria bylo otestováno v reálných podmínkách běžného tlakovodního reaktoru a osvědčilo se. Výroba USA, testovali v Rusku.

Ludva 17.1.2009 8:55

Re: Co jste četl v padesátých letech, netuším.

Tak si počtěte Vy. Už v 50tých letech byl zformulován princip ADTT reaktorů na přeměnu thoria na štěpitelný uran 233. A za množivé reaktory můžeme považovat ty, které přeměnují neštěpitelný materiál (třeba uran 238 nebo thorium) na štěpitelný. Kapišto ?

liberal shark 16.1.2009 14:04

Re: Atom ano, ale odkud uran

Uranu a obohacení je na světovém trhu dost.

Nový 16.1.2009 18:18

Re: Atom ano, ale odkud uran

Buď můžeke  těžit doma  nebo si  ho  nakoupit (  a  předzásobit  se )  od   některého ze  světových dodavatelů.

Martin 16.1.2009 13:23

Argumentace zastánců jádra

Pane Janouchu, tato krize přinese jedno potvrzení, že plyn tak jako tak poteče, protože jsou v tom obrovské peníze a byznys je byznys. Je to o strategických zásobách. není ale překvapivé, že zastánci jádra využívají této skutečnosti využívají ke své argumentaci.  Je to jejich právo.

Pavel 16.1.2009 15:03

Re: Argumentace zastánců jádra

A můžete nám Martine říct kdy? Vaše řeči nikoho nezahřejí.

cipísek 16.1.2009 15:17

Re: Argumentace zastánců jádra

To máte pravdu,Martine-poteče.Jen se úplně přesně neví kam (co takhle na příklad do Číny,tam se toho vejde a v cestě není Ukrajina?).Nebo si myslíte,že současné "přiškrcení" je poslední v historii a že je to jen náhoda ?

chk 16.1.2009 17:56

Re: Argumentace zastánců jádra

S tím byznysem máte bohužel pravdu. A až se soukromý německý RWE rozhodne prodat plyn z našich zásobníků třeba do Německa.... co budete dělat pak? !

Schumacher 16.1.2009 12:34

Já si dovedu představit jedno rozumné využití produkce biolihu....

Čepovat ho zdarma (bezplatně), aby se blbci brzy uchlastali. Třeba z cisteren jako při poruše vodivodního potrubí. Tím by se i zemědělci zbavili přebytků. Problém vidím v tom, že takový chvályhodný projekt, třeba by na něj šly vyrazit dotace z EU, by skončil na spoustě nezodpovědných, kteří místo aby špiritus řádně prohnali svými játry, užívali by ho k otopu a pro pohon přibližovadel. I já bych se s kyblíkem postavil do frony, ba i barel bych přistavil....

modřín 16.1.2009 16:47

Re: Já si dovedu představit jedno rozumné využití produkce biolihu....

Myslím, že potopa světa by měla menší následky než cisterny s etylalkoholem na ulici a ještě k tomu zdarma. Jak upozorňuji jinde a v jiných souvislostech, blbců je většina bez ohledu na stranickou příslušnost či inklinaci. Ti nezodpovědní by tvořili zanedbatelnou menšinu, asi jako žitafy v Arše Noemově

Schumacher 16.1.2009 18:12

A na silnicích by bylo volněji,

a auta by nebylo třeba zamykat. Jenže než by k tomu došlo, tak by byl tuze ošklivý nepořádek.

Schumacher 16.1.2009 18:16

A aby to šlo rychleji tak to střídat.

Cisterna s etylalkoholem, cisterna s metylalkoholem, cistena s etylalkoholem, cisterna s metylalkoholem.... Já bych si na to pořídil testovadlo, protože do motoru je lepší meťák. A do palivových článků. Ty zatím nemám, ale pro případ, že budou, pár sudů by bodlo.

huhu 16.1.2009 11:14

ano vývoz energie

ta myšlenka, že bychom se ČR stala ještě většími vývozci elektřiny je naprosto správná. Z výsledků ČEZ je to jasné. Jen je třeba udržet zisky z toho v českých rukách.

A taky to předpokládá podpořit rakouské a německé zelené (tak jako oni si tady platí Kuchtovou), aby neustali ve svém úsilí mařit výstavbu JE ve svých zemích ! ;-P

Ludva 16.1.2009 11:04

Nepopraskal plynovod ?

Jak slyším o haváriích vodovodních řadů, tak bych se nedivil, kdyby odstavené plynovody popraskaly. Kdoví, jestli se v dohledné době vůbec dají zprovoznit.

vita 16.1.2009 11:09

Re: Nepopraskal plynovod ?

Ano, TO může být problém. Ty roury jsou v zemi cca 30 let, za tu dobu určitě pracovala koroze a stárnutí materiálu, byly pod stálým tlakem - a teď najednou Naftohaz odčerpal plyn na tlak, který odmítá prozradit. Protože by tím prozradil, kolik ho ukradl...

Kdo ví, jestli se tranzitní trubka někde nezbortila...

Ale Naftohaz už přiznal, že přinejmenším jižní větev na Balkán je schopen zprovoznit okamžitě a čeká na politický pokyn.

vládík 16.1.2009 10:48

Škoda

Bagatelizace problematické regulovatelnosti výkonu jaderných zdrojů snížila validitu celého blogu.  Problém totiž existuje - jak z hlediska regulace výkonu v rámci dne a týdne, tak z hlediska (částečně mizejícího) propadu výkonu v letních měsících. O regulaci kmitočtu nemluvě.

liberal shark 16.1.2009 13:59

Re: Škoda

Primární regulaci (frekvence) jaderný blok ani nepozná. Všechno se odehraje v rámci dynamických vazeb mezi primárem a sekundárem. Sekundární regulace se v pohodě uveze malým pohybem klastrů. A snížit plánovaně výkon na víkend o 20% se dá v podstatě kdykoliv (mimo konec kampaně). V létě je účinnost bloku nižší vlivem vyšší okolní teploty. Takže suma sumárum, jste mimo. ;-P

vládík 16.1.2009 15:22

Re: Škoda

Vážně? A proč tedy dispečink nakupuje výkon pro primární regulaci? Je pravda, že primární regulaci JE nepozná. Regulují zejména vodní a plynové elektrárny.  Snížit výkon na víkend ovšem lze - nejspíš odstavením některého bloku. Což je ovšem záležitost problematická. O snížení životnosti častým odstavováním nemluvě.  Odhaduji "letní" snížení účinnosti cyklu (s mezipřehříváním) zvýšením teploty chladící vody o 15 oC na cca 4 %. To asi pokles spotřeby nevyrovná.

Mejla 16.1.2009 19:42

Vládíku, díky za snad jediný rozumný příspěvek. Ale antiplynoví fanatici žijí v zajetí sovětských představ

o levné elektřině z jaderných zdrojů. V 50. letech se dokonce v socialistickém bloku psalo, že elektřina z jádra bude tak levná, že se ani nevyplatí instalovat elektroměry.

loiz 16.1.2009 21:49

Re: Vládíku, díky za snad jediný rozumný příspěvek. Ale antiplynoví fanatici žijí v zajetí sovětských představ

"V 50. letech se dokonce v socialistickém bloku psalo, že elektřina z

jádra bude tak levná, že se ani nevyplatí instalovat elektroměry."

to jste si ted vymyslel, nebo si to s necim (jako obvykle) spletl, nebo snad mate nejaky doklad?

ps- Temelin je druhym nejlevnejsim energetickym zdrojem CEZu (po Dukovanech), krome starych prehrad.

modřín 16.1.2009 16:56

Re: Škoda

Pomine-li nedostatek el.energie a bude-li přebytek, během dne nebo týdne, není nic jednoduššího než z něj dělat vodík. O přečerpávacích elektrárnách nemluvě.

M. Zima 16.1.2009 10:46

Ještě něco pane Janouch, co opravdu nevíte :

Ceny plynu jsou teď zásluhou skluzu proti naftě nahoře. Němci mají 46 funkčních zásobníků, které je potřeba při těchto cenách vyprázdnit, protože je jasné, že ceny padnou. Proto zásobují např. Sarajevo a rádi by, jak včera prohlásili u zásobníku v solných kavernách u Grohnde (u holandských hranic) zásobovali i Bulharsko, kdyby se tam dostali, čerpání ze zásobníků jede jenom na 50%, chápete teď problém? A Vy blábolíte o nedostatku.

Jura Jurax 16.1.2009 11:49

Re: Ještě něco pane Janouch, co opravdu nevíte :

Jojo - a na jak dlouho přežijí jenom z těch zásobníků?

vita 16.1.2009 13:20

Němci mají především plynovod JAGAL,

německou to část plynovodu Jamal-Evropa, který nevede přes Ukrajinu. Tudíž ho nemůže dvojka Juščenko-Tymošenková zablokovat - a ještě jednou tudíž jede na plný céres. Tak, že i na Česko se 9M m3 denně dostane. Přes Olbernhau a Horu Sv.Kateřiny.

Jenže ten plyn se dá dopravit nejvýš do Lanžhota (kdo by to dělal...), Slováci reverzovat neumějí.

EU by už skutečně měla projevit společnou vůli a na Juščenka zatlačit tak, aby buď praskl nebo povolil. Jenže to by museli EU politici nejdřív přiznat, že jejich letitý miláček a "demokrat" je zloděj a vyděrač! A to se nechce, jejda, to bolí...

Berkowitz 16.1.2009 10:28

Rekvalifikace

samozvaného předsedy SZ, Bursíka je na obzoru, proslýchá se, že se bude přeškolovat na topiče v Kernkraftwerke !

liberal shark 16.1.2009 14:00

Re: Rekvalifikace

Néééééééééééééé ;-€

vita 16.1.2009 10:26

Nic proti budování dalších JE a energetické bezpečnosti,

ale dovolím si připomenout, že za současné problémy s plynem může jednoznačně Ukrajina - jak nedohodou o cenách, tak vypovězením tranzitní smlouvy (porušila jí podepsanou Energetickou chartu EU), tak hlavně vytvořením špuntu a nepouštěním ruského plynu. Navzdory tomu, že i Naftohaz přiznává, že s otevřením "kohoutů" čeka jen na pokyn z Kyjeva.

Ruský plyn proudí bez problémů všude, kde nesedí na potrubí Juščenko s Tymošenkovou. Plynovodem Ja-Evropa do Polska, Německa a přes Horu Sv. Kateřiny i k nám, Blue Streamem do Turecka, do Pobaltí i Finska... Všude mimo zem Nikoly Šuhaje.

M. Zima 16.1.2009 10:33

Za současné problémy může také český diletantismus, neschopnost uzavřít smlouvu. Říman, Topolánek, Vondra, ... jsou to blbci.

vládík 16.1.2009 10:46

Re: Za současné problémy může také český diletantismus, neschopnost uzavřít smlouvu. Říman, Topolánek, Vondra, ... jsou to blbci.

Vážně. Ona není smlouva uzavřena? A ono by nešlo prodávat plyn jen na základě smluv mezi podniky? Jistěže: šlo. Ale když někdo nechce..... (nerad bych rozhodoval, zda Rusko, nebo Ukrajina - oběma jde a/ o cenu plynu b/ o tranzitní poplatky c/ o případný vstup Ruska do přenosové soustavy Ukrajiny).

M. Zima 16.1.2009 10:55

To třetí je

stejně jak to bylo v Bělorusku rozhodující, Rusové se snaží to celé dostat v Evropě pod kontrolu, v severovýchodním Německu začínají společně s Němci budovat největší zásobník Evropy, je to technicky vysoce zajímavá věc.

Vy mluvíte jak Topolánek kecá. U správných smluv nejde o to, kdo co chce, ale co říká smlouva. Já se s Vámi vsadím, že typy jako Vondra, Topolánek, Říman vůbec nevědí, co vlastně diletanti, jako Potužník vyjednali. Kvůli tomuto fiasku dnes mluví Merkel s Putinem v Berlíně a Topolánek je nezajímá, on jeho šanci měl a promarnil ji. Je to stejné, jako Hrabě na BV, atd. jsou to povrchní čeští šumaři zafixovaní na komunistická hesla o atomu a pod. Opakuji, jsou to blbci, to mi můžete věřit bez vyjímky.