6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Green Deal přichází, připravte si peněženky

Cena elektřiny se oproti loňsku zvedla více než na dvojnásobek, podobně roste zemní plyn a povolenky - to je úplná raketa díky spekulantům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ganaur 23.8.2021 9:21

Další blábol nevzdělance, který si myslí, že „no" je oxid dusíku, ale přitom to byl jenom povzdech nad jeho ptákovinami!;-D:-P

J. Hajský 23.8.2021 10:04

Krásně to píšete, pane Rado, cituji:

"Zároven mám ale za to, že kulturně hodnotný život lze vést na zlomku dnešní měrné spotřeby kdy průměrný jedinec v ČR podle přepočtu ze spotřeby primárních energetických zdrojů konzumuje více jak stonásobek biologických potřeb a jeho ekostopa několikrát překračuje úživnost území."

Stačilo napsat: Žijme kutrurně hodnotným životem jako lidé v osmnáctém století, kteří také nevyužívali elektřinu a další energetické zdroje.

I. Polák 23.8.2021 14:21

Pane Hajský, to nepůjde. Vždycky, když vidím historický film tak mne fascinuje jak hladce tenkrát fungovala osobní doprava založená na koňských povozech. Kde byste dneska vzal tolik koní! A ani postupný přechod by nebyl možný vzhledem k množství obyvatelstva tenkrát a nyní.

P. Kubáč 23.8.2021 10:40

Když příjdou kamkoliv do světa dva chlapi a jeden říká "nabízím chudobu" a druhý říká "nabízím jadernou energetiku" - který bude spíše vyslyšen ;-)))

V. Petr 23.8.2021 10:50

V Bruselu ten první...

Z. Lapil 23.8.2021 13:56

Neříká se chudoba, říká se optimalizace spotřeby ;-).

Mmch - v SSSR byl cukr na příděl ještě někdy v r. 1988, i když tam byla nejspíš důvodem "nadměrná spotřeba" skrze domácí pálenku. Zdroj: děda na pláži u Černého moře. Nevěděl kolik, správcem potravin byla manželka, tak jsme se ani nedozvěděli, jak moc musejí tím cukrem šetřit.

V. Petr 23.8.2021 10:48

Člověk, který se ohání ideologií činí tak obvykle proto, aby vás připravil o peníze. Ideology bych poslal k lopatě aby z nich byl alespoň nějaký užitek"!

O. Kaucký 23.8.2021 12:09

Podle vás, na každý kopec větrník, na pole místo obilí solární panely? Levně vyrábět mimo Evropu a za draho zde prodávat? Všechny nesmysly, které lidi nechtějí, dotovat? To je ten příklad, který si máme vzít?

Pryč z EU.

Mimo jiné ta nákladovost klesla, protože se spousta výroby utlumila nebo zanikla, přestalo se mimo jiné zbrojit.

Z. Lapil 23.8.2021 13:51

Sdílet? Koupit, pane Rado, koupit!

Většinou je s vámi těžko vysloveně nesouhlasit, ale obvykle to má tři chybičky:

1/ Neexistuje dostatečně funkční technologie.

2/ Ta aspoň částečně funkční je pekelně drahá; ekonomicky i ekologicky. Uvědomujete si například, že nejběžnější tepelná izolace na baráky je buď ropný produkt zvaný polystyren nebo skelné vlákno, což vyžaduje tavení skla? Že jezdit elektromobilem znamená tahat autem zhruba(!!!) půl tuny balastu navíc? Ano - spalovací motor jsem už odečetl.

3/ Dosáhnout jejího masového zavedení v požadovaném čase je možné pouze za použití totalitních metod: kdo si dovolí nezavést, bude potrestán.

Zhruba: na fotovoltaiku začnu opravdu věřit, až výroba těch panelů pojede na elektřinu ze Slunce a bude prosperovat bez dotací. Do té doby jsou to jen řeči.

Jsem technik, takže vím, že při správných předpokladech dokážete získat výsledek "vyhoví" skoro vždycky. Jedním z těch předpokladů je, že se "to" nebude realizovat.

K. Wágner 23.8.2021 6:44

Tak s tím dřevem je to trochu jinak. Dřevo podražilo a v ČR je ho nedostatek. Kůrovcového řeziva se už nedostává, kvalitní materiál jde do světa...

J. Basler 23.8.2021 5:12

JJ, už zase zopakuji svoji mantru: železo, ocel, sklo, cement, hliník, umělá hnojiva a třeba plasty se pomocí solárů a větrníků nevyrobí. Nemocnice a nepřetržité provozy taky potřebují pořád elektřinu. O domácnostech ani nemluvě...

Čína na GD kašle, vesele otevírá další a další uhelné elektrárny a naše "úspory CO2" lehce smázne... Až všechno "špinavé" odněkud nakoupíme (v EU se to určitě výrabět nebude), tak si nás koupí a bude po ptákách. Obrazně i možná doslova...

P. Rada 23.8.2021 8:53

Mýlíte se v tom, že Čína na "G.D." kašle. To prostě už proto, že i součastné imise CO2 v přepočtu na osobu má optoti ČR zhruba poloviční a v HDP na osobu nás dotahuje. Důsledky klima změn přitom už nese relativně větší.

https://chmibrno.org/blog/2018/12/08/co2-emise-podle-zemi/

https://www.denik.cz/ze_sveta/cina-metro-povodne-zachranari-tragedie.html

Vážnějším podnětem jsou pro Čínu výrazně větší dopady klimatických změn pro její geograficko - ekonomicky diverzifikované území. Nejlidnatější a ekonomicky nejvýznamější oblasti totiž leží v prakticky rovinách poblíž oceánů kam ale dosahují povodnové vlny s horstev s klesající retenční schopností - i vlivy růstu hladin oceánů. Výrazněji jak u nás tam hrozí sucha či právě povodně a nebo i zasolování pobřežních půd v deltách řek.

V. Petr 23.8.2021 12:43

2018 Čína 7,4 tun CO2 per capita

2018 ČR 9,6 tun CO2 per capita

2018 EU 6,8 tun CO2 per capita

P. Rada 23.8.2021 4:27

Redakce NP se převzetím takto napsaného článku opět projevila dehonestační a lživou propagandou. Dehonestačním prvkem je např. opakované presentování slovího spojení "zelení (idioti)".

Lživost pak spatřuji zejména v tom, že autor pomíjí známý fakt, že dosavadní cena energií i surovin je obecně a dlouhodobě postavena na neudržitelné situaci civilizačního života na rostoucí ekologický dluh tvorbou a rozptylem nerecyklovatelných externalit a těžbou neobnovitelných surovin. Extenzivně koncipovaný systém se v prakticky uzavřeném planetárním systému se nutně musí dříve či později zhroutit. To proto, že dlouho proklamované naděje, že všechny problémy jednou vyřeší nové technologie (intenzifikace), se v klíčovém oboru kterým je energetika nenaplnily. EROEI těžby energií totiž už prakticky století v dominantosti klesá. Doposud roste jen masivnost těžby. Tento principielní civilizační problém je přitom popisován už dlouhá desetiletí:

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

https://medium.com/insurge-intelligence/the-new-economic-science-of-capitalisms-slow-burn-energy-collapse-d07344fab6be

https://ourfiniteworld.com/2019/01/30/how-the-peak-oil-story-could-be-close-but-not-quite-right/

Na dnešní relativně nejpohodlnější život za celou civilizační epochu, pro ignoraci faktů přebujele chtivou konzumní společností, začnou stále více "doplácet" následující generace. To nejen finančně v systému kdy peníze nemají makroekonomicky už celá sesetiletí žádné faltické krytí a jsou tedy jen projevem křehké mezilidské důvěry ale i fakticky degradací nosné kapacity životního prostředí s až fatálními důsledky.

Dehonestačně-demagogické články jen situaci zhoršují navozováním vnitřního společenského napětí - namísto věcnější diskuse o možnostech hledání východisek s obecně se zhoršující situace dlouhodobě navozené překračováním mezí planetární stability:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

J. Basler 23.8.2021 5:25

Hezké výzvy, jen mám dojem, že až se šáhne lidem hluboko do peněženek nejen kvůli energii, ale i následně dražším výrobkům, tak se na to lidé na celém světě vykašlou. Horizont politika je 4-5 let, u lidí (těch, kteří trochu uvažují) je to, odhaduji, tak 20 let a vizionářů je žalostně málo. Hodně je těch, co žijí od vyplaty k výplatě s výhledem na rok, dva... Až nebudou mít eletřinu, teplou vodu a teplo v bytě, bude vize naprd, zvlášť, když nebudou mít na živobytí...

Ale jinak máte pravdu, jen bych v tom nekoupal NP...

P. Rada 23.8.2021 7:23

Ekonomické nůžky se navíc k tomu co jsem napsal dlouhodobě rozevírají a souhlasím že už jen tím společenská konfliktnost narůstá.

Moje konstatování o přebírání pejorativních textů redakcí je věcnost - nikoliv "koupání". Žel věcnost navíc taková, která fakticky navazuje na rétoriku kolektivní viny na které jsou postavené nesmiřitelně smýšlející ideologie.

Přebírání textů je dnes na NP praktikované už spíše jak reklama - totiž bez toho aby zde autoři takovéto rétoriky osobně diskutovali, vysvětlovali či obhajovali své postoje... - jak tomu bylo ještě za dob etablování tohoto portálu.

Z. Lapil 23.8.2021 14:01

No moment - přes kolektivní vinu jste tady vy. Přinejmenším skrz kumulativní emise CO2.

P. Milan 23.8.2021 8:43

Zeleného idiota se dehonestující pojem dotkl. Jako kdyby nějakou čest měl.

F. Kusák 23.8.2021 8:59

A to já jsem za pana Radu rád. Patří do diskuze. A vůbec není pravda, že jeho názory jsou idiotské. Já mám sice střízlivější a reálnější pohled na svět (tedy alespoň si to myslím), ale Bože chraň kdyby všichni měli názory jako já.

P. Milan 23.8.2021 11:35

To je dobře, že jste ZA něj rád. On sám to nejspíš neumí.

Z. Lapil 23.8.2021 14:04

To jsme dva :-). Já jsem rozhodně přesvědčený, že to nemyslí zle. Jestli, respektive KAM AŽ má pravdu, o tom se tu opakovaně dohadujeme.

R. Langer 23.8.2021 6:18

Nelži zase, prolhaný Zelený bolševiku! Pořád lžeš, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

I. Polák 23.8.2021 7:19

"Redakce NP se převzetím..." - Jasné, když je nějaká ideologie zločinná, jediným osvědčeným řešením je cenzura!

P. Rada 23.8.2021 7:26

To, že je cenzura "jediným osvědčeným řešením" - tvrdíte Vy.

Já mám za to, že řešením může být kultivování kulturnosti.

L. Hančar 23.8.2021 8:26

Velmistrem v kultivování kulturnosti byl Mao Ce-tung, ještě dnes se k jeho památce klanějí všichni kulturně kultivovaní číňani. Brrrrrrrrrrrr, Kojzarův duch pšoukl!

Z. Lapil 23.8.2021 14:06

Pardon - a kulturní člověk se pozná tak, že nosí brejle nebo že nenosí brejle? Mám-li být úplně aktuální, tak že si holí podpaží nebo že si neholí podpaží?

J. Hejna 23.8.2021 8:47

Pane Rado, jste evidentně zelený ().

Ale už to všichni vědí.

P. Pepax 23.8.2021 11:20

Zelený idiot je přiléhavé a docela slušné pojmenování pro tento druh idiotů, co myslíte Rado patříte mezi ně i vy.

J. Jurax 23.8.2021 12:12

Mýlite se jako vždy, a to tak , že úplně.

K. Machala 23.8.2021 3:22

Dobré až na závěr, na tohle koule mít musí, jinak je spoluviník. Hlavně že většina tohle celé netuší a volí greendealu přátelské strany.