5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Green Deal přichází, připravte si peněženky

Cena elektřiny se oproti loňsku zvedla více než na dvojnásobek, podobně roste zemní plyn a povolenky - to je úplná raketa díky spekulantům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Tuma 23.8.2021 12:06

ahoj všichni, dostal jsem se k netu až teď, letmo jsem prolétl diskuzi, pod pojmem zelený(idiot) jsem nemyslel nikoho konkrétního, bylo to napsáno podle hesla: Střel do hejna, trefený se ozve.

Co se týče energetické náročnosti našich životů - je tu ohromný prostor k úsporám, pokaždé pěkně nadávám, když vyhazujeme nějaké jídlo, které se nestačilo sníst, třídíme odpad a pořídili jsme si vermikompostér. Tohle beru jako šetrný a k planetě ohleduplný postoj. Ale třeba biopaliva, prosazená zelenými(idioty) je vysloveně zločin proti lidskosti. Nebo snižování CO2 tím, že v Německu postavíme elektrárnu na spalování palmového oleje. OZE je další příklad - na novém domku samozřejmě budu mít soláry + 11-16 kW v baterkách, opět příklad smysluplného využití OZE, ale jenom si vzpomeňte na solární tunel. No dalo by se o tom napsat další dlouhý článek, podle mne je problém i ve vzdělání, současná elita si myslí, že nebude problém novelizovat i fyzikální zákony, když to bude potřeba. Takže úspory ano, ale lepší je pomoci ostatním zbohatnout než s ostantními zchudnout na stejnou bídu.

P. Rada 23.8.2021 14:40

Pane Tůmo zkusím upřesnit rámec k Vámi proklamovaným "idiotům, zločinům proti lidskosti...." - které sypete s rukávu rádoby do hejna hus... - ale zřejmě jak jakýsi houser který uprostřed kejhajícího hejna neví co se s ním a jeho houfem děje.

"Idioti" příznačně netuší/nevědí, že myšlenka na biopaliva vznikla před více jak půlstoletím za studené války v důsledku výrazných přebytků potravin v tehdejším USA a v Západní Evropě. To v návaznosti na tzv "zelenou revoluci" a tedy rozvoj potravinové soběstačnosti vedoucí až dokonce k výrazným přebytkům: (https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelen%C3%A1_revoluce).

Vše a rámci obav s rostoucí vojenské moci Sovětského svazu - který v kdejakém gulagu tehdy právě hromadně praktikoval faktické zločiny proti lidskosti. Západ se rozvojem bio-technologií chtěl stát podstatně odolnějším vůči výkyvům světového obchodu s ropou svou soběstačností. Původní idea tedy byla pozitivní a zachránila miliony životů. Přinesla a dokonce prohloubila i doposud nedořešené principielní problémy. Víc o této epoše a její kontraverznosti a nedomyšlenostech je podrobně popsáno např zde:

https://www.martinus.cz/?uItem=716675

Naděje, že se podaří dál a ještě rychleji rozvíjet technologickou intenzifikaci v zemědělství postupně splaskla. Začala však už celosvětově růst spotřeba nerostných surovin. Rozvíjel se globalizovaný obchod a tím ale také přestalo kam externality rozptylovat. Celosvětově žijeme už od roku cca 2000 i jako lidstvo na dluh, předávaný potichu dalším generacím.

Posléze zkolabovaly i naděje na levnou energii jadernou a nově narůstají obavy zejména s důsleků energetiky fosilní která hrozí klimatickým rozvratem s fatálními důsledky pro miliardy lidí. Viz nová zpráva IPCC (https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/)

Populárně tyto nedomyšlené, potenciálně zlé činy - chceteli "zločiny" - konzumního lidstva popsal Lynas:

https://www.martinus.cz/?uItem=784399

M. Tuma 23.8.2021 15:29

Asi by se mělo psát zelení(zločinci). Biopaliva jsou opravdu stará věc, ale až EU z nich udělala hladomor ve třetím světě tím, že zavedla povinné přidávání biosložky do PHM. Ve skutečnosti současná podpora elektrodebility znamená, že chudí ze svých daní dotují auta bohatým - i celkově lze vnímat, že veškeré zelené snahy směřují k rozevírání sociálních nůžek.

Co se týče globálního oteplování, já si pamatuju 70 léta, kdy nás strašili s nastupující dobou ledovou. Meteorologové neudělají slušnou předpověď ani na letošní zimu, ale vetší nám zkázu za 50 let, jestliže se teď hned všichni nevrátíme do jeskyně žrát kořínky. Prosím, kdo chce, klidně může, ale já to mám u zadele. CO2 potřebujeme, bez něj nepojede fotosyntéza. Co je horší, je polétavý popílek, prach, oxidy dusíku - kvůli tomu by měli uhelné zdroje zavřít a přejít kompletně na atom. Když rozjedeme thoriový cyklus, máme zásoby energie na tisíce let, za tu dobu můžeme dotáhnout nukleární syntézu jako rentabilní zdroj.

P. Rada 23.8.2021 20:28

Předně i Vás ti původní zelení reformátoři zemědělství nakrmili jak nikoho nikdy předtím. Nezvládli ale už nakrmit Vaše auto ... - a to zřejmě považujete za nejvíce zlé a tak je nazýváte zločincema. Něco na tom je proto že právě i dnešní zle česku činící Babiš se svým Agrofertem se o přidávání biopaliv do ropných produktu zasazuje.

Malou elektromobilitu do vzdálenosti dvou desítek km dnes a denně provozuji naprosto ke spokojenosti své i okolí.

"Elektro-debilita" je dle mého o tupém prosazování přímé náhrady náhrady evidentně neudržitelné osobní dopravy "jednotaktem" (jeden člověk ve skoro dvoutunové ropou hnané plechovce) popojíždějícím po městech v kolonách. Přičemž okolí navíc externality s fosilní varianty vydýchává a posléze zatěžuje zdravotnictví.

70- tá léta také pamatuji a tak vím na jaké úrovni byla tehdy informatika i znalosti glob klimatického systému. Vědecké články s té doby ale už presentovaly názor, že nad ochlazujícím vlivem aerosolů začíná převládat oteplující vliv skleníkových plynů. Vývoj glob teploty tehdejší nejistoty i následný vývoj dones jednoznačně dokládá. Vy své zdroje té doby nedokládáte.

http://crudata.uea.ac.uk/~timo/diag/tempts_decadesmooth_global.png

Přejít kompletně na atom bylo slibováno se spuštěním JETE. Fakt byl ale ten, že se jen polovičatě odsířilo + odpopílkovalo a energii fosilek dodnes majitelé elektráren vyvážejí a doma ponechají onen popílek, oxydy síry a dusíku... - v tom souhlasím.

Problém nedořešenosti bezpečnosti JE gradoval po Fokušimě a nové podstatně nákladnější řešení 3+ generace vede celosvětově ke stagnaci:

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

Naděje o thoriovém cyklu jsem slyšel už v oněch 70tých létech. Ekonomicko-technicky se ale za další půlstoletí nevyřešilo prakticky nic. Navíc se na základě falešných vizí o budoucích nevyčerpatelných zdrojích energie celou tuto dobu hromadí ekologické dluhy ke kterým i Vy dnes přihráváte další falešnými informacemi.

M. Tuma 23.8.2021 20:38

Nezlobte se na mne, ale musim Vam vytknout argumentacni fauly. Tvurci zelene revoluce nas opravdu nakrmili a vymysleli biopaliva - proti tomu nic nemam, az EUidioti to uzakonili jako povinnost a za to by meli jit pred Haag, zlociny proti lidskosti.

JE 3 a 3+ generace stagnuji jenom v Evropskem jiz brzo skanzenu, v Cine a jinde se stavi jako na bezicim pasu. Hlavni problem je, ze know-how ma Rosatom. Thoriovy cyklus maji v Indii jako technologicky demonstrator, technicky na tom neni vubec nic sloziteho krome separace vznikleho uranu, pouze zatim diky cenam energii to neni ekonomicky vyhodne. Ale co je dneska, nemusi byt zitra.

A zkuste mi dokazat, v cem jsou moje informace falesne, je to podlozeno tvrdymi zdroji o vyvoji cen na burzach a jinde.

J. Jurax 23.8.2021 11:57

Bohové chtějí EU zničit - proto těm blbečkům v bruseli nasadili do hlavy uhelné odpustky, boj proti kysličníku a Green Deal.

K poslední větě - Babiš měl právo veta a nevyužil ho. A tohle konkrétně mu za zlé mít opravdu lze, a velice, koule nekoule. Propásl možnost, aby mu vděční Evropané v budoucnu stavěli pomníky jako zachránci Evropy před zelenými magory.

M. Tuma 23.8.2021 12:09

Klaus mohl zatrhnout Lisabonskou smlouvu a jenom si vzpomeňte, jakému tlaku byl vystaven. Kdyby to Babiš zamázl, možná by za měsíc už nebyl premiér a dočasná loutka by to místo něj poslušně podepsala.

J. Jurax 23.8.2021 12:18

Ano.

Oba významně pochybili - nejspíš že strachu o své sesle. Následky neseme a ještě poneseme všichni.

V. Petr 23.8.2021 12:22

Bohužel, žádný politik, dokonce ani Okamura či Trikolora nemají odvahu říci lidem, jakou pohromu pro ně Brusel chystá. Přitom by to bylo srozumitelné téma pro nastávající volby!

O. Karen 23.8.2021 14:24

Přesně. Divím se, že se o tom nediskutuje, když to ovlivní k horšímu životy prakticky všech lidí a celý kontinent uvrhne do chudoby a stagnace.

P. Milan 23.8.2021 12:50

Klaus nemohl.

V. Čermák 23.8.2021 16:34

Ani Babiš Nemohl...;-DRv

J. Marik 23.8.2021 14:31

asi si pamatuji jen ja, ten tlak vyvinulty na v.k.,ze?kazdy by odolal (v teple a anonymite obyvaku)

V. Petr 23.8.2021 10:43

Smrt EU!

O. Karen 23.8.2021 10:14

Vidím západní Evropu za 20 let - průmysl zničen, obyvatelstvo vyčerpané neustálými blackouty a odrážením stále drzejších požadavků mohamedánů, na okrajích měst se vrší skládky baterií z elektromobilů určených k recyklaci, v zimě sedí rodiny v obýváku ve svetrech a kulichách u svíčky. V obchodech prázdné regály, protože kamion na baterku nedorazil.

P. Dvořák 23.8.2021 10:21

Ne vše vidíte realisticky. Třeba s těmi skládkami baterií z elektromobilů určených k recyklaci jste to přehnal :-)

O. Karen 23.8.2021 10:28

Pravda, nebude moc lidí, kteří si auto na baterku budou moci dovolit.

O. Karen 23.8.2021 10:01

Se zeleným dýlem padá jediný důvod setrvání v EU - ekonomická výhodnost (údajná). Pokud vystoupíme a zelené šílenství opustíme, tak se za 10 let bude všem dařit mnohem lépe, než když tam zůstaneme a budeme s EK marně bojovat proti neškodnému CO2.

V. Petr 23.8.2021 10:43

R^R^R^R^R^

J. Fráňa 23.8.2021 9:52

Zelení idioti to dělají moc dobře. Všichni totiž víme, že pouze chudé země investují do ekologie.;-D

J. Nevrkla 23.8.2021 9:28

Nikoliv peněženky, je nejvyšší čas připravit si klíče a zacinkat, než z nás ti pomatení pokrokáři udělají žebráky.

P. Dvořák 23.8.2021 10:24

Účinnnější by bylo si připravit šicí stroje.

Znáte ten starý fór ještě z dob socialismu: Jak ta babka dělala celý život ve fabrice na šicí stroje, po částech jich pod sukní vynesla si dvacet a když to doma poskládala, vždycky z toho byl kulomet :-)

J. Novák 23.8.2021 9:17

lze zkrátit tanečky okolo dostavby ETE34 shodnou technologií jako jsme vyrobili dopravili smontovali uvedli do provozu a dodnes provozujeme v ETE12 vše připraveno a národní zakázku dodají národní=čeští subjekty .... tomu se říká vlastenecké jednání,....vše ostatní je zradačeského energetického průmyslu!!!!!!

J. Novák 23.8.2021 9:22

nebude-li český stát Generální Dodavatel z ČR EDU56 a ETE34, odplyne do ciziny 1/3 ceny a stejně to vyrobíme smontujeme zprovozníme my Češi, ale "smetana= 1/3 ceny" půjde do ciziny a bude navýšena nám zůstane práce,...reference získá cizina!!!

V. Braun 23.8.2021 9:22

Čeští subjekty, jistě. Tak ano, bývalá Škoda JT je český subjekt, ale vlastněná z Ruska. Nehledě na to, že se jednak technika posunula a dále inženýři a dělníci, kteří s výrobou měli zkušenosti jsou buď v důchodu nebo na hřbitově. Takže dnes je prakticky jedno jaký systém to bude, z hlediska výroby v ČR bude startovací pozice stejná.

M. Baloun 23.8.2021 18:10

Škoda JS ne JT. Jinak není pravda co uvádíte ohledně posunutí techniky, inženýrů a montérů. Berte to jako info od insidera:-)

F. Navrátil 23.8.2021 8:53

Jsme v kleštích islámského a zeleného terorismu.

F. Kusák 23.8.2021 8:53

Mně spíše vadí faktické neřešení problémů s energetikou obecně, a pak seriózní analýza s návrhy na řešení. A bohužel, netýká se to jen energetiky. Obdobná je i situace ve zdravotnictví, školství, dopravě a dalších oblastech. Že politika velkohubých prohlášení a velkých skoků vede ke katastrofě, to pamětníci znají dobře. Celé dvacáté století bylo o nějakých "dealech", a zbyly jen haldy mrtvol a plačící vdovy. A podstata problémů. Jsme přemnožený druh, který spotřebovává víc, než si zaslouží. To je srozumitelný a prozaický důvod. A teď fatalisticky. Dá se to změnit?

P. Kubáč 23.8.2021 8:35

V roce 2015 jakýsi Marc Jacobson - otiskl článek o přechodu USA na obnovitelné zdroje do roku 2050, což by vyžadovalo postavit 1515 GW výkonu v obnovitelných zdrojích za 16 000 miliard dolarů.

O dva roky později se do jeho článku zakousli dva inženýři na penzi Mike Conley a Tim Maloney a vydali kontra - brožuru zvanou "Roadmap to nowhere" neboli "cesta nikam" ( k dohledání googlem )

Jejich výpočty jsou opravdu pozoruhodné - například : pokud by USA chtěly dosáhnout 10% výroby energie ze solárních panelů - stálo by to stejně jako 100% výroby energie v jaderných elektrárnách. Neboli Američani už ze soukromých zdrojů rozházeli prachy za které by se budoucnost s "nulovými emisemi" dala pořídit ( vzhledem k solárnímu tunelu to platí patrně i pro ČR )

Nebo královský argument - podle plynárenských společností v USA unikne z potrubí 1.6% zemního plynu ( methanu ) který má 80x vyšší účinnost jako skleníkový plyn - takže plynová elektrárna i když stojí v záloze - přispívá ke globálímu oteplování více než uhelná elektrána když jede na 100%

P. Rada 23.8.2021 9:09

Pane Kubáči já si také myslím, že přímá náhrada masivnosti současné fosilní energetiky je dnešními technologiemi nerealizovatelná. To zejména v USA které vykazují na obyvatele násobnou spotřebu jak evropané.

Zároven mám ale za to, že kulturně hodnotný život lze vést na zlomku dnešní měrné spotřeby kdy průměrný jedinec v ČR podle přepočtu ze spotřeby primárních energetických zdrojů konzumuje více jak stonásobek biologických potřeb a jeho ekostopa několikrát překračuje úživnost území.

To ce se dá konkrétně i u nás realizovat je např. snižování měrné energetické nákladovsti tvorby HDP. Nejmarkantněji se to podařilo po sametové revoluci (v kterou předtím sotva kdo věřil). Řada okolních zemí, se kterými můžeme dnes technologie sdílet, má tento ukazatel výrazně lepší jak my.

My se ale zejména na tomto portálu všem aspektům G.D. vesměs paušálně posmíváme - namísto rozboru co s toho bychom sami mohli v našich podmínkách udělat.