20.4.2024 | Svátek má Marcela


ENERGETIKA: Green Deal přichází, připravte si peněženky

23.8.2021

Cena elektřiny se oproti loňsku zvedla více než na dvojnásobek, podobně roste zemní plyn a povolenky - to je úplná raketa díky spekulantům.

Pojďme se blíže podívat, jak nám krásný nový Green Deal zhorší životní prostředí a celé to zaplatí, jak jinak, střední třída, na které je pořád co brát. Hlouběji, a to pořádně, budeme do peněženek mít všichni, ale protože slavná Evropská komise nechce riskovat další defenestraci, rozhodla se „chudým“ přispět na zvýšené životní náklady.

Konec uhlí v nedohlednu

Všichni zelení (idioti) se naivně radují, jak rázný růst cen emisních povolenek brzy ukončí spalování hnědého uhlí. Jenomže růst ceny plynu stejně rychle vymazává výhodu, kterou plyn v podobě levnějších povolenek vůči uhlí má. Aby dokázal plyn vytlačit z trhu uhelné elektrárny, musela by cena povolenek ze současných 60 eur stoupnout až nad 100 eur. A protože uhlí je fuj, ona nakonec stoupne. Jenomže plyn k nám teď proudí v podstatě jen a pouze z Ruska, které by bylo hloupé, aby nereagovalo na nárůst poptávky nárůstem ceny. A tak máme uhlí znovu ve hře. Takže budeme dále pálit uhlí, zamořovat krajinu oxidy dusíku, popílkem, a navíc majitelé elektráren pohádkově zbohatnou.

A to už vůbec nemluvím o tom, že pokud započteme emise skleníkových plynů při těžbě a přepravě zemního plynu, vychází tato komodita srovnatelně s hnědým uhlím.

Až na Měsíc

Tímto jsme se oklikou dostali k cenám elektřiny, ale také tepla. V naší republice se velká část dálkově dodávaného tepla vyrábí spalováním hnědého uhlí. I na toto potřebujeme nakoupit emisní povolenky, které prudce zdražují. Plynofikace tepláren též není řešení, jak jsem dříve předeslal, když to má být konkurenčně výhodné oproti uhlí, vystoupá cena tepla až na Měsíc. Tepla a teplé vody. Pokud máte tyto komodity z centrálního zdroje, už teď si zažádejte o podporu v chudobě, nebo si sežeňte další práci, dle svého naturelu. Samozřejmě je možné se odstěhovat i na venkov, starý dům se starým kotlem schopným spálit cokoliv bude rázem ceněná nemovitost. My starší máme v živé paměti, co po posledním skokovém zdražení uhlí s ovzduším na venkově udělali tzv. Bursíkovy brikety. (pro neznalé - PET láhev nacpaná pilinami a dalším bordelem, co zametete v kotelně, po vrch zalitá vyjetým olejem). Nakonec si říkám, Bohu díky za kůrovce, nějakou dobu bude levné palivové dříví. V dlouhodobém horizontu lze ale očekávat rapidní snížení objemu jakéhokoliv spalitelného odpadu.

A jaderné elektrárny začnou vydělávat

Když se začalo mluvit o výstavbě dalších bloků JE Dukovany, všichni hořekovali, že je to moc drahé a ekonomická sebevražda. Běžně operují s náklady okolo 100 USD/MWh. Jenomže cena energie na burze je už dnes vyšší - a to je léto. Až přijde zima, začne teprve pořádný tanec. Zelení (idioti) koncem roku vypnout velkou část JE v Německu a současně s tím se zavřou i hnědouhelné bloky. A naši výrobci elektřiny samozřejmě budou prodávat tam, kde jim lépe zaplatí, takže ceny u nás budou kopírovat ty německé. A to nemluvím o tom, že ve špičkách, kdy vítr nefouká a sluníčko nesvítí, stojí 1 MWh i tisíce eur, protože prostě není kde brát. Což je dobrý tip pro investory - takové bateriové úložiště, které nakupuje elektřinu z přebytků OZE skoro zadarmo a potom je schopno kdykoliv napálit do sítě pár MWh za 1000+ eur bude zlatý důl.

Závěrem

Pravda, mohl by nás místo tepla v mrazu hřát dobrý pocit, že je nám sice pořádná kosa, ale zachraňujeme planetu, kdyby nebylo zbytku světa. Taková Čína a Indie vypustí za pouhý měsíc nebo dva násobně více sajrajtu, než jsme my kdy schopni ušetřit. Takže až se po návratu z rachoty na kole budete mýt ve studené vodě a žužlat studenou večeři při svíčkách z loje, nadávejte jenom sobě. Tím, že kašlete na eurovolby, se tam dostanou zelení (idioti) a eurohujeři, kteří tohle všechno prosadí. A Babiš měl sice právo veta, ale po pravdě, na tohle by musel mít koule jako Chuck Norris, aby ho využil, tohle konkrétně mu za zlé mít nelze.

Zdroje:
1. https://www.kurzy.cz/komodity/cena-elektriny-graf-vyvoje-ceny/
2.
https://www.kurzy.cz/komodity/pxe-zemni-plyn-graf-vyvoje-ceny/
3.
https://www.kurzy.cz/zpravy/601537-cechum-na-podzim-vyrazne-zdrazi-elektrina-meli-by-stavajici-cenu-fixovat-na-co-nejdele-emisni/

Převzato z blogu autora