8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Elektrárna Moorburg – symbol Energiewende

Na konci roku 2020 bylo rozhodnuto o odstavení jedné z největších a nejmodernějších uhelných elektráren v Německu. V provozu byla pouze pět let a její výstavba i konec jsou symbolickou ukázkou reality a environmentálních dopadů německé Energiewende.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 1.2.2021 11:07

Protože jsme za komunistické totality na Západ skoro žádná silová vedení (přes železnou oponu) neměli, a propojení elektroenergetických soustav podle požadavků EU (a taky kvůli prodeji našich přebytků do zahraničí) je možné jen vedením o dostatečné přenosové kapacitě.

V. Novák 1.2.2021 11:26

Kromě té linky z Dukovan - ale ta vede na jih do Rakous. Takže přes železnou oponu na Západ, ale ne na západ...

S. Jelen 1.2.2021 19:17

Přímo na západ pak vedly koleje. Například elektrárna u Bayreuthu odebírala kolem 2 milionů tun sokolovského uhlí ročně (pokud si to dobře pamatuji).

V. Bok 1.2.2021 21:03

Ano, pamatujete. Sokolovské jako kvalitnější šlo do němců a mostecké sírovaté k nám. A mimochodem, němci čoudili k nám víc než my k nim... Dederoni ještě více.

V. Novák 1.2.2021 11:24

Za neplánované přetoky energie se neplatí. Takže Němci si klidně pouštějí svoje přebytky z Baltu a Severního moře přes naši přenosovou síť do Bavorska a nezaplatí za to ani cent. Naštěstí už aspoň stojí ty shiftery na hranicích soustav, které umožňují pustit jen část německého výkonu tak, aby to neohrozilo naši síť.

Němcům totiž chybí tisíce km vedení VVN, které jim nedovolí postavit různí zelení a NIMBY aktivisté. Tudíž parazitují na nás a Polácích.

Máme a musíme věřit, že dispečink ČEPS to zvládne a nebude za to politicky popotahován, že nechal "bratry" ve štychu.

Š. Hašek 1.2.2021 12:01

Chápu. Jsem technik, nikoliv znalec mezinárodních smluv.

Uznávám (a doufám), že pokud si vylepšujeme přenosovou soustavu, naši (!!!), tak myslíme v prvé řadě na sebe!!! A teprve dlouho po tom "na nějaké tsunami v Bavorsku"!!!

Doufám, že dispečink ČEPS je řízen "elektricko technicky", nikoliv "hodnotově štrasbruselsky".

V. Novák 1.2.2021 12:58

Stavba shifterů přišla na jednotky miliard korun,

Posílení páteřních linek tak, aby shiftery nebyly potřeba a přesto nám nehrozil blackout, by bylo v desítkách miliard.

To se vyplatí, ne?

Š. Hašek 1.2.2021 13:27

Stačí vypočítat nebezpečí. Jedná se o výpočet pro elektromaturanta.

Pokud "zbytečně" na výlety tahám pláštěnku, kalkuluji tak, že zápal plic by mi vyšel dráž. Zatím se mi to vyplatilo, počítá se to za delší čas.

V. Petr 1.2.2021 13:56

Zkuste si představit, pokud bychom před postavením shifterů, Němce, pokud by přetoky byly příliš velké, jednoduše ODPOJILI. To by bylo řevu a naše podělaná vláda si to nedovolí.

Ostatně soudím, že EU musí být zrušena a ČTV zprivatizována!

Š. Hašek 1.2.2021 17:15

Vidím to stejně.

Vypadá to, že si někdo postaví přes můj pozemek potrubí/cestu. A zaonačí to tak, že dokonce já mu budu platit a líbat mu ruce!!!

štrasbrusel a Německo! Bacha na ně!

J. John 1.2.2021 16:46

Bohužel je to lumpárna. Snad jediný přínos je, že se u nás v zimě trochu víc ohřívá;-( vzduch.

H. Rybnická 1.2.2021 10:41

Pane autore pokud jsem nejnovějším zprávám o elektrárně Moorburg rozuměla, jedná se o Vorzeigfeprojekt, tedy něco jako vlajkovou lod. Podílejí se na něm nejvýznamnější firmy jako Shell a další. Ještě není vůbec jisté, zda se ten starší komplex na uhlí odstraní nebo zůstane jako rezervní zásobovač. Ale především: Každá nová cesta lidstva je nová a ze začátku komplexní a možná ekonomicky náročná. První počítače si také nemohl hned koupit každý a v období výskytu prvních automobilů prý řekl císař Wilhelm, že toto nikdy nenahradí koně. Někdo je prostě důsledný ve sledování svých vlastních cílů a jiný zase cíle nemá mimo to že se jiným pochechtává . Až do okamžiku kdy zůstane sám.

L. Novák 1.2.2021 10:53

Počítače si lidé a firmy kupují dobrovolně a často za nemalé peníze proto, že jim přinášejí novou kvalitu, dříve nevídanou.

Co nám přináší blbnutí zelených magorů kromě státem vnucovaných nesmyslů a astronomických finančních částek vyhozených rovnou do kanálu bez hmatatelného užitku pro občany?

Představte si, že těch tisíc miliard Kč vytunelovaných Bursíkem a zelenými magory do číchsi kapes v Bilionovém tunelu OZE by mohlo být využito mnohem lépe výstavbou nejmodernějších jaderných elektráren a za zbytek by se mohly nakoupit třeba ty počítače do škol?

P. Rada 1.2.2021 11:06

Představa: ..."tisíc miliard Kč vytunelovaných Bursíkem a zelenými magory do číchsi kapes v Bilionovém tunelu OZE by mohlo být využito mnohem lépe výstavbou nejmodernějších jaderných elektráren"... je to nejspíše utopockou dehonestací fanatika.

1. proto - že onen "Bilionový tunel OZE" - když už tak je v česku fotovoltaicky uktoven v ČEZU - nikoli u "Bursíka a zelených".

2. proto že nejdernější JE 3+ generace sice dosáhli nejvyššího stupně bezpečnosti - ale za cenu EXTRÉMNÍ NÁKLADOVOSTI = NEEKONOMIČNOSTI. Viz realita ztrátovosti už dnešní výstavby a zpráva MAAE o výhledu do 2050:

https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.670581.de/dwr-19-30-1.pdf

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

L. Novák 1.2.2021 11:09

Zelený pablb "Rada" zase zasmradil svou houpostí...Rv :-/

P. Rada 1.2.2021 11:13

Hloupost předvádíte. Informovanost Vám přitom zřejmě nevoní.

L. Novák 1.2.2021 11:30

Ty jsi vylepovač bludů a dezinformací, magore zelený!!!

P. Milan 1.2.2021 12:46

Hloupost je celkem pochopitelná, prostě některým lidem inteligence chybí.

Ještě horší by ovšem bylo, kdyby vědomě lhal. To by ale musel být chytřejší.

V. Novák 1.2.2021 13:51

Lžete.

1) Tunel OZE vymysleli a prosadili Zelení Khmérové a Bursík se o něj zasloužil velice.

2) Jaderné elektrárny vyrábějí nejlevněji a jejich stavba nevychází dráž, spíše levněji, než odpovídající množství větrníků o stejném instalovaném výkonu - o energii nemluvě. A též nemluvě o potřebné kapacitě akumulátorů, bez ohledu na to, zda ve formě přečerpávacích elektráren, obrovských jeřábů o směšné kapacitě nebo autíček na klíček.

H. Rybnická 1.2.2021 12:16

Pane Nováku psala jsem o PRVNICH počítačích a PRVNICH automobilech: první počítače byly v rozsahu několika místností a i ty další generace si mohly firmy dovolit až o hodně později, soukromník až někdy v 90tých letech. , Ovšem asi jste velice mladý člověk, takže tyto časy nepamatujete

L. Novák 1.2.2021 12:46

Budete se divit, ale pamatuji. A platí to, co jsem řekl. Pro nás, v zadrátovaném "komunistickém ráji" bylo vidět funkční počítač "dřevní doby" hotový zázrak. Potíž byla, že ani na VŠ jsme se k němu nemohli dostat a pořádně si jej osahat... Ale věděli jsme, že nás čeká převratný vývoj v počítačích i elektronice obecně. ;-)

P. Milan 1.2.2021 12:47

O prvních platí totéž co o desátých: Musí být lepší.

P. Brich 1.2.2021 15:11

Pane Nováku, to je jen echt germánské myšlení paní Rybnické. A podle ní co je echt je také recht.;-)

P. Götze 1.2.2021 10:56

Tohle ale neni zadna nova cesta, tu nesmyslnost danych kroku vam dolozi kazdy prumerny stredoskolak technickeho oboru. A o tom to prave je, ono to samozrejme vedi i ti nemci, maji na to presne analyzy. To by vam mohla vypravet pani Drabova, nekdy si ji poslechnete. Cili neni to zadna raketova veda, Nemci proste delaji omyly. Stejne jako fatalne selhali u dieselgate. To taky nebyla zadna raketova veda. Byl to obycejny podvod.

L. Novák 1.2.2021 11:04

Ovšem motivace k takové softwareové úpravě byla v bezvýchodnosti naprosto nesmyslných požadavků kladených na další vývoj spalovacích motorů... Dál to rozvádět asi není třeba.

V. Novák 1.2.2021 11:58

Ale snad není třeba vyzkoušet každou slepou uličku. Nebo je?

P. Milan 1.2.2021 12:45

Zřejmě jste (očekávaně) nerozuměla.

Počítače, automobily, žárovky, železnice, letadla, to vše se prosadilo tím, že to bylo lepší (tedy levnější i pohodlnější) než předchozí technologie. Jen tak se totiž prosadí ta lepší řešení. Až nyní jsou nám z ideologických důvodů vnucována horší řešení, tedy dražší a méně pohodlná.

Někdo je prostě tak důsledný ve sledování svých vlastních cílů, že se je snaží druhým vnutit mocí, aby mu ty jeho cíle platili nedobrovolně, když dobrovolně nechtějí horší řešení.

V. Novák 1.2.2021 13:44

Především nepochopila podstatu článku - to, že "díky" Zeleným Khmérům a jejich nesmyslům se odstaví ty nejúčinnější, tedy na jednotky získané energie nejméně CO2 vypouštějící elektrárny/teplárny, a to v podstatě okamžitě poté, co byly za vynaložení značných finančních prostřeků (což asi ZK nevadí), ale také značných materiálních prostředků jako cementu, písku, oceli, železa, neželezných kovů atd atd, které bylo nutné (za vynaložení nemalé energie) vytěžit, přepracovat, dopravit na místo a opět přepracovat na armatury, beton, ocelové turbíny atd atd atd - opět za vynaložení nemalé energie.

A ta energie většinou byla získána za vypouštění CO2. Lupek elektrickou pecí nevypálíte, o vysoké elektrické peci jsem také neslyšel a že by všechno přepravovali na místo elekromobily, o tom si dovolím pochybovat.

H. Rybnická 1.2.2021 15:50

Pane Milane, hlavně že Vy rozumíte. Tedy těmi lacinými a pohodlnými myslíte jadernou energii? No potěš Pambu. Už jste se jednou zamyslel nad tím co se stane, když Dukovany postihne něco jako Fukushimu?

V. Novák 1.2.2021 17:20

Třeba tisíciletá cunami?