7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Čtyři hlavní důvody…

Výstavba či dostavba jaderné elektrárny je závažné politické rozhodnutí a při rozhodování o něm je potřeba vzít v úvahu následující faktory a rizika.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 3.4.2021 8:44

Místní český Všeználek Karel Šebesta, (agent Milan Prokop) vám tu koncepci i ekonomické okolnosti ochotně vysvětlí.

L. Novák 3.4.2021 10:13

Na agenta StB Pivodu "Akáta" nikdo nemá... :-P

P. Dvořák 3.4.2021 9:19

Pravdou je, že pokrok nejde zastavit, takže velikosti reaktoru budou menší a menší . . . . až do velikosti virousa.

Teroristi budou mít po žížalkách.

Z. Lapil 3.4.2021 9:23

A na kolik přijde takový městský reaktor? Ujišťuju vás, že jakmile bude taková věc levnější, než elektřina v drátech, jedno, jestli jaderná, větrná nebo jakákoliv jiná, začne se budovat ve velkém. Koneckonců jaderné lodě a ponorky existují, takže reaktory řádově 100x až 1000x slabší, než ty Temelínské, jsou technologicky zvládnuté.

Mmch - kdybyste náhodou zatoužil po Velké Elektrické Havárii, nemusíte bombardovat Dukovany, stačí vzít pár kamarádů vybavených flexou a podříznout pár stožárů VVN.

J. Jurax 4.4.2021 10:45

Zvažovat lze. Do budoucna. Ale elektrárnu potřebujeme stavět co možno nejdřív. Jaderné minielektrárny zatím nikdo na trhu nenabízí, a to se o nich spekuluje dobře 15 let. Zatím se pouze vyvíjí; funkční prototyp dosud neexistuje.

J. Nový 3.4.2021 8:01

Já si myslím, že bychom se mohli pochlapit a s Ruskem definitivně skončit. Přestat nakupovat ropu a hlavně plyn. Sice nám bude zima a nic nebude fungovat, ale budeme mít dobrý pocit, že jsme to těm Rusákům ukázali...

P. Pepax 3.4.2021 10:17

:-)

R. Vacek 3.4.2021 7:57

Dnes je Rusko nejlepším dodavatelem jaderných elektráren - proto má nejvíc zakázek. A to nejen z banánových republik, ale Maďarsko, Finsko, Turecko. Západní firmy už jaderky téměř nedovedou, protože jejich vlády s jádrem nepočítají a je těžké získávat reference, když firma doma žádnou elektrárnu nestaví. Na Rossatom je navázána řada našich firem, které by se téměř jistě podílely i zakázce pro Rosatom.

Za takových 15 let bude nejlepším dodavatelem pravděpodobně Čína, ale tak dlouho čekat asi nechceme.

Politické nesmysly o nesolidnosti Ruska nemají žádné opodstatnění, jedná se o solidního dodavatele plynu, ropy a třeba i paliva pro jaderné elektrárny.

H. Rybnická 3.4.2021 10:11

A Madarsko a Turecko nejsou banánové republiky?

R. Vacek 3.4.2021 10:14

Postupně se v banánový kontinent mění celá EU, ale ještě nám tady předkové něco nechali, co zbývá k prožrání.:-/

P. Princ 3.4.2021 10:49

Nejsou.

J. Sedlář 4.4.2021 21:04

Normu na banány vydala dle mého EU, tak to bude asi taky banánistán.

J. Krejčí 3.4.2021 7:32

Tak dnes v diskuzi se pravděpodobně zapojili ti ze 150 zaměstnanců ruské ambasády. Co by jinak dělali ? Takhle chválí svůj ocas jak správná liška. 40 let života v socializmu mi říká : S Ruskem už NKDY !!

M. Zikmund 3.4.2021 7:52

Škoda, že jste se v tom socialismu nenaučil, že černobílé vytváření obrazu nepřítele a vlezdoprdelkovství našim vládcům je špatně. To je totiž podstata kritiky tohoto článku, že se autor chová, jako kdyby psal do Rudého práva (jen s převráceným směrem). I ta vaše poznámka jakoby vypadla z té doby, kdy zase každý, kdo nedržel hubu a krok byl agent západu.

O. Uživatel 3.4.2021 7:59

Uživatel požádal o vymazání
J. Hrdlička 3.4.2021 12:08

Za těch 40 let jste se skvěle naučil režimní taktiku, při nedostatku věcných agumentů zobrazit oponenta coby zlotřilého agenta, gratuluji.

J. Strakoš 3.4.2021 7:17

Tak takto musely vypadat články před lety v Rudém Právu (samozřejmě s opačným znaménkem).

Přelévání politické argumentace do jiných odstavců(protože právní zodpovědnost na úrovni státu), částečně si odporující argumenty (závislost na Rusku, ale 50% se dělá jinde), podivné argumenty ukazující na špinavou hru spíše druhé strany (Rusko je v recesi, hrozí jim sankce, zvyšuje se riziko = můžeme číst USA nebo Brusel se mohou zlobit a zatnout výstavbu).

Pokud autor chce zabránit účasti Ruska, měl by přestat psát nebo se naučit jiný styl argumentace. (Je možné, že tento styl se v Rusku se ještě s úspěchem používá a funguje, ale tady jsme snad už dál, ne?)

V. Šťastný 3.4.2021 7:52

R^

M. Zikmund 3.4.2021 6:53

Takovému textu se říká "úlitba bohům".

R. Langer 3.4.2021 6:42

No, politika do správného byznysu nepatří, ekonomicky by to pro nás mělo být poměrně výhodné, proto se o tom taky uvazuje, a technologicky je to už v praxi velmi dobře ověřené. Ten čtvrtý důvod jsem tam nenašel vůbec, i když je to dlouhé jako rozprávka. Moc objektivní mi ten výplod nepřipadá. ;-)

Z. Lapil 3.4.2021 9:27

Patří nepatří, jaderku řeší vláda, tudíž to politika je.

L. Novák 3.4.2021 4:14

Největším nebezpečím pro Česko (a nejenom pro nás) jsou EU zelení idioti ovládající politiku EU (a částečně už i ČR) a vedoucí naši elektroenergetiku do velkého průšvihu s nedostatkem zdrojů. Z tohoto pohledu beru výhrady vůči Rusku jako dodavateli jaderných elektráren za nepodstatné a odklánějící skutečné reálné problémy do ústraní, aby nebyly vidět...

J. Jurax 3.4.2021 1:51

No, turbíny snad ještě umíme sami (v Dukovanech a Temelíně jsou tuzemské), řídící systém od Ruska brát nemusíme a spolupráce s palivem s Ruskem pokud vím funguje.

Řekl bych, že motat politiku do kšeftů se akorát prodraží. A když si náš spojenec v NATO nechá stavět jaderku od Rusů a nebo o tom uvažuje, proč ne my?

Koneckonců kdysi jsme zvládli postavit jaderky sami včetně výroby reaktorů v sovětské licenci. Ovšem - Škodu JE v Plzni, co to kdysi dělala a dodnes to patrně umí, vlastní Rusové, takže nevím, zda by dnes z ideologických důvodu směla ...

V. Bok 3.4.2021 1:58

Řídící systém je od Framatomu. Vyvíjet nový by asi trvalo dlouho a už na to nemáme odborníky, i když se tvrdí, že náš Temelínský (od kterého jsme politicky odstoupili) byl mnohem lepší než ten od Westinghouse.

Jinak jak je vidět, tenhle Rus (no...) má svou zemi opravdu velmi rád. Takoví jsou nejdůvěryhodnější, že.

Ale zakázek mají Rusové opravdu hodně. Ten náš reaktorek je nevytrhne.

O. Mayer 3.4.2021 10:04

.. takže je to vlastně klasická win-win situace. Rusáci se zahojej jinde a my si spánebohem necháme reaktorek postavit od někoho jiného.

PS: mimochodem k prvnímu odstavci, když už nemáme odborníky, kdo je vlastně schopen posoudit, že jeden system je lepší než druhý . Takhle z hlavy mě napadá maximálně Václav Klaus, a ten se k tomu kupodivu ještě nevyjádřil...

J. Sedlář 4.4.2021 21:08

Kdo je to ten "někoho jiného"?

K. Nový 3.4.2021 0:39

Politické - máme tu už Temelín a Dukovany, takže to nebude nic nového. A také od Rusů kupujeme plyn.

Ekonomické - v recisi jsou momentálně všichni a pokud náhodou nejsou, tak pouze protože žijí na dluh.

Právní rizika a hrozba ztráty dobré pověsti Česka - Argument o jaderných zbraních lze použít i v případě pokud bychom zadali zakázku do USA či Francie - oni také mají jaderné zbraně. Nesmyslné, že? Stejně jako pokud to dáme do Ruska. A pokud to bude financovat ruská firma, může nám být jedno jak si peníze obstará. Důležité je, abychom zakázku zaplatili, až to bude postavené.

Теchnologické - Temelín i Dukovany fungují. Lze použít stejný model.

P. Nešvara 3.4.2021 0:21

S mnoha z toho, co autor píše lze souhlasit. Ale dle mého názoru mnohem horší nebezpečí jsou spojeny s Westinghousem. Firma, která měla ochranu před věřiteli a americká politika vydírání je mnohem nebezpečnější než Ruská. Podívejte, co Američané předvádí u Nord Stream 2. Dovedu si velmi dobře představit, že USA ovládnou zelení šílenci typu Gréty a ti se rozhodnou kvůli svým pomateným idejím vypnout českou elektrárnu.

Zatím mi nejbezpečnější přijdou Korejci. Možná Francouzi, s jejich inženýry jsem měl dobré osobní zkušenosti. Ale USA nebrat v žádném případě, jejich historie bezohlednosti vůči svým "spojencům" je za poslední dekády šílená. U Rusů si nejsem jistý, ale možná také ne.

Těžké rozhodování.

V. Bok 3.4.2021 2:00

Krejci rozhodli že už nebudou rozvíjet jadernou energetiku. Což do budoucna neskýtá moc jistot servisu atd. Ruskou technologii na rozdíl od jejich známe a část výroby jde od nás.