3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Česko je v rukou Merkelové a Putina

Reakce na kauzu Vrbětice jsou dalším potvrzením nepříjemného faktu, že si o budoucnosti české energetiky jen velmi těžko budeme rozhodovat sami. Ocitli jsme se v kleštích, které drží v rukou těžké váhy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vlk 29.4.2021 7:47

Autor článku dává do kontrastu plyn a jádro. Z hlediska fyziky to nemá logiku. Plyn je prioritně o využití tepelné energie, výrobě technologické páry nebo přímému ohřevu. JE jsou hlavně o výrobě elektrické energie a nezávislosti. Budoucnost je proto v kombinaci spalování plynu a výstavby JE.

P. Rada 29.4.2021 8:06

Opak je pravdě blíže. Fyzika přeci popisuje také dynamiky fyzikálních dějů při přeměnách energií. V praktické rovině to znamená, že plynová turbína (letecký motor..) se může rozběhnout na plný výkon dokonce jen za několik vteřin. U jaderného bloku změny nastavení výkonu +- ale trvají spíše několik desítek hodin. Navíc rozsah výkonu se u JE oproti plynu prakticky regulovat nedá.

Pokud jde o energetický mix pak v návaznosti na dynamiku poptávky i výroby má s hlediska stability sítě právě technicko-fyzikálně plyn naprosto zásadní přednosti vůči JE.

V. Petr 29.4.2021 14:40

Jistě, JE nejsou schopny vyrovnávat skokové výkyvy produkce elektřiny z OZE. PROTO se Německo orientuje na ruský plyn...

O. Istvanfy 29.4.2021 16:22

Čo sa týka rýchlosti reakcie, myslím že ani paroplyn sa nevyrovná vodným elektrárňam.

R. Langer 30.4.2021 5:32

Ale jsou. JE jsou právě schopny regulovat výkon velice rychle, jenom se to ekonomicky nevyplatí...

T. Hraj 29.4.2021 9:01

"Plyn je prioritně o využití tepelné energie" To snad platí shodně pro oba procesy, ne? V obou případech se také generované teplo používá k výrobě páry, kterou se v obou případech pohání turbína napojená na generátor elektřiny.

Kde je jaká "logika z hlediska fyziky" nechápu.

J. Vlk 29.4.2021 10:24

Plyn obecně považujte hlavně za zdroj tepelné energie, můžeme jmenovat, papírenský, sklářský, chemicko-technologický, tepelné zpracování oceli, potravinářský průmysl, (pivovary). Všude potřebujete obrovské množství tepla, technologické páry. Vytápět vše elektřinou nelze, muselo by se stavět hned několik JE. Elektřina bude hlavně pro rotační stroje, světlo a menším měnit na teplo. Přímé použití tepla z JE je stále omezeno na lokální vytápění, ale bereme páru turbíně.

S. Zemitý 29.4.2021 7:07

Z nadpisu souhlasím akorát s povzdechem, že Česko je v rukou... "Energetiku" bych vynechal a místo A. a P. bych napsal ... politiků, hlupáků, zbabělců a fanatiků. Možná by z celého toho výčtu stačilo uvést jen první substantivum, jako reprezentaci a kompresi zbývajících tří . Vždyť proboha nejde o energetiku, ale o to, do kterého století se bez dostatku energie, krve průmyslu, chceme vrátit ? K transmisním pohonům od mlýnského kola na potoce ... ve kterém teče ale půl roku jen čůrek, nebo nic ?

R. Langer 29.4.2021 7:21

Například Zelený bolševik Rada a jeho soudruzi si to přejí zcela vážně. A jsou ochotní pro to klidně obětovat i civilizaci. ;-€

P. Rada 29.4.2021 8:14

Zřejmě zcela ignorujete má přání a nebo je jen demagogicky interpretujete.

Zcela vážně jsem si už jako kluk přál rozvoj života a v jeho rámci jednou let "ke hvězdám". K tomu se ale třeba mít stabilní a ekonomicky produktivní záZEMÍ.

Opak je dnes s hlediska vývojových trendů pravdou. Lidstvo už překračuje meze planetární stability hned v několika ohledech které navíc negativně spolupůsobí zároven a treny překračování navíc rostou:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

R. Langer 29.4.2021 13:11

Tak běž za Muskem, a nech se vystřelit na Mars, Zelený bolševiku. Všem se tady jenom uleví... ;-D

L. Novák 29.4.2021 6:57

Pro pobavení přidávám pohled na amerického "guru" zelených magorů toužících po hromadné elektromobilizaci dopravy:

Tesla dosáhla rekordního zisku. Kromě emisních povolenek vydělala i na bitcoinu

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/tesla-dosahla-rekordniho-zisku-krome-emisnich-povolenek-vyde/r~538f8788a75f11ebb234ac1f6b220ee8/

Marketingový podfukář vydělává spekulacemi a prodejem emisních povolenek.... :-P

R. Langer 29.4.2021 7:20

Přesně. To zase bude překvapení, až bublina praskne. A čekám to spíš dřív, než později, jak půjde ekonomika USA dolů, tak lidi brzy přestanou mít peníze na ty zelené nesmysly, a otevřou se jim oči... ;-)

L. Novák 29.4.2021 6:48

V první řadě je třeba zdůraznit, že "klimatická katastrofa" je fantasmagorie chorých zelených mozků a podvodníků, kteří vidí velkou příležitost v tunelování peněz vybraných státem na daních a různými metodami mimo to vykradených z kapes občanů (viz např. pověstný český Bilionový tunel OZE přitažený sem Bursíkem a spol. z Německa a prosazený sjednocenou levicí do zákona 180/2005 Sb. o podpoře obnovitelných zdrojů energie, dále zaváděný fantasmagorický EUnijní Green Deal, v USA zase dementní Bidenova dvoubilionová (USD) díra do rozpočtu na "boj proti klimatickým změnám"... a další mimo to ještě probíhající v tichosti v pozadí.

Veškerá opatření "proti změnám klimatu" jsou jen neuvěřitelně drahé nesmysly, které žádnou zamýšlenou změnu nepřinesou a ničí už tak ohroženou přírodu masívní těžbou veškeré biomasy na spálení v elektrárnách... Příkladů doslova přírodně-katastrofické těžby biomasy už existuje mnoho a jsou zelenými idioty zcela ignorovány...

B. Pavel 29.4.2021 6:11

Rakouské domácnosti s plynovým vytápěním mohou být do roku 2050 zásobovány ze 100% obnovitelným plynem. Pokud bude realizován plný potenciál bioplynu ze zbytků a syntetického plynu z přebytků elektřiny (power to gas), mohla by být v roce 2050 pokryta celková potřeba tepla (plynové vytápění a dálkové vytápění) všech rakouských domácností – a to zcela CO2 neutrálně.

Při dobrém větru a spoustě slunce vyrábí obnovitelné zdroje často více elektřiny, než je potřeba. Power to gas umožňuje využití a skladování přebytků z obnovitelných zdrojů v podobě zeleného plynu v tuzemských zásobnících plynu, což je největší „baterie“.

Zelený plyn, tj. obnovitelný plyn, se získává jako bioplyn z odpadu a zbytků rostlin a jako syntetický plyn z přebytečné elektřiny (power to gas). Elektřina z obnovitelných energií, která není momentálně potřebná, se tímto způsobem přeměňuje na plyn vodík nebo metan. Výsledkem je, že přebytečná sluneční a větrná energie se neztrácí, ale lze ji uskladnit a kdykoli přenést z léta do zimy, zpřístupnit a v případě potřeby použít.

www.reg-austria.at

R. Langer 29.4.2021 6:26

Už zase tady tapetujete ty zelené nesmysly? Vždyť je to naprostá hovadina. :-P

L. Novák 29.4.2021 6:31

Stejnou kravinu jsi sem vylepil včera a nemáš zřejmě dost rozumu a vzdělání, abys na první pohled pochopil, že se jedná o nehorázný nesmysl... Rv !!

L. Beneš 29.4.2021 9:12

Idealistické projekty novinářských akademiků fungují dobře v představách. Ve skutečnosti pak fungují podstatně méně a hůře.

P. Rada 29.4.2021 0:42

Pan Skácel v úvaze zcela pominul, že parlament i senát ratifikovaly už v roce 2017 Pařížskou dohodu a s toho, že plynou závazky. Píše jako by pro ČR neplatila?:

..."Jenže je zde zmíněný tlak EU a nejrůznějších ekologických aktivistů"...

Aktivisty přitom nejmenuje a tak bud neví co komentuje a co se se světem klimaticky děje ... - a nebo snad má poslance a senátory za ony "aktivisty"?

P. Dvořák 29.4.2021 2:15

A vy snad máte tu bandu poslanců a senátorů za odborníky?

Tak leda na intriky, jak se ve správný čas ocitnout na správném místě na správném seznamu, kterému se správně říká volební listina.

L. Novák 29.4.2021 6:50

Gretén "Rada" je sám "odporník"... ;-)

P. Rada 29.4.2021 8:22

Pane Dvořáku tuto "bandu" jste i Vy jako pravděpodobně český občan spolu-koncipoval.

Ratifikované dohody předně navíc vycházejí s racionálních odborných stanovisek. Sice s naprosto vágní mírou politicko zákonné závaznosti ale prakticky poprvé celosvětově.

Intriky - i ty které předvádíte - jsou v politice součástí. Biofyzikální realita, kterou by rozumní a se zdravou emotivitou disponující lidé měli respektvat (jako předpolad i vlastní existence) je naopak podstatou života.

S. Pavuk 29.4.2021 0:36

Autor je prekvapivo málo informovaný. Česká vláda predsa podporuje dostavbu a prevádzku Nord Stream 2.

Z nákladom vyše 2 mld. euro bola v ČR dostavaná prípojka na nemecký plynovod s budúcim ruským plynom. Elektrárne na uhlie sa budú prerábať na plynové. S dostavbou Dukovan sa potrápi ešte nejedna česká vláda.

P. Rada 29.4.2021 0:49

Stavět dnes JE3+ v Dukovanach, kde je málo chladicí vody a bude ji časem s klima důvodů ještě méně, je do budoucna tupolovaně nesmyslné počínání. To by potrápilo nejen vládu ale zejména celý státní rozpočet až na hranici státního bankrotu.

R. Langer 29.4.2021 5:48

Nemel zase ty svoje prolhané nesmysly, Zelený bolševiku, není vůbec pravda, že by někde bylo málo vody.

D. Mach 29.4.2021 5:57

Než budete někoho urážet, přečtěte si některé vyjádření paní Drábové. Uvádí tam totéž

R. Langer 29.4.2021 6:03

Ne, neuvádí. O žádném "nedostatku vody" se tam nepíše, píše se tam o omezeních, která vyplývají z reálné situace. A která jsou pochopitelně technicky řešitelná. :-P

P. Rada 29.4.2021 8:28

Nejen Drábová ale potvrdil to zde nedávno i Wágner.

Vše technicky vychází s poznatků o vývoji vodnatosti řeky Jihlavy a obecně vývojem sucha ve středoevropském regionu.

R. Langer 29.4.2021 13:44

Lžeš, Zelený bolševiku! Jako vždycky, ty prolhanče jeden prolhaná! Tady máš ten článek:

https://denikreferendum.cz/clanek/31144-ceska-energetika-suchu-zatim-odolava-v-budoucnu-vsak-hrozi-problemy

Najdi tam, kde Drábová tvrdí, že je sucho problémem. Ona tam totiž prakticky tvrdí PRAVÝ OPAK, ty prolhané zelené bolševické hovado! A pan Wágner, pokud se dobře pamatuji, o suchu také nikde nic nepsal, prolhanče! :-P