26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Čeká nás skutečně zákaz uhlí?

Tzv. uhelná komise by měla připravit v nejbližší době scénář pro konec uhlí v ČR v letech 2030 až 2050. Klimatičtí záškoláci, kteří v pátek opět stávkovali a demonstrovali, prý za záchranu klimatu, tak mohou být spokojeni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čížek 6.12.2019 10:00

Well. já mám za to, že cíle pátečního chození za školu nejsou zcela důsledné. Což takhle vyhlásit sbírku na pomník slavného aktivisty Buffalo Billa Codyho, který zorganizováním vyvraždění mnohamilionových stád bizonů na transmisy parních strojů odvrátil spolu se sopkou Kratakoa klimatickou katastrofu o sto let a umožnil naším pradědečkům zažžít Ladovskou zimu?

P. Rada 6.12.2019 10:09

Buffalo sotva co věděl o malé době ledové navozené v důsledku Maunderova slunečního minima a Vy jste na tom možná podobně. Mimochodem dnes je Slunce podobně málo aktivní ale teploty naopak spolu s koncentrací CO2 rostou a navíc právě způsobem odpovídajícím radiačním vlastnostem skeníkových plynů. (Stratosfera naopak chladne....)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Maunderovo_minimum

P. Čížek 6.12.2019 10:25

To je přece jasné, že nižší stratosféra chladne. Nasává k sobě vzduch z vyšších chladnějších vrstev pod tlakem za letouny, vezoucí rychlostí Migu 15 delegáty na klimatické konference na opačných koncích planety. Fyzika je svinstvo.

J. Schwarz 6.12.2019 10:29

No a Buffalo Bill, jistě nevědomky vybitím bizonů zabránil uvolňování metanu do atmosféry prostřednictvím jejich prdů a jak psáno níže, a tím oddálil GO o zmíněných 100 let... Byl průkopníkem moderní ekologie...

P. Grigar 6.12.2019 11:22

.. bože, Rada! Vy jste nám tu opravdu chyběl..

L. Novák 6.12.2019 12:14

Ty o tom víš, magore zelený, úplně stejné ... (nic), jako ten Buffalo Bill. A ještě máš nutkavou potřebu všem radit... :-P

J. Lukavsky 6.12.2019 17:55

No podle principu motýlých křídel docela klidně může pokles aktivity Slunce způsobit nárůst teploty. Ale možná, že opravdu se může změnit proudění vzduchu či mořské proudy a někde se oteplí a jinde ochladí. A změny, a podstatně větší nežli našich ubohých 1,5 oC už na Zemi proběhly a zřejmě budou probíhat. J.L. end

A. Bocek 6.12.2019 8:44

OZE jsou cestou do pekla. Roční koeficient využití instalovaného výkonu je u FVE do 14%( jižní Morava trochu více) u VE je to do 15% ( návětrná strana Krušných hor trochu více) Jak by se vám líbilo koupit si novou Škodovku a jezdit s ní jen do 20km/hod?

P. Rada 6.12.2019 9:28

Cestou "do pekla" je spíše ignorace faktu, že dlouhodobě udržitelný život se obecně dlouhodobě opírá nikoliv o maximalizaci spořeby energie ale o minimalizaci spotřeby a zejména o systémovou stabilitu vedoucí k obenému růstu uspořádanosti.

Člověk doby blahobytně konzumní se však chová pravidelně naopak. Jen ve svém nejužším okolí si obvykle hýčká pořádek - ale na úkor toho, že širší okolí zamořuje podstatně více nerecyklovatelnými externalitami.

Pokud jde o míru efektivit těžby energií tak ta podminuje civilizační úroven. Hranicí pro dominantní celospolečenský zdroj je EROEI cca 5x. Celková efektivita těžby ale přes veškerý technologický pokrok už století klesá a to i když existují vyjímky růstu efektivity právě mezi OZE.

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

J. Jirka 6.12.2019 9:40

Pane Rado, je vám doufám jasné, že psaním a zveřejňováním svých dlouhých, nic neříkajících a všudypřítomných příspěvků trestuhodně zvyšujete svou uhlíkovou stopu a těžce poškozujete už tak dost zkoušené životní prostředí?

P. Rada 6.12.2019 9:47

Pane J.J. vaše tvrzení je v rozporu s poznatkem, že informatika je dnes jedním s mála oborů který při klesající spotřebě energie vykazuje růst informační kapacity.

Životní prostředí tedy nejspíše sám poškozujete tím, že tuto potenciální a velmi pokrokovou možnost konzervativně nevyužíváte.

V. Petr 6.12.2019 11:18

Informatika mě nevytopí barák!

Z. Lapil 6.12.2019 13:44

Počítač docela topí.

L. Novák 6.12.2019 15:20

Kdepak, ty moderní už nežerou skoro nic... :-)

A. Forman 6.12.2019 9:42

Bože, to jsou zase krávoviny... vy jste opravdu produktem zvrácenosti s odkazem na vědu.

Ten tzv. udržitelný život totiž neexistuje, jen ve vymydlených mozcích jako máte vy. jste nástrojem krutosti na lidstvu, kdy jej nutíte do řízené spotřeby.... Vaše víra si nezadá s myšlenkami Lenina, Stalina, Hitlera, všech zrůd, které chtěly lidstvo uvrhnout do žaláře nesvobody a otroctví ve jménu organizovanosti. Jenže, to se nikdy nepovede, neboť takto lidský svět nefunguje.

P. Rada 6.12.2019 9:55

Krávoviny, stalinismy... vrtají hlavou Vám. Pojem řízená spotřeba připomínáte zas Vy.

Celá geohistorie je naopak dokladem toho, jak dlouho na planetě život je, které druhy se rozvinuly proč ... atd.

Lidský civilizační svět ale může být opravdu vyjímkou co se týče doby trvání. Poukázal na to už Fermi před stoletím a další na jeho hlubokou nestabilitu upozornují dodnes.:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fermiho_paradox

https://www.vice.com/en_us/article/8xwygg/the-collapse-of-civilization-may-have-already-begun

https://ourfiniteworld.com/2019/01/09/2019-world-economy-is-reaching-growth-limits-expect-low-oil-prices-financial-turbulence/

A. Forman 6.12.2019 11:05

Jdete cestou zla a násilí, denně to tu dokazujete svými výroky. Ani si neuvědomujete, co to bude pro lidi znamenat. A lidský svět není žádnou výjimkou, ale evoluční výsledek vývoje světa. A tomu je nějaká ideologie, náboženství apod. praktiky ředitelů vesmíru naprosto jedno, dělá si co chce, navzdory idiotům celého světa. A jinak to nebude, snad jen ze zánikem Země,a to určí jen a jen Slunce, ne Fermi.

V. Petr 6.12.2019 11:24

Řízená spotřeba byla součástí politiky Třetí říše! Dokonce oficiální! Cílem bylo minimalizovat závislosti na dovozu a proto měli lidé utrácet za domácí produkty!

V. Petr 6.12.2019 11:21

Hitler nechtěl Němce uvrhnout do bídy. Loupežnou válku dokonce rozpoutal proto, že mu pro jeho plány chyběly suroviny!

Byl to magor a zločinec ale až tak velký, jako zelení nikoliv...

A. Bocek 6.12.2019 9:55

Pane Rado jak spočítáte poměr ERoEI u konkrétní větrné elektrárny, která jede napplno v roce jen 15% času a jejíž životnost je stejně jako u ostatních jen 20 let a navíc dotace na povinný výkup této energie ( její kWh ekvivalent) by musela býti odečtena z vyprodukované energie. Vsadím své boty proti Vašim křuskám, že jste pod jedničkou.

P. Rada 6.12.2019 10:03

Pane Bočku nejsnadněji přes poměr finančního zisku vůči ceklové nákladovosti. Takto to ale platí jen v ekonomikách kde se nečachruje s penězi.

Zkuste si projít starší ale dodnes platný článek který EROEI pohled rozebírá detailněji:

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9

L. Novák 6.12.2019 13:10

"Rado", každý den máš nutkavou potřebu nám dokazovat, že jsi ještě větší blb, než jsme si dosud mysleli... ;-D Které jsou to ty "ekonomiky, kde se nečachruje s penězi" ? Naturální výměna? Kus masa za pazourek? :-P

Z. Lapil 6.12.2019 13:50

A jsme u toho: FV a vítr jsou drahé a staví se jedině skrze dotace neboli čarování s penězi.

Na ten Vesmír se při troše štěstí podívám, díky za odkaz.

J. Pokoutný 6.12.2019 11:58

Zapomněl jste ještě na cenu její likvidace. To u hitech kombinace polymerů a uhlíkových vláken není malá částka!

V. Petr 6.12.2019 10:52

Vás by opravdu měli přikovat k veslu, kde byste ekologicky a v souladu s přírodou mohl pohánět galéru!

P. Grigar 6.12.2019 11:30

"Člověk doby blahobytně konzumní se však chová pravidelně naopak. Jen ve svém nejužším okolí si obvykle hýčká pořádek - ale na úkor toho, že širší okolí zamořuje podstatně více nerecyklovatelnými externalitami."

A víte pane Rado, že s touhle částí vašeho příspěvku souhlasím? Lidé by se měli opravdu zajímat, jaká spoušť zůstává za těžbou, zpracováním surovin a následnou výrobou technologií užívaných v kategorii OZE. Solární panely, lithiové akumulátory, kompozitové části větrníků.. a což teprve, až doslouží. Zase je vyvezeme tam, odkud přišly? Tam, kde si s něčím takovým nikdo hlavu neláme?!

Z. Lapil 6.12.2019 13:40

To bych nebral jako významný argument. Důsledně vzato, já se svou škodovkou jezdím necelé 2 hodiny denně, čemuž odpovídá využití instalovaného výkonu pod 10%. Možná pod 5%, když si uvědomím, že většinu toho času jedu "na půl plynu".

Neboli kdyby ze slunečníků a větrníků lezla elektřina opravdu (skoro) zadarmo, s lehčím srdcem bych se pustil do nakupování baterií.

M. Matura 6.12.2019 8:42

Každá neefektivita obnovitelných zdrojů je samozřejmě vítána. Zhoršujici se stav ekonomiky a nespokojenost obyvatelstva povede k zesílení persekuce a upevnění moci alarmistů v zájmu "perspektivního" řešení vzniklé krize.

P. Rada 6.12.2019 9:17

Spekulujete o moci a v tom smyslu máte kus pravdy. Někteří lidé jsou mocí doslova posedlí. Moc přitom pravidelně souvisí s ovládáním masivních centálních energetických zdrojů.

P. Rada 6.12.2019 8:27

"Klimatocký záškolák" Zálom se zas projevil jak nedouk. Tak mu zkusím připomenout co zřejmě ve školství minulých režimů nebylo, a co zmeškal s příchodem informatiky posléze. Tedy i to o čem se dnes narychlo doučují někteří mladí v pátek. Nevylučuji ale, že podobně jak Zálom, možnosti svobodně se vzdělávat mnozí zas zneužvají. Statistiky o tom kolik je mladých závislých na kuřivu, alkoholu až drogách to ilustrují.

Ekonomiku Zálom dál navzdory rozvinuté informatice vnímá jednostranně jak loupežník pro kterého rostoucí lup je zaběhanou nutností. Naopak odpovědnost za dopady - tedy oloupené prostředí dalších generací a akutní širší dopady přehlíží jako by nenastávaly.

Do školy ale i Z. nejspíše přeci jen chodil a ještě před 50lety se i tam učilo o údernictví ... které při rostoucí těžbě navozovalo blahobyt pracujícímu lidu vedeného soudruhy vytyčujícími další a další růst... Dnes se naopak začíná mluvit o poklesu těžeb a to se Z. nedokáže soudružsky zkousnout.

Po sametové revoluci - kterou spoluodstartovaly neudržitelné doppady kyselých deštů na zejména horské porosty - se změnilo zejména vlastnictví a zároven částečným odsířením a odpopílkováním se omezily nejpalčivější akutní a lokální dopady. Podstata se ale praktikovala dál a dosud se extenzifikace celosvětově rozvíjí i když se ví, že udržitelnost růstu je v uzavřeném systému fyzikální nesmysl. Chlácholíme se ale tím, že dosahováním vyšší technologičnosti se vše podaří záhy vyřešit.

Přes růst technologičností ale už před 30 lety celosvětově začaly dít neobvyklosti s klimatem a to tak velké, že rostoucí nerovnováhu věda připsala prakticky jednozačně na vrub rostoucí těžby fosilů.

Ve stručnost jde o to, že celá biosféra sestává s 550GtC a do ní lidé přidávají 10GtC ročně se zásobníků mimo koloběh a tím se dřívější stabilita rozvrací. Hrozí dokonce daleko vážnější škody jak dosavadní přínosy. O tom co s tím je právě páteční doučování. Jestli a do jaké míry bude mít úspěch záleží na všech - tedy i na "zálomech".