26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V.Šamonil 27.3.2008 16:15

Privatizovat poštu?

Privatizovat poštu?

 

Břeclavská poštovní aféra zase jednou otevřela skříň s kostlivcem privatizace pošty. Zdá se, že privatizace je mantrou určité kategorie publicistů, která v ní vidí spásu od všech hříchů světa. Sám pojem privatizace však vyžaduje výklad, co se jím rozumí – nemusí to být vždy jen prodej firmy „šikovnému kapitálistovi“.

Rozumím siláckým řečem konkurentů pošty – otevření trhu jim zpřístupní lukrativní městský trh, ale svaly budou muset ukázat na českém a moravském venkově. Méně už rozumím předsedovi Liberální strany panu Hamerskému. Pokud se tak dobře vyzná v poštovnictví, měl by jako právník předložit svou představu o legislativním uspořádání poštovního trhu, jinak musím jeho slova chápat jen jako volání po hře bez pravidel. A s tou máme v této zemi nepřeberně zkušeností ze socialismu i z našeho raného kapitalismu. (Zájemcům o kvalifikovanou informaci můžu doporučit článek ing. Libora Švadlenky z Dopravní fakulty Univerzity Pardubice – plná verze na www.mam.cz.)

V.Šamonil

emersonskej 27.3.2008 21:47

Re: Privatizovat poštu?

Privatizace samosebou zdaleka není všelék, ovšem fakt je, že stát je nejhorším hospodářem !!!

Vlad 29.3.2008 15:41

Re: Re: Privatizovat poštu?

Jo jo, skoro tak špatnej jako privatizéři (Škodovka, banky, Zetor, Liaz, Tatra, Avia, Letov, Kolbenka, Poldi atd. atd.)

Pletete si hokynářskou ekonomiku s národohospodářstvím.

Bubeník 26.3.2008 21:19

Svěřte Poštu Koženému

a ten ji "spraví". Nebo  Bakalovi, či Kočárníkovi. Ti všichni darovali svěřené podniky za hubičku, a vy se pak divíte, že stát nemá z čeho financovat nejen obranu či zdravotnictví, ale především penze, blbečku. Pochopíš to někdy?

Ladislav N. 27.3.2008 3:23

Re: Bubeník IP: 89.102.185.xxx

Blbečku, penzi si financuj sám. Proč by to měl dělat stát? ;-D

Jirka2433 26.3.2008 15:51

A čemu by pak ministroval?

Přece si nepodřeže pod sebou větev? Pak by se zjistilo že to ministerstvo by levou rukou mohl řídit jako vedlejšák jiný ministr, počet ministrů by klesl a kam by šli? Co by mohli dělat, aby dostali čistá ruka 100 tisíc měsíčně?

Dědek 26.3.2008 14:59

A co pan Kolbaba?

Pošta pojišťuje, má spořitelnu, prodává losy, míním tím tedy třeba stírací i když možná na ty chlupaté časem taky dojde, jedná o prodeji léků a má řadu dalších aktivit jenom to doručování dopisů jí nějak moc nejde,:-/

Faust 26.3.2008 18:25

Re: A co pan Kolbaba?

Poštovní spořitelna už dááávno nepatří České poště: nejdřív ji získala IPB (Investiční a POŠTOVNÍ Banka), nyní je v ranku ČSOB.

Lenka 26.3.2008 19:46

Re: A co pan Kolbaba?

Však ono by šlo i to doručování,kdyby bylo více zaměstnanců v provozu a ne v kancelářích na židlích.Z venčí se to dobře kritizuje.Jen se podívejte na sedřené doručovatelky.Které mají u zadnice vrtuli,aby vše stihly oběhnout.O mzdě ani nemá cenu se zmiňovat;-(

Dědek 27.3.2008 15:38

Re: Re: A co pan Kolbaba?

No právě! V tom je problém. Na židličce se to sedí ale tašku s poštou umí nosit jen málo kdo!

www racek 26.3.2008 14:06

no jistě, stačilo by místo 3 tisíc

pošt udělat jen 300 a za doručení platit majlant ... no a dílo by se podařilo. zejména proto, neb bychom efektivně dojížděli na nejbližší poštu ... 50 kilometrů . taktéž schrnky by stačily asi tak 2 na okres.

kdepák, tyhle ctihodné instituce musí zůstat stání. jinak budem sloužit my jim a ne ony nám.

Ladislav N. :-))) 26.3.2008 17:05

Re: no jistě, stačilo by místo 3 tisíc

Racku, ty vždycky  ještě dokážeš, že jsi úplně mimo. ;-D Když mi veze balík soukromá firma, zavolá mi na mobil, kdy přijede. Pro balíky odeslané mi poštou si musím jezdit... na poštu. Pokaždé.

jirka.s. 26.3.2008 18:26

Re: Re: no jistě, stačilo by místo 3 tisíc

No, on by zwratek udělal nejraději z pošty něco takového jako je ten jeho EGAP. Rádoby akciová společnost, zisky si rozdělí zwratek s kumpány, no a případné ztráty zaplatíme my všichni! No, nebrali byste to? 8-o

Lenka 26.3.2008 19:54

Re: Re: no jistě, stačilo by místo 3 tisíc

stačí zvednout telefon...na oznámení je to napsané.

Ladislav N. 27.3.2008 3:25

Re: Re: Re: no jistě, stačilo by místo 3 tisíc

Napsané může být, co chce. Proč bych já měl zvedat telefon a nahánět poštu? ;-P

Novák 26.3.2008 20:41

Re: Re: no jistě, stačilo by místo 3 tisíc

Jo, vždycky jsem se dobře se zásilkou odeslanou např. přes DHL apodobně dobře naháněl, zatímco na poště jsem ji vždy v pohodě našel. Protože jedni mi ji byli ochotni doručit jen dopoledne, druzí zase večer a já nikdy nevěděl, kde přes den budu.

Kecal. 26.3.2008 18:04

Re: no jistě, stačilo by místo 3 tisíc

Racku přemýšlej nebo uleť,říkám ti to už dlouho.

Chris kelvin 26.3.2008 12:40

Pošta je cosi jako úřad

Určitě bude k jejímu fungování spousta připomínek, ale v zásadě funguje. Od velkých měst až po ty poslední zapadlé vísky.

Severin 26.3.2008 13:24

Re: Pošta je cosi jako úřad

Máte pravdu, v zásadě funguje, ale "po socialisticku".Mnoho z toho je v lidech, na  českých poštách natrefíte jak na ochotné úřednice, které někdy dokonce nad nesmyslně byrokratickými předpisy "přimhouří oko", tak na neuvěřitelně arogantní nány, které Vám dají vidět, že jste pro ně něco jako obtížný hmyz, kterého je potřeba se co nejrychleji zbavit.

Největší důkaz "socialistého" fungování je skandál v Břeclavi. Nepoctiví zaměstnanci jsou všude na světě, ba dokonce i v tak poštovně  spolehlivé severské zemi, kde žiji. Dokonce ve městě, kde žiji, dopadli před dvěmi lety  listonoše, který kradl dopisy, ale dopadli jej  už během šesti týdnů po tom, co začaly reklamace o ztrátách zásilek. Takže toho moc ukrást nestihnul. V Břeclavi už někdy v roce 2003 byly reklamace ohledně ztracených zásilek a dokonce se to tam ""vyšetřovalo, ale nezjistilo se nic, a ještě navíc, i během vyšetřování se tam kradly zásilky ve velkém vesele dál. To už je opravdu k nevíře a na rovině nějaké zaostalé země ve třetím světě!

Ovšem pro nás, co žijeme v cizině a zasíláme věci poštou do ČR, a nebo pro cizince, kteří mají s lidmi v ČR styk poštou, často č.

pošta nefunguje ani v zásadě. Nářky nad věčnými ztrátami poštovních

zásilek do ČR neutuchají. Do některých částí ČR už jdou dopisy celkem v pohodě, v některych naopak stále sedí žába na prameni, obyčejné tenké dopisy dojdou, ale stačí dát pár fotografií, pohlednic, nějakou maličkost a dopis je "v čudu". Před třemi lety jsem poslal blízké příbuzné v ČR velké blahopřání ke svatbě, nedošlo a jí to moc mrzelo, do doby, kdy sem ji mohl telefonem vysvětlit, že jsem ji blahopřání a to ještě v luxusním vybavení poslal, ale nějaký nepoctivec u ČP to "ztornoval".

norbert clai 26.3.2008 12:25

Pan předseda,místopředseda a pokladník .....

to jsou všichni členové této pidistrany.Škoda,měl se nazývat president.... Třeba by byl v dozorčí radě České pošty,pobíral velmi slušný plat a poštu by ze všech svých sil hájil a hájil a hájil .....:-D

norbert clai 26.3.2008 12:28

Re: Pan předseda,místopředseda a pokladník .....

a protože v dozorčí radě není,tak kope a kope a kope ..... Třeba tam jednou bude,až se sloučí s ODS ...:-D:-D:-D

Jura Jurax 26.3.2008 11:13

Čtu tady

nezměrné množství stesků na služby České pošty; taky bych mohl přidat přehršel smutných zkušeností - kupříkladu již drahně let nepamatuji, že by mi pošta doručila balík nebo doporučenou zásilku domů - tedy domů ... do vestibulu paneláku, kam je třeba neprodleně se dostavit - v případě dobírky s přesně odpočítanou sumou.

Ale nedovedu si představit, že by tohle privatizace spravila, když pošta má fakticky monopol. Všeliké kurýrní služby nejsou pro prostý lid mimo velká města.

Ladislav N. 26.3.2008 11:35

Re: Čtu tady

Pošta to taky nemá jednoduchý, musí dodržovat zákoník práce a poslouchat odbory, tak podle toho to tam taky vypadá... ;-P

Např. centrální pošta Brno 2 (hl. nádraží) se zbavila zákazníků tím, že na své parkoviště zakázala vjezd všem "cizím" autům (obvykle dovážejícím zásilky k podání na poště). Teď je parkoviště prázdné - a pošta nemusí tak intenzivně pracovat...

Karel Kocourek 26.3.2008 11:02

Bohužel, zkušenost s poštou dost mizerná

Asi to opravdu závisí na konkrétních lidech, alespoň tady v příspěvcích někdo chválí, někdo kritizuje. Mně není pošta ochotna doručit jediný balík. Člověk čeká dobírku, zařídí, aby doma permanentně někdo byl, načež pošťák zazvoní a asi současně s tím uteče, protože na odzvonění za dvacet vteřin už nikdo nereaguje. Druhý den ve schránce oznámení (doručuje se obyčejnou poštou). Nabízí opětové doručení, prima. Ovšem opětovné doručení proběhne stejně. Jenom ze sebe dělám vola, když znova zařídím, aby doma někdo byl.

Oproti tomu kurýrní služba zavolá na mobil, já jim řeknu, jestli mají jet na domácí adresu či do práce a domluvíme se v kolik hodin.

Tohle jsou dlouhodobé zkušenosti, nikoli jeden náhodný případ. Místo - Plzeň. Od určité doby bojkotuji zásilkové obchody, co využívají pouze Českou poštu. Mimochodem tohle je opravdu katastrofa pro zásilkový prodej, jelikož konečná spokojenost zákazníka závisí na chování doručovatele (to je jediný člověk, se kterým zákazník přijde osobně do styku) a ne na zaměstnancích obchodníka.

Lenka 26.3.2008 20:04

Re: Bohužel, zkušenost s poštou dost mizerná

a právě Ti doručovatelé jsou na poště na posledním místě.

Novák 26.3.2008 20:44

Re: Bohužel, zkušenost s poštou dost mizerná

Jí se zase vyhýbám těm s tou zásilkovou službou :-D

Jura Jurax 26.3.2008 10:59

Privatizovat faktický monopol není úplně nejlepší nápad, ale může to být dobrý kšeft pro privatizátora.

Může sice dojít ke zdražení některých služeb, ale proti tomu nastane výrazné zlepšení jejich kvality.

No, ono privatizace není zase univerzální všelék. Ovšem ke zdražení služeb by určitě došlo. Ke zlepšení, natož výraznému, takměř jistě ne.

LV 26.3.2008 10:09

miluji českou poštu

Pošta je firma, která mi vhodí oznámení o uložení zásilky do schránky, ať jsem doma či ne. Marně jsem několikrát vyběhl za odjíždějícím poštovním vozem. Pošta je firma, u níž si tuto zásilku mohu vyzvednout ( v místě mého bydliště) od 8 do 10 a pak od 13 do 14.45 hodin ve všední den, o weekwndu vůbec. Pošta je firma, která mne nutí stát ve frontě a prokazovat se předepsaným způsobem a dokladem, i když si vyzvedávám dobírku za 15 tisíc (kdo by platil cizí zásilku sice nevím...).

Bohužel, veškeré úřední zásilky se odesílají do místa trvalého bydliště a na jméno. Kdo se mi chce moc pomstít, pošle mi rekomando. Takže se musím (následující den) vzdálit ze zaměstnání a vystát si frontu... Nemůže tam za mne jiný, i kdybych mu dal notářsky ověřenou plnou moc. Stůj ve frontě a kušuj, hňupe, že?? Díky, veliké díky milovaná pošto, že mi takto připomínáš reálný socík!!

Poštu není možno reformovat. Jen prodat a doufat, že ji nový majitel zcela rozpráší, zničí, pobočky prodá na butiky (neprodejné zaveze hnojem)  a pak založí novou zasílatelskou firmu na JINÉM MÍSTĚ a S JINÝMI LIDMI. A možná zkusí inspiraci PPL či DHL, které mi věc dovezou k domu, předají, převezmou a na nic se neptají, možná zkusí přimět listonoše k obchůzkám od 19ti hod, kdy jsou už pracující lidé zpravidla doma... a co já vím. Může to být jen lepší!

zdeněk 26.3.2008 10:18

pokud se vám služby české pošty nelíbí

používejte PPL či DHL. máme demokracii nikdo vás nenutí používat českou poštu. Ovšem z vašeho příspěvku je vidět že si přejete pouze její zničení takže opět modrý(dříve rudý) komunista.

Roman Šula 26.3.2008 10:25

Re: pokud se vám služby české pošty nelíbí

Ale když vám něco píše nějaký vouřada, tak to bude stoprocentně poštou, stoprocentně na jmédo do vlastních rukou a stoprocentně to bude blbost. Ale na puštu musíte, nikdo z vouřadů se vás ptát nebude, zda se vám na poštu chce či nikoliv, prostě tam půjdete a basta. Reálný socík v praxi, jak na úřadech, tak na poště.