7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Netřeba 26.3.2008 7:07

Re: Pár poznámek

Nedávno byla glosa v TV, že do Plzně vozí k výrobě piva vodu z Polska. Docela bych tomu věřil.

Lenka 26.3.2008 20:56

Re: Pár poznámek

většinou už to nemá s chmelem nic společného;-(

Kanuk 26.3.2008 3:29

Pár poznámek

1) Mám takový nějaký dojem, že Kladrubský hřebčín byl už jednou privatizován, koně rozprodáni koňským řezníkům a podobně, a jedinečnému rodu koní, kladrubákům, hrozilo vymření. Někdo to ale náhodou nějak dal zas dohromady pod státní fangličkou. A teď by se to mělo opakovat.

2) Někomu se halt stýská po panu Thurn-Taxisovi a koňských potazích .Já je pamatuju, i poštovní stáje za Bílou labutí na Poříčí, kde snad dosud existuje Thurn-Taxisova ulice. Ale to už byla pošta státní. A jak správně někdo napsal, protože to funguje docela dobře, tak by se pošta měla zprivatizovat. To ani v Emerice nemají poštu státní.  Za první republiky chodila pošta dvakrát denně, bylo víc poštovních úřadů, a když někdo jeden den zaplatil složenku, třetí den měl příjemce už vyúčtování ve schránce. Bez počítačů. Ovšem, peněžní služba byla jediná poštovní složka, která vydělávala. Proto musela být zprivatizována, a o zbývající část poštovní činnosti by asi nebyl zájem. Něco podobného, jako s telefony. Telefonní společnosti vždycky vydělávaly na dálkových hovorech, kterými sanovaly místní síť. Všechny společnosti, které se po "deregulaci" vrhly na telefonní službu, jdou jenom po dálkových hovorech, o místní síť nemá nikdo zájem.

pp 26.3.2008 2:09

česká pošta je v první řadě

podnik zcela v duchu socialistických národních podniků. Jediné, co se u ní změnilo je to, že jí mnohem více záleží na zisku a proto nestydatě zneužívá monopolu a stále reálně zdražuje služby, které vykonává pouze fiktivně.

Svatopluk 26.3.2008 2:08

Jste průhledný

Jakákoli záminka k privatizaci a Vaše poslední naděje na zbohatnutí je dobrá.

Podívejte se kolem. Česká republika je jediný stát, jehož občanům vrozmezí 17ti let patřilo 100% a nyní kolem 6% prostředků. To je horší, než kolonie.

Obchodní řetězce nás naučily, jak funguje trh v zcela zkorumpovaném prostředí. Jděte se podívat na ceny elektroniky, potravin a mnoha dalších segmentů maloobchodního trhu vedle do Německa.

LV 26.3.2008 10:49

člověče... jste podivín

Že nám patřilo 100 %... a mně taky?!?! Já v tom socialismu žil 30 let (fuj a ještě jedou fuj) a nějak jsem to neocenil.

A co jste s tím svým podílem mohl dělat? Mohl jste to prodat a koupit si něco jiného?? Mohl jste to jinak využít? Ne? A tak k čemu vám to bylo, že  100% majetku patří všem?

K.Oblich 26.3.2008 11:31

Re: Jste průhledný

Vzdyt jmenovane komodity nemusite nakupovat v Cesku, ani "vedle" v Nemecku, ale u nas v Nemecku. Jsme preci v EU. Kdyz to takhle udela kazdy, obchodni retezce v Cesku se bud prizpusobi (budou lepsi ceny) nebo zmizi (nebeska rozkos pro antiglobalisty).

David 26.3.2008 1:50

Viděl bych to jinak

1) Česká pošta je sice banda neschopných nýmandů, ale ani privatizace be nezlepšila jejich principiálně zoufalé chování a (ne) fungování. :-/

2) Neprivatizace Budvaru - a autor by to měl vědět - souvisí s nedořešenými problémy s ochranou známkou oproti americkému jmenovci. A jak někdo správěn zmiňuej níže - sice nám Američani ten pivovar nezavřeli (jak byla nevyřčená obava pro případ privatizace), ale Budvar na trhu skoro nevidět. Takže jsem si to rodiné stříbro ochránili, ale poněkud nám zrezlo. Na stříbro slušný výkon .... ne, na budějovický management slušný výkon. ;-P

Vasekpasek 26.3.2008 1:02

ČP

Česká pošta mě irituje. Přiznávám to bez váhání. V momentě, kdy přijdu k přepážce, chci poslat balík a slyším otázku "chcete to pojistit?", otvírá se mi kudla v kapse. Je to tak neuvěřitelná drzost, že se raději zdržím dalšího komentáře.

F..A.Kekule 26.3.2008 8:53

Re: ČP

Tak tohle jsem nepochopil. Co  vám vadí na možnosti zásilku si pojistit? Já v tom žádnou drzost nevidím.

jirka.s. 26.3.2008 9:54

Re: Re: ČP

Je to drzost, vážený! Při ceně 0,50-1Kč/ dkg by soudný člověk měl za to, že pojištění je už v ceně! ;-(

http://www.cpost.cz/jetspeed/portal/media-type/html/user/anon/page/default.psml/js_pane/cenik?ksid=5564&escid=5385&pgtyp=P

Mi 26.3.2008 11:03

Re: Re: Re: ČP

V ceně běžné zásilky JE pojištění na 500 Kč. Ta otázka je, zda chcete zásilku pojistit na VYŠŠÍ hodnotu. A za to potom platíte navíc. Na tom nevidím nic zvláštního.

Jenda 26.3.2008 11:21

Re: Re: Re: Re: ČP

V tom pripade by otazka mela znit "Chcete to pripojistit?"

Lenka 26.3.2008 21:05

Re: Re: Re: Re: Re: ČP

slovíčkaření:-/.Na poště pracují dělníci,nikoliv inženýři. Ty by pošta v provoze nezaplatila.;-D

Komik 26.3.2008 0:56

Vážený autore,

ve svém článku mj. píšete: "K raritním státem ovládaným firmám patří Národní hřebčín v Kladrubech a Budějovický Budwar. Nikdo totiž neumí vařit pivo, chovat koně, starat se o řeky a lesy tak dobře, jako stát...". Nevyznám se v koních, ale vím, že pivo z Budvaru je vynikající. Takže vlastně máte pravdu - nikdo to neumí tak dobře (omlouvám se všem ctitelům Plzně, Kozla atd., ale Budvar já prostě rád).

Sněhulák 26.3.2008 1:17

Re: Vážený autore,

Budvar není špatné pivo. Ale nakolik mu za dobu státního hospodaření v porovnání s privátnmi pivovary klesl podíl na českém trhu? Na 2% nebo tak nějak?

badaxe 26.3.2008 7:19

Re: Re: Vážený autore,

sněhuláku, možná by stálo za to se podívat ne na to na kolik se změnil (pokud ano) podíl na trhu, ale na to jak se změnil výstav (tedy výroba ) a ta na rozdíl od vaší chiméry stoupá. prostě se víc vyváží protože venku se prodá dráž. Dnes se po několika vyhraných sporech vyváží i tam kam dřív nešel. Tož klidně pijte něco jiného, já si ten Budvar klidně občas dám :-) za tu kvalitu mi i jeho cena stojí.

Sněhulák 26.3.2008 9:07

Re: Re: Re: Vážený autore,

To je fajn, ale zkuste porovnat jak se za posledních 10 let zvýšil výstav ostatních českých pivovarů, na jaké pozici byl Budvar před deseti lety a kde je nyní. Kdysi to byl výstavem asi třetí největší pivovar, nyní je snad sedmý a zatímco privátní Plzeň vzrostla asi na 44%-ní podíl na českém trhu, tak Budvar má nyní asi 2%. Proti pivu Budvar nic nemám, rád si ho dám, vím že pivovar generuje solidní zisk, ale výšeuvedená čísla jsou snad očividná fakta, která ukazují jak, se rozvíjí privátní sektor a jak státní. Navíc, mimo jižní Čechy je docela těžké narazit na restauraci kde budvar čepují, většina restaurací je dávno podchycena Plzní, Staropramenem atd. To je zřejmě hlavní důvod proč podíl Budvaru v ČR klesá, privátní značky investují i do míst, kde se pivo spotřebovává, ne jen do výroby samotné. A vyváží témeř všechny pivovary, zejména ty malé vývoz drží, neb je z okolí vlastního komínu vytlačují velké značky, podívejte se např. na www.brouczech.com . No, z kdysi naprosto neznámého státního pivovaru Humpolec je nyní skvělá značka Bernard. Berte to jen jako pár argumentů na téma státní vs. privátní

Janus 26.3.2008 10:57

Re: Re: Re: Re: Vážený autore,

Neračte se urazit, sněhový muži, ale na pivu mne nejprve zajímá, zda se "dá pít". Pivovar může třeba zvýšit výstav několikanásobně, což je umožněno novými technologiemi, ale v důsledku toho se to pivo pomalu ale jistě přestává dát pít (něco jako pivní amarouny)... ;-( 

Jenda 26.3.2008 11:20

Re: Re: Re: Re: Re: Vážený autore,

A on ten pivovar to vyrobene pivo leje do kanalu? Evidentne ho lidi pijou kdyz se ho vyplati vyrabet.

Sněhulák 26.3.2008 13:03

Re: Re: Re: Re: Re: Vážený autore,

Janusi, neurážím se, zřejmě máme stejné zájmy. Jak jsem napsal, Budvar je dobré pivo, nic proti němu.Zrovna tak je dobrý Pilsner Urquell (které z nich je lepší at´si rozhodnou skalní fanoušci těchto značek). Když je možnost, tak před těmito "veleznačkami" osobně dám přednost ležákům z malých pivovarů, které se vyrábějí ještě klasickým způsobem, mnohdy i nepasterovaná piva atd. Takže kromě Budvaru či PU nacházím na trhu velice chutná piva např. z Bernardu, Litovle, Svijan, Rohozce. Nedávno jsem měl možnost ochutnat skvělé točené pivo z malého pivovaru Štefanides Polička. Dobrá piva dělá malý pivovar v Nové Pace, který při výstavu asi jen 70 000 hl dělá asi 16 druhů piva, vše klasickým způsobem. Nerad bych na někoho zapoměl. Před pár lety na soutěži v New Yorku asi z 1000 piv z celého uspěl Rebel na 2. místě (Urqell či Radegast skončili až někde za), té kvality je prostě více, Budvar v tom není úplně sám 

Frank 26.3.2008 0:54

Takže, když se Česká pošta podle pana Hamerského zprivatizuje, tak je pro problému?

Takže lidský faktor u soukromých společností nehraje žádnou roli? Kdo ukradl přepravované peníze z transportů? Naposledy to bylo 500 000 mil. Kč. Nebyli to náhodou pracovníci soukromé firmy? Já mám s poštou velmi dobré zkušenosti. Hamerský patří k těm, kteří si myslí, že privatizací zabrání lidskému šlendriánu? Pracoval jsem u velkého podniku, kde po převratu do vedoucích funkcí nastupovali lidé, kteří prosazovali privatizaci některých činností. Např. dopravy a úklidu. Tvrdili, že nákup těchto služeb bude levnější. A myslíte si, že byl? Omyl, byl asi dvakrát dražší, protože firmy do faktur započítávaly i úplatky těchto  "manažerů".

zdeněk 26.3.2008 1:03

zapoměl jste první přikázání liberalismu

Všechno zařídí trh a jeho neviditelná ruka. Kdo nevěří v privatizaci je zatracen a uvržen do pekla. ;-D

zdeněk 26.3.2008 1:04

zapomněl

F..A.Kekule 26.3.2008 9:03

Re: zapomněl

Pane Zdeňku, děkuji Vám za tenhle dodatek. Nebývá zvykem, starat se o pravopis a spoustu lidí by to považovalo za "hnidopišství". Já osobně považuji úctu k jazyku za základní projev slušnosti.

badaxe 26.3.2008 7:24

Re: Takže, když se Česká pošta podle pana Hamerského zprivatizuje, tak je pro problému?

Možná máte chybu ve výpočtu, i já dělal u podobné firmy (dokonce "nadnárodní" :-) ) problém je že pokud se třeba úklid dělal vlstními zaměstnanci stálo to mnohem víc než si dotyční mysleli že to stojí, krom jejich platu se za ně platili daně (ty si asi nezapočítáváte) stravování, dovolené a další podobné "zanedbatelné" položky a samozřejmě i nějaký "manager přes košťata" po tom co se tohle dalo ven bylo to mnohem průhlednější a hlavně to vyšlo za mírně nižší náklady a s vyšší kvalitou (firmy zajišťující úklid byly několikrát vyměněny)

Jarda 26.3.2008 9:54

Re: Re: Takže, když se Česká pošta podle pana Hamerského zprivatizuje, tak je pro problému?

Nezlobte se na mne, ale zaměstnanec musí stát stejně ať je můj nebo cizí, tedy pokud nebudu vlastního přeplácet. U cizího budou samozřejmě náklady navíc: platy jeho managerů, auta a další nákldy firmy atd.

Měl jsem možnost toto diskutovat ve velké firmě, kde to viděli stejně. Ovšem z Ameriky zaveleli "budiž outsourcing v celém světě " a na nějaké lokální výhodnosti kašlali. Když se po r. 1990 silně rozrostla pobočka, padl návrh na zakoupení nemovitosti a stavbě vlastní budovy - z vyššího stupně zamítnuto - "takové není strategie firmy". Už dávno se na nájmech zaplatilo asi 10x tolik. Tedy zaplatili jsme my zákazníci.

Jenda 26.3.2008 11:16

Re: Re: Takže, když se Česká pošta podle pana Hamerského zprivatizuje, tak je pro problému?

Jiste, ale to chce aby manager co ma na starosti vyber one firmy mel zajem vybrat tu nejlepsi a nejlevnejsi (nebo spis tu nejlevnejsi dostatecne kvalitni).

Viktor 26.3.2008 0:39

Co to je za nápad

Celkové zefektivnění - to jako že by ubyla korýtka? 8-o

Honza42 26.3.2008 0:34

Česká pošta je jediná funkční doručovací služba, viděno očima venkovana.

Žádná jiná služba to prostě neumí. Telefonuje kdy může přijet, pak telefonuje kde to je, pak telefonuje, že to dneska nestihne. Také se mně stalo, že doručovací služba převezla zásilku z Hradce králové do Pardubic a považovala to za doručené, že to mám prý na nádraží. Hezké, jenže 30km od mé doručovací adresy. Také se mně stalo (zcela nedávno), že balíček o hmotnosti dopisu vezla doručovací služba na vzdálenost cca 70km déle než týden. Českou poštou to mám většinou do druhého dne. 

Když někdo nezná místopis, netrefí na zcela jasnou adresu (na mapě najde pětileté dítě a GPS si dokáže opsat dítě šetileté), do kopce nevyjede , na konci se neotočí, protože přivezl dopis kamionem  - TAK MÁ PRODÁVAT TŘEBA PONOŽKY, ALE NEMÁ PROVOZOVAT DORUČOVACÍ SLUŽBU.  Děkuji nechci. Česká pošta trefí, vyjede, doručí, otočí se a nemá přitom blbý kecy. A když nejsem doma, mám to na 300m vzdálené poště.

Ale chápu, že tomhle státě blbákově je každá služba co ještě funguje podezřelá a je třeba ji zničit.