23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zahřmělo

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jeliman 22.1.2009 13:31

krize na entou

panu Jelínkovi rozumím co chtěl sdělit.dělám u soukromníka-hospodského za55kč na hodinu,210(cca)hodin v měsíci.vařím,objednávám zboží ze svého telefonu,skládám sudy,tahám popelnice a dělám údržbáře.a teď pozor-teď je22.1. a já mám zaplaceny2000 z listopadové výplaty,komunisty nevolím ale divil by se někdo kdyby jo?zdravím všechny podnikatele a papaláše,jste opravdu solí této země.Jo a taky meju nádobí

Fred 22.1.2009 13:42

Re: krize na entou

Buď jste úplný hňup, že za podobných podmínek děláte, nebo prostě kecáte. Mimochodem, teď v půl druhé, v době obědů, sedíte a plkáte z šéfova počíta¨če v hospodě, nebo spíš z Lihového domu?

J.S. 22.1.2009 13:52

Re: krize na entou

Tak já osobně asi hňup nejsem. U šéfova PC nesedím a obědvám ve 12.00 hod. a to pravidelně. Patřím zřejmně mezi těch málo šťastných, kterých se současný finanční problém netýká. Ale čtu, lidi pozoruji  ty moudré rád poslouchám, hodnotím jejich názory a studiem i když nejmladší nejsem, své znalosti i když dle mého nedostačující zdokonaluji. Hospody naštěvuji občas proto že si to dovolit mohu ale opilství nebo plané tlachání je mi vzdálené.

Fred 22.1.2009 14:44

Re: krize na entou

Blahopřeji a držím palce, byť vás se moje reakce asi netýkala...?

jeliman 22.1.2009 13:54

Re: krize na entou

s hňupem máte pravdu však jsem napsal jeliman,ono je to vpohostinství všude dost podobné,kdo může a má tu odvahu už to dávno nedělá.jinak mam dnes volno,dělám krátký a dlouhý týden,takže jsem na svém compu.v době obědů jak správně píšete se skutečně nedá plkat,zdar.

Fred 22.1.2009 14:47

Re: krize na entou

Dík za objasnění. Komunisty nevolte i nadále, ti to za vás skutečně nevyřeší. Nejste-li s podmínkami spokojen, zkuste změnit místo. Jo ono se to snadno řekne, ale než čekat v druhé půlce ledna na doplatek z listopadu... Chce to odvahu, jak píšete.

Bubik 22.1.2009 15:29

Re: krize na entou

hele jelimane, já znám v Praze dost hotelů, co hledají poctivé pingly, co nekradou, nevnášejí své zboží, nechovají se k hostům jak hulvát a mají touhu se v oboru vzdělávat.

Pravda, nevím kolik mají měsíčně, ale že by v hotelích měli 55 Kč/hod, bych se dost divil.

petr 27.1.2009 14:36

Re: krize na entou

Halt všichni nemůžou bejt v Praze,žejo...

Gonzales 22.1.2009 15:33

Re: krize na entou

Otázka zní - máš třicet káblí na Algifen? Tak ho založ, navrch Johnnieho Chodce a napiš tu zdravici ještě jednou ;-D

gerontusinza 22.1.2009 15:36

Za to se nestyďte, každá práce má svou cenu.......Re: krize na entou

ale kecy současných vládních nýmandů ani za mák..... TV a ČŘ  dělá co může jak jim pomoci, ale čím dýl můžou, tím víc mám chuť pomoci jejich privatizaci, aby se páni redaktoři taky mákli......... když sleduji jejich komentáře, tak čumím často jako puk co se to dostalo na obrazovku...... :-/

liberal shark 22.1.2009 12:43

další pako

Jelínek je evidentně jeden z těch praštěných radikálů, kteří chtějí nedostatky kapitalismu a demokracie (v případě současné finanční krize způsobené americkými socialisty) vyléčit instalací komunismu a centrálně řízeného hospodářství. To je totéž, jako léčit bolest hlavy gilotinou. Pane Jelínek, než příště budete psát do novin, přečtěte si F.Peroutku. Jeho cenu sice nikdy nedostanete, ale třeba vám něco dojde. (Y)

J.S. 22.1.2009 12:54

Re: další pako

Vážený liberal shark, to jste se projevil no zkrátka asi zaslepená pravičácká rétorika. Již několikráte jsem psal, že mi je šuma fuk, kdo vládne zda levice nebo pravice. Ale rozhodně mi není jedno, když dělník nebo zaměstnanec nedostane za svoji vykonanou práci řádnou mzdu ,nebo když mzdu nedostane. Také mne zaráží, že hnací motor světové ekonomiky USA je zadlužen u totalitní kom. Číny. " Kde asi udělali chybu soudruzi kapitalisti". A to ještě dle vyjádření nového prezidenta USA si půjčí další bilion.

liberal shark 22.1.2009 13:35

Re: další pako

Pokud vám zaměstnavatel dluží mzdu, obraťte se na soud. To opravdu nesouvisí ani s pravicí/levicí ani s USA.

J.S. 22.1.2009 13:47

Re: další pako

No to jste poradil věru dobře. Pozor já osobně takové nepříjemné zkušenosti nemám. Ale několik případů by jsem mohl jmenovat. Kdy se pracovníci obrátili hromadnou žalobou na soud. Po řadě měsíců jim soud dal za pravdu. Ale vznik problém firma tkzv. krachla peníze na mzdy nejsou a bude dalších mnoho měsíců nebo roků trvat než se svého práva domohou. A co jim zbývá vypůjčit si, zadlužit se? Nevím, nájem a žaludek nepočká. A skrovné úspory jsou fuč.

gerontusinza 22.1.2009 15:42

Pán asi neví jak to u našich soudů chodí.......Re: další pako

;-D kobyla kdyby se soudila by zašla na sešlost věkem a hamat se chcem víte.....   ;-D jinak je jednodušší řešení, najmout si romskou kvadrilu...... neznáte? jsou lepší jak ukrajinci...... nemají problémy se zákonem, jsou zvyklí....... proto ošklivých sokromníků sice pomalu ale ubývá.....;-D inu čas od času hoši narazí...... ale soudy ..... pane to jste mě skutečně rozesmál.....;-D

Vilda 22.1.2009 14:15

Kde udělali kapitalisti chybu?

Tady: Platí sociální a zdravotní daň státu, musí modernizovat aby vyhověli přísnějším ekologicky šetrnějším požadavkům na výrobu atd. Ne že by to bylo špatně, ale právě na to v Číně kašlou. Takže mají nižší výrobní náklady. A že by tam snad měli odbory?;-D;-D;-D

Holt všichni levicový teoretici by si měli uvědomit, že zvyšování výdobytků v sociální oblasti způsobují nárůst nezaměstnanosti neboť výroby se přesouvají tam, kde na to kašlou!! 

zub 22.1.2009 12:55

Re: další pako

Naprosto souhlasím. Pan Jelínek přiznal, že není ekonom. Jeho článek je důkazem, že v ekonomii nemá ani základní znalosti. Další sdělení, že je třeba život žít a nejen přežít, je důkazem jeho sobectví. Chce žít na dluh, to je na úkor našich dětí. Toto svědčí o jeho morálních kvalitách a odpovědnosti. Po nás potopa, že pane Jelínku. Pokud někdo má sbírku nesmyslů, může si zařadit do sbírky uvedený příspěvek pana Jelínka.

J.S. 22.1.2009 13:20

Re: další pako

Prosím Vás těch řečí o žití na dluh a úkor našich dětí je jen klišé. Vždyť za minulého režimu jsme stále slyšeli, více pracovat nenaříkat a potom se naše děti lépe budou mít. V součastnosti je módní, dluh na úkor našich dětí. Copak to nikdy nepochopíte, že je nám stále předkládáno, že žijeme na úkor někoho. Jinak s panem Jelínkem docela souhlasím, no to bude jedna negativní odezva za druhou. Levičáku, socdemáku atd. Jen na okraj Karel IV, když v Praze byl mezi chudinou hlad dal postavit tkzv. hladovou zeď, aby lid prostý nakrmil. V součastnosti např. v Praze zavedeme plně tržní nájemné, aby lid obecný své představitele státu nakrmil.

liberal shark 22.1.2009 13:33

Re: další pako

Jenže Karel IV si peníze na Hladovou zeď nepůjčoval, ani je nezískal vydáním inflačních peněz. Jediné rozumné recepty na finanční krizi, které jsem zatím slyšel, byly snížení daní vůli posílení poptávky a podnikatelské aktivity a veřejné investice do infrastruktury, ovšem NIKOLI NA DLUH !

J.S. 22.1.2009 13:55

Re: další pako

Souhlas, ale dle mého určitý dluh na něco smysluplného není na škodu. Osobně jsem se kdysi dávno zadlužil ale měl jsem představu na co peníze použiji. No a dnes vím, že dobře jsem udělal.

liberal shark 22.1.2009 13:37

Re: další pako

A jen tak mimochodem, zavádění tržního nájmu zahájila ČSSD. Dnes, když nájem dosahuje neúnosných výšek, poslanci a politici ČSSD ani nešpitnou. Místo toho zuřivě bojují o 30 korun.

janoryna 22.1.2009 13:14

Re: další pako naprosto souhlasim dusledne uplatnovat

privatizaci zisku a znarodneni ztrat. levicaci jsou prece pro solidaritu, tak at ji predvedou. a konecne by se melo zatocit s temi leviackymi vydobytky jako zakazu prace deti, 8 hodinovou pracovni dobou a dovolenou placenou zamestnavatelem !!!

fox 22.1.2009 17:29

Re: další pako

Když někdo vypadá jako pitomec a píše jako pitomec ,tak to asi bude p arddon.Jelínek.

Jura Jurax 22.1.2009 12:15

No,

ono by se spíš mělo psát o podílu odborů na blbnutí lidí a populistickém dojení státní kasy plněné všemi kdož platí daně ve prospěch jen některých (v neposlední řadě těch, kdož platí daně minimální).

Petr 22.1.2009 11:57

Dluh...

Já s autorem výjimečně souhlasím. V jedné konkrétní věci:

Čemu se také divit, když ústředním motorem ekonomického růstu se stal – dluh.

Dluh (tedy přehnané dluhové financování bez zodpovědnosti těch, kdo dluh poskytuje) podle mne opravdu krizi způsobil, spolu s principem "nutnosti podržet ohrožené podniky a banky".

Jenže, čím se ten problém dnes řeší, a čím ho chtějí řešit i naše odbory? No právě zase - dluhem...

Minutus 22.1.2009 17:54

Re: Dluh...

Ne všechny dluhy jsou stejné, ale to asi chápat nechcete.

berg 22.1.2009 21:44

Re: Dluh...

ano, dluhy nejsou stejné, jsou malé a nebo velké, a hádejte jaký udělali socánci

mag 22.1.2009 11:49

Jenom na okraj:

Nehodlám se hlouběji zaplétat do diskuze, protože nerozumím principu stravenek a vůbec stravování zaměstnanců. Ale jedno mi tedy vysvětlete: proč ten , kdo narazí u Duška a jeho následovníků, věc prohraje ? Takže asi bojovné odbory, které mají v ruce nějaký klacek, mohou zlikvidovat nejen svého generálního ředitele, ale, jak se zdá , i ministra.

Pepek 22.1.2009 10:13

Moudré odbory

Moudré odbory je skutečně vtipné slovní spojení. Zamyslel jste se někdy nad přímým podílem odborů na nezaměstnanosti? A že požadavky na zvyšování platů bez navyšování produktivity dané firmy je také nenažranost?

ciric 22.1.2009 9:41

Bludy pravicovích diskutérů

Co to tu plácáte za nesmysly? Kdo přivedl svět do současné krize? Odbory nebo soukromé podnikatelské subjekty? Kdo okrádá stát na daních, vytváří korupci,podvody? Odbory?  Nesmyslnost současného ekonomického modelu kapitalismu je v tom, že peníze vyplácené za spotřebovanou práci při výrobě, distribuci a prodeji zboží se nerovnají ceně tohoto zboží. Je-li poměr mezi rozdělením přidané hodnoty 9:1, tj., že 90% přidané hodnoty skončí v rukou 10% lidí na světě a pouze 10% přidané hodnoty v rukou 90% lidí na světě, tak nutně musí docházet k cyklice sytému ode zdi ke zdi(od poklesu k růstu). Je-li vyrobeno 100 aut a  10 lidí má prostředky na nákup 90 aut a 90 lidí má prostředky na nákup 10 aut je jasné, že musí dojít k nerovnováze systému. Aby se nezhroutil hned na začátku, ti co vlastní 90% přidané hodnoty, pujčí těm druhým. Jenže ti druzí mohou splatit to auto až za 4 roky a teprve potom si koupit nové. Čtyři roky je tedy cca 80 aut vyráběno na sklad a nebo o to snížena výroba. Příklad je samozřejmě zjednodušen,(koupit si to auto mohou i ti co nepracují v automobilce), ale  ukazuje, že v určitém čase musí zákonitě dojít k přesycení trhu a nutnému poklesu výroby. Současná krize je umocněna krizí finanční, kdy dluhy z rozpučovaných peněz dosáhli takové výše, že lidem  po jejich splácení zbývá pouze na jídlo. Pokud se rozhodnou nesplácet dostávají se do problémů ti co pujčovali a kruh se uzavřel. Cesta ven? Rozdělení přidané hodnoty za zboží rozdělit pokud možno rovnoměrněji.