3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Olin 23.9.2008 13:08

Re: Jenže je tady to, že EU zaplatil firmě za to, aby poškodila český stát

Další Honzův nápad. Já bych si taky přirozeně mohl přát, aby kvóty na cukr nebyly. Nejsem si tím sice jist, ale myslím, že bez kvót na cukr nejsou ani cukrovary. Žádné kvóty - žádné cukrovary. Ekonomika, skoro bych řekl školní počty.

Honza42 23.9.2008 13:37

Zhulenej nebo vožralej?

ANo nejdřív účedník vymyslel kvóty na cukr. Potom se kvůli tomu postavily cukrovary a až nakonec někdo přišel na to, že z řepy se dá vyrábět sladidlo. Úředníci to jsou, ta hybná páka ekonomiky. A proto čím více úředníků, tím se budeme mít lépe.

Olin 23.9.2008 14:08

Re: Zhulenej nebo vožralej?

Cukrovar je, milý Honzo, milý Honzo, téměř spotřební zboží. Za pár měsíců je po něm. Znám to ze vzdálenosti mezi rukama a očima. Kvóty na cukr jsou tu nevim jak dlouho, ale co jsem na světě tak určitě. Proč? Protože nikdo si nepořídí cukrovar, resp. nikdo ho po kampani nezrekonstruuje pro příští kampaň, pokud nemá jistotu, že ten cukr už je prodaný. Taky nikdo si nenajme na tři měsíce stovky lidí, které musí obvykle odněkud dovézt a zajistit je smlouvami, když neví, že bude práce. "Prací" v tomto případě nemyslím řepu na polích, ale smlouvy na odkup cukru. Nebo kvóty. Nikdo nemá důvod takové riziko podstupovat, když se přece podnikatel může živit taky něčím jiným.

Cukrovarnictví je specifický, výlučný obor. A od tý doby, co lidi opustili ten báječný nápad vařit cukr pro výrobu střelného prachu, to má celý obor na světě těžší.

Honza42 23.9.2008 14:27

Re: Re: Zhulenej nebo vožralej?

Zase pindy. Průmyslníci riskují daleko větší částky než je blbej cukrovar (a taky o ně občas přicházejí). Že to nechtějí dělat v případě cukru? No proč by dělali, když si můžou zajistit kvóty.

Já bych taky pracoval mnohem klidněji, kdybych byla kvóta na výrobu automobilů na příští rok. Přesto po tom netoužím.

Ano za socialismu měl lid opravdu "klid na práci", neb byly kvóty na vše. Asi se někomu stýská, já to ovšem nejsem.

Olin 23.9.2008 15:53

Re: Re: Re: Zhulenej nebo vožralej?

:-)))

Takže český Honza by byl klidnější, kdyby mu EU zaručila kvótu na výrobu automobilů na příští rok.  Nejspíš pracuje v kolínské automobilce. Řepu nepěstuje, proto ho tak míchne kvóta na výrobu cukru. Farmáři by zkrátka měli okopávat řepu a na podzim si ji kdyžtak strčit za klobouk. Nebo by ji mohli prodat ve světě v libovolném řeposalónu.

Honza42 23.9.2008 16:40

Re: Re: Re: Re: Zhulenej nebo vožralej?

Možná by Ti pro začátek postačilo se naučit číst. Jsem proti jakýmkoliv kvótám. Je směšné argumentovat výrobním cyklem zemědělců. V průmyslu jsou cykly několikanásobně delší a skladovatelnost výrobků horší jak u tý řepy. Přesto průmysl kupodivu nekolabuje. Kvóty jsou jen relikt minulosti. Výsledkem jsou drahé potraviny. To je všechno.

Já taky pracuji kolik měsíců a když se neprosadím, tak si to taky můžu strčit za klobouk. To je život.

Olin 23.9.2008 17:23

Re: Re: Re: Re: Re: Zhulenej nebo vožralej?

Přesto je realitou, že tu cukerný kvóty jsou a asi i budou. Asi proto, že Český Honza ještě netrefil do Bruselu, aby poradil. Až se jednou probere z pohádky, zjistí, že Země není placatá, že draci nenatahují krky k useknutí a že si Honza ve světě nemůže dělat, co ho napadne, jako v rodný chalupě.

Tenhle Honza mi připomíná ty polský sedláky, kteří skandovali v roce, kdy jejich země vstupovala do EU: "Nechceme Unii! Neberte nám naši bídu!" a "Pamatuj si Poláku, že jediný, na co se můžeš spolehnout, je tvoje kravka a kobyla!"