3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N 23.9.2008 19:10

Re: ...vláda, která špatně přidělila...

Ty vaše socialistické kecy....  Zbourat dotované "podnikání" je to nejlepší, co se dá pro daňového poplatníka udělat. Cukru je nadbytek.

Emil XX 23.9.2008 19:51

Kdo říká, že cukrovarnictví a také s ním spojené

zemědělství má být dotované????

Pokud by se ty dotace v EU ZRUŠILY, nikdo by ty cukrovary neboural. Dotace na likvidaci konkurence, to je politika EU v kostce.

Stredocech 23.9.2008 11:24

Víťo, když to zobecním, tak EU zaplatí soukromé firmě z unijních peněz

za to, aby poškodila členský stát v zájmu jiných členských států. Něco takového by nemělo být možné a proto jsem PROTI Lisabonské smlouvě. A naprosto jsem proti obchodování s povolenkami na CO2, tam si umím představit podobné zvěrstvo.

Stredocech 23.9.2008 13:14

Re: Re: Re: Re: Re: Zapomíná se na primární příčinu

Blbec - stát nebo darebák - úředník/politik. Kdysi tady někdo napsal krásný slogan "Neobviňujte politiky z pitomosti, když jejich jednání lze plně vysvětlit zlou vůlí."

Stredocech 23.9.2008 11:18

Re: Zapomíná se na primární příčinu

Jenže do tohohle by dokázal vnést pořádek jedině nejaký Heydrich, pokud by ho ovšem včas nezabili. Ty úplatky jsou totiž tak vysoké, že opravdu nezbývá, než provinilce stavět ke zdi. Vězení nestačí, když může např. "poctivý Standa" dostat jen tak tři sta milionů.

Ale možná by stačil i nacionalista jako je v Rusku Putin.

Modrý pták 23.9.2008 13:22

Vážený příteli,

není náhodou primární příčinou existence těch kvót?

Pokud jde o prodej cukrovarů - tam bych řekl, že než je vlastnil stát, tak je vlastnil někdo úplně jiný a v roce 1948 mu to ten stát uloupil. Nebo se pletu? Zdravím

Olin 23.9.2008 16:04

Re: Vážený příteli,

Vůbec ne. Cukrovary vesměs patřily sedlákům.

Proto taky nejsou kvóty ničeho příčinou. Jsou důsledkem toho, že v oboru cukrovarnictví nefunguje efektivně trh, jako v jiných oborech. Jedinou možnou náhradou za kvóty jsou vysoká cla. Hlupáci, kterým vadí kvóty, si vůbec neumí představit, jaké důsledky by měla ta cla.

Modrý pták 23.9.2008 18:38

Tedy

"Cukrovary vesměs patřily sedlákům Proto taky nejsou kvóty ničeho příčinou" to je uchvacující kauzalita. Ten zbytek je také brilantní. Jedno slovo tam máte zbytečně v plurálu.

Olin 23.9.2008 19:46

Re: Tedy

Jde o přímou souvislost, nikoli příčinnost. Modří ptáci si mohou po světě lítat a machrovat. Sedláci, investující do akciového cukrovaru za humny, potřebují ochranu cukerného trhu. Ani tak ne ochranu cen, ale ochranu hospodářského regionu, na němž pak se uplatňuje řekněme cukerná burza. Sedláci totiž nejsou podnikatelé, aby do výroby cukru umístili své peníze. Jejich akcie jsou jen velmi omezeně obchodovatelné, a to znamená, že když stát dopustí zavalení trhu cizím cukrem, mohou se s nimi dát akorát vyfotit. kromě toho, jak jsem již byl někomu sdělil, jejich cukrovar má nižší životnost, než dnešní elektronika. Každoročně se obnovuje, a sice dříve, než pak pracuje a vydělává, tj. z výnosu poslední kampaně. Akcionáři nemohou tento výnos utopit v rekonstrukci cukrovaru, a pak se tam co? Opět jen společně vyfotit. Stát tedy podporuje místní výrobu cukru vysokými cly a snaží se podpořit podnikatele, kteří případný přebytek na trhu skoupí a prodávají jej na trzích, kam je někdo pustí. To bez protekce zahraniční politiky je rovněž velmi obtížné. Proto "bílé zlato". Bejvávalo! Dokud to fungovalo, řepní sedláci bohatli.

Největším problémem tvořícíhose Evropského hospodářského společenství bylo, jak je notoricky známo, zemědělství. Pro situaci v cukru platí, že: Není nadále možné ochraňovat cukrovary pomocí dovozního cla. Co tedy?  Vystavit je volnému trhu, ať se prosadí na trhu kdo umí a ostatní ať krachnou? Taky možný. Někdo řekne, že by to bylo nejlepší, ale kdosi usoudil, že by taky mohli krachnout úplně všichni kvůli dovozu levnějšího třtinovýho cukru. I někoho napadlo - kvóty. Kvóty vám, kteří každoročně investujete do cukrovaru, zaručí že předem domluvená produkce se zaplatí. Jenže kvóty samy jsou báječný cenný papír!

pokr.

Olin 23.9.2008 19:47

Re: Re: Tedy

Aby bylo jasno - i já jsem přesvědčen, že to EU dělá v zemědělství s těmi kvótami blbě. Jenomže já jsem ekonomický praktik. Vím, že nevím jak by to bylo dobře. A dosud nevím, kdo ví, jak by to bylo dobře. A když už se mi to nelíbí, aspoň tuším, proč jsou věci jak jsou.  Český Honza se svou omezenou "moudrostí pracujícího lidu" je mi k smíchu. Až se objeví lidi, ketří budou vědět, jak Evropu z bludiště obchodovatelných kvót vyvést, dostanou i mou podporu (ve volbách)

Olin

Emil XX 23.9.2008 21:12

NIC není třeba vymýšlet

Domácí zemědělství a pod tím pojmem "domácí" míním CELOU EU je třeba z důvodu POTRAVINOVÉ BEZPEČNOSTI chránit cly proti konkurenci ze zemí mimo EU. A v rámci EU lze pak cla, kvóty a dotace zrušit. Toto uměli už osvícení monarchové v 18 století a pan Colbert ještě o 100 let dříve (i když. přiznám, primitivně).

Olin 23.9.2008 21:44

Re: NIC není třeba vymýšlet

...radí další chalupník.

Budeme-li v Evropě důsledně chránit evropský potravinový trh, hrozí, že místo potravin budeme v mnohem větší míře importovat jedlíky. Budeme-li bezohledně chránit náš trh, budou i jiní chránit své trhy stejně bezohledně, nebo i více. Osvícení monarchové vyšli z módy a již tehdy s nimi zápasil Svobodný obchod. A vyhrál. Ono to stejně touto cestou teď půjde, protože potraviny nenávratně zdražují, ale přežene-li to Evropa, doplatí na to těžce.

Pokud se v hranicích dnešní EU zruší všechny kvóty a dotace a jinak nic, důsledky budou dalekosáhlé a asi nenávratné: uschnou celé potravinářské oblasti. Vysoké celní bariéry nakonec mohou mít jedině za důsledek masivní zdražení potravin. Zdecimování regulovaného trhu bude mít s jistotou další dopad: radikální snížení kvality potravin. Protože nízká kvalita potravin je dnes horší problém, než regulace a dotace, pak se asi každý z nás stane záhumenkářem aby přežil ve zdraví. Slepice na sídlišti - bezva obrázek, zatím ze sao paula, brzy z prahy.

Ještě že nemáme ve vládě chalupníky. Je mi z naší politické verchušky nanic, ale při četbě podobných diskusí mě napadají samé optimistické myšlenky o úrovni naší i evropské politické scény.  Doufám, že to nedopadne, jak si mnozí přejí: vypráskat je bičem a nahradit. Nahradit kým? Českým Honzou? Emile, místo potravinové bezpečnosti jsi vymyslel protipotravinové minové pole. 

Emil XX 23.9.2008 22:49

A jiní své trhy nechrání???

Asijští tygři, počínaje Japonskem vyrostli na chráněném vnitřním trhu a proexportní politice. A teď jde o to, co vlastně MUSÍME dovážet. Jedině suroviny a produkty tropického zemědělství, a s průmyslovými zeměmi se lze jinak dohodnout. Nehledě na to, že ty cla se mohou regulovat, pokud by byla zneužívána.

A pokud vím, větší problém je obecně s kvalitou dovážených výrobků.

Import jedlíků je problém už teď a jediná reálná cesta je ho prostě silně regulovat, ne li zakázat. A půjde to, znáte asi ten slogan, je to z Francie.

Olin 23.9.2008 23:24

Re: A jiní své trhy nechrání???

...ale ve všech těch zemích byla diktatura, a navíc měli z politických důvodů (studená válka) chráněné prostředí pod deštníkem USA.

V současné době, přímo v těchto dnech nám kreditní krize ukazuje názorně, že svět plný bariér by znamenal ekonomickou sebevraždu především vyspělého světa. Já vím, že to skoro nikdo z vás nevidí, a v tomto případě si z vás nedělám legraci, bude pár let trvat, než ekonomové populárně popíšou a vysvětlí, co se dnes děje, co se mohlo /a ještě stále může, není konec/ stát.  Kompromisy nad cukrem a zbouraný cukrovar jsou proti tomu prkotina. 

Zároveň v těchto dnech dochází patrně k tzv. převzetí: Mluví se o zásadním oslabení wallstreetu, ale to není zdaleka všechno. Mluví se o tom, že UBS (největší švýcarská banka) už neznamená Union Bank von Schwizerland, ale Union Bank of Singapore. A to není zdaleka všechno. Ještě nevíme, kdo všechno bude ovládat světové peníze, ale už můžeme předpokládat, že to bude rozloženo na více kontinentech, než dosud, a že admirálové bankovnictví příštího roku prostě NEDOVOLÍ rozparcelování světa celními bariérami, pokud by jim to naopak nevyhovovalo (což bych se divil). ONI jsou mocnější, než Brusel, Emile!

Emil XX 23.9.2008 21:42

A schválně, jaké důsledky by měla cla, která by držela

cenu cukru na nějakých 20 Kč/kg? Nějak to nechápu, cla jsou lepší, než kvóty, už proto, že je to v reálu více tržní opatření, jsou totiž vnitrostátně spravedlivá, jsou sprvedlivá i v celní unii.

Olin 23.9.2008 23:12

Re: A schválně, jaké důsledky by měla cla, která by držela

Je pravda, že clo na cukr by Evropě nepřineslo nic jiného než: - spotřebu pouze domácího cukru, vždyť z této situace cukrovary (za kontinentální blokády) vznikly,      dále - pravděpodobnou prosperitu některých cukrovarnických oblastí, pokud jich je v Evropě málo, tak všech - což nevím - anebo taky likvidaci jiných, pokud je jich v Evropě víc, než očekávaná potřeba,       dále - odvetná opatření zemí vyrábějících třtinový cukr,       a tedy implicite nespokojenost výrobců čehokoli jiného postiženého celní válkou,       a tedy boj o vliv a možná zase pád cel ale nikoli návrat kvót a tedy smrtelný zásah veškerému cukrovarnictví v Evropě během jediné sezóny!!

Tvoje uvažování není mimo, je nedomyšlené. Vychází zřejmě z "osvícenského" přesvědčení o osudovém údělu, kde ty rozhodneš a svět se zařídí podle toho. Ale takhle to v ekonomice nefunguje. Lidé se rozhodují často masově proti tomu, co někdo nakázal, a navíc mají tendenci bořit, co jim překáží, a když jim něco překáží, nemyslí na důsledky svých činů.

Zjistilo se, že námořnictví je nejohroženější úsek národního hospodářství. Navrhli mi, abych vstoupil do námořnictva. Řekl jsem, že nevím, protože neumím plavat. "Žádný učený námořník z nebe nespadl", odvětili. V pondělí jsem nastoupil. V úterý jsem solil vodu. Ve středu byla celozávodní schůze námořnictva. Ve čtvrtek jsem špinil palubu, aby v pátek bylo co drhnout.V sobotu jsem se utopil. V neděli jsem měl tuze slavný pohřeb. Všichni ocenili, že jsem zemřel tam, kde toho bylo nejvíce třeba.         (Václav Bárta)

R 23.9.2008 8:37

Pozdě bycha honit.

Český cukrovarnický průmysl kvůli hloupému  úřednickému systému eurokvót už skončil. Znova ho oživit by znamenalo obrovské investice.

Petr Kohout 23.9.2008 7:59

Já bych postupoval ještě příměji a tvrději - žaloba za podvod, na vlastníky East Suget + úředníky EU, kteří jim přiklepli dotace

A usilovat o dlouhé vězení a hlavně propadnutí veškerého majetku. Vše zamozřejmě před českými soudy, možná dokonce zvláštním tribunálem ustaveným za tímto účelem. Samozřejmě s poznámkou, že soudce EU či mezinárodního soudu pro lidská práva, který se pokusí rozsudek zvrátit je automaticky spolupachatel a jde sedět také.

zdeněk 23.9.2008 8:36

Hlavně bychom měli konečně vypovědět smlouvu v nizozemskem

o o chraně investic. Jde pouze o jeden velký tunel.

i.h. 23.9.2008 9:45

Re: Já bych postupoval ještě příměji a tvrději - žaloba za podvod, na vlastníky East Suget + úředníky EU, kteří jim přiklepli dotace

Je vidět, Kohoute, že Vám klausovcům-stalincům se komunistické uvažování nevyléčitelně zadřelo pod kůži.

i.h. 23.9.2008 9:48

Re: Já bych postupoval ještě příměji a tvrději - žaloba za podvod, na vlastníky East Suget + úředníky EU, kteří jim přiklepli dotace

Jen tak mimochodem ještě, Kohoute, ta firma se jmenuje Eastern Sugar. Já vím, že modrobolševikům angličtina moc nejde, to spíše ruština, viďte?

vita 23.9.2008 10:03

Re: Já bych postupoval ještě příměji a tvrději - žaloba za podvod, na vlastníky East Suget + úředníky EU, kteří jim přiklepli dotace

A japa to? Na základě ČEHO, voni Kohoute?

Ty cukrovary prodal český stát. Nutil ho někdo? Ani nemůžeme nadávat na vládu, protože ta vláda to dělala s nadšeně hýkaným souhlasem voličstva. Dal snad český stát do kupní smlouvy, že v cukrovarech se bude vyrábět cukr? Pendrek tam dal! Slavkovský cukrovar zrušili hned v 90. letech - EU s tím nemá nic společného. Modřanský cukrovar někdy na přelomu století - budou tam baráky. Taky bez účasti EU.

A co? Chcete snad Jeho Veličenstvu Soukromému Vlastníkovi kecat do podnikání? Vždyť On je přece Nejlepší Vlastník, neb dbá o Vlastní Prospěch! Vy jste nehýkal tuto mantru?

Jinak jste nepochybně rozený demokrat a pravičák, že...

Stredocech 23.9.2008 11:41

Re: Re: Já bych postupoval ještě příměji a tvrději - žaloba za podvod, na vlastníky East Suget + úředníky EU, kteří jim přiklepli dotace

Ale jednání EU do tohoto pravicového schématu nezapadá.  I když se to dělo už za WW1 v USA, kde Němci nakupovali zbrojovky, aby je mohli zavřít a tak zamezili dodávkám státům Dohody.

Hadí oči 23.9.2008 2:05

Sakra co furt máte?

Tady snad nikdo nechápe genialitu českých nápadoborců:

Uskutečnit závody v lyžování téměř v Polabské nížině. Záchrana Šumavy prostřednictvím jejího úplného zničení kůrovcem.  Olympiáda v Praze, která je jen o ždibek menší, než Peking. Zlepšení situace na trhu s cukrem prostřednictvím zbourání cukrovarů. Zkvalitnění ovzduší prostřednictvím zákazu topit jakoukoliv hmotou, na kterou má Bursík kožní alergii. Zlepšit situaci na trhu s potravinami pěstováním jediné plodiny - řepky.  Počet šílenců na našich silnicích snížit tím, že se budou provádět pravidelné kontroly, zda autobusy nemají v rohu naprasklé čelní sklo. (pozn.: Co takhle zakázat dovoz autobusů, které mají karosérii rozviklanou jak třicet let stará židle?) 

Na další nápady si jistě každý vzpomene sám.

jkotek 23.9.2008 9:42

Re: Sakra co furt máte?

Zadna Polabska nizina. To mne jako Libereckeho rodaka hrube urazi. Z Vesce to odteka do Nisy a pak do Odry. Polabi je na druhe strane kopce...

A kdyz nebude snih, tak jej zelena Katuska doveze - treba az z Alp! Syner nesmi prodelat!

Olin 23.9.2008 1:39

z toho všeho

jsem rozuměl pouze poslední větě, že bychom měli vypovědět dohodu o vzájemné ochraně investic. Autor chce nejspíš ukrást nějaké holandské investice, možná jen chatu na Lipně, možná něco většího. 

...a pak samozřejmě tomu, že se mu nelíbí vládní klip. Nevím proč, mě se líbí, ale proti gustu...

jo a taky tomu, že ČR prohrála arbitráž. Arbitráž. Pak tedy můžeme říci, že ČR nebyla v právu, s jistotou.

Honza42 23.9.2008 8:29

Re: z toho všeho

Používat termín právo je ošemetné v dobách, kdy aplikace zákonů není nic jiného, než masově uplatňovaná nespravedlnost (To by člověk nad 30let věku sakra měl vědět.) Což je mimo jiné princip fungování EU, protože Evropu řídí ve skutečnosti lobisté.

Ono zažalovat u Říšského soudu v roce 1940 souseda, že si dělá ze židů mýdlo, by taky asi nebylo nic platné. Možná bys taky "arbitráž" prohrál.

Olin 23.9.2008 8:45

Re: Re: z toho všeho

Patrně nevíš Honzo co je to arbitráž. Zjisti si to.

A taky se musím usmát nad představou, že komu bylo třicet, měl by být marxista.

Honza42 23.9.2008 9:04

Re: Re: Re: z toho všeho

Arbitráž je to samé co soud. Akorát se namísto soudce uplácí arbitr. Kdo bere víc ovšem nevím. ;-D

Přes 30 a marxista? Nikoho takového neznám. Živím se prací a spodině se vyhýbám.

Olin 23.9.2008 10:41

Re: Re: Re: Re: z toho všeho

Ty jsi latentní Marxista. Živíš se prací, spodině se vyhýbáš, a myslíš podle Leninových hesel. Ale nevíš o tom, neboť jsi z Marxe nepřečetl ani Bé. Nevíš co je arbitráž a nevíš ani, co je soud, protože jsi nikdy nebyl obviněn a na co si nesáhneš, to nepochopíš. Jsi Český Honza. Psali o tobě již mnozí, ale ty jsi nad to povznesen. "Drakovi se usekne hlava a hotovo!" 

"Dvě zprávy z bojiště nesu, braši, dobrou i špatnou: Ta dobrá je, že drak je mrtev a princezna zachráněna. ... Zabil ho Honza. Dostane princeznu a půl království. Drak byl proti němu celkem bystrý chlapík!"