1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Škrty nebo prorůstová opatření?

Na nedávném pravidelném obědě s 27 velvyslanci zemí EU jsem byl jedním ze západoevropských velvyslanců dotázán, co si myslím o dnešním evropském dilematu, které vidí v protipólu Merkelová-Hollande a které – v jeho terminologii – znělo "austerity vs. pro-growth measures".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Zelenka 4.6.2012 19:50

Držme se Klausových slov

Nic neřeště, vzpomeňte stará Klausova slova, vše vyřeší neviditelná ruka trhu.

A škrty? Vláda chtěla, ale někdo ji ukradl pero, kterým chtěla škrtat.

M. Prokop 4.6.2012 22:19

Re: Držme se Klausových slov

Vyřešila by, kdyby se jí do toho státy a nadstáty nesraly.

J. Kratochvíl 4.6.2012 18:02

Klaus ve svém článku lže jako vždy.

Předně zadlužení ČR nezpůsobili občané ČR sociálně slabší nebo důchodci inkasováním svých sociálních dávek, důchodů a  kteří by tady přes dvacet let žili nad poměry. Zadlužení způsobili politici, kteří tady dvacet let byli ve funkcích a Klaus je za vše zodpovědný svým hospodařením. Klaus umožnil svou privatizací bez koncepce a idoelogoii rozkrást státní majetek. Klaus svou politikou umožnil propojení byznysmenů s politiky a vytvořením kmotrů, kteří tady rozkrádájí nyní svými předraženými zakázkami státní rozpočet. Klaus lže, když nám  každému příčítá 10000,- Kč dluhu za poslední období to není dluh nás občanů to je dluh pana Klause a jemu podobným a ať počítá, že jednou bude hnán k zodpovědnosti.  Klaus se bude také jednou zodpovídat za to, že štve proti EU, však on ví proč a určitě to není ve prospěch občanů této země.

K. Pavlas 4.6.2012 18:21

Re: Klaus ve svém článku lže jako vždy.

Božínku pane Kratochvíl, Vy snad ani nejste skutečný.

P. Lenc 4.6.2012 18:38

Re: Klaus ve svém článku lže jako vždy.

Také se mně zdá ten pán snad namalovaný.Rudooranžově.

J. Kanioková 4.6.2012 19:32

anebo děsně naivní, nezkušený, či věřící našeptávačům..

J. Kratochvíl 4.6.2012 20:20

Re: anebo děsně naivní, nezkušený, či věřící našeptávačům..

Kdyby můj pohled na Klause byl osamocený, tak byste možná měla pravdu, ale opak je pravdou. Naopak Klaus je se svými názory a pohledy na ekonomii a EU  dnes stále ve větší izolaci, zkrátka takový kůl v plotě druhý Jakeš. Kdyby odešel po "Sarajevu" tak by možná nebyl brán za takového exota, jenom se pdívejte jakými lidmi "poradci" se obklopuje Hájek, Jakl, Payne a další. To je síla, co? 

M. Prokop 4.6.2012 22:22

"Kdyby můj pohled na Klause byl osamocený, "

Žerte howna, ty miliardy much se nemohou mýlit.

J. Šejnoha 6.6.2012 20:53

Re: anebo děsně naivní, nezkušený, či věřící našeptávačům..

Ale že to té moudré většině v Bruselu, která má Klause za  exota, klape !

Kdy že  to bude  EU největší  světovou ekonomikou ?

J. Milfait 4.6.2012 22:07

Re: Klaus ve svém článku lže jako vždy.

a Vám zřejmě ve Vaší hlavě jeblo. Ten jeho článek má naprostou pravdu a zajisté, že po několika letech mu bude dáno za pravdu a Váš blábol určitě se stane čítankovým příkladem zcestného myšlení levicově obluzených rádoby ekonomů a vykladačů sociálních práv. Můj příspěvek je zpráva pro Vás od sociálně slabšího důchodce ve věku 73 let.  Přeji Vám hlavně hodně zdraví a očištění mysli. JM

M. Prokop 4.6.2012 22:21

Re: Klaus ve svém článku lže jako vždy.

Zapomněl jste na tsunami a zemětřesení v Itálii, za to nepochybně může také.

Alespoň u rohatých zvířat vašeho ražení.

B. Rybák 5.6.2012 17:12

Re: Klaus ve svém článku lže jako vždy.

Vy píšete ve svém článku "PRAVDU" jako vždy a pan prezident lže jako vždy. I takto, byť zbytečně komplikovaně se dá vyjádřit skutečnost, že např. to co jste napsal nemá se skutečností nic společného. Dokonce snad ani to Vaše tvrzení o EU, které je příkladem mimořádně odporně extrémního štvaní proti EU (nebo si opravdu myslíte, že se EU ještě za našeho života změní v Orwelovskou tyranii?).

Bylo by to velmi nadějné, kdyby majetek, o který jsme byli připraveni byl pod kontrolou nějakých u nás žijících šibalů. O ten majetek se bohužel postarali šibalští "marťané" pana Paroubka a spol., kteří mají svou "Mekku" v Bruselu.

J. Šejnoha 6.6.2012 20:51

Re: Klaus ve svém článku lže jako vždy.

To jsem si oddechl.  Já myslel, že  těch  1 500 000 000 000 Kč  dluhu, nebo kolik  to dělá, zaplatíme  my občané.  Díky Vám teď vím, že to zaplatí politici, protože  občané ho neudělali.

J. Kanioková 4.6.2012 18:01

"vývoj nároků, nikoli "organizované" strádání, neboť růst svých nároků lidé považují za samozřejmost"

Ano, to je ten absolutně primární průšvih.

A druhý - Žádný nový pakt růstu, i když se tak bude jmenovat, nemůže zajistit hospodářské oživení, bude-li jeho základem více EU !

J. Ráž 4.6.2012 17:27

Vynikající článek

Po dlouhé, opravdu dlouhé době se Kalus odpoutal od svých mentorujících šablon a napsal velmi poučné zamyšlení.

J. Boleslav 4.6.2012 18:49

Re: Vynikající článek

Tento článek rovněž vnímám jako velmi podnětný a přínosný, na rozdíl od Vás v prezidentově tvorbě jako obvykle velmi poučný.

M. Trhlík 4.6.2012 20:46

Re: Vynikající článek

Bohužel, jenom poučný nestačí.Jistě vzpomínáte na poučení z krizového vývoje.A co to komu dalo? I když mám neustále hodně odpůrců, nic neměním na svém názoru, že sebelepší analýza, či poučení, které není realizované, pořád zůstává jenom poučením.A je jedno, kdo je vinen.

J. Šejnoha 6.6.2012 20:55

Re: Vynikající článek

Z historie ale víme, že "poučení"  předchází úplný krach o nějakých  15 let.  Vývoj se ale urychluje.  Můžeme  se připravit.

Z. Rychlý 4.6.2012 15:01

Je to tak.

"A tady na týhle točně jim to vždycky říkám. Ale máte to marný, marný, marný."

Jak poznamenal pan Prokop, špunt od rybníka ovládají kapříci.

P. Čech 4.6.2012 11:29

Ano, žijeme nad poměry.

Takto však žijeme již velmi dlouho, skoro 100 let.Umožňují nám to socialistické koaliční vlády a koalice politických stran, které nikdo nevolil. Žádný volič. Vlády jsou nezodpovědné a sestavujíé stále schodkové rozpočty, ev škrtají a šetří tam, kde nemají, t.j. na občanech. Jediná smysluplná reforma a jediný směr šetření, který má smysl, je zásadní reforma státní správy.. Zrušení zbytečných ministerstev a jimi přímo řízených úřadů. Takovýchto ministerstev je nejméně osm.  A ejhle! Hned máme 160 miliard v kapse a není vůbec nutno zvyšovat DPH či spotřební daně, ani zavádět nějaké poplatky. Dále je možno za určitých možných podmínek postupně zrušit důchodový systém.  Vydělá na tom stát, všichni lidé. Zkuste si to spočítat.Státní úspora se objeví v ne nutnosti zaměstnávání zbytečných úředníků, kteří se důchody zabývají. Troufám si tvrdit, že jich je velmi mnoho.Sám jsem to zkusil počítat a vyšlo mi, že vtomto případě by průměrný občan od 65 do 85 let věku měl k dispozici měsíčně cca 18 000 Kč což je dvojnásobek dnešního průměrného důchodu.Atd, atd.

M. Prokop 4.6.2012 12:10

Re: Ano, žijeme nad poměry.

Kapři, rybník ......

P. Čech 4.6.2012 12:23

Re: Ano, žijeme nad poměry.

Bohužel máte pravdu. nicméně ulevit jsem si musel. Pokusil jsem se nazvat věci pravými jmény, což nutně potřebujeme jako koza drbání.

J. Chládek 4.6.2012 14:35

Re: Ano, žijeme nad poměry.

Nevím proč máte potřebu psát do diskuze to samé co před vámi v článku váš velký guru (jinak kdybyste nevěděl se tomu říká vlezdoprdelectví - slušně rektální alpinismus). Díky jeho podvodné privatizaci a bankovnímu socialismu, vznikl a do ČKA byl odsunut (nebo odkloněn) dluh asi 600 miliard, jako její výsledek.(všude jinde byla privatizace zdrojem bohatství pro stát jen u nás založila dluh). V kapitalismu je korupce zabudovaná systémově, prostě jiný vývoj nepřipustí a nadnárodní velkokapitalistické společnosti s MMF už si to pohlídají. Jejich slouhové viz Nečase a jeho skvadru, kteří bojují proti korupci tak, že vyhazují lidi, kteří na ni upozorní a jsou rozpočtově tak odpovědní že sestaví rozpočet s největší deficitem jsou toho jasným důkazem. Takže socialisty nechte klidně spát jsou ve zlodějinách namočeni tak jako modré straky - vždyť si vzpomeňte na oposmlouvu.

P. Čech 4.6.2012 15:30

Re: Ano, žijeme nad poměry.

Nějak vám nerozumím. To, co jsem zde napsal vůbec nesouvisí s názorem pana Klause, kteréhomimojiné nesnáším, ani s žádnou politickou stranou, současnou, minulou či budoucí, s žádným politickým směrem, ale se systémem společenským, uplatňovaným v ČR, lživě vydávaným za demokracii jak panem Klausem, tak i politickými stranami.Korupce existuje všude, nikam není systémově zabudovaná Někde se projevuje více, jinde méně, podle toho, jak je jí dovoleno růst.Systémově je zabudovaná v ČR a vyplývá jednoznačně z vlády a NIČÍM NEOMEZENÉ MOCI POLITICKÝCH STRAN A JEJICH POLITIKŮ NAD OBČANY ZEMĚ.

I. Schlägel 4.6.2012 16:15

Re: Ano, žijeme nad poměry.

..."V kapitalismu je korupce zabudovaná systémově"..., zatím co v socialismu je korupce zabudována nejspíše nesystémově. Svatá prostoto.

J. Kanioková 4.6.2012 19:38

Ha ha ha ha... to je síla....

No, tohle tvrdí obvykle ti, co se cítí být tzv. ušlechtilí humanisté a VELMI požadují, aby někdo někoho podporoval. Ovšem ne z jeho kapsy...

Když jsem včera na jiné diskuzi odpověděla člověkovi, který šíleně horoval pro další zachraňování Řecka, že mu nikdo nebrání, ať zachraňuje, ale ze svého - dostala jsem plno mínusů...

A. Bocek 4.6.2012 11:05

Stát musí vytvořit racionální ekonomický systém, nikoli začít dělat nové dluhy.

Prosím všechny diskutující  , ať alespoň nasíní nějaký smysluplný prorůstový program.

R. Langer 4.6.2012 11:25

Re: Stát musí vytvořit racionální ekonomický systém, nikoli začít dělat nové dluhy.

co pro začátek zrušit dotace, regulace a všechny ostatní sra*ky, co křiví přirozený trh?

M. Prokop 4.6.2012 12:11

Re: Stát musí vytvořit racionální ekonomický systém, nikoli začít dělat nové dluhy.

No jo, ale kdo?

Ti, kteří z toho (přímo i nepřímo) žijí?

A. Bocek 4.6.2012 15:01

Re: Stát musí vytvořit racionální ekonomický systém, nikoli začít dělat nové dluhy.

Cože - zrušit dotace! Bez dotací nelze podnikat , zemědělci, eko-energetici , poradenské firmy , eurobyrokrati  ti všichni vám budou argumentovat NUTNOSTÍ  - DOTACÍ.