22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Škrty nebo prorůstová opatření?

Na nedávném pravidelném obědě s 27 velvyslanci zemí EU jsem byl jedním ze západoevropských velvyslanců dotázán, co si myslím o dnešním evropském dilematu, které vidí v protipólu Merkelová-Hollande a které – v jeho terminologii – znělo "austerity vs. pro-growth measures".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 4.6.2012 15:57

Re: Stát musí vytvořit racionální ekonomický systém, nikoli začít dělat nové dluhy.

Inu, BOHUŽEL ano... :-P

P. Čech 4.6.2012 12:36

Re: Stát musí vytvořit racionální ekonomický systém, nikoli začít dělat nové dluhy.

Vyslat skupinu chytrých lidí, jazykově vybavených, do Švýcarska a Lichtenštejnska s cílem zjistit jak a proč tamní systémy fungují. Lichtenštejnsko je jediná země na světě s nulovým státním dluhem. Podle jejich vzoru potom zavést systém v ČR. Změnit ústavu, volební zákon a zavést systém obecných referend. Po vzoru Švýcarska zavést pouhých 7 ministerstev. Postupně zrušit celý nefungující důchodový systém, od občanů nevybírat peníze na důchodový účet a naopak jm dát prostředky, které nyní do důchodového systému dávají zaměstnavatelé. Zkuste si toto všechno jen zhruba spočítat a dojdete rychle k 200 miliardami přebytkovému rozpočtu. Je nutno obětovat jediné. Systém vlády a moci politických stran nad občany. Donutit tím 30-50 tisíc úředníků věnovat se smysluplné práci například ve službách. Jiné cesty kupředu totiž není.

J. Novak 4.6.2012 10:13

Hraběcí rady...

Hraběcí rady člověka, který se aktivně podílel na rozbití Československa, zničení průmyslové základny, vytunelování státního majetku, nic jiného tento článek není.

M. Prokop 4.6.2012 10:51

Re: Hraběcí rady...

Politologie ani ekonomika není vaše  hobby, že?

B. Mráz 4.6.2012 12:42

Re: Hraběcí rady...

Pane Nováku, jste patrně mentálně retardovaný.

M. Prokop 4.6.2012 9:24

"Musí lidem přiznat, že je klamali a že jim slibovali nemožné. A že je třeba tento způsob uvažování a chování co nejrychleji opustit."

Jenže to je přesně to, co se soudruhům všech barev a odstínů (primárně rudým, oranžovým, zeleným, ale nejenom), od Brusele po Horní Dolní, nechce.

Přerozdělování a dělání dluhů a předpisů jim dává moc.

V rozumném hospodářství by byla třeba čtvrtina (maximálně) regulátorů i regulací.

P. Fiala 4.6.2012 7:26

Dluh se však stává průběžnou formou KAPITÁLU

""My řešíme problém, co udělat s tím, že Evropa dlouhodobě žila a i dnes žije na dluh.""

Státy EU mají "státní" dluhy. Z 98% to jsou dluhy u svých národních občanů (kromě Řecka), kteří si ukládají své Eura či Kč, či Libry atp. v různých finančních institucích a ty je "prodávají" vládám s patřičným úrokem a ty vlády ty Eura, Kč či Libry používají na státní investice (na provoz státu se vybírají daně).

Volný pobyb lidí, zboží a služeb v EU má jistě také své náklady (dálnice, železnice, supermosty, plynovody, ropovody, elektrovody, atd., atp.), které sanují vládní půjčky = Eura, Kč, Libry atp. občanů ve finančních institucích uložené.

To občané, euroobčané investují své úspory přes prostředníky - své politické vlády - do obrovských investic strukturálních eurounijních, které způsobují to, že to heslo "Volný pohyb osob, zboží a služeb" v EU může býti naplněno a následně mnohonásobně podnikatelsky využito.

Absolutní státní dluh ČR v současném roce je 1600 miliard Kč, a pan Klaus předával vládu panu Zemanovi s dluhem 17 miliard Kč. Po panu Zemanovi vládl pan Špidla, pan Gros, pan Paroubek a pan Fišer,který předal vládu panu Nečasovi s dluhem 1500 miliard Kč. Toto jsou lidé z politických stran se silnými levicovými idejemi a neveřejným politickým programem udržovat ve státu masu chudobných, neb jinak ztrácí oprávnění existence.

M. Prokop 4.6.2012 9:26

"To občané, euroobčané investují své úspory přes prostředníky - své politické vlády - do obrovských investic strukturálních eurounijních"

Prdlajz investují. Prožírají to v blbinách, státy i soudruhy z Brusele organizovaných.

Školení o provádění školení etc.

E. Sevrát 4.6.2012 7:06

Jako vždy skvělý článek !!

P. Lenc 4.6.2012 8:57

Re: Jako vždy skvělý článek !!

Připojuji se.

M. Trhlík 4.6.2012 10:21

Re: Jako vždy skvělý článek !!

Sasmozřejmě jako vždy pane Lnci.Skvělý článek a to je vše, potom už zase nic.

P. Maleček 4.6.2012 6:22

pro skvělého ekonoma Klause

A co takhle p. Klausi zastavit i vámi organizované rozkrádání veřejných rozpočtů předraženými veřejnými zakázkami s provizemi pro politiky a partaje, které toto rozkrádání umožňují. Např. země které prezidentujete by byla zcela bez státního dluhu. Ale vy bez prezidentování. Neměl by vás kdo zvolit.

T. Valek 4.6.2012 6:51

Re: pro skvělého ekonoma Klause

Od nedavna jsem si myslel, ze potom zlodejskym extempore, je obycejny zlodej(i kdyz presidentem statu). Ted navic jsem nabyl presvedceni, ze je navic i demagogem z bolsevickyho prognostaku, jenz dokaze pouze papouskovat nazory jemu podobnych, bez i te minimalni schopnosti naznacit cestu, jak dal. To ma ta Evropa ves v kozichu.

J. Mrázek 4.6.2012 8:17

Re: pro skvělého ekonoma Válka...

Absolutní státní dluh ČR v současném roce je 1600 miliard Kč, a pan

Klaus předával vládu panu Zemanovi s dluhem 17 miliard Kč. Po panu

Zemanovi vládl pan Špidla, pan Gros, pan Paroubek a pan Fišer,který

předal vládu panu Nečasovi s dluhem 1500 miliard Kč.

M. Baloun 4.6.2012 9:40

Re: pro skvělého ekonoma Válka...

ČKA? Topolánek?

J. Novak 4.6.2012 10:18

Re: pro skvělého ekonoma Válka...

Jenže ten pan Klaus měl při tom předání kromě těch 17 miliard dluhu ještě dalších nejméně 700 miliard dluhu zametených pod koberec do tzv. Konsolidační banky, později České konsolidační agentury. A odtud se odvíjí vznik onoho státního dluhu a jeho výše.

M. Prokop 4.6.2012 9:27

"To ma ta Evropa ves v kozichu"

Vás?

T. Valek 4.6.2012 17:02

Re: "To ma ta Evropa ves v kozichu"

Sorry, nejsem Evropan. Ziji za velkou vodou.

J. Boleslav 4.6.2012 18:53

Re: "To ma ta Evropa ves v kozichu"

To omlouvá Vaši neznalost.

T. Valek 4.6.2012 19:42

Re: "To ma ta Evropa ves v kozichu"

100x radeji moje neznalost, nez znalost Cecha, kterymu se zamlouva zlodej na hrade .:-))))Dneska tu jeden "expert" napsal. ze vic jak polovina Cechu stoji, za Klausem. Krasna visitka naroda, neniliz pravda?:-))))

I. Schlägel 4.6.2012 8:04

Re: pro skvělého ekonoma Klause

Na to, aby se v Čechách kradlo, Češi nepotřebují, aby jim to Klaus organizoval. Vždy si vystačili sami. Panu Klausovi zásadně vyčítám opoziční smlouvu, která u Čechů a jejich politických představitelů pouze akcelerovala ochotu řídit se heslem "Kdo nekrade, okrádá rodinu". A krádeže za bílého dne jsou podporovány zejména systémem přerozdělování veřejných peněz formou dotací, osvícených státních investic a podpor čehokoliv. Důvodem rozkrádání současných evropských dotací není Klaus, ale samotná existence těchto dotací. Kde je příležitost, tam je i skutek. V tom má Klaus pravdu, jakkoliv se touto pravdou často prakticky sám co by předseda vlády neřídil. Já se mu ani nedivím, kdyby se tímto důsledně řídil, český proletariát by mu to dal pěkně sežrat. Na to je pan Klaus příliš zkušený pragmatik.

V. Němec 4.6.2012 9:09

Re: pro skvělého ekonoma Klause

Já pro změnu považuji opoziční smlouvu za mistrný politický akt. Proč myslíte, že její neexistence (jiná koalice? nové volby?) by, co se týče rozkrádání, měla jiný dopad? Všiměte si, že  se dokázaly tehdejší ODS a ČSSD "dohodnout" na spolupráci. Že stabilní vládu nadřadily svým stranickým zájmům. Nevolá se dnes přesně po tomtéž?

B. Mráz 4.6.2012 12:46

Re: pro skvělého ekonoma Klause

Máte pravdu, jediná chyba opoziční smlouvy byla ta, žde vypekla všechna média, která vůbec něco takového nečekala. Od té doby taky nemohou novináři Klausovi přijít na jméno.

I. Schlägel 4.6.2012 16:13

Re: pro skvělého ekonoma Klause

Ano, byl to vynikající mistrný politický tah, který zajistil oběma stranám společné vládnutí bez odpovědnosti. Jedna strana se mohla vymlouvat na tu druhou. Seriozní byla varianta velké koalice se společnou VIDITELNOU, oficiální, koaliční smlouvou potvrzenou odpovědností. Kvalita vládnutí mohla být o pár procent větší, neboť i zodpovědnost vůči voličům by byla větší. Za opoziční smlouvy vše rozhodující probíhalo v kuloárním pološeru za plíživého mazání rozdílů mezi vládou a opozicí, neboť toto rozdělení v podstatě přestalo platit. Nemluvě o naprosté frustraci množství voličů ODS, kteří šli "mobilisovat", aby se dočkali onoho geniálního mocenského tahu. Děkuji pěkně, nechci.

J. Boleslav 4.6.2012 18:56

Re: pro skvělého ekonoma Klause

Jednalo se v podstatě o menšinovou vládu ČSSD, podporovanou ODS. Takových vlád je po celém světě mnoho. Ječeli a ječí proti ní lidovci a další malé strany, kterým vypálila rybník.

P. Lenc 4.6.2012 8:55

Re: pro skvělého ekonoma Klause

Pane Malečku, pokud víte o organizovaném rozkrádání prezidentem Klausem, je vaší poviností toto nahlásit příslušným orgánům.Pokud nevíte, tak držte hubu a radši se neprojevujte.

P. Maleček 4.6.2012 9:37

Re: pro skvělého ekonoma Klause

Už prvotní podpis opoziční smlouvy byl jasný akt legalizace korupce, tj okrádání státu s pomocí uplacených politiků. Na tohle bohužel žádné paragrafy nejsou a nebudou, takže chodit na policii je zbytečné. A od té doby jsou ODS a ČSSD křídly jedné partaje, která přes den štve lidi proti sobě a v noci si dělí zisky z okrádání těch, které přes den oblbují. Pro ty trubky, kteří se trumfují, která partaj víc ukradla nebo zadlužila stát, připomínám staré heslo - rozděl a panuj. A hubu držet nebudu. Tenhle sen Klause o ideálním občanu pro mě není.

P. Lenc 4.6.2012 9:52

Re: pro skvělého ekonoma Klause

To se dá vyřešit například vystěhováním.Všude jinde se nekrade, netuneluje, voní to po lilijích.Prostě přiznejte, že ten Klaus není vaše krevní skupina a i kdyby byl pozlacený, tak vám bude páchnout.To víte, pro nás trubky jsou vrcholy vašeho intelektu nedostupné.

M. Trhlík 4.6.2012 13:30

Re: pro skvělého ekonoma Klause

Pane Lenci a proč se vystěhovávat ? Přece nikdo neříká, že Klaus není naše krevní skupina.Nemusí být ani pozlacený, ale většině lidí by spíše vyhovovalo, kdyby svoje moudra  uváděl do praxe a pomocí politiků realizoval. A tam by i jeho intelekt velmi stoupl,

P. Lenc 4.6.2012 13:52

Re: pro skvělého ekonoma Klause

Pane Trhlíku, k vaší první reakci na mne.Nejsem grafoman,pokud se mi článek líbí a nemám k němu co dodat, tak napíši to, co jsem napsal.Co se týče presidenta Klause, tak ten má stále podporu většiny lidí a dělá co může, aby svá vámi ironizovaná moudra v rámci možností dané mu zákonem také uplatňoval.To že část politiků jeho moudra respektují a část ne vám jaksi nedochází.A to, že má president Klaus většinou,(zdůrazňuji většinou)pravdu je naprosto bez diskusí.A je mně úplně jedno, jestli se mnou souhlasíte nebo ne.