21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Škrty nebo prorůstová opatření?

Na nedávném pravidelném obědě s 27 velvyslanci zemí EU jsem byl jedním ze západoevropských velvyslanců dotázán, co si myslím o dnešním evropském dilematu, které vidí v protipólu Merkelová-Hollande a které – v jeho terminologii – znělo "austerity vs. pro-growth measures".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šejnoha 6.6.2012 20:55

Re: Vynikající článek

Z historie ale víme, že "poučení"  předchází úplný krach o nějakých  15 let.  Vývoj se ale urychluje.  Můžeme  se připravit.

J. Šejnoha 6.6.2012 20:53

Re: anebo děsně naivní, nezkušený, či věřící našeptávačům..

Ale že to té moudré většině v Bruselu, která má Klause za  exota, klape !

Kdy že  to bude  EU největší  světovou ekonomikou ?

J. Šejnoha 6.6.2012 20:51

Re: Klaus ve svém článku lže jako vždy.

To jsem si oddechl.  Já myslel, že  těch  1 500 000 000 000 Kč  dluhu, nebo kolik  to dělá, zaplatíme  my občané.  Díky Vám teď vím, že to zaplatí politici, protože  občané ho neudělali.

B. Rybák 5.6.2012 17:12

Re: Klaus ve svém článku lže jako vždy.

Vy píšete ve svém článku "PRAVDU" jako vždy a pan prezident lže jako vždy. I takto, byť zbytečně komplikovaně se dá vyjádřit skutečnost, že např. to co jste napsal nemá se skutečností nic společného. Dokonce snad ani to Vaše tvrzení o EU, které je příkladem mimořádně odporně extrémního štvaní proti EU (nebo si opravdu myslíte, že se EU ještě za našeho života změní v Orwelovskou tyranii?).

Bylo by to velmi nadějné, kdyby majetek, o který jsme byli připraveni byl pod kontrolou nějakých u nás žijících šibalů. O ten majetek se bohužel postarali šibalští "marťané" pana Paroubka a spol., kteří mají svou "Mekku" v Bruselu.

M. Prokop 4.6.2012 22:22

"Kdyby můj pohled na Klause byl osamocený, "

Žerte howna, ty miliardy much se nemohou mýlit.

M. Prokop 4.6.2012 22:21

Re: Klaus ve svém článku lže jako vždy.

Zapomněl jste na tsunami a zemětřesení v Itálii, za to nepochybně může také.

Alespoň u rohatých zvířat vašeho ražení.

M. Prokop 4.6.2012 22:19

Re: Držme se Klausových slov

Vyřešila by, kdyby se jí do toho státy a nadstáty nesraly.

J. Milfait 4.6.2012 22:07

Re: Klaus ve svém článku lže jako vždy.

a Vám zřejmě ve Vaší hlavě jeblo. Ten jeho článek má naprostou pravdu a zajisté, že po několika letech mu bude dáno za pravdu a Váš blábol určitě se stane čítankovým příkladem zcestného myšlení levicově obluzených rádoby ekonomů a vykladačů sociálních práv. Můj příspěvek je zpráva pro Vás od sociálně slabšího důchodce ve věku 73 let.  Přeji Vám hlavně hodně zdraví a očištění mysli. JM

M. Trhlík 4.6.2012 20:46

Re: Vynikající článek

Bohužel, jenom poučný nestačí.Jistě vzpomínáte na poučení z krizového vývoje.A co to komu dalo? I když mám neustále hodně odpůrců, nic neměním na svém názoru, že sebelepší analýza, či poučení, které není realizované, pořád zůstává jenom poučením.A je jedno, kdo je vinen.

J. Kratochvíl 4.6.2012 20:20

Re: anebo děsně naivní, nezkušený, či věřící našeptávačům..

Kdyby můj pohled na Klause byl osamocený, tak byste možná měla pravdu, ale opak je pravdou. Naopak Klaus je se svými názory a pohledy na ekonomii a EU  dnes stále ve větší izolaci, zkrátka takový kůl v plotě druhý Jakeš. Kdyby odešel po "Sarajevu" tak by možná nebyl brán za takového exota, jenom se pdívejte jakými lidmi "poradci" se obklopuje Hájek, Jakl, Payne a další. To je síla, co? 

P. Zelenka 4.6.2012 19:50

Držme se Klausových slov

Nic neřeště, vzpomeňte stará Klausova slova, vše vyřeší neviditelná ruka trhu.

A škrty? Vláda chtěla, ale někdo ji ukradl pero, kterým chtěla škrtat.

T. Valek 4.6.2012 19:42

Re: "To ma ta Evropa ves v kozichu"

100x radeji moje neznalost, nez znalost Cecha, kterymu se zamlouva zlodej na hrade .:-))))Dneska tu jeden "expert" napsal. ze vic jak polovina Cechu stoji, za Klausem. Krasna visitka naroda, neniliz pravda?:-))))

J. Kanioková 4.6.2012 19:38

Ha ha ha ha... to je síla....

No, tohle tvrdí obvykle ti, co se cítí být tzv. ušlechtilí humanisté a VELMI požadují, aby někdo někoho podporoval. Ovšem ne z jeho kapsy...

Když jsem včera na jiné diskuzi odpověděla člověkovi, který šíleně horoval pro další zachraňování Řecka, že mu nikdo nebrání, ať zachraňuje, ale ze svého - dostala jsem plno mínusů...

J. Kanioková 4.6.2012 19:32

anebo děsně naivní, nezkušený, či věřící našeptávačům..

M. Trhlík 4.6.2012 19:13

Re: Tak to nepředhazujte Klausovi

Tak Klause tolik nechvalte a provětrejte politiky.To je stejné, jako Vaše příspěvky.Dejme tomu dobré i kvalitní a už si z toho někdo něco vzal k srdci? Tak jak se nemýlí on, stejně se nemýlí řada dalších, tak komu to předhazovat? To jste naznačila,že máme politiky přesvědčovat o Klausově pravdě? Ten měl údajně prohlásit, že má připraveno dost ekonomů, kteří budou schopni konkurovat neumětelům.A kde jsou, aby mu pomohli?

J. Boleslav 4.6.2012 18:57

Re: Za 15 let dvojnásobek úředníků ...

Můžete uvést nějaký zdroj Vašich informací?

J. Boleslav 4.6.2012 18:56

Re: pro skvělého ekonoma Klause

Jednalo se v podstatě o menšinovou vládu ČSSD, podporovanou ODS. Takových vlád je po celém světě mnoho. Ječeli a ječí proti ní lidovci a další malé strany, kterým vypálila rybník.

J. Boleslav 4.6.2012 18:53

Re: "To ma ta Evropa ves v kozichu"

To omlouvá Vaši neznalost.

J. Boleslav 4.6.2012 18:49

Re: Vynikající článek

Tento článek rovněž vnímám jako velmi podnětný a přínosný, na rozdíl od Vás v prezidentově tvorbě jako obvykle velmi poučný.

P. Lenc 4.6.2012 18:38

Re: Klaus ve svém článku lže jako vždy.

Také se mně zdá ten pán snad namalovaný.Rudooranžově.

K. Pavlas 4.6.2012 18:21

Re: Klaus ve svém článku lže jako vždy.

Božínku pane Kratochvíl, Vy snad ani nejste skutečný.

J. Kratochvíl 4.6.2012 18:02

Klaus ve svém článku lže jako vždy.

Předně zadlužení ČR nezpůsobili občané ČR sociálně slabší nebo důchodci inkasováním svých sociálních dávek, důchodů a  kteří by tady přes dvacet let žili nad poměry. Zadlužení způsobili politici, kteří tady dvacet let byli ve funkcích a Klaus je za vše zodpovědný svým hospodařením. Klaus umožnil svou privatizací bez koncepce a idoelogoii rozkrást státní majetek. Klaus svou politikou umožnil propojení byznysmenů s politiky a vytvořením kmotrů, kteří tady rozkrádájí nyní svými předraženými zakázkami státní rozpočet. Klaus lže, když nám  každému příčítá 10000,- Kč dluhu za poslední období to není dluh nás občanů to je dluh pana Klause a jemu podobným a ať počítá, že jednou bude hnán k zodpovědnosti.  Klaus se bude také jednou zodpovídat za to, že štve proti EU, však on ví proč a určitě to není ve prospěch občanů této země.

J. Kanioková 4.6.2012 18:01

"vývoj nároků, nikoli "organizované" strádání, neboť růst svých nároků lidé považují za samozřejmost"

Ano, to je ten absolutně primární průšvih.

A druhý - Žádný nový pakt růstu, i když se tak bude jmenovat, nemůže zajistit hospodářské oživení, bude-li jeho základem více EU !

J. Kanioková 4.6.2012 17:54

Tak to nepředhazujte Klausovi

J. Ráž 4.6.2012 17:27

Vynikající článek

Po dlouhé, opravdu dlouhé době se Kalus odpoutal od svých mentorujících šablon a napsal velmi poučné zamyšlení.

T. Valek 4.6.2012 17:02

Re: "To ma ta Evropa ves v kozichu"

Sorry, nejsem Evropan. Ziji za velkou vodou.

M. Trhlík 4.6.2012 17:00

Re: pro skvělého ekonoma Klause

Pane Lenci, právě, že mi to všechno dochází, tak k tomu mám výhrady.Proto  opakuji,že sebelepší připomínky, či názory, pokud nejsou  realizovány, jsou pořád jen názory a platné asi jako názor kohokoliv z nás. Jestli je to způsobeno neochotou politiků či kohokoliv jiného je úplně jedno.Já Klausovy moudra neironizuji,ale jen mi vadí jejich neuvádění do praxe. A stejně tak tomu bude, kdyby všichni schvalovali co řekne Klaus a politici si toho všímat nebudou  zůstane to jen názorem.Já také netvrdím, že Klaus nemá pravdu, ale neprosadí ji, protože politici se nedokáží domluvit,asi tak jako názory tady na Psu.

I. Schlägel 4.6.2012 16:15

Re: Ano, žijeme nad poměry.

..."V kapitalismu je korupce zabudovaná systémově"..., zatím co v socialismu je korupce zabudována nejspíše nesystémově. Svatá prostoto.

I. Schlägel 4.6.2012 16:13

Re: pro skvělého ekonoma Klause

Ano, byl to vynikající mistrný politický tah, který zajistil oběma stranám společné vládnutí bez odpovědnosti. Jedna strana se mohla vymlouvat na tu druhou. Seriozní byla varianta velké koalice se společnou VIDITELNOU, oficiální, koaliční smlouvou potvrzenou odpovědností. Kvalita vládnutí mohla být o pár procent větší, neboť i zodpovědnost vůči voličům by byla větší. Za opoziční smlouvy vše rozhodující probíhalo v kuloárním pološeru za plíživého mazání rozdílů mezi vládou a opozicí, neboť toto rozdělení v podstatě přestalo platit. Nemluvě o naprosté frustraci množství voličů ODS, kteří šli "mobilisovat", aby se dočkali onoho geniálního mocenského tahu. Děkuji pěkně, nechci.

R. Langer 4.6.2012 15:57

Re: Stát musí vytvořit racionální ekonomický systém, nikoli začít dělat nové dluhy.

Inu, BOHUŽEL ano... :-P