3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Škrty nebo prorůstová opatření?

Na nedávném pravidelném obědě s 27 velvyslanci zemí EU jsem byl jedním ze západoevropských velvyslanců dotázán, co si myslím o dnešním evropském dilematu, které vidí v protipólu Merkelová-Hollande a které – v jeho terminologii – znělo "austerity vs. pro-growth measures".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 4.6.2012 7:26

Dluh se však stává průběžnou formou KAPITÁLU

""My řešíme problém, co udělat s tím, že Evropa dlouhodobě žila a i dnes žije na dluh.""

Státy EU mají "státní" dluhy. Z 98% to jsou dluhy u svých národních občanů (kromě Řecka), kteří si ukládají své Eura či Kč, či Libry atp. v různých finančních institucích a ty je "prodávají" vládám s patřičným úrokem a ty vlády ty Eura, Kč či Libry používají na státní investice (na provoz státu se vybírají daně).

Volný pobyb lidí, zboží a služeb v EU má jistě také své náklady (dálnice, železnice, supermosty, plynovody, ropovody, elektrovody, atd., atp.), které sanují vládní půjčky = Eura, Kč, Libry atp. občanů ve finančních institucích uložené.

To občané, euroobčané investují své úspory přes prostředníky - své politické vlády - do obrovských investic strukturálních eurounijních, které způsobují to, že to heslo "Volný pohyb osob, zboží a služeb" v EU může býti naplněno a následně mnohonásobně podnikatelsky využito.

Absolutní státní dluh ČR v současném roce je 1600 miliard Kč, a pan Klaus předával vládu panu Zemanovi s dluhem 17 miliard Kč. Po panu Zemanovi vládl pan Špidla, pan Gros, pan Paroubek a pan Fišer,který předal vládu panu Nečasovi s dluhem 1500 miliard Kč. Toto jsou lidé z politických stran se silnými levicovými idejemi a neveřejným politickým programem udržovat ve státu masu chudobných, neb jinak ztrácí oprávnění existence.

E. Sevrát 4.6.2012 7:06

Jako vždy skvělý článek !!

T. Valek 4.6.2012 6:51

Re: pro skvělého ekonoma Klause

Od nedavna jsem si myslel, ze potom zlodejskym extempore, je obycejny zlodej(i kdyz presidentem statu). Ted navic jsem nabyl presvedceni, ze je navic i demagogem z bolsevickyho prognostaku, jenz dokaze pouze papouskovat nazory jemu podobnych, bez i te minimalni schopnosti naznacit cestu, jak dal. To ma ta Evropa ves v kozichu.

P. Maleček 4.6.2012 6:22

pro skvělého ekonoma Klause

A co takhle p. Klausi zastavit i vámi organizované rozkrádání veřejných rozpočtů předraženými veřejnými zakázkami s provizemi pro politiky a partaje, které toto rozkrádání umožňují. Např. země které prezidentujete by byla zcela bez státního dluhu. Ale vy bez prezidentování. Neměl by vás kdo zvolit.

J. Mrázek 4.6.2012 5:56

Za 15 let dvojnásobek úředníků ...

O úřadech pro ně nemluvě. Vytvořená hodnota? Nárůst výdajů a znesnadnění života většiny lidí . Řešeno zvyšováním daní . Konec- brzy.Snad.