27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rusko, sankce a SWIFT

Rusko dosud zvládá čelit sankcím Západu, neboť po řadu let systematicky snižuje své vystavení americkému dolaru. Dolarové rezervy Ruska činily loni jen 16 procent celkových devizových rezerv země. Přitom o čtyři roky dříve to bylo více než 40 procent. Jeden příklad za všechny: od vrcholu roku 2010 Rusko snížilo objem držených amerických dluhopisů o 98 procent.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Laurencikova 26.2.2022 9:50

Rada bych prispela do diskuze necim jinym. A sice tim, ze jak vidime, vypukla u nas tvrda cenzura. Nekolik "dezinformacnich" webu bylo zablokovanych a za to, ze jsem cenzuru kritizovala - aniz bych jakkoliv schvalovala utok Ruska na Ukrajinu - byl muj ucet v Lidovych novinach zablokovan. V jinem clanku se dozvidam, ze za schvalovani pocinani Ruska, (k cemuz bude zrejme patrit i jeho prime neodsouzeni) hrozi az 3 roky vezeni! Tak to mame stesti. Hostinsky Palivec dostal za "mouchy, ktere sraly na cisare pana" hned 10 let! ;-)

P. Pepax 26.2.2022 9:47

Myslím že snakce postihnou všechny na obou stranách. Obával jsem se, že gryndýl může zastavit pouze revolta občanů EU, ale ukazuje se že všechno je jinak.

P. Černý 26.2.2022 9:25

Ráno jsem viděl video o odjezdu 10000 Čečenců na Ukrajinu. Ukazoval jsem ten ceremoniál manželce. Řekla jen, to bude masakr.

Budou mrtví na obou stranách. A pokud se budou Rusové vyhýbat bombardování měst, mrtvých bude více mezi ruskými vojáky.

Stále více se domnívám, že Putin vlezl do nastražené pasti. I když jeho důvody do jisté míry chápu. Jediná šance je nějaká dohoda s ukrajinskou vládou, která zaručí neutralitu Ukrajiny v budoucnu. Ale ta by musela být brzy.

P. Vychodil 26.2.2022 9:22

tudíž tímto dokazujete, že odstřižení státu od SWIFTu je prakticky nerealizovatelné ? Proč se pak o tom diskutuje ?

P. Černý 26.2.2022 9:17

Toto je přesné hodnocení situace. Podobně to vidí nejspíš i sám Putin. Promlouval, patrně včera, k průmyslníkům, bankéřům a obchodníkům. Začal samozřejmě prohlášením, že zásah na Ukrajině bylo zcela vynucené opatření. Řekl, že Rusko je součástí světové ekonomiky, ze které ho nikdo nevytlačí a že ani Rusko světovou ekonomiku opouštět nebude.

Š. Hašek 26.2.2022 9:10

Langšádlová si zřejmě myslí, že "vymyslet sankce proti Rusku" je brnkačka. Ona netrpělivě očekávala dotace do Černošic, měla našponovanou pětiletku. Rusko na nic nečeká, nemá nic našponovanýho. Našponovaný to mají v brusele a u Stanjury.

Byly dva, jeden z Francie. druhý z Německa. A oba si mysleli, že válka leží v tom, že mají líp uklizený chodníky v městečkách. Vobá skončili dost bídně.

Předlužený vyplňovači žádostí o dotace chtějí položit Rusko!!!

Kvůli docela šíbracké zemi kménem U krájina.

Na Zakarpatí je hezky. Ti by také chtěli od kyjevských nácků.

J. Pankovic 26.2.2022 8:49

Šílený Tiemmermans to včera řekl jasně: svatý Žgryndýl si rozvracet nedáme!

M. Grundmann 26.2.2022 0:27

Odříznout Rusko pouze od SWIFTu nedává příliš velký smysl. Ruské banky mají filiálky v jiných zemích a mohou komunikovat prostřednictvím těchto filiálek. Mají také řadu spřátelených finančních institucí v zahraničí, přes jejichž přístup ke SWIFTu by mohly komunikovat. Írán bylo jednoduché odstřihnout, protože byl zablokován v podstatě veškerý obchod s touto zemí a vypnutí od SWIFTu byl pouze doplněk jiných a podstatně důležitějších sankcí. Cílem bylo Írán úplně izolovat od vnějšího světa. V případě Ruska takový cíl není a vypnutí SWIFTu mi připadá jako nesmysl.

Píší to jako odborník, znalec a uživatel SWIFTu.