27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rusko, sankce a SWIFT

Rusko dosud zvládá čelit sankcím Západu, neboť po řadu let systematicky snižuje své vystavení americkému dolaru. Dolarové rezervy Ruska činily loni jen 16 procent celkových devizových rezerv země. Přitom o čtyři roky dříve to bylo více než 40 procent. Jeden příklad za všechny: od vrcholu roku 2010 Rusko snížilo objem držených amerických dluhopisů o 98 procent.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Laurencikova 26.2.2022 16:37

To mi pripomina pribeh nemeckeho autora Akifa Pirincci, ktery psal drive romany o kockach (Felidae) a pozdeji politicke, kriticke knihy. Tento autor je dnes po vzoru metod patera Koniase v Nemecku naprosto znicen, vcetne jeho kocicich romanu. Kdovi, co maji kocky za lubem, nic se neda podcenovat ;-).

D. Laurencikova 26.2.2022 16:32

Ja take nevim, kam bych mela ohledne toho smerovat dotaz. To mi prece musi nekdo vysvetlit.

P. Diviš 26.2.2022 15:57

V Lidovkách to musí cenzurovat nějaký/á extra woke. Hledal jsem kdo, ale nenašel.

M. Grundmann 26.2.2022 15:53

Je to pouze jeden ze způsobů, jak znepříjemnit druhé straně život. Podle mě k odpojení Ruska ze SWIFTu nyní dojde. Ne proto, že by to bylo účinné opatření. Ale protože plán Západu celkově funguje. Západu se podařilo vyvolat konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou a Rusku se nepodařilo Ukrajinu rychle porazit. Je teď ve velmi špatné situaci a Západ se pokusí nyní Rusko dorazit.

Historická zkušenost je velmi pochybný argument. Historie se nikdy přesně neopakuje. Historická zkušenost má smysl pouze tehdy, pokud současné situaci nerozumíme a přesto máme potřebu dospět k nějakému názoru.

Co si o tom všem myslet ? Je třeba si dát pozor, aby prohrávající Rusko nesáhlo k jaderným zbraním. Bude porážka a vnitřní rozklad Ruska pro nás výhodou ? Nevím, příliš často se věci mění od špatných k ještě horším. Sám jsem zastáncem politiky vzájemné spolupráce tak, jak fungovala Evropská Unie do uprchlické krize. Raději bych Rusku nabídl spolupráci, než se snažil jej porazit. Možná teď válku s Ruskem vyhrajeme, ale za cenu mnoha mrtvých lidí. Vím, že většina lidí se mnou nesouhlasí a dává přednost válce. Tvrdím však, že kvůli pouhému členství v NATO by Ukrajina válku vést neměla a oba státy se měly dohodnout. Jsme teď ve stádiu, kdy je to velmi těžké. Tak bych se aspoň snažil nabízet toto řešení.

P. Černý 26.2.2022 15:23

podle mého

P. Černý 26.2.2022 15:21

Právě fakt, že naprostá většina světových platebních transakcí probíhá v dolarech a přes systém Swift, dává USA možnost využívat tento systém i pro účely jejich kontroly, statistiky či špionáže.

Roli současného finančního systému postaveného na americkém dolaru v otázce financování USA popsal autor článku překlady dle mého velmi výstižně. Nemá smysl, abych jeho závěry opakoval.

M. Grundmann 26.2.2022 15:13

Tento problém neexistuje. Používání dolaru omezují ve skutečnosti vědomě USA samy. USA si nyní vyhrazují právo kontrolovat veškeré transakce v USD a všechny obchody na celém světě, které jsou zaplaceny v USD, dnes podléhají americkým zákonům. Americké soudy si dnes vyhrazují právo soudit například firmy z Thajska a Laosu jenom na základě faktu, že si mezi sebou zaplatily v USD. A pokud porušily nějaký americký zákon, jejich představitelé mohou být v USA soudně stíháni. Přitom nemusí mít s USA žádný vztah a ani o tom vědět.

P. Černý 26.2.2022 14:48

Nikdy jsem příliš nerozuměl řečem o proruskych pátých kolonách. Připadalo mi to jako střelba z pušky bez munice. Tak teď už tu munici mají. Už začínám rozumět. I některým událostem v minulosti. Jako by už před více než rokem někdo viděl do budoucnosti...

Ale vykašlal bych se na to. Pokud se někdo zabývá lidmi, jako jsme my, tak už na tom musí být hodně špatně.

P. Hák 26.2.2022 13:49

Je.

P. Černý 26.2.2022 13:44

Už jste to napsal. Jako profesionální politik by měl vědět, či říká a dělá. A přesto to řekl a ještě na fóru zopakoval. Proto je to divné.

P. Hák 26.2.2022 13:44

Na profilu LinkedIn jsem měl dvě návštěvy společnosti Meta, provozující FB. Prý "profesionál právního servisu". Nikdy předtím se o mne nezajímali... ale občas chodím na ruskojazyčný web o kočkách. Jinak mne nenapadá, co by je k té návštěvě vedlo.

P. Hák 26.2.2022 13:38

Zas nevím, koho má v rodině Scholz.

Tohle je hodně citlivá oblast.

P. Černý 26.2.2022 13:25

Ukrajinská blogerka Medveděva to vystoupení Ze na te konferenci v Mnichově rozebírala dost podrobně. Je toho názoru, že Zielenski je pouze herec, který oddeklamoval text, aniž by tušil, co dělá. Pak to ještě dokládala stanovisky ukrajinských specialistů, kteří zcela vylučují, že by Ukrajina sama dokázala vyrobit jaderné zbraně. A i kdyby, že prostě nepřichází v úvahu, aby jí to světové mocnosti dovolily.

Ten postoj Scholze je ale opravdu divný. Zvlášť, když o lidskopravnich zločinech na Donbase pojednává i zpráva komise OBSE.

Š. Hašek 26.2.2022 13:19

R^

P. Hák 26.2.2022 13:12

Pamatuju si to. Nevím, zda to bylo vědomé nebo zda Scholz jen něco arogantně plácl... Pořád se mi nechce věřit, že by nevěděl, co říká.

Já nevím, zda to Zelenskij domyslel. Pokud to byla vědomá provokace, je blázen. U něj ale zas myslím, že to jen plácl. Následky jsou tragické.

P. Černý 26.2.2022 13:00

Paní Laurencíková, já vím, že jde o vážnou věc. To, co píšete, chápu stejně. Od začátku. Ne nakonec. Jen jsem chtěl říci něco navíc. Že ruská invaze zásadně ovlivní politické klima. Že ji u nás paradoxně (i když tajně) nejspíš oslavují politické nuly a pohunci všeho druhu.

P. Hák 26.2.2022 12:58

Třeba nebyl nebezpečný, jen potřebovali jeho místo pro někoho svého. Já do těchhle vnitřních her v justici nevidím.

P. Černý 26.2.2022 12:51

Mám podobný pocit. Poslední hřebíček do rakve Putinovym snahám o více méně mírové řešení konfliktu ohledně statusu Ukrajiny možná zarazil právě kancléř Scholz, který na bezpečnostní konferenci v Mnichově označil Putinova slova o genocidě Rusů na Ukrajině za směšná.

Už jsem to na NP rozebíral a nechci se opakovat. Ale z zrovna od představitele Německa byla tato slova vrcholem netaktnosti. Právě na Německem okupovaných územích se Rusové a Ukrajinci pobíjeli navzájem. Pro Rusy je to stále otevřená rána.

K vysvětlení, co myslel Putin genocidou Rusů na Ukrajině se opakovaně vrátil i Lavrov na tiskové konferenci, která se konala v tomto týdnu.

A pak ještě na téže konferenci nejspíš i věcně scestná slova Zielenskeho o snaze Ukrajiny získat jaderné zbraně, to byl doslova sloni tanec v porcelánu. To byla naprosto otevřená provokace.

P. Černý 26.2.2022 12:32

Mé sympatie si paní Konečná získala už dřív. Když jako snad jediná z českých slovenských europoslancu hlasovala proti rezoluci Evropského parlamentu, která za příčiny rozpoutání 2. světové války označila všechno možné, jen Mnichovský pakt.

D. Laurencikova 26.2.2022 12:30

Jsem rada, ze jsme se nakonec prece jenom shodli :-)

P. Černý 26.2.2022 12:23

Souhlasím.

V. Pavelka 26.2.2022 12:22

Že by Stříž byl nebezpečný pro hochy v pozadí Fialy , Topola a spol .? Co za Babiše vyhládli ! Vždy si ODS posadí do čela Nichtmochra , aby se zlodějské stafáži v pozadí dobře dařilo ! Nečas ,Fiala,;-DRvEU[>-]Rv

V. Pavelka 26.2.2022 12:13

Šíbrácký západ posouval svoje hranice ?! Ale on nic on mírumilovný Muzikant ! ?

P. Hák 26.2.2022 12:10

Pane Hašku, i Putin je je člověk. Jeho obrat od dost klidného přístupu k válce mohl být způsoben nějakou emocí (co já vím, třeba spojenou se smrtí blízkých při blokádě Leningradu). Nevíme, co mu řekl mezi čtyřma očima Scholz nebo někdo jiný.

Z války bude profitovat nejvíc Čína, druhotně USA. Rusko a EU ztratí.

Tipuju, že TOP09, Rakušan, Černochová a spol. válku bouřlivě slaví. Uvolní jim to ruce pro domácí zúčtování s opozicí.

D. Laurencikova 26.2.2022 12:09

Porad nerozumite.

P. Hák 26.2.2022 12:04

Ne, cenzura byla připravená už předtím. Asi by přišla později, ale Rakušan se o zákazu "dezinformačních webů" vyjadřoval už minimálně v prosinci.

D. Laurencikova 26.2.2022 12:03

Nekomplikujme to. Vlastne to vidim tak, ze se stalo trestnym, delat si na veci svuj vlastni nazor. Ze je tady jakysi nazor predepsany, ktery musi prevzit kazdy, kdo se chce vyhnout negativnim dusledkum. To odporuje pravu lidem zarucenemu ustavou, a je jedno, jestli jde zrovna o Rusko nebo o Haberspersko.

P. Hák 26.2.2022 12:01

Igor Stříž měl být novou vládou odvolán. Tímhle si možná kupuje setrvání v úřadě.

Ještě by to chtělo změnit si nevhodné křestní jméno. Původní germánská forma Ingvar by jistě působila lépe.

D. Laurencikova 26.2.2022 11:56

Dekuji za podporu, nenapsala bych to lip, pane Hasek. R^

V. Pavelka 26.2.2022 11:52

Viděl jsem včera Konečnou na CNNprima ? A jak jsem komanče nemusel ? Musím uznat že tato politička má přehled a argumantaci na tak vysoké úrovni , že mnoho politiků a komentátorů jsou břídilové proti ní ..p.s.Wolfovou a Purem moderovanný pořad je bezkonkurenčně nejvyváženější v médiích .[>-]