27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rusko, sankce a SWIFT

Rusko dosud zvládá čelit sankcím Západu, neboť po řadu let systematicky snižuje své vystavení americkému dolaru. Dolarové rezervy Ruska činily loni jen 16 procent celkových devizových rezerv země. Přitom o čtyři roky dříve to bylo více než 40 procent. Jeden příklad za všechny: od vrcholu roku 2010 Rusko snížilo objem držených amerických dluhopisů o 98 procent.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavelka 26.2.2022 11:40

Ukrajinský problém ! Byl demokratickým podkopáváním Ruska, ze západu ! Oni nic oni Demokraté , kteří potichu a jistě obsazují všude a všechno . V tom je křivárna západu ! Ale Putin tomu zatál tipec !EU

P. Černý 26.2.2022 11:33

Pane Hašku, Putin je nepochybně přesvědčen, že jedná vynuceně a jedině správně. Poslouchal jsem jeho projevy a vystoupení skoro dva měsíce. Myslím, že on sám věří tomu, co říká. Zda má pravdu i objektivně, o tom diskutovat nechci. Ale teď si myslím, že s tou invazi nesouhlasí ani jeho někdejší příznivci na Ukrajině. A mimo jiné v souvislosti se stoupajícím počtem zabitych Rusů mu poroste opozice i v Rusku.

Co mě štve, a co chci říct, je, že vláda USA s hrozbou ruské invaze nejspíš předem počítala. A že s ní byla tak či onak srozuměna. (Kdyby ne, jednání o neutralitě Ukrajiny by proběhla jinak, v jiném duchu a k něčemu by nejspíš i vedla. ) Je na to dostatek indicií včetně Bidenova v podstatě přiznání, že ho varoval i sám Putin.

Takže v jistém smyslu Rusko dnes dělá to, co ( možná) naplánovali ve Washingtonu. Tohle těžko povede k dobrým koncům.

V. Pavelka 26.2.2022 11:26

A Vypadá to na návrat osazenstva do Velvyslanectví Ruska ? A možná otevření kauzy Vrbětice a mnoha dalších ?;-)

V. Pavelka 26.2.2022 11:21

Jo vypadá to na zdvíhání ohnutých zad z Liberál gender socialismu ! Putin si už výtězství vzít nenechá , a Slabý západ , je jen žvanící produkt ! EU:-)

Š. Hašek 26.2.2022 11:18

Již nešlo žít z "mravní převahy". Vůči Rusku byly použity takové šíbrácké metody, že bylo třeba jednat. CIA také není žádným okrašlovacím spolkem.

"Mravní úroveň" (třeba nyní, dnes) NATO, USA, Ruska - to jsou veličiny tak mlhavé, diskutabilní, že ani tucet Aristotelů by to nerozsoudil. Natož Konečná.

Nejchytřejšími budou samozřejmě Pehe s Vystrčilem. Asi už jsou, že?

P. Černý 26.2.2022 11:13

Obava, že náhlý úpadek postavení amerického dolaru jako světové převodní s rezervní měny by mohl vést až k velké válce, je tady už dlouho. I když je to nejspíš nevyhnutelný proces, tuto žábu je třeba vařit pomalu a opatrně.

Š. Hašek 26.2.2022 11:10

Pane Černý,

domnívám se, že Putin nevlezl do nastražené pasti. Pastičky někdy ale skřípnou i strůjce pastí.

Putin byl přinucen rázně jednat, tiskovky s drzouny a lháři k ničemu nevedly.

Domnívám se, že pokud někdo Rusko nutí k něčemu, tak to pro toho gaunera dopadne špatně. Putin, jako elitní agent, studoval desetiletí politické figury Západu. I USA. Putin má šachovnici v hlavě, nemusí se na ty figury už ani dívat.

Ty figury si opět už myslí, že Rusko je nějaká bojovka z té televize ..... taková ta kamenná pevnost, kde něco na někoho vždycky vybafne.

R. Polášek 26.2.2022 11:04

A možná hůř než Rusko.

Pokud se omezí možnost dolaru rozkládat náklady na jeho tištění na uživatele mimo USA přes určitou hranici, může dojít k přenesení takových nákladů na vnitřní ekonomiku USA, že tato začne stagnovat nebo dokonce upadat. Neboli budou muset začít splácet své dluhy, což je spoelhlivě odsune zpozice globálního lídra.

A trochu podobné to bude s eurem. Pokud Swift vypadne a tím vypadne financování těch obchodů s ropu a plynem v eurech, může se tím zhoršit chod ekonomiky EU v takové míře, že zadlužené jižní státy, jako je Itálie nebo Španělsko, mohou začít krachovat.

P. Černý 26.2.2022 10:58

Myslím, že jsem vás pochopil přesně. Možná vy máte potíž s obratem "dát za pravdu" nebo jsem se já špatně vyjádřil.

To, co jsem měl na mysli, jinými slovy zčásti vyjádřila šéfka KSČM, Konečná. Řekla, že se Rusko snížilo na úroveň USA a NATO.

Ještě jinak, Rusko se díky Putinove rozhodnuti zbavilo jisté mravní převahy vyplývající do této doby už jen z toho, že Rusko Bělehrad nebombardovalo. A ani jiné evropské velkoměsto. A dalo do ruky argumenty mimo jiné těm, kteří své kariéry stavěli a staví na samoúčelné rusofobii.

Š. Hašek 26.2.2022 10:58

Velice potřebná a trefná poznámka, paní Laurencikové!!! A dalších.

- Hnusná a již nezakrývaná cenzura!

- Hrozba vězením za politický názor k událostem ve světě! Totalitní jednání.

- Zákeřná snaha vytvořit široký válečný stav, který by se týkal obyvatel ČR! Nové dluhy ("válka") zakryjí staré ("epidemie").

- Ubohé přiznání, že Rusko maří "vojenské plány USA"!

- Ubohé přiznání, že U krájina je strategicky významná pro NATO (USA) a pracuje se na tom již dvacet let!

Odhaduji, že značná část obyvatel bude nadšeně s cenzurou a trestáním souhlasit. Vyzkoušeno.

D. Laurencikova 26.2.2022 10:54

Muj muz si odsedel v Husakove Ceskoslovensku 6 let za to, ze tuto hru nehral. Ani ted ji hrat nebudeme ;-)

G. Onion 26.2.2022 10:50

Samozřejmě že platí jenom ty jediné správně názory a na ně mají monopol paraziti typu Rakušana nebo Bartoška.

Nemýlíte se, bingo, souhlas s bombardováním Bělehradu potažmo vražděním nevinneho civilního obyvatelstva v podání Američanů a Angličanů je to správně. Naopak když to odsoudíte můžete dostat kriminál na tvrdo.

D. Laurencikova 26.2.2022 10:50

R^R^R^

P. Černý 26.2.2022 10:48

nemajíce

J. Nevrkla 26.2.2022 10:47

Já taky.R^:-)

D. Laurencikova 26.2.2022 10:46

Doufejme. Me zcela jiste neumlci, na to jsem uz prilis stara, nez abych se bala ;-).

J. Nevrkla 26.2.2022 10:45

Myslím, že už Elite začíná docházet, že revolta hrozí, začínají se bát. A to je dobře.

J. Nevrkla 26.2.2022 10:41

Já to včera dramaticky akcelerované cenzurování chápu jako jasný rozjezd totality. Vládě začíná silně téct do bot a ztrácí soudnost. Jsem ovšem optimista, nemyslím si, že to ustojí, že nás umlčí.

D. Laurencikova 26.2.2022 10:41

Vy nerozumite. Ja mluvim ne o tom, jestli ma Putin nebo Neputin pravdu nebo ne, ja mluvim o tom, ze v Ceske republice vypukla tvrda cenzura! To neni dilo Putina, ale tech ceskych cenzoru. Jak jsem vzdycky kritizovala Nemecko a pochvalovala si, ze se toho v Cesku da rict o moc vic, nez tady, tak to se vcerejsim dnem necekane zmenilo. A neudelal to Putin!

J. Nevrkla 26.2.2022 10:37

Zdá se, že se začínají lámat dějiny. Obávám se, že západ nebude sebevědomí nabývat, ale pozbyvat. A už mu to začíná docházet.

D. Laurencikova 26.2.2022 10:35

Moje otazka rezultuje prave z toho, "co blaboli Striz". Budou se trpet jenom ty nazory, ktere odpovidaji tomu "jedinemu povolenemu spravnemu" - jinak postih a docela tvrdy. Jestli se nemylim tak spravnym nazorem bude take souhlas s "humanitarnimi bombami" (V. Havel) na Belehrad. ;-)

P. Černý 26.2.2022 10:29

Za českou píli ne. Ovšem za to, že dal za pravdu všem, kteří s Ruskem válčí už léta, jiného programu nemaje, za to pan Putin může.

P. Černý 26.2.2022 10:26

Otázka stojí jinak. Zda je trestné samo odmítání faktu, že jsme s Ruskem ve válce. To má paní Laurencíková pravdu.

A taky proč je to trestné. Zda je cílem udělat vše potřebné pro zvýšení obranyschopnosti republiky nebo zda jde spíš a hlavně o to, zlikvidovat vnitřní politickou opozici.

V. Šťastný 26.2.2022 10:23

Protože Putina prakticky nejde zásadněji sankcionovat bez toho, abychom se při tom zároveň nestřelili do vlastní nohy.

G. Onion 26.2.2022 10:23

Jj já vám rozumím, ale musíme se ptát v intencích toho co blábolí Stříž.

Jen tak mimochodem by mě zajímalo jak na to schvalování invaze chtějí napasovat genocidu a samozřejmě už se připojili fizlové s tím, že to budou kontrolovat a vyhodnocovat.

D. Laurencikova 26.2.2022 10:17

Diky za reakci, pane Cerny. Nemyslim, ze za tu Ceskou pili, vsechno zcenzurovat, co by jakkoliv zpochybnilo ten "jediny spravny postoj" a nejen to, ale dokonce i kritiku cenzury jako takove, muze Putin.

D. Laurencikova 26.2.2022 10:15

Jestli me vsechny moje smysly nematou, je zrejme, ze otazku musime polozit jinak. A sice: "Kolik let hrozi za NEschvalovani bombardovani Belehradu v roce 1999.... ?"

P. Černý 26.2.2022 10:13

Díky za varování, paní Laurencíková. Teď mohu jen doufat, že mě nezavřou za to, že něco částečně chápu. To, že chápu důvody nějakého zásahu, ještě neznamená, že ho schvaluji. Já ho mimochodem považuji za naprostou katastrofu a tragédi. Navíc, útoky na lidi na Donbasu, ať už vojenské, teroristické nebo kulturní, nemohu ospravedlnit rozpoutání války.

Taky jsem zaregistroval, že nefunguje server První zprávy, kam psali třeba i europoslanci. Bašta a ten bývalý ministr zdravotnictví. Ani u nich jsem si nevšiml, že by obhajovali nebo propagovali nějakou ruskou agresi. To jsme to dopracovali. Taky tak trochu díky Putinovi

G. Onion 26.2.2022 10:10

Za schvalování ruské invaze hrozí až tři roky. Kolik hrozí za schvalování bombardování Bělehradu v roce 1999, za 20 let invaze v Afghu, za invazi do Iráku, za invazi do Lybie a můžeme jít ještě dál do minulosti. Tak kolik hrozí za tyhle invaze Stříži??

Kolik let hrozí za schvalováni masakru v Oděse v roce 2014?

D. Laurencikova 26.2.2022 9:58

Pane Cerny, pisete ze Putinovy motivy do jiste miry chapete. Za to dnes hrozi tvrdy postih, jestli se nemylim, jak jsem se docetla v jednom clanku v Lidovkach. Do diskuze uz jsem prispet nemohla, protoze me pouze za prostest proti cenzure zablokovali. Co na to rict? At zije vladni slepenec!