29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
nnn 26.2.2007 9:15

Re: nástup šibalů

Obávám se, že Havel StBákům sloužil vědomě a úmyslně, zatímco Klaus zřejmě z blbosti. Pokud bychom tedy chtěli Klause omlouvat.

Přesnější je ale říct, že Havel jim sloužil z ideologických důvodů, kdežto Klaus z pragmatických.

Oboje je lumpárna, nevím která je horší (ta pragmatická účast na lumpárně?).

huhu 26.2.2007 9:54

Re: Re: nástup šibalů

Klaus právě estébákům nesloužil. zejména je vystrašil tím, že důsledně zaváděl svobodný trh. Trh, který by rozhodoval jako objektivní soudce o ceně, úspěchu. A ne aby rozhodovali mocenské vazby mezi kamarády.

Stejně tak v politice Klaus zavedl svobodnou soutěž politických stran a likvidoval představu "nepolitické politiky" čili opět diktaturu nějaké party kamarádů.

Takže co jste měl na mysli tou lumpárnou ? To že svobodný trh a demokratický volební systém zavedený Klausem ztížil estébákům,šibalům a "pravdělásce" život ?

nnn 26.2.2007 10:15

Re: Re: Re: nástup šibalů

Klaus estébákům sloužil. Privatizace podniků v situaci, kdy jediný kdo měl peníze a možnost se účastnit, byli komunisti byla jasná nahrávka komunistům.

Kupónovka byl trik, jak vyrazit z lidí další prachy a shromáždit je ve fondech k následné tunelaci. Myslím, že to dělal úmyslně, čas ukáže.Za pomoci kamarádíčků vládl také, v tom se nelišil.

Pravdalásku nesnáším, ale Klaus nebyl lepší, byl jen odvrácená strana téže mince - stejný lump jako Havel.

Klaus prostě nic nebránil, naopak, hleděl urvat co největší kus a nezáleželo mu, kdo spolu s ním také rve.

Vlad 26.2.2007 11:34

Re: Re: Re: Re: nástup šibalů

R^

Zebra 26.2.2007 8:52

Poněkud sadistické vytahovat ze šuplete zrovna tohle, ni ?

Neodkecatelný fakt, že za jeho vlády nastala krize jím transformované ekonomiky, okecává kńoura zcela v duchu svého ublíženecko-spikleneckého uvažovaní jako souhrn neschopnosti a podlosti celého svého bližšího i vzdálenějšího okolí počínaje spolustraníky (Zielenec) a koaličními partnery (Lux), přes národní banku, prezidenta, tuzemská i zahraniční média a poradenské firmy a konče MMF. Osobní zodpovědnost veškerá žádná, kritičtější duchové by snad mohli vyvodit jistou přítomnost entity Klaus jako prvku několikrát zmíněné množiny vláda, ovšem zřejmě, resp. dle kňourova názoru jistě, zcela v této souvislosti zanedbatelné a tudíž nestojící za zmínku.

nnn 26.2.2007 8:22

tolik lží v jednom článku

Václav se plete (účelově lže?) především v příčinách dané krize.

Pravou příčinou byla jeho neochota připustit, že není všemocný a že nedokáže ekonomiku uřídit přesně tak, jak by chtěl on. Nebyl ochotný akceptovat potřebné změny a trval na tom, že buď bude po jeho nebo nebude nic. A ekonomika řekla, že po jeho nebude.

Politická krize byla důsledkem a reakcí na tento Klausův mentální blok.

Nemluvě o tom, že tehdy začínalo být už i slepému zřejmé, že způsob fungování ekonomiky je nadále neudržitelný i z morálních důvodů. Tak strašlivá korupce a klientelismus nebyly dále tolerovatelné.Prvotní příčinou toho všeho samozřejmě bylo (a stále je) to, že na rozhodujících postech v ekonomice i bankovnictví seděli předem připravení StBáci (dnes se to už začíná zveřejňovat), kteří měli za úkol jediné - převést jakýmkoliv způsobem maximální možnou část státního majetku do rukou komunistické (StBácké) ekonomiky. Což se podařilo, díky ti Klausi.

Tihle StBáčtí "ekonomové" a "bankéři" neměli jiný  zájem, rozhodně nepracovali v zájmu ČR, nedivme se tedy tomu, jak to dopadlo.

jojo 26.2.2007 8:28

Re: tolik lží v jednom článku

Je li tam tolik lzi, tak alepson nektere vyvratte, vase teze o vsemocnosti velkeho Vaclava jsou ohrane a hloupe.

Ladislav N. 26.2.2007 8:39

Re: Re: tolik lží v jednom článku

"...Pravou příčinou byla jeho neochota připustit, že není všemocný a že nedokáže ekonomiku uřídit přesně tak, jak by chtěl on. ..."

Myslím, že jako zjednodušená charakteristika pádu Klausovy vlády (odmyslíme-li důvody politické) lze toto tvrzení přijmout. ;-)

PROKOP BUBEN 26.2.2007 9:02

Re: Re: tolik lží v jednom článku

 Obsáhlou tirádu autorovu musí zhodnotit především ekonomický odborník....Ovšem i řekněme běžnému občanovi je zřejmé, kolik neblahého, Klausovské experimenty přinesly...Nechutˇ JEHO i jeho hochštaplerů k jiné, než k tzv. NAŠÍ CESTĚ je a byla podezřelá.....Umění vydávat KRACH za záslužný ČIN je autorovi vlastní....Jeho Mackové, Kožení,Kutalové,Kočárníkové atd.atd,včetně dání příležitosti vyloženým gangsterům to vše, spolu s inovováním bolševického MARASMU - HOVOŘÍ JASNĚ A ZŘETELNĚ.....

milan007 26.2.2007 8:54

připustíte

že VK umí ekonomii a makro ekonomie lépe než Vy ?? Víte vůbec, o čem se v tom článku mluví ?? Nebo jenom umíte více či méně vkusně řadit klišé typu zlotřilí bankeři, padouch Klaus atd. Nejkouzelnější je Vaše věta .

"A ekonomika řekla, že po jeho nebude." Chápete jakou jste vlastně napsal blbost ??

nnn 26.2.2007 9:12

Re: připustíte

Václav Klaus ekonomii ani makroekonomii nerozumí (já také ne). Má naučených několik frází, ale jinak je to naprosto neschopný socialistický prognostik. Nikdy nic pořádného o ekonomii ani nepublikoval. Veškerá jeho tvůrčí činnost se týká politických keců. Ty jeho cesty do zahraničí na pozvání levičáckých neumětelů na levičácké univerzity mě neoslní.K tomu, abych poznal žvanila a nemakačenka nemusím být makroekonom.

Jednoznačně má výrazný podíl na vytunelování ČR.

Pro mě je to prostě levičák a socialista, i když se tváří jako pravičák. M. Thatcherová by mu napráskala holí, kdyby věděla, co pod jménem pravice tento levičák spáchal.

Mig 26.2.2007 9:45

Re: Re: připustíte

R^R^R^R^R^R^R^R^R^

historik 26.2.2007 10:10

Re: Re: připustíte

V první větě jste napsal, že nerozumíte ekonomice. Když ekonomice nerozumíte, jak můžete vědět, co udělal V.Klaus špatně?

nnn 26.2.2007 10:19

Re: Re: Re: připustíte

Když Vám spadne barák, tak to taky poznáte a nemusíte být projektant; včetně důvodu, proč to spadlo :-) A některé důsledky jsou dány činy, které nemají pouze ekonomické charakteristiky, ale i politické a morální, a tady si troufám hodnotit stejně kompetentně jako si troufáte vy.

Mamut 26.2.2007 10:31

Re: Re: Re: Re: připustíte

Ba, ba, po bitvě je každý generál :-/

nnn 26.2.2007 11:19

Re: Re: Re: Re: Re: připustíte

Ano, ale to nic nemění na tom, že to Klaus udělal špatně.

Horší je, že je tady podezření, že to udělal vědomě a úmyslně.

milan007 26.2.2007 11:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: připustíte

jak to šlo udě+lat lépe ??

nnn 26.2.2007 12:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: připustíte

to je velmi jednoduché - nemělo se zhasínat

milan007 26.2.2007 11:47

Re: Re: Re: Re: připustíte

pokud nebudete statik, poznáte houby, maximálně se k tomu dopracujete po 10-ti spadlých domech metodou pokus a omyl

nnn 26.2.2007 12:01

Re: Re: Re: Re: Re: připustíte

No, pokud najdete úplně shnilé trámy ve stropě, nebo úplně rozdrolené a rozmočené cihly nad základem, tak nemusíte být statik na to, abyste poznal, že při procesu stavby cosi podstatného chybělo - hydroizolace např.

Tak jako procesu privatizace chyběla poctivost, slušnost a dozor.

Charlie 26.2.2007 8:18

Tato přednáška je spíš politickou obhajobou...

...než ekonomickou analýzou. Elegantně VK pominul jeden zásadní fakt a to, že po kupónových privatizacích došlo k masivnímu "odsávání" základního kapitálu takto privatizovaných podniků ze strany privatizačních fondů, aby mohly vyplácet naslibované desetinásobky... Tím se, už tak podkapitalizované podniky, ve značné předlužily a značně narostla druhotná platební neschopnost... Na splácení stále se zvyšujících úroků si byly nuceny brát další a ještě dražší úvěry, což je i pro ekonomického laika jasná cesta ke krizi... A zahraniční spekulanti by byli bláhoví, kdyby si tak snadnou kořist nechali uniknout...

valec 26.2.2007 8:15

zajimave, ale neuplne

ten clanek je zajimavy, ale obsahove trochu nevyvazeny - neni v nem ani zminka o chaosu zpusobenem kuponovkou, zvlaste pak, jak bylo nalozeno s "rodinnym stribrem" - pred zahranicnimi investory se dala prednost tem ceskym Stehlikum apod., propojeni bank a politiky, nevytvareni zisku, nevymahatelnost prava, dojem zahranicnich investoru, ze v Cesku nebudou vitani a pokud prece jenom vstoupi, ze budou sikanovani a okradeni - z clanku se zda, jakoby se standardne fungujici ekonomika se zasahy centralni banky dostala do nesnazi. Skutecnosti zustava, ze jmeni ztracene v te dobe a zmarene ziskove prilezitosti - o tom V.K. nechce nic vedet (a dobre vi proc), ostatne velmi nestandardni metodou ucetnictvi se to neobjevilo na dluhu statnich financi.

jojo 26.2.2007 8:30

Re: zajimave, ale neuplne

Kuponovka neprinesla zadny chaos, naopak. ten chaos, ketry popisujete byl predevsim ve statnich podnicich, ketre prochazely restrukturalizaci. Stehlikova Poldovka nebyla privatizovana kuponovkou.

valec 26.2.2007 22:15

Re: Re: zajimave, ale neuplne

rekl jsem nepresne jednu vec, to rodinne stribro skutecne neproslo pres kupony, bylo privatizovano jakymsi zrychlenym vyberovym rizenim, ale obecne se mluvi o "kuponovce".

Body 26.2.2007 7:48

V Klaus bojuje marně za ....

....osvětlení problémů naší makroekonomiky. Na těchto stránkách není, kdo by mu mohl fundovaně oponovat a patrně ani pochopit jeho vývody. Stane se opět jen terčem nenávistných primitivních útoků. Je to jako s citátem z bible - škoda sviním perly házet!

Ladislav N. 26.2.2007 7:56

Re: V Klaus bojuje marně za ....

Ono je také důležité se ptát, komu a které opatření posloužilo. U některých to bylo obzvláště křiklavé (viz např. "dovozní depozita" z Klausových balíčků, přinášející bezrizikový čistý zisk bankám z nařízení státu - na úkor všech ostatních).

Body 26.2.2007 9:45

Re: Re: V Klaus bojuje marně za ....

 Čemu měly balíčky sloužit, vám vysvětlil V Klaus. Že to nejste schopen pochopit, je otázka vašeho vzdělání a nechápání důležitosti makroekonomiky. Důsledky makroekonomických zásahů se jistě musí někde projevit. Je to nutné zlo za snahu pomoci ekonomice. Zda ta snaha byla dobrá, či špatná vedou spory i odborníci.

 Doporučuji si Klausův článek přečíst několikrát a pokusit se o nezaujatost vůči jeho osobě. Jen tak snad proniknete trošku do systémovosti jeho konání.

Ladislav N. 26.2.2007 10:50

Re: Re: Re: V Klaus bojuje marně za ....

Stačí sledovat ono známé "Cui bono"? Opatření, které se ukázalo jako makroekonomicky nefunkční (dovoz neomezilo) a bylo jenom státem zprostředkovanou - darovanou - "daní" bankám (předem vybraný úrok na zajištěný úvěr na dovozní depozita), bylo kritizováno krátce po zavedení a jako nefunkční také brzy opuštěno.

Otázkou je, za jakým účelem byla zavedena, když podobné chování bylo možno (a nutno) předvídat.

Mig 26.2.2007 9:37

Re: V Klaus bojuje marně za ....

Myslíte, že to jsou perly?

nnn 26.2.2007 9:52

Re: V Klaus bojuje marně za ....

aha, Klausofil, který věří, že Klaus je lepší než Bůh.

Zatímco my normální víme, že Klaus je socialistický prognostik a neschopný "rádobyekonom".