26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tich@dohoda 22.3.2009 13:45

Re: pěkné......pěkné......

Kupodivu, soudruhu Bubiku, cinsti soudruzi jsou na USA daleko vice zavisli nez opacne. Pokud by USA a EU zavedly ochranarska opatreni na cinske zbozi, Cina zbankrotuje. Cina totiz v prevazne vetsine vyrabi zbytne zbozi, bez ktereho se zakaznici vcelku obejdou, ovsem cinska fabrika se bez USA/EU penez/objednavek neobejde/neprezije. Na relativne malem prostoru JV Asie je cca 3 miliardy lidi, ovsem kupni sila je ve srovnani s EU/USA = cca 800 milionu lidi, naprosto smesna. Cest :-)

Emil XX 22.3.2009 13:44

Re: Je třeba uvážit, že Klaus je

Vy si vážně myslíte, že by "právo" s našimi soudci něco zachránilo??? Tam, kde něco řešily soudy, podnik mezítím spolehlivě zkrachoval.

A opět, co dělat ve státě s rozloženou morálkou na všech stupních. Machiavelli si s tím nevěděl rady, tady doporučuje spíše autoritativní monarchii namísto republiky. "Je mnohem snažší založit republiku s prostými horaly než s lidmi, zkaženými špatnými zákony." (viz N. Machiavelli, Úvahÿ).

Emil XX 22.3.2009 13:37

S prodejnou zlodějskou sebrankou na všech stupních

můžeme být rádi, že privatizace dopadla tak, jak dopadla. Prakticky KAŽDÝ, kdo měl možnost kradl, morálka byla za léta 1938-1989 téměř totálně rozložena. Všiměte si, jak dělníci Poldovky bránili Stehlíka, který jim dával obědy za jednu korunu.

krab 22.3.2009 13:36

Re: ekonómia

Pokud ja neumim cist, tak je skutecne znakem vasi neskutecne inteligence, ze mi... pisete.

;-)

krab 22.3.2009 13:34

Re: Já myslel,

Revenda by s vama asi nesouhlasil :-)

Od Hayeka jsem zatim cetl jen Cestu do otroctvi (navic v anglictine) a to se skutecne cte pomerne slozite, ale je to tak fascinujici, ze to clovka taky pohlti. Lidsky jednani mi taky moc jednoduchy neprijde, na to si zatim moc netroufam, on ten rozsah (1000 stran) dost odrazuje:-) od Rothbarda jsem cetl jeste Mystery of banking a to je skutecne velmi ctivy.

Jo bomba kdyz neco genialniho je navic este napsany srozumitelne. Pokud je to totiz slozity, tak je dost velka sance, ze to je jen zasterka pro to, ze to je blabol (Obecna teorie Keynese, Kapital Marxe atd.).

V tom smyslu me fakt dostalo Obchodem k bohatstvi od Robertse, coz je formou dialogu z nebes sestoupivsiho Ricarda s americkym podnikatelem - je to sranda a pritom uplne vycerpavajicim zpusobem vyvratil uplne vsechny myty o prekazkach mezinarodniho obchodu. Fakt bomba.

Schumacher 22.3.2009 13:27

Ano, vládními zásahy lze snížit dopady krize.

Ale to co jsme doposud pozorovali, je naprosto opačné. V důsledku vládních zásahů do ekonomiky je krize hluvší než by  byla. Ano, dopady krize lze snížit vládními zásahy. Využitím rezerv z doby konjunktury. Nejen vládními zásahy, ale takovými rezervami vytvořenými i v soukromém sektoru. Viz rada o sedmi letech tučných a sedmi letech hubených. Jenže rezervy nejsou ani tam ani tam.

Emil XX 22.3.2009 13:26

Pokud by americká vláda měla dost odvahy, mohla

by veškeré úvěry pro reálnou ekonomiku převzít sama a finanční sektor nechat, ať si poradí, jak umí. Nevím, jak si ale poradit s tlakem lobbzstů a spol.

kajik 22.3.2009 13:24

Re: ekonómia

Ne To vypovídá o jediném - že vy neumíte číst.

Karel K 22.3.2009 12:48

Re: Možná to Klaus věděl

No jistě, to mu nedávám za vinu, že nenašel dobré lidi, spíš podceňoval vliv těch nedobrých :-). Ale rozhodně bych nebral jeho "ukolébavku" o krizi moc vážně - je to jeho první krize, stejně jako nás všech a je zajímavé, že zrovna tam se nevyjadřuje jako skeptik.

Jinak souhlasím třeba s jeho postojem vůči Lisabonu a globálnímu oteplování, i když to dělá psychologicky nesprávně: měl by změnit postup, aby víc lidí přitahoval a ne jen kázat na poušti. Takhle vede příliš osamělý boj, který nempže vyhrát.

Modrý pták 22.3.2009 12:13

Já myslel,

že ty krize v úvozovkách jsou dostatečným vodítkem :-)

Rádo se stalo - oni tihle Rakušané píšou (s výjimkou von Hayeka) neuvěřitelně čtivě. Mimochodem, ta předmluva pánů Šímy a Šťastného je podle mého názoru to nejlepší, co kdy v téhle zemi bylo o centrálním bankéřství napsáno.

krab 22.3.2009 12:06

Re: krabe,

aha, von to byl vtip :-)

jinak diky za tip, Penize v rukou statu jsem vcera zhltl cely :-)

krab 22.3.2009 12:03

Re: ekonómia

to ovsem vypovida o vas, ne o "modrych bolsevicich" :-) jestli nevidite rozdil mezi bastiatem a leninem, tak ja jo a rikam si: mel byste se trosku dovzdelat ;-)

Pavel Urban 22.3.2009 11:38

Existují i jiné názory

například, že za prezidenta Coolidgea byly státní zásahy do ekonomiky minimální. To se ovšem netýkalo FEDu, jehož politika levných peněz prodloužila konjunkturu za cenu růstu bubliny (která by praskla) do velikosti balónu, který explodoval. Naopak ekonomická politka prezidenta Hoovera se zas tak moc nelišila od politika FDR (s výjimkou těch bank). Jenže Hoover to vyžral, kdežto při Rooseveltově (a Hitlerově) nástupu už krize dosáhla svého dna. Opatření proti krizi, která ji dosud prohlubovala. mohla už nadále jen brzdit oživení, které opravdu nebylo moc rychlé.

Než začneme regulovat spekulanty (nic proti tomu), měli bychom se zamyslet, zda státní či měnová politika nepomohla vytvořit pro tyto spekulace podmínky také svoji činností, nikoli pouze nečinností. Abychom neudělali kozla zahradníkem.

Modrý pták 22.3.2009 11:32

krabe,

já jsem netušil, že jste takový """"""""""""suchar""""""""""" :-)))))

Pavel Urban 22.3.2009 11:31

Možná to Klaus věděl

ale nevěděl, kde sehnat poctivé a schopné. Do funkcí privatizátorů i správců státního majetku.

tich@dohoda 22.3.2009 11:19

Re: ekonómia

nekdo oznacil min. financi CR , soudruha bratra Kalouska, pejorativne UCETNIM . Osobne se domnivam, ze je stestim CR mit v soucasne situaci / a vubec obecne/ na tomto postu "ucetniho" nez makroekonoma=salonniho tlachala . Ucetni totiz pracuje s realnymi cisly v realnem svete. "Makroekonom" , to je hadac z kristalove koule. Vzdy, kdyz tady ctu nadsene vykriky modrych bolseviku nad Bastiatem, Hayekem, Friedmanem a spol., vzdy si vzpomenu na jejich rude predchudce, jak "argumentovali" / stejne nadsene/ , Marxem, Leninem a chozrascotem. Cest :-)

tich@dohoda 22.3.2009 11:04

objevil za vlády presidenta Cartera (1976-1980) a byl posléze překonám Reaganovým monetarismem. V praxi to znamenalo tvorbu velkého počtu poměrně špatně placených pracovních míst.

viz titulek, Pametnik st. dob/. Docela me vzdy pobavi modri bolsevici, kdyz za soucasnou globalni svet. krizi vini soudruha Clintona /komunistu :-)/ . Pres vsechny vyhrady k populismu B. Clintona, nutno brat v uvahu obrovsky boom IT ale i jinych spickovych technologii a s tim nadprumerne platy/prijmy . Uz na konci Clintonovy vlady byly jasne priznaky krize , Povrchnim pohledem jeste prvni volebni term soudruha GWB , sla ekonomika dobre, /rust + nizka nezamestnanost/,  "drobny" rozdil byl v tom, ze rapidne ubyvalo dobre placenych mist a nahrazovaly je tzv. "burger flippers" = nejhure placena mista ve sluzbach. Navic dochazelo k masovemu stehovani US vyrobnich kapacit a tercialni sfery do Ciny a Indie, do toho dve valky, zejmena ta iracka byla naprosto stupidni. Ovsem podle modrych bolseviku za vse muze komunista Clinton. Pochopitelne jde o znacne miry o naivni nadsazku, nicmene lze souhlasit s Modrym ptakem, ze zlaty standard by garantoval financni stabilitu /pochopitelne nemuze zabranit cyklickym propadum/ , pumpovani virtualnich penez do ekonomiky a nasledne "kouzla" investicnich bankeru + zahlceni trhu derivaty derivatu, vse pekne zabalene v nepruhlednych baliccich. Faktem je, ze "sikovny" dealer techto "productu"/derivatu klidne vydela 10 x vice nez obracec hamburgeru a jeste zajisti slusny narust ceny akcii sve banky/pojistovny/invest. spol. . Svet virtualnich penez je "letadlo" , pokud se zastavi rotacky, pujde vse do kopru. Proto ty obrovske "injekce" do AIG a spol. , pad takoveho kolosu by mel katastrofalni nasledky /dominovy efect/ pro cely svet. Dnes totiz vubec nikdo nema potuchy, kde a kolik tech toxickych balicku vubec je. Navic, spousta bank a fin. instituci dodnes nepriznala barvu a vede je stale na strane aktiv. Cest :-)

brána 22.3.2009 10:51

Re: Je třeba uvážit, že Klaus je

Souhlasím, že vyjmenované frnomény našeho morálního marasmu jsou výplodem záměrně  vytvořeného bezprávního zázemí ve kterém se uskutečnila privatizace státního majetku. Otázka zda příkladně rumunská forma vzniku kleptokracie předčí svým demoralizujícím efektem způsob prosazený panem Klausem je pouze druhotná.

Gyula 22.3.2009 10:51

ekonómia

Ekonómovia sú na tom biedne s analýzami a prognózami hlavne preto, lebo ekonómia nie je veda, ale dosť fušerské remeslo.

para 22.3.2009 10:36

Re: Energií myslím energii, v tomto případě elektřinu...

Ano Emile právě jen o tu energii jde - a nejen mě..... Parametr ERoEI je bezrozměrný a tak je na náladách trhu, důvtipu bankéřů, sponzorů či lobistů...  a dalších filutů nezávislý. Zatím se mi to ale jeví tak, že jsi odkazy na jeho rozsah zcela přehlédl. Opakuji proto http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI  U toho větru a soláru je návratnost podstatně závislá na geografické poloze a přesto obvzkle větší než u JE. U JE zas závisí na typu reaktoru, druhu obohacovacího procesu a především na stupni bezpečnostních opatření. Hrají tam tedz roli také i ty nákladz na protiteroristická stavební opatření a další aspekty prodražující stavbu už při složitém schvalovacím procesu. Tam se uplatní i ty Tebou zminované politické vlivy, které např. ta Francie eliminovala příladně. Přesto zůstává jaderná technologie všeobecně velmi nákladná i v té Francii a nakonec kdekoli ve světě. Tvůj slogan "Stačí přejít....." je s tohoto pohledu bohužel stále jen sloganem vyjadřujícím přání - nic víc.;-)

M. Zima 22.3.2009 9:31

Že jste Vy rád,

je jasné. Ten článek se lidem jako Vy líbit nesmí. Copak jste se v něm sám nenašel?

M. Zima 22.3.2009 9:14

Zřejmě jsem Vaši bystrost silně přecenil

1) Jmenoval jsem např. neoliberálního guru Sinna, který nyní vystupuje za regulace např. vlastního kapitálu.

2) Co je urážlivého na zjištění, že kLaus, Ševčík a spol. nejenom, že nevědí, co je daňový ráj a jak funguje, ale vypouštějí k tomu ještě slabomyslné statementy?

3) Že můj článek "nechápete", není divu. Je tam výčet profesí, které selhaly, ve kterých se pouze bezrisikově vydělává, ale nepodává výkon (Ani té krize si svorně nevšimli). Podle toho, jak reagujete, patříte k nim, analytikům, ekonomům, ..., zkušenosti s managerskými excesy nemáte,  atd. , tak co byste chtěl namítat? Nepochopil jste to ani s tou produktivitou. Uvedu Vám na to příklad, který jsem tu  již popsal: Je možno udělat do krávy ze strany díru a použitím části jejího zažívacího traktu zvýšit dojivost nejméně 5x a poslat na pracák masu chovatelů dobytka.. Co na to Váš Veverčák? Další příklady jsou ještě komplikovanější, týkají se nejenom etiky, ale např. umělého zdržování vývoje, atd., proto je teď nechám.

"A nakonec" o spravedlivé rozdělení kapitálu se pokouší momentálně americká administrativa 90ti %ní daní. Na tyhle americké komunisty musíte útočit, ne na mě, já jsem to pouze před nimi popsal. (BTW: Je toho pochopitelně podstatně víc, ale s těmi Romy se Vám jakákoli logika zcela zhroutila)

H.K. 22.3.2009 8:27

Re: Je třeba uvážit, že Klaus je

Modré straky.

Biolíh, Kakaová aféra, komunista Kraus, Unipetrol, Pět na stole v českých, Byt StanislavaGrosse , Podnikání Šárky Grossové, Tajný policejní tým Mlýn, Podezřelé zakázky na policejním prezidiu, Mlátička Pavel Přibyl, Lidový dům, Střet zájmů ministra Zgarby, Spekulace s pozemky za ministra Zgarby, Fencl pozemky pod dálnice, Mlékárny Madeta, Skandál kolem soudce, Jiřího Berky, Diag Human, Dálnice D47, Grippeny, Zpronevěra fondu z EU,Čepro, IPB,Arbitráž s CME, Skandály Karla Srby, Internet do škol, Tunelování podniku Liberta, Kavan agent StB, Přikryl agent StB,

petrkol 22.3.2009 7:43

Re: Je třeba uvážit, že Klaus je

 To je, pane Bubíku, právě problém vás modrých tržních komsomolců. Zlodějny, podvody a darebáctví vydáváte za demokracii.

V 22.3.2009 6:00

cyklicka neni samo sebou ani lidska blbost

natoz ekonomika, ekonomicke cykly nejsou dane prirodni cykly, jako jaro leto podzim zima... delate z nas blbecky, anebo jste tak blby? Prestal jsem cist tam, kde jste napsal, ze pred r 1933 byla ekonomika v USA prakticky uplne volna, bez statnich zasahu, ale to je prece lez jako vez, anebo demagogie se kterou nema cenu argumentovat. Krize r 1929 byla zpusobena vladou uplne stejne, jako ta nynejsi, o ktere taky snad rikate, ze na nas znenadani prisla jako zima...

ginANDtonix 22.3.2009 3:03

To jsem rad, ze NP ma nejaky nenulovy prah pro odmitani dementnich clanku...

Jen pro zajimavost jsem si precetl clanek M. Zimy, na ktery odkazuje (viz vyse). Neocekaval jsem nic smysluplneho. Clanek byl ale jeste horsi, nez ocekavani. Totalni grafomanicky blabol, bez hlavy a paty, zprznena Cestina...

Jsem rad, ze se do N.P. takovehle veci nedostanou!

krab 22.3.2009 1:25

Re: Tak ty "krize"

Naopak Rothbard pise na strane 90: "Takže i když klasický zlatý standard 19. století nebyl dokonalý, neboR umožnoval vznik relativně malých hospodářských cyklů, stále představoval zdaleka nejlepší měnový systém, jaký svět kdy měl."

vidite? "relativne malych hospodarskych cyklu". Furt nikde nevidim zadny krize z 19. stoleti srovnatelny s 20. stoletim.

Karel K 22.3.2009 0:17

Re: Je třeba uvážit, že Klaus je

Nemusím číst Blesk ani věřit komunistům - stačí mi číst různé afáry, které se provalily, aleš o těch asi nic nevíte, ne?. Nemusíte mi připomínat,   kde všude to bylo horší, to s tím nemá nic společného. Že to nebylo tak hrozné? Na odorníka   v ekonomii to bylo ubohé, totální debakl. Kdo dnes vlastní státní podniky? Za kolik je koupili a kolik prošustrovali? Říkejte těm, kteří přišli o peníze, jak krásně to vše bylo uděláno. Nevadí mi, že hájíte Klause, ale to, že děláte, jako když nic nevidíte . . .

Klaus je zdpovědný za to, jak privatizace dopadla, i za chyby, které se staly. Co vlastně zorganizoval, aby zaručil seriózní průběh?  Koho tehdy určil, aby hájil zájmy národa, aby zabránil machinacím a zlodějnám?

Zestátnění byla ovšem  zlodějna, ale privatizace být neměla.  Tak se  to přece nedělá. To Klaus nevěděl, že se mu tam nahrne plno podvodníků  a budou tam řádit jako divocí  skauti na Křivoklátě? On je přece odborník, on je ekonom, on je profesor. Každá taková akce  musí přece mít kontrolní body, aby se to nezvrhlo.   Kde byly ty jeho? Nebo si říkal, že to přejde, jako ta chřipka?

Ale jak už říkám, nevím, kde byl jen nekompetentní a kde byl přímo úmysl. Já ho totiž za tak velkého ignioranta nepovažuju. To, že se teď prodává socanůmje jistě také vychytralá politika, jak podrazit vládu. Proč ale? Pro dobro národa nebo pro dobro Klause?

Bubik 21.3.2009 23:08

Re: Je třeba uvážit, že Klaus je

tunelování velkého typu......nečtete Blesk a neposlouchejte komunisty.........takoví Poláci, Bulhaři, Rumuni či Maďaři by mohli vyprávět, jak dopadla privatizace......

jmenujte prosím nějaký stát, kde provedení privatizace oceňujete. Bývalé NDR neberu, tam se o to postaral starší brácha.

Emil XX 21.3.2009 22:30

Přiznám se, že důvod té inflace v Německu při zavedení Eura

mi není jasný, jednalo se o "srovnání " marky s méně tvrdými měnami, nebo šlo o něco jiného?