26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Potravinovou soběstačností až k hladomoru

Jistě jste to v poslední době slyšeli taky: ono zaklínadlo potravinová soběstačnost. Tedy pěstovat si, zpracovávat i vyrábět všechny a zvláště ty základní potraviny jen u nás a nespoléhat na trh.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Staronový 22.6.2020 21:03

Co to bylo ve vašem případě, co tak naškodilo?

V. Mokrý 22.6.2020 21:57

Např. mnoho zbytečných kamiónů na dálnicích, silnicích.

V. Pavelka 22.6.2020 21:53

To se jim to konkuruje když mají vyšší dotace!

V. Mokrý 22.6.2020 18:23

Ono by to chtělo/potřebovalo, aby si lidi měst/paneláků, trochu " čuchli " k zemědělství. Aby si přestali myslet, že všechno roste v márketech v regálech.

P. Staronový 22.6.2020 21:04

Jistě jsou i tací. Ale i tak si na to musí vydělat.

Co kdybyste si vy "čuchl" k ekonomice? Dopadlo by to jakou Pivody?

I. Pávek 22.6.2020 17:07

Absurdní je bourání moderního vepřína v Létech v plném provozu pro 13 tisíc prasat v ceně několika stamiliónů korun a jeho nahrazení bezcennou pokroutkou. Ale v kontextu současných událostí u nás a ve světě je to normální a bez zájmu veřejnosti i neziskovek. Zajímalo by mě, jak se ten výpadek masa nahradí když jsme ve vepřovém mase soběstační ze 40 %.

J. Černý 22.6.2020 17:00

Nedostatkem základním potravin se dobře vydírá.

Při vaši inteligencí, jak je soběstačná Francie,Dánsko, Německo....

P. Brich 22.6.2020 16:57

1. Základní potraviny jsou strategická komodita. Ať se v EU milujeme sebevíce, když dojde na lámání chleba, je vždy košile bližší než kabát.

2. Abychom mohli vstoupit do EU, museli jsme vybít stáda krav, chovy vepřů, atd., přestat pěstovat cukrovku, brambory, atd. Dorazily to pak dotace EU do zelených nesmyslů, jako pěstování řepky na pálení v motorech, kukuřice na pálení v bioplynkách, atd. A dotace na půdu, na které nebudeme pěstovat vůbec nic.

3. Abychom mohli vstoupit do EU, museli jsme zrušit naše potravinářské normy, abychom mohli jíst dovážený z EU dotovaný šmejd, který prý rádi konzumujeme a kterému naše jen z našeho rozpočtu dotované suroviny tím pádem nemohou konkurovat. V důsledku toho všeho přešel potravinářský průmysl do zahraničního vlastnictví, aby nám mohly být diktovány chutě, spotřeba a ceny. Babiš nediktuje, jen se přizpůsobuje a jako podnikatel využívá.

4. Důsledkem jsou lány ornice devastované monokulturním setím, výstavbou solárních a větrných elektráren. EU pak udělí hraběcí radu, že by se plodiny na orné půdě měly střídat. Od Marie Terezie to u nás věděl i ten nejblbější sedlák.

5. Spolu s tím, že kůrovec do lesa patří nás takto devastovaná krajina odměňuje tím, že nezadržuje vodu a deficit podzemní vody se zvětšuje.

6. Abychom mohli dovážet, vydělat si na to musíme jen vývozem průmyslového zboží. V době, kdy nám většina českých nezávislých průmyslových kapacit neříká pane, vyváží jen do EU a navíc nám zakáží ještě jaderné elektrárny, to půjde velmi, velmi těžko.

I. Pávek 22.6.2020 17:13

Souhlasím pane Brichu. Nemám k tomu co dodat.

P. Brich 22.6.2020 17:40

Ještě bych k tomu dodal, že to všechno nebylo způsobeno prohrou s konkurencí, ale škrtem bruselského pera - po socansku.

Nevím, nakolik je to dílem pana Teličky, ale třeba Poláci dopadli lépe, a proto dovážejí k nám.

V. Mokrý 22.6.2020 18:27

Tak jest 1* R^ !!

V. Petr 22.6.2020 21:08

R^

J. Uzel 22.6.2020 16:49

Aby byl trh svobodný, nesměl by být deformován dotacemi.

J. Černý 22.6.2020 17:04

Maloobchodni trh potravin je v rukou Němců, takže dotace na to nemají žádný vliv.

Ale podívejte se i na jiné zboží, třeba drogerii DM markt.

Kolik tam je českého zboží ? Max 0.1 % . My nedovedeme vyrobit šampon na vlasy, kartáček na zuby ?

P. Staronový 22.6.2020 17:57

Tesco je britské, Coop místní, Vietnamci taky nejsou Němci.

P. Staronový 22.6.2020 17:59

Albert holandský.

V. Pavelka 22.6.2020 21:45

Tři oligarchové v Německu ovládají 7O% Zemědělského Potravinového trhu ! Opozice potřebuje zlikvidovat Babiše ,aby to přihráli Němcům , a zbavili se politického konkurenta ,kdo není slepej a hluchej ,ten si všimne kolik Firem je Německých [>-]!8-o:-( Sobestačnost ?!Je jen pro němce a francouze a Rakušany!EU

M. Panter 22.6.2020 16:12

Stačí opět nějaký vir, tentokrát zákeřnějsi že by zastavil či přibrzdil mezinárodní obchod a jsme v pytli . Cožpak pitomé roušky nebyly dostatečným ponaučením ? Každopádně v základních zemědělských komoditách typu obiloviny, brambory, nějaká zelenina a dva druhy masa bychom měli být alespoň z 80% soběstačni....kdo tvrdí opak je hlupák. Včetně autorky článku .

L. Novák 22.6.2020 16:21

Tak se dej na zemědělskou výrobu a začni být soběstačný, vole! ;-D

J. Jurax 22.6.2020 14:51

No jo, ono potravinová soběstačnost není kategorie ekonomická, nýbrž bezpečnostní.

A není propagována soběstačnost úplná až do banánů a jahod v lednu, nýbrž v základních potravinách a v míře rozumné, byť výrazně vyšší než dnes. Protože došlo-li by k jakémukoliv průseru, každý stát první co udělá zasekne vývoz potravin, aby mu doma voliči nehladověli. Nakonec v malém jsme to viděli s rouškami.

A ceny - už teď ceny některých potraviny lezou nahoru jedna radost, nejen u karfiólu. A to byla přeshraniční doprava potravin i jejich výroba omezena koronakaranténou opravdu jen soft.

Když jsme u té bezpečnosti - abychom nedopadli jako u zbraní - z někdejší zbrojařské velmoci (za první republiky a nakonec do jisté míry i za bolševika) jsme se dostali do pozice rozvojového státu, který (velmi mírně přehnáno, leda tak Alca je výjimkou) cokoliv složitějšího než útočnou pušku vymyslet a vyrobit neumí a musí to kupovat za těžké prachy v rozvinutých zemích.

J. Anděl 22.6.2020 15:03

Všechno je nakonec otázka ekonomická. I na tu bezpečnost jsou potřeba nějaké zdroje.

J. Jurax 22.6.2020 15:13

Nesporně.

Nicméně je třeba i zde vážit. Dovoz může být jistě levnější, pakliže ovšem je odkud, čím, kudy a za co dovést. Pakliže jedna z těchto nutných podmínek u základních potravin vypadne, nastane průser.

L. Novák 22.6.2020 16:20

Přestaňte blbnout! Obchod (svobodný) se zahraničím zrušili komouši, natáhli železnou oponu, a z toho vyplynula i nutnost soběstačnosti skoro ve všem. Nejenom v potravinách. Komunistický stát měl své otroky pracující za nízkou státní mzdu a proto si mohl dovolit vyrábět všechno (a obvykle v mizerné kvalitě)... A to byly ty prázdné obchody a nedostatek všeho, kromě Rudého práva a Leninových spisů... :-/

M. Panter 22.6.2020 16:39

Blboune, řeč je o 5 - 6 základních zemědělských komoditách a nějakém tom masu . Myslíš, že země na západ od nás to takhle nemaj ?

M. Panter 22.6.2020 16:41

Už se proboha vykašli na komouše a zkus použít selský rozum....a do toho si zakomponuj vzpomínky na blbé roušky .

V. Novák 22.6.2020 17:45

To jsou zase blbý kecy...

I První republika se snažila o potravinovou soběstačnost - ono jí nic moc jiného nezbývalo. Lidí, kteří mohli nakupovat u Lipperta zahraniční ňamky, bylo pár a zbytek se živil domácími. Ostatně se to považovalo za vlastenecký postoj a podporu domácímu zemědělství. I Rašín považoval nákup za valutz všeho,co jsme si mohli pořídit doma za koruny, za plýtvání a neomluvitelné rozhazování.

Ten by s váma zatočil, příjmenovče, že byste se nestačil divit!

L. Novák 23.6.2020 4:35

Dejte mi příklad nějakého prvorepublikového zákona nebo podzákonného předpisu, který by nařizoval zemědělcům či obchodníkům, že musí prodávat domácí produkty a dovozové potlačovat. Rašín měl samozřejmě pravdu, ale žádnou soběstačnost nikomu nenařizoval. Vlastenectví a komunistická buzerace jsou dva zcela odlišné pojmy. Nakonec Rašína zavraždil komunistický magor...

J. Jurax 23.6.2020 0:56

Ale kuš, nemelte furt o komouších a přemýšlejte hlavou!

Naše civilizace je vzhledem k závislosti na technologiích a globální provázanosti poměrně křehká.

Přečtěte si ještě jednou ty nutné podmínky, které jsem vypsal, a pouvažujte, co by se mohlo dít, kdyby jen jedna z nich vypadla.

Proto pro případ komplikací by bylo velice dobře, kdybychom v základních potravinách - maso, mléko, obilniny, brambory, ovoce, zelenina - které můžeme vyrobit doma, byli řekněme v průměru z osmdesáti procent soběstační. Včetně zpracovatelských kapacit. Opakuji, abyste pochopil, v základních potravinách. Bez banánů, citrusů a steaků s argentinských býků lze, nebude-li zbytí, vydržet. A řepky se nenajíme.

P. Staronový 22.6.2020 15:24

Se základními potravinami žádná trága není.

S tou zbrojařskou velmocí to taky nebylo tak žhavé. Pravda, dělovka v Plzni byla za R-U dost na úrovni, ruční zbraně nám také šly, ale třeba s letectvem to bylo dost slabé. Že bychom měli radar, to ani náhodou (Britové a Němci jo). On je ten vývoj dost drahý a vždycky byl.

J. Jurax 22.6.2020 15:38

No, nechci zabředat do diskuze sem nepatřící, nicméně vězte, že s Vámi nemohu v úplnosti souhlasit. Dokonce ani u toho letectva k roku 1938 úplně ne.