2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Omezme volný pohyb pracovních sil v celé EU

V souvislosti s nadcházejícími jednáními o brexitu se neustále zdůrazňuje volný pohyb osob jako zásadní hodnota a priorita, jejíž zachování je třeba v Evropě za každou cenu udržet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 11.4.2017 15:19

Vidíte, a to je postoj, který bych očekával od autora

článku. Pokud by stát nefinancoval "neziskovky" a regimenty škodících úředníků, pak ať si každý studuje za své. Studium nesmyslných oborů pak nebude papírem k téměř bezpracné obživě.

Ale pořád do určité míry platí, že platit studia potřebných! oborů chudým dětem je od státu investice.

Mimochodem, moje matka si musela připlácet i na studium "měšťanky," což byla 6-8 třída základní školy. A pro mého dědečka to nebyla úplně zanedbatelná částka.

I. Mertl 11.4.2017 15:17

Re: Odchod z EU, postavit ploty

Jen pokud ještě mají levnou pracovní ssílu! Pro jižní Koreu už to neplatí.

J. Kulheim 11.4.2017 14:21

Re: Stát nemá žádné své peníze, jen to, co sebere občanům

Pokud bych byl dělníkem žijícím od výplaty k výplatě, tak bych se ptal, proč musí za mne zaměstnavatel odvádět vysoké daně státu a jestli služby, které mi stát poskytuje, jsou úměrné mým odvodům a jestli vůbec o služby, které jsou mi nabízeny, mám zájem. Jestli by nebylo lepší, kdyby mi stát peníze ponechal a já se mohl rozhodnout co si za svoje pořídím.

Možná bych uvažoval o tom jestli by nebylo užitečnější, kdybych si sám zaplatil studia svého dítěte a ostatní to udělalali také tak. Nech si studeje co chce.

Nikomu bych nic nezatrhoval a "neziskovky" nefinancoval.

D. Stirský 11.4.2017 14:17

Je pikantní,

jak ti, co neustále omílali, že stát nemá nikoho vodit za ručičku, jak brojili proti regulacím všeho druhu, najednou požadují omezit pohyb pracovních sil v EU. Já bych navrhoval třeba euro-umístěnky. Nebo akci zorganizovanou Weiglem "Mládež řídí Unii". Ovšem kdyby Weigl skončil jako brněnský Šling...

P. Vaňura 11.4.2017 13:53

To jako chcete říci že Cikáni na dávkách financují něčí

studium????

To studium fakticky většinově financují rodičové dotyčných, pokud budete brát bilanci má dáti - dal v rámci rodin studentů!

J. Kulheim 11.4.2017 13:53

Dědictví otců zachovej nám pane.

Co drží lidi tam, ke se narodili? Podle mého názoru je to zejména nemovitý majetek, který zdědili po předcích a tradice, které jim říkají, že je jejich nepsanou povinností o majetek pečovat a starat se o svou rodinu. Sedlák neodejde a nenechá hospodářství zpustnout a staré rodiče neponechá osudu jenom proto, že slyšel, že někde lítají pečení holubi. On dobře ví, že něco takového je pouze v pohádkách. Pokud se chce mít lépe, tak není jiné cesty než pracovat. Nomádi to mají jednoduché. Jsou doma všude.

Řemeslník nepověsí řemeslo na hřebík, nesebere rodinu a neodejde do neznáma. Pošle syna do světa, aby se podíval jak to dělají jinde. Atd.

To socialismus lidi naučil žít za cizí peníze, krást, chytračit, nestarat se. Proč mít řemeslníky, hospodské ap, kteří se snaží o sebe postarat a být nezávislí na dirigistickém státě. Pro socialistický stát je lepší, když budou nezaměstnaní.

P. Vaňura 11.4.2017 13:51

Stát nemá žádné své peníze, jen to, co sebere občanům

Troufám si říci, že Váš "dělník žijící od výplaty k výplatě" platí též minimální daně a tak téměř určitě nefinancuje studium syna pana doktora, který chce, aby jeho syn byl též panem doktorem!

Spíš by se mělo zatrhnout financování "humanitních" oborů, jejichž "absolventi" končí v neziskovkách, přisátých na státní rozpočet !!!!

O. Mayer 11.4.2017 13:17

svatá pravda...

.. sprostému lidu se nesmí příliš povolovat uzda. A úplně nejlepší by bylo zavést zase umístěnky, běžné v generaci mých rodičů, event. bumážky když budete chtít navštívit tetu v Kardášově Řečici.

M. Prokop 11.4.2017 13:02

Re: Je to přesné.

Což nic nemění na tom, že problémy je vždy nutno začít řešit doma.

M. Prokop 11.4.2017 13:00

Re: ve skutečnosti

Každý by si rád vybral jen to výhodné pro něj, to je dost běžný přístup. Jen k tomu někdo má větší sílu.

V. Povolný 11.4.2017 12:27

ve skutečnosti

nemají o volný pohyb zájem ani bohaté státy EU, viz pokuty šoférům kamionů za "přílš nízkou mzdu". Takže zdůrazňování volného pohybu pracovních sil je jen takový oční výtěr, aby se zacpala huba kverulantům. Jenom se to něříká nahlas, to by bylo politicky nekorektní.

M. Moravcová 11.4.2017 12:02

Re: Odliv mozků

ale ty východní země si stěžují, stejně jako ČR. Všem jsme se složili na vzdělání, tak by to té republice měli vrátit, minimálně tím, že pro ni budou nějaký ten rok pracovat.

P. Urban 11.4.2017 11:36

Odliv mozků

bude asi pokračovat Schengen neschengen. Protože málokdo bude asi tak blbý, aby se před nimi uzavíral.

Pokud je mi známo, východní země si na volný pohyb osob nestěžují. Pokud autor tvrdí, že volný pohyb osob prohlubuje rozdíly mezi Západem v Východem, měl by to doložit. To, že rozdíly mezi Západem a Východem se nestírají zdaleka tak rychle, jak čekali optimisté ještě neznamená, že tyto rozdíly jsou větší, než před Schengenem.

M. Moravcová 11.4.2017 11:24

Re: Je to přesné.

nejsem si tak úplně jistá, bohaté země EU si řeší své zisky a HDP, na ty chudší země kašlou až do té míry, ať se to tam třeba poentí. Přesto to vydávají za západní hodnoty, tedy opět lži a pokrytectví ve jménu zisků.

A. Alda 11.4.2017 11:14

V malém to známe už dávno.

Odliv lidí z venkova do měst byl tímtéž jevem. Ten u nás i dnes pokračuje: venkov se vylidňuje a vylidňují se i menší města, ale Praha a okolí bobtná. A hrozí, že z Čechů se stanou Pražáci. A zbytek území státu bude jen rekreační oblast Pražáků a jak dlouho si pak to město to vzdálenější území udrží?

Na úrovni subkontinentální to probíhá ve větším měřítku. Zejména pobaltské státy z toho mají "hlavu v pejru", protože aniž by se tamní Rusové množili více nebo aniž by z Ruska přicházeli další a další přistěhovalci, stávají se Rusové postupně víc a více výraznější menšinou a v leckterých oblastech už menšinou nejsou.

Z Čech odcházejí ponejvíce mladé hloupé nevzdělatelné holky jako aupairky, a pak mladí kluci jako brigádníci do pomocných zemědělských prací. Ti kluci se po čase vracejí, ty holky, pokud se tam nevdají, taky. Ale z jiných postkomunistických zemí odcházejí hlavně řemeslníci a vzdělaná mládež. A problémy tam narůstají způsobem, který my zatím neznáme (tedy známe jen v mírném podání problémů našeho venkova).

A. Alda 11.4.2017 11:07

Vy jste asi do DDR nejezdil

a znáte to jen v podání polistopadových komunistobijců...

M. Valenta 11.4.2017 11:05

Re: Odchod z EU, postavit ploty

Na obchodu z Čínou vydělali a zatím stále vydělávají globální hráči, zbytek ostrouhal, no a také trochu spotřebitel bažící po laciném zboží.

Ona Čína ( a částečně i J. Korea) si ekonomiku zaneřádily např.anti-dovozními zákony také dost, ale na rozdíl od nás na tom vydělaly.

M. Prokop 11.4.2017 10:43

Re: Odchod z EU, postavit ploty

Návrat k realitě bude obtížný, ale nutný, pokud si hlavně asiati nezaneřádí svou ekonomiku i politiku tak, jako my. Protože jedině v takovém případě můžeme ekonomicky odolávat.

M. Prokop 11.4.2017 10:42

Re: Tak jako luditům

Souhlas.

Z. Rychlý 11.4.2017 10:37

Tak jako luditům

nepomohlo rozbíjení tkalcovských stavů, coby "viníkům" nezaměstnanosti, tak by zákaz pohybu pracovních sil nevyřešil problém s efektivitou pracovní síly. Problém sice existuje, je třeba najít řešení, ale zákazy nic neřeší.

Od IVK bych očekával minimálně kvalitnější analýzu problému, než takové polovičaté řešení. Tohle je slabota, pane Weigle !

Š. Hašek 11.4.2017 10:28

Pohyb pracovní síly měl vždy i negativa.

Už dávno. Pozitiv vždy více.

Ale omezovat zaměstnávání přísnou směrnicí je stejný extrem, jako "lákat" cizinecké polootroky s tím, že omladí populaci. Zkráceno.

Obchod, rozvoj, investice, ......vše je založeno na místních rozdílech (dnes v rámci státu i států - jak rostla mobilita občanů) , všude nebude stejná možnost zaměstnání, stejná potřeba zaměstnanců, ......., sezonní zaměstnání, .....

Nějak bych se v tom na vysoké úrovni nebabral, když "o něčem rozhodnou výboři až nahoře ve vládě", dočkáme se jen zas vytloukání klínu klínem za těžké prachy/dotace/fondy/podpory zaměstnanosti/podpory podnikání. Nechal bych to v maximální míře "setřást samotíží". Nejsem socialista-plánovač.

M. Valenta 11.4.2017 10:22

Re: Odchod z EU, postavit ploty

Takže dvojité KO. To ji tedy nezávidím.

M. Prokop 11.4.2017 10:10

Re: Odchod z EU, postavit ploty

Neviditelná rka trhu je ovšem "perplex" i ze zasměrnicované, socialisticky zelené EU.

M. Prokop 11.4.2017 10:09

Re: Myslím, že i volný pohyb osob má svoje náklady a výnosy.

Problémy jsou dva: Volný pohyb je velice prospěšný na území optimální měnové zony (https://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_optim%C3%A1ln%C3%AD_m%C4%9Bnov%C3%A9_oblasti) což EU prokazatelně není (ani její část eurozona), na územích s velmi rozdílnou ekonomikou a nemožností politického vyrovnávání přerozdělováním (chybí politický národ) se projevují značné problémy. Řešením ale NENÍ volnému pohybu bránit, spíš omezovat následky těch problémů.

No a druhý problém jsou administrativní překážky, bránící nám dělat totéž, lákat občany ze zemí s horším stavem ekonomiky a obvykle i politiky, mimo EU.

V. Javora 11.4.2017 10:06

Re: Panečku, tak to je zase blábol

Neblábolte.

M. Valenta 11.4.2017 10:04

Odchod z EU, postavit ploty

a co mají v IVK vymyšleno dál, na to raději nepomyslet. Neviditelná ruka trhu z toho musí být zcela perplex.

M. Prokop 11.4.2017 10:03

A jak otevreny pracovni trh poskozuje, ....

Nepoškozuje, území je poškozeno už dříve a jinými, v případě DDR komunisty a Sovětským svazem.

Pouze to poškození ukazuje.

M. Prokop 11.4.2017 10:01

Re: Weigl ohlásil změnu oficiálního náboženství na Institutu VK

Chápu, že vám socanům (byť skrytým za státní podporu technologií) se neutrálně spravedlivá Neviditelná ruka trhu nelíbí.

Ale řešila by úspěšně i ten volný pohyb.

M. Prokop 11.4.2017 9:59

Re: Až se IVK dostane k moci,

Zatím nám škodí spíš soudruzi z Brusele, než IVK.

J. Kulheim 11.4.2017 9:55

Myslím, že i volný pohyb osob má svoje náklady a výnosy.

V socialismu je možné , aby stát nesl náklady např. na studium a výnosy si ponechal jednotlivec, případně s toho měl výnos jiný, podstatně bohatší stát. Může to fungovat i tak, že někteří lidé mají jenom výnosy a jiní jenom náklady. Je zajímavé, že i když stát má náklady velké např. na vzdělávání a výnosy z toho žádné, tak to nikomu nevadí. Těm co nemají žádné náklady a mají jenom výnosy, to přirozeně nevadí. Ať už jsou to studenti nebo státy do kterých tito lidé po studiu přicházejí. Zdá se, že ty co mají pouze náklady tj daňoví poplatníci, se o to nezajímají.

Pohled dělníka žijícího s rodinou od výplaty k výplatě je jiný, než pohled vysokoškoláka těsně po promoci, který se chystá odejít pracovat např. z Čech do Německa. Vypadá to, že není žádný problém. Jedem jde tam druhý jde jinam. Nic se vlastně neděje. Pokud např. Německu chybějí zdravotní sestry v nemocnicích, tak nabídneme tuto práci chudobnějším z Čech. Tam nalákáme sestry odjinud, např. z Ukrajiny. Budeme se těšit na příchod doktorů např. ze Sirie a Afganistanu. Jak to bude v Afganistanu, nás nezajímá, protože nejdůležitější jsou lidská práva a volný pohyb osob k nim patří. Je to také dobrá příležitost udělat ze sebe altruisty a poslat tam nějaké obvazy a lékaře bez hranic. Co na to říkají základní lidské povinnosti, nevím. Ty nenexistují, jsou pouze práva bez povinností.

To, že nic není zdarma a všechno někdo musí zaplatit, ví většina lidí. Mnohým nevadí, když jejich útratu někdo za ně zaplatí. Vždycky je to o penězích. Nikdy to není o krásných řečech a solidaritě.