2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Omezme volný pohyb pracovních sil v celé EU

V souvislosti s nadcházejícími jednáními o brexitu se neustále zdůrazňuje volný pohyb osob jako zásadní hodnota a priorita, jejíž zachování je třeba v Evropě za každou cenu udržet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Valenta 11.4.2017 9:52

Re: Obávám se,

Šoupněte před toho chlapce na Vašem logu plot a počkejme si na jeho výraz.

I. Mertl 11.4.2017 9:50

Až se IVK dostane k moci,

začne obnovovat elektricky opevněné hranice se střelbou? Volný pohyb osob ohrožuje naše národní kvality!

I. Semrád 11.4.2017 9:46

Regulátoři z IVK

...zas perlí.

Holt socanskej spolek ;-)

M. Pivoda 11.4.2017 9:43

Weigl ohlásil změnu oficiálního náboženství na Institutu VK

Někdejší okultní ekonomie (tj. vzývání všemocné Neviditelné ruky trhu - která úspěšně přivedla Česko do stavu montovny s nizkými platy) je v současné době nahrazována tuhou administrativní byrokracií v pohybu osob.

Z IVK se dnes stává Centrum sociálních Luditů: je třeba rozbít výdobytky volného pohybu občanů EU. (Migranty z neevropských zemí do toho nepleťte, prosím.)

M. Pivoda 11.4.2017 9:26

Omezíme volný pohyb robotů a umělé inteligence skanzenem?

Weigl: "... Problém nastává ve chvíli, kdy je volný pohyb pracovních sil zaveden mezi zeměmi s velmi rozdílnou ekonomickou a životní úrovní..."

Ale o tom rozdílu se přece vědělo už předem. Dalo se také předem předpovědět, kam bude směřovat největší pohyb pracovníků v Evropě: do Velké Britanie. Proč tedy nebyli patřičně "ošetřeni" (vykompenzováni) občané Velké Britanie, například zavedením minimálního nepodmíněného příjmu pro každého občana VB?

Jenže na obzoru EU, ČR a celého světa je už další výzva: velké množství pracovníků přijde o práci v důsledku nástupu konečně dozrávající do použitelné podoby umělé inteligence a robotů. Což mimochodem rozvrátí stávající kapitalismus (http://www.e15.cz/budoucnost-byznysu/technologie-kapitalismus-drive-ci-pozdeji-zabiji-rika-futurolog-leonhard-1330953?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu).

M. Prokop 11.4.2017 9:19

Re: Obávám se,

Pravda, cikáni za dávkami nemigrovali.

M. Prokop 11.4.2017 9:17

Re: Je to přesné.

Ano, ale to si musí vyřešit v těch zemích.

J. Macků 11.4.2017 9:16

Re: Obávám se,

Odchod ze zadrátovaných území probíhal samozřejmě také, ale spíše z politických důvodů a nikdy nebyl masivní.

M. Moravcová 11.4.2017 9:03

Re: Je to přesné.

je to stejné, jako když hordy - miliony mladých černých chlapů proudí do Evropy a doma zůstali starci a stařenky, matky, sestry a děti. Kdo je tam chrání? Kdo bude opravovat zničené země? Sobectví, nenažranost a neodpovědnost, to jsou vlastnosti lidí, které nezajímá osud vlastní země.

M. Prokop 11.4.2017 9:02

Re: tento náhled nemá nic do sebe

Odcházejí obě sorty, schopnější za prací, cikáni za dávkami.

M. Moravcová 11.4.2017 9:00

Je to přesné.

U nás se teď bojuje, aby k nám přišli pracovat Ukrajinci. Co krucifix budou dělat na Ukrajině, když všichni práceschopní a vzdělaní odejdou. je to evropská sviňárna, vydávající se z přednost. ostatně jako u mnoha jiných EUnijních sviňáren. Západní hodnoty na zničení států.

M. Prokop 11.4.2017 9:00

Obávám se,

že odchodu schopnějších prostě nelze administrativně zabránit, probíhal i když byla hranice zadrátovaná.

Takže bych přemýšlel spíš o omezení následků.

J. Schwarz 11.4.2017 8:45

Re: Wieglovy vylhané závěry

V tom případě je to ještě horší - k celému úbytku obyvatelstva došlo dokonce v pouhých osmi letech mezi 2007 - 2015!

M. Drašner 11.4.2017 8:34

Tak nevím

zda v případě těch Litevců a Poláků nejsou započítáni i etničtí Rusové, kteří se po osamostatnění Pobaltí stali z věrchušky běžnými občany? Holt nemám data jako páni z Klausova (a Andropovova) prognostického ústavu.

D. Polanský 11.4.2017 8:22

Ono dne se to se svodami vůbec přehání,

každý chce mít jenom svobody, ale o povinnostech nikdo nechce moc slyšet. Když je +, musí být i -. Jinak je rovnováha v hajzlu.

V. Vaclavik 11.4.2017 8:18

Re: tento náhled nemá nic do sebe

Ted myslim, ze to neni ze Svejka, i kdyz tam je dost podobny pripad toho feldkurata Katze.

V. Vaclavik 11.4.2017 8:16

Re: tento náhled nemá nic do sebe

Nakonec si vsichni reknou to prislovi ze Svejka, 'hloupy kdo dava, jeste hloupejsi, kdo nebere'. A tak berou i ti 'nepotrebni'.

V. Vaclavik 11.4.2017 8:14

Re: tento náhled nemá nic do sebe

O 'utikani' bychom dnes nemeli hovorit, rovnez to neni uplne tak, ze odchazeji jen vzdelani a schopni, protoze vime, ze jejich znacnou cast tvori prumerne vzdelani a schopni lide, hledajici lepsi budoucnost, lepsi pracovni podminky.

A myslim, ze ty davky nejspis pobiraji vsichni, nebo temer vsichni. Nemluvime tu totiz o davkach socialnich (jako nezamestnanecke), ale pridavky na deti apod., i kdyz treba (a zhusta) ty deti ziji s matkou v puvodni zemi a jen otecko odesel za praci do UK, napriklad. A treba, ci nejspis to nedelaji ani tak Cesi, ale o tech jizanskych statech EU a z nasi blizke oblasti, o Polacich, bych nemel vubec zadne iluze.

V. Vaclavik 11.4.2017 8:06

Re: Tento nahled na vec ma hodne do sebe.

Zarnym prikladem pro clanek pana Weigla by mohlo byt byvale vychodni Nemecko, DDR, kde otevreny pracovni trh zpusobil odliv schopnych do zapadni casti zeme. Tento nemecky priklad je vykladni skrini pomylenosti dnesnich slunickaru - jak dotace, pomahani, k nicemu dobremu nevedou ani v pripade relativne vyspeleho lidu, natoz v pripade mnohem mene vyspeleho z jiznich zemi byvaleho vychodniho bloku. A jak otevreny pracovni trh poskozuje, v tomto pripade to uzemi byvale DDR.

M. Šejna 11.4.2017 8:05

tento náhled nemá nic do sebe

Weigl na jedné straně tvrdí, že z východních zemí utíkají vzdělaní a schopní, aby hned na to napsal, že se tím v západních zemích EU zvyšují nároky na sociální systémy.

Schopní utíkají na západ pracovat a vydělávat pořádné peníze, neutíkají tam pro sociální dávky.

V. Vaclavik 11.4.2017 7:57

Re: No, od údu IVK

Jenze to je zkostnatele, pravicacke mysleni, nereagujici na holou skutecnost, drzici se sve ideologie do horkeho konce, stuj co stuj.

V. Vaclavik 11.4.2017 7:54

Tento nahled na vec ma hodne do sebe.

Za stavajiciho rezimu nastupujiciho socialismu v tech nasich zemich vychodni Evropy vskutku je to tak, jak pan Weigl pise. A v te me vete je take obsazeny ten hlavni duvod toho odlivu mozku, kvalifikovnejsi (ale i te mene kvalifikovane) pracovni sily.

Ale pokud budeme stavet na premise, ze pres tu reglementaci nasi ekonomiky (predevsim nami samymi, EU nam v tom jen sekunduje, i kdyz stale mocneji) vlak nejede, pak ma pan Weigl naprostou pravdu.

Rekl bych, ze kdyby te reglementace nebylo, mohli bychom si vetsinu tech lidi udrzet, anebo by se vraceli 'z vandru', pokud by tedy vubec odesli. A naopak, prichazeli by sem k nam lide ze zemi stareho Zapadu, jini nez jen ti prilakani nasi rustikalni zaostalosti. Vyssi platy nejsou pro tu kreativni pracovni silu vzdy rozhodujici, zustali by tu (a jini by sem prichazeli) kdyby tu byla prespektiva ekonomickeho rustu, perspektiva budovani, inovace... tedy to vsechno, co dokaze zajistit jen svobodna, tedy nezregulovana ekonomika.

Pokud ale bereme stavajici dnesni situaci za nemennou, je to presne jak pan Weigl pise, ze je treba zrusit ten volny pohyb za praci, tedy zeme EU a Amerika a Kanada by mely (aspon nam vychodnarum) zavrit svuj pracovni trh. Turiste by si klidne mohli jezdit jako doposud, ale pracovat nekde a usadit se nekde, no sire, no hombre, nein Czechise lumpen... -;)

D. Stirský 11.4.2017 7:36

No, od údu IVK

bych očekával spíše obhajobu odstraňování různých bariér a překážek.

M. Šejna 11.4.2017 7:29

Wieglovy vylhané závěry

Rumunsko a Bulharsko vstoupily do EU v roce 2007. Ostatní východní členské země vstoupily v roce 2004. Jen Weigl ale dokáže tvrdit že úbytek obyvatelstva v těchto zemích je od roku 1990 (!!!) způsoben volným pochybem pracovní síly v EU.

P. Rudolf 11.4.2017 7:15

Panečku, tak to je zase blábol

Pan exkancléř si evidentně nevšiml, že už bývalé státy sovětského impéria nežijí v zadrátovaném skanzenu, odkud překročit hranice znamenalo téměř s jistotou smrt, či v lepším případě kriminál, nýbrž ve svobodných společnostech, kde nikdo nikomu nebrání legálně jít tam, kam se mu zachce.

Jak by toho, aby lidé neodcházeli za lepším, chtěl pan "expert" dosáhnout? Nebo je schopen donutit vyspělejší země světa, aby naše občany nezaměstnávaly, když bez levnější pracovní síly by už žádné hospodářství světa nefungovało? Volný pohyb zboží či podnikání je bez volného pohybu osob nemožný, jak by se pak panu kykčovému ocásku líbilo, kdyby se všechny ty cizí firmy a montovny od nás najednou vypařily a otevřely si své pobočky jinde, kde by podobná omezení nebyla? Jak a kde by všechny ty navrátivší se Čechy zaměstnal?

Prostě Centrum českého žvástu IVK opět nezklamalo (ale v Kremlu se to určitě bude líbit).