17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nokia-kapitalismus

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
BOMBON 29.1.2008 9:54

Re: nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

vy mate ale obdivuhodny prehled o obsahu supliku ministru financi, to vam muze leckdo zavidet...

prozradite nam, jestli tam maji taky hajzlpapir a sprcky?

BOMBON 29.1.2008 9:52

Re: Re: Pro zdejsi "absolventy" rychlokurzu "managerskeho" ucetnictvi..

co je tradicni skupina ve spolecnosti? sicky v cesku doby nedavne? kovari ci dratenici dob drivejsich?

prestante uz si konecne hrat na reditele zemekoule a prilehleho vesmiru a starejte se o sve. napriklad kdybyste se zalozakem a autorem toho blabolu vyrabeli mobilni telefony, mohli byste presunout vyrobu do nemecka a protoze vy prece jste mnohem chytrejsi nez takova nokia s rozplizlou strukturou vlastnictvi, vydelali byste na tom majlant... a tem primitivnim liberalnim manazerum byste ukazali, jak se vydelava ranec...

ale ono je lepsi byt chytry s nosem v cizi penezence, co?:-/

www racek 29.1.2008 9:50

nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

 V šuplatech ministrů financí již dávno leží plány na zdaňování investičního kapitálu, který dosud může volně rejdit po celém světě. Napadá vás, že přece existují mezinárodní smlouvy o volném obchodě, závazky EU a WTO? Jistěže, ale když jde politikům o moc, nezastaví se před ničím. To platí i pro mekku liberálního kapitalismu, Spojené státy. Protekcionismus tam není nic nového a krize amerického finančnictví, která právě otřásá světem, zlomí odpor proti omezení podnikatelských svobod.

tohle je ale prů... švih, bratři.  krize a regulace krize vyplodí další krizi a ta zase další regulaci  ..   ..

www racek 29.1.2008 9:46

Re: Re: Pro zdejsi "absolventy" rychlokurzu "managerskeho" ucetnictvi..

no, rozumím tomu stejně jako záložák.

ostatně, p. robejšek je znám vysoce proamerickými postoji v politice, nepodezříval bych ho jako skyrtého socana. ty jevy tady jsou a je třeba se s nimi vyrovnat. resp. na ně reagovat.

Šnek 29.1.2008 9:44

Re: Autore, Vás je s Vašimi postřehy na Neviditelném psu škoda

Čecháček bude raději výzkumničit.

Šnek 29.1.2008 9:42

Kdo za tuhle pitomost pana Robejška platí?

Především: EU pojala Rumunsko do své náruče. Kromě jiného to znamená, že produkty z Rumunska mají volný přístup do vše šestadvaceti ostatních zemí.

Kromě toho jde Nokii i o rumunský trh, který se bude rozšiřovat, pokud budou mít Rumuni prachy. Ty prachy vydělají u Nokie a koupí si za ně, no hádejte co, no přece mobilní telefony - a možná se slevou. Tak jako už si léta kupují zaměstnanci automobilek od svých zaměstnavatelů se slevou auta.

Do chudé země nelze dovážet drahá auta. Tak se ta auta začnou vyrábět tam a lidé si je pak mohou koupit.. Výroba mobilních telefonů v Rumunsku je jen nová varianta staré obchodní taktiky.

Vedení firmy projevilo smysl pro humor, když nabídlo svým německým zaměstnancům možnost přejít za prací, spolu s továrnou, do  Rumunska.

Tohle všechno pan Robejšek ví a je jen s podivem, že takové kraviny píše.

R 29.1.2008 9:33

Re: No jo. Euroblbové to furt nějak nechápou.

R^R^R^

Chris Kelvin 29.1.2008 9:32

Re: Pro zdejsi "absolventy" rychlokurzu "managerskeho" ucetnictvi..

Máte pravdu, Záložáku. Ostatní diskutující asi nepochopili, že firma o třech lidech (na kterou se možná dají aplikovat některé liberální teoretické pravdy) se nechová stejně jako současná akciovka s naprosto rozplizlou strukturou vlastnictví.

Kromě toho, zkuste dneska začít podnikat v nějakém oboru, kde chcete cokoli vyrábět. Nejde to. Vítězí ten, kdo umí zadat výrobu jinam (do Číny) a odebrat výrobky v celistvých násobcích počtu kontejnerů. Zdánlivě je to v pořádku, ale může to odrovnat celou tradiční skupinu lidí ve společnosti.

Petr 29.1.2008 9:30

Re: Re: a pak, že je marxismus mrtvej

Pokud vím, tak "naše" škodovky vyrobené kdesi v exotice se tam i prodají a nedovážejí se zpět do Evropy.

Jura Jurax 29.1.2008 9:27

Re: které se nedají tak snadno přestěhovat....

Jojo, slovy klasika, nepřesně ovšem, paměť selhává - ... důl je jen díra do země. Tu mi přece nemůžou vzít, ta se nedá odnést ... :-D

Jura Jurax 29.1.2008 9:25

Re: Re: a pak, že je marxismus mrtvej

No, vyrábí - přesněji montují - ale z té exotiky se nevozí k nám.

Flasi 29.1.2008 9:20

Re: Pro zdejsi "absolventy" rychlokurzu "managerskeho" ucetnictvi..

Tak rozlišujme. To, co jste napsal vy, je zajímavý názor, který má hlavu a patu. S většinou souhlasím. Že to bude mít stejné konce nevím, považuji to za možné, ale ne za jisté.

Pan Robejšek píše něco podobného, ale není to stejné. On netrvdí (jako vy), že se vydělává hlavně na nárůstu cen akcíí, ale na výrobě. To není totéž. Výroba a výrobek jsou spojené nádoby. Image společnosti pro investiční makléře už je něco jiného.

Pan Robejšek píše, že cílem je maximální zisk a to pokud možno ihned a že to dřív jako nebylo. Což není pravda, cílem kapitalistů (ať jako vlastníků pár promile akcií, nebo celého podniku) byl maximální zisk (a rychle) vždycky. Jenom dříve holt nebyl svět tak propojen a nemohlo se dělat to co dnes.

A potom se pan Robejšek pouští do nesmyslů, jako že podnik vlastně ztratí tím, že ti co propustí nebudou mít dost peněz na nákup jeho zboží. Což je úvaha ekonomického analfabeta, která degraduje jakoukoliv myšlenku, pokud tam nějaká byla.

Takže jestli nám chtěl autor sdělit, to co nám říkáte vy, tak se ptám - proboha proč nám to nesdělil a proč napsal takový pitomý článek?

Šerlok Homeless 29.1.2008 9:09

Autore, Vás je s Vašimi postřehy na Neviditelném psu škoda

proč se už dávno neucházíte o funkci ředitele Nokia? Předložte své představy správní radě, jistě je ocení lépe, než diskutuhící na NP! ;-)

BOMBON 29.1.2008 9:04

Re: Autore Robejšku, už jste někdy viděl továrnu jinak než na fotce ?

ale to prece vubec neni pro autora podstatne... podstatne je to, ze presne vi, co ostatni maji ci nemaji delat se svymi penezi a jak se maji chovat... a pokud tak neucini dobrovolne, takovi jako autor se postavi do cela luzy a s pomoci monopolu statni moci je pekne demokraticky donuti...:-/ (pardon - omezi jejich akcni prostor politickymi zakroky - tak se dnes zrejme rika statni buzeraci...) :-( 

Mejla 29.1.2008 8:52

Autore Robejšku, už jste někdy viděl továrnu jinak než na fotce ?

Myšlenky ve Vašem článku jsou zcela zcestné a nelze je vysvětlit člověku, který nezná fabriku jinak než z televize od svého psacího stolu, bohužel.

MeKu 29.1.2008 8:42

Spodní proud

Spodním proudem je i v tomto případě, jako i v mnoha jiných, "investiční pobídka", "dotace" čili "krádež kradmo provedená", což byl patrně jediný důvod proč montovnu v Bochumi vystavět. Tento důvod nyní skončil.

Téměř totéž se odehrálo v Philipsu v Hranicích. Pravda dopadlo to trochu lépe. Ale asi jen do času.

P.S.: Dotace je krádeží proto, že ty peníze na stromě nerostou, takže je moudrý úředník musí někomu vzít, aby je mohl jinému dát.

BOMBON 29.1.2008 8:18

pokud se nepletu...

"skutecny" kapitalista smeruje k tomu, aby pri co nejmensich nakladech co nejvic vydelal. kdyz nekdo vydelava hodne, vzroste mu konkurence, protoze takovych jako je on, pribyva. az se (postupne) vydelky zacnou blizit prumeru. kde vidite problem?

pokud je firma jakousi nafouknutou bublinou zivenou pouze spekulacemi, pak relativne rychle praskne... a lide/fondy, nerespektujici zakladni pravidlo investovani (nemluvim o sazeni, kteremu se spekulace velmi blizi, mluvim o dlouhodobych investicich) - totiz, ze investovat se ma do podniku, ktery ma zdrave finance a silnou pozici na trhu, proste sem tam o sve investice prijdou. takze kdyz nekdo potrebuje hazet prachy do forbesu - je mu prano.

na zaklade ceho jste ovsem vydedukoval, ze autor mel na mysli prave toto, na zaklade ceho jste vydedukoval, ze v pripade presunu vyroby firmy nokia jde o ty motivy, ktere uvadite, je mi zahadou.

pravda mozna bude proste takova, ze ani masivni dotaze z penez VSECH danovych poplatniku v SRN nemuzou firme nokia kompenzovat lenost, neefektivnost a drahotu nemeckym skorosocialismem zhyckanych nemeckych pracovniku.;-)

zalozak 29.1.2008 7:28

Pro zdejsi "absolventy" rychlokurzu "managerskeho" ucetnictvi..

Je me lito ze vam pri vasem tunelovem videni sveta (bez realnych zkusenosti s nim) nedochazi ale autor nepsal tak moc o Nokii ani o tom zda ma ci nema majitel pravo neco nekam prestehovat. 

On psal o problemu - a trendu poslednich - kde diky faktu ze drtive mnozstvi akcii je vlastneho "neprimo" fondy a nikoliv velkymi akcionari dochazi k naproste deformaci puvodni logiky kapitalismu. Ano toho skutecneho kapitalismu - ktery funguje diky samoregulacnim schopnostem. To jest systemu zalozenem na tom ze vydelkem majitelu jsou predevsim vynosy podniku a z toho odvozenych "dividend".  Dnes, diky obrovskemu mnozstvi akcionaru ve fondech, kde kazdy jednotlivec vlastni pouze male mnozstvi akcii... jsou vynosy zcela sekundarni - primarni je zisk z navyseni hodnoty akcii (pripadne spekulaci). Tento model zcela zmenil zpusob mysleni managementu podniku - protoze hlavni starosti dnes neni - aby to chodilo, zlepsovalo se, vice vydelavalo... ale aby burzovni analytici podavali priznive zpravy.

To se dela tim ze se podavaji takzvane projekce s tim ze se provadi "kratkodoba" korelace s hospodarskym vysledky a dlouhodoba s planovanymi "projekty".

Jinymi slovy - oni nepresunuji fabriku protoze by malo vydelavali, ci proto ze by si nemohli dovolit plati "drazsi" delniky... ale proto aby predlozili projekci o budoucich usporach (ucetnim trikem se navic naklady na presun z projektce vyjmou)...    atd...

Cely system vyrazne dosahuje parametru byvaleho socialistickeho planovani - mimochodem - a bude mit i stejne konce;-€

Netřeba 29.1.2008 7:15

Re: Re: Jak se bude jmenovat rumunská Nokia?

Ach ano! Vždyť i ty naše Š 100 ještě plní svůj účel. A jsou za ještě menší babku, spíš skoro bez babky ;-D.

BOMBON 29.1.2008 7:13

Re: Re: Re: no, snad alespoň trošku

cely svet vi co?

www racek 29.1.2008 7:12

Re: bude jejich akcni prostor omezen politickymi zakroky... to je peklo...

no, tam to spěje a spěje. 90 tá léta bylo jen takové malé nadechnutí.:-P

www racek 29.1.2008 7:11

Re: Re: no, snad alespoň trošku

no, já možná tuším, ale celj svět už to ví ... vy ne?

Lerak 29.1.2008 6:57

Re: Jak se bude jmenovat rumunská Nokia?

...a ještě jmenují. A docela vypadají a jsou za babku.(Y)

Netřeba 29.1.2008 6:49

Re: a pak, že je marxismus mrtvej

Jak jste přišel na to, že mobily budou levnější? Pokud vím, tak i  ""naše""  škodovky se vyrábějí kdesi v exotice a nemám ten pocit, že by zlevňovaly.

Netřeba 29.1.2008 6:37

Jak se bude jmenovat rumunská Nokia?

Rumunské  "Renaulty"  (;-D)  se jmenovaly Dacia.

Lada 29.1.2008 6:31

Re: No jo. Euroblbové to furt nějak nechápou.

Naprosto přesné

Ladislav N. 29.1.2008 5:53

Re: Re: To je ale snůška hloupých keců! To se hned tak nevidí...

Nebojte. On jim někdo vysvětlí, že potřebují... ;-P

pozorovatel123 29.1.2008 5:12

Re: Aby se vyroba vyplacela,

Tito politici nejsou pomýlení, oni vědí kdo je volí, proto pomýlení nejsou politici ale jejich voliči. Každý tedy budeme mít co si zasloužíme.

Vasekpasek 29.1.2008 5:07

Re: To je ale snůška hloupých keců! To se hned tak nevidí...

Rumuni přece nepotřebují telefonovat ;)

Ladislav N. 29.1.2008 4:22

To je ale snůška hloupých keců! To se hned tak nevidí...

Takže firma by v Německu měla vyplácet vysoké mzdy, aby si zaměstnanci mohli koupit mobil, který sami vyrábějí... ;-D

A co třeba Rumuni, kteří nepracují za německé mzdy? Jaký mobil si mají koupit oni? Rv8-o