21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nokia-kapitalismus

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Šerlok Homeless 29.1.2008 18:27

Autor se zřejmě ještě nedozvěděl, že Rumunsko je členem EU

;-D

dragon 29.1.2008 18:19

Re: trochu disproporční

2200 v Nemecku prřijde o místo, 2200 v Rumunsku místo získá, tak o co jde? Že by ti první byli důležitější?

BOMBON 29.1.2008 18:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: terminologie...

ok, budu se snazit ;-)

hezky den

BOMBON 29.1.2008 18:16

Re: To se nám tu ale sešlo

kdyz o tom neco vi, proc to nenapsal?;-)

dragon 29.1.2008 18:15

trochu disproporční

přesun do Rumunska znamená daleko výraznější zvýšení zisku daleko, než jeho snížení kvůli poklesu kupní síly v jedné zemi. Co je to 2200 zaměstnanců?

Jeronym Pražský 29.1.2008 18:11

To se nám tu ale sešlo

odborníků na všechno, kteri sice prdlajz o tom vědí, ale rozumy si cintat musej.

Tak jakpak to bylo? Za čí peníze byla ta fabrika postavena? Kolik daní NOKIA měla úpodle daňového zákona zaplatit, a kolik zaplatila ve skutečnosti? Kolik lidí měla podle smlouvy zaměstnat, a kolik jich zaměstnala ve skutečnosti? A komupak nakonec ty v rumunsku vyrobené debily bude prodávat, kdyz se na ne 80 milionů němcu nasměje?

Robejšek o tom zřejmě něco ví. Z hamburku di bochumi to není tak daleko a asi taky umí německy natolik, aby pochopil oč se tu jedná. A co vy vědátoři?

portwyn 29.1.2008 18:03

Re: Re: Re: Re: Re: terminologie...

Podíval jsem se na to, ale budu si to muset promyslet. Pokud budu mít dotazy, zeptám se Vás na pár konkrétních věcí - jak by se měly řešit určité situace. Zatím díky.

zalozak 29.1.2008 18:01

Re: Re: Re: Pro Flasi a komentar pro rozliceneho Bombona :-) (POKRACOVANI)

Problem je v tom kdyz se z tohoto "jevu" stane styl rizeni. A o to se tady jedna.

Vy pouzivate (bohuzel stary) termin vlastnik.   Mate naprostou pravdu, vlastnik ma pravo - v mezich zakona - zachazet s vlastnictvim jak uzna za vhodne. Muze to zavrit, prodat, odstehovat ci darovat , atd...  (zde v tomto pripade by se dalo hovorit o otazce spatne nastavenych podminek investicni podpory - ale to opet zrejme neni problem vlastnika)

Autorovi (predpokladam) a me slo o to upozornit ze zde z 90% nemame co delat s vlastniky jako takovymi ale s praktikami managementu podniku ktere jsou vlastneny skupinami fondu. Doslova se da rict ze penize vlastni penize a lide jim pouze slouzi...  Rozhodnuti vlastnika jsou nahrazovany jakousi kruhovou hrou kde se vzdy pouze hraje o to dostat se na dalsi metu bez konkretni vize jak vlastne vyhrat celou hru.  Management v nejlepsim pripade funguje v perspektive 2let... ale operacni kroky jsou casto delany v perspektive 6-9 mesicu... V dalsim kole se ta fabrika totiz bude stehovat zase dal... a to ze stejnych duvodu...

Chris Kelvin 29.1.2008 17:59

Re: Re: Re: Re: terminologie...

Bombone, pohybujete se po přímce v (nejméně) třírozměrném prostoru. Ekonomické zákony jsou jenom ideální teorie, mají omezený dosah. Ale i ten jakžtakž přijatelný dosah funguje jen v určitém prostředí, které je dáno určitými hodnotami. Morálka, právo, zvyky.....

Autor píše typicky o akciových společnostech. Jejich forma není na libovůli vlastníků, ale je poměrně striktně určená zákonem. Prostě akciová společnost také může fungovat pouze v určitém rámci.

BOMBON 29.1.2008 17:52

Re: Re: Re: Re: terminologie...

nazor samozrejme mit muzete jakykoliv, i kdyz vam snad matematicky muzu dokazat, ze napriklad nazor, ze 1+1=3 je chybny.

mrknete na moje stranky www.liho.cz, kde najdete me oduvodneni mych liberalnich (pro vas zrejme extremnich) nazoru a zkuste mi napsat, v cem se mylim. at se aspon bavime o necem konkretnim... treba zjistite, ze nejsme az tak moc ve sporu...;-)

BOMBON 29.1.2008 17:46

Re: Re: Re: Re: terminologie...

co je hodnotova prazdnota, prosim?

ekonomicky liberalismus (co to je? prosim, specifikujte) v kombinaci s hodnotovym konzervativismem (co to je?prosim, specifikujte) byste zajistil jak? prosim, uvedte mechanismus, kterym by stat mel/mohl tuto kombinaci (az definujete pojmy) zajistit.

pak budeme v diskusi pokracovat, ok?

portwyn 29.1.2008 17:43

Re: Re: Re: terminologie...

Já považuju echtliberály (kteří jsou na Psu jako doma) za stoupence v podstatě dost extrémního názoru. Práva a svobody jednotlivých občanů se snadno dostanou do konfliktu a v případě absence nějaké korektury (což je obvykle státní moc...nic jiného mne nenapadá, soudy jsou taky státní moc a navíc jejich vůli prosazuje státní policie) to skončí násilím. Což může být teoreticky liberálně zdůvodnitelné ("jen socka a flákač nemá soukromou armádu"), ale blbě se v tom žije.

Konzervu považuju za rozumný střed mezi liberálem (či libertariánem) a autoritářem. Ale je to můj názor, můžete mít jiný. Názory se nedají dokázat :-)

BOMBON 29.1.2008 17:37

Re: Nevím, že čeho to vydedukoval Záložák,

no, ja to tak uplne nepochopil, ale treba je to nejaka vlastnost intelektualni elity psat tak, aby si ruzni ctenari odnesli ruzna sdeleni...;-)

a s tim myslenim managementu - je to jako v politice - management pouze vychazi vstric majitelum (tak jako politici a jejich zasluzna cinnost odrazeji prani volicstva). no a kdyz jsou akcionari (volici) dementi, tak jejich manazeri (politici) jsou rovnez dementni a spravuji firmu (stat) dementne ve jmenu dementu. porad na tom nevidim nic nepochopitelneho ci odsouzenihodneho (jen akcie muzu prodat, narozdil od obcanstvi:-/)

portwyn 29.1.2008 17:37

Re: Re: Re: terminologie...

Já si dokonce myslím, že kombinace ekonomického liberalismu s hodnotovým konzervativismem není vůbec špatný nápad. Za špatnou volbu považuji kombinaci ekonomický liberalismus + hodnotová prázdnota. Ekonomický liberalismus + autoritářství je asi po určitou dobu efektivní systém (Čína), ale jde mi z toho mráz po zádech. Ekonomický dirigismus + autoritářství...no, to známe z bolševika :-/ a ekonomický dirigismus + hodnotová prázdnota od Grosse a spol.

BOMBON 29.1.2008 17:29

Re: Re: Re: Autore Robejšku, už jste někdy viděl továrnu jinak než na fotce ?

tak to vam blahopreju. a kdyz vas bude dost, tak zase muzete porucit vetru a desti...;-D

BOMBON 29.1.2008 17:27

Re: Re: nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

a co kdyby vlady nedelaly nic a delali neco lide? treba poradne makali, vzdelavali se, zlepsovali svoji efektivitu...???

vlady muzou delat jedine - neprekazet... to by uplne stacilo...

BOMBON 29.1.2008 17:25

Re: Re: Re: Re: Robejšek je opět vedle, jak ta jedle.

hmmm... moc vas to trapi? nemuzete kvuli tomu spat?

BOMBON 29.1.2008 17:23

Re: Re: pláče hezky, ale na špatném hrobě

aha, takze kdyz si nekdo stezuje na velky vliv odboru, na praktickou nemoznost propustit zamestnance bez toho, aby to podnik skoro zruinovalo, na drahou pracovni silu, ktera ma statisticky kazdy 8. pracovni den dovolenou, tak je to zrejme vymysl, co?

vite, mozna, ze ti investori a makleri zjistili, ze ma cenu se chovat uplne stejne jako zamestnanci - ti si taky zadnou moznou vyhodu neodeprou... jenom u zamestnancu to kazdy ma tendenci povazovat za spravedlive (kdyz vyjebe se zamestnavatelem), zatimco kapitalista je zly, mozna ze i pachne...

proste kazdy se snazi maximalizovat zisk a minimalizovat naklady. jak v ekonomice, tak v zivote.

BOMBON 29.1.2008 17:16

Re: Ale komu pak budou prodávat?

vsimnul jste si, kolik podniku se u nas zavrelo ve srovnani s rokem 89?

mate pocit, ze nove nevznikly? ze nedelaji veci, ktere jsou asi vice konkurenceschopne? mate pochyby o tom, ze koupeschopnost obyvatel cr vzrostla?

prosim, dejte si tu praci a aspon si prectete nejakou brozuru s ekonomickou tematikou (ne od nejakeho dementniho socialisty, zkuste treba holmana z VSE), nez zacnete nesmyslne bedovat....

BOMBON 29.1.2008 17:09

Re: Re: terminologie...

jak pisu nize - konzervativec neni opakem liberala.

vlastnik ma k veci, kterou vlastni, primy vztah, ktery neni a nesmi byt ovlivnen nicim jinym nez vuli vlastnika a analogickymi pravy a svobodami ostatnich obcanu.

netroufam si specifikovat parametry "marxistickeho nazoru", nicmene jsem hodne alergicky na jakekoliv chytroliny, kteri maji tendenci ostatnim urcovat, co maji delat se svym majetkem, jak se maji chovat... proste jak maji zit. at si autor laskave zkousi buzerovat nekoho jineho, komu to dela dobre... ok? :-/

BOMBON 29.1.2008 17:02

Re: Re: Re: terminologie...

pozor, opakem liberalismu je autoritarstvi, nikoliv konzervatismus. ten dokonce neni uplne jasne definovany - muze znamenat "touhu navratit veci ke starym dobrym poradkum", nebo treba "ochotu pouze k velmi drobnym a pozvolnym zmenam".

ja se snad ke svemu majetku stavim rovez se zodpovednosti, ale netroufam si jakkoliv kecat do vykonu vlastnickeho prava nikomu jinemu. zkuste to take tak. treba ti zodpovedni vyhrajou...

a strezte se obecnych blabolu o marasmu a vseobecnem upadku....;-)

BOMBON 29.1.2008 16:56

Re: Re: Pro Flasi a komentar pro rozliceneho Bombona :-) (POKRACOVANI)

nejsem zase tak rozliceny....;-)

ja samozrejme o tom, co pisete, vim, neni to zase nic tak sloziteho... jenom nejak nechapu, co je na tom tak spatneho... pokud muzu snizit naklady (napriklad prestehovanim vyroby) nebo jinymi opatrenimi tak, abych majitelum zajistil rust hodnoty jejich akcii 10-15% rocne, pak je vsechno v poradku...

a ze o praci prijdou lidi v nemecku? no a? rumuni zase budou o to stastnejsi...

ja porad nevim, kde jako s autorem vidite problem... majitel = vlastnik ma pravo vec, kterou vlastni drzet, uzivat a disponovat s ni. i kdyby ze dne na den prestala nokia vyrabet telefony uplne, neni do toho nic ani autorovi, ani mne, ani vam... nebo nemam pravdu?

portwyn 29.1.2008 16:56

Re: Re: oprava podpisu :o)

Ano, myslím, že opravdu nebyl pochopen. Právě kvůli tomu černobílému (nebo spíš červenomodrému) vidění, které on nemá, zato mnoho čtenářů ano.

Chris Kelvin 29.1.2008 16:54

Re: Re: terminologie...

Pokud liberalismus funguje ve správně určených mezích a za pevně daných pravidel, nemusí být konzervatismus a liberalismus v rozporu. Také si myslím, že s majetkem přichází odpovědnost. Pokud se totiž této odpovědnosti zřekneme, zpravidla vítězí (při překročení jistých mezí) bolševická revoluce. V lepším případě se společnost potácí v neurčitém marasmu, kdy se stírají rozdíly mezi politickými směry a dochází k všeobecnému úpadku.

Papouch 29.1.2008 16:36

Re: Re: Re: Jak se bude jmenovat rumunská Nokia?

S100 se 30 let nevyrabi, spis by sedelo srovnani s Fabii (krome toho, ze je drazsi a mensi)

portwyn 29.1.2008 16:33

Re: terminologie...

Já myslím, že pravdu máte oba - Vy i Racek. Pravičák opravdu liberálem být nemusí a Robejškova východiska jsou v tomto případě spíš konzervativní (řekněme, že se dají vyjádřit jako "vlastník má spolu s majetkem mít i zodpovědnost za jeho užívání, a to nejen právní, ale i morální"ú. S tím můžeme a nemusíme souhlasit, ale marxistický názor to jistě není.

BOMBON 29.1.2008 16:29

terminologie...

racku, pravicak jeste vubec nemusi byt liberal....

mrknete se a udelejte si test v anglictine na www.politicalcompass.org

www racek 29.1.2008 16:02

Re: Re: A rumunský manažer je kde?

no, třeba na nově nebo primě ...

www racek 29.1.2008 15:59

Re: oprava podpisu :o)

no, robejšek je ostatně výrazně profilovanej pravičák, řekl bych. už jsem od něj četl dost. ale stejně si myslím, že nebyl pochopen. on jen upozornil na to, jaká bude reakce a co to způsobí. je to ovšem dosti složité, samozřejmě.

Láďa 29.1.2008 15:46

Re: Re: Re: Re: Pro zdejsi "absolventy" rychlokurzu "managerskeho" ucetnictvi..

Dojde k zvysovani zivotni urovne v tretim svete - ovsem pomalem kvuli jeho prelidnenosti a mizerne organizaci a k velmi rychlemu snizovani zivotni urovne ve vyspelych zemi. Zkratka z planety bude jeden velky treti svet, nestabilni, neprejici technickemu pokroku a plny konfliktu.