2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nenasytné monstrum

Patrně to nejhorší, co se může z hlediska finančního zdraví člověku stát, je upadnutí do takzvané dluhové pasti. Začíná to nevinně, když v hypermarketu vyplníte žádost o supervýhodnou kreditní kartu, která je úplně zadarmo a dostanete na ni mraky zajímavých výhod, od restaurací vyšší třídy, až po slevy na telefonním paušálu. Zvyknete si mít cizí peníze neustále u sebe v peněžence a pak to jednoho dne přijde. Použijete kartu ne k nákupu, nýbrž jako zdroj hotovosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M.S, 5.3.2009 7:28

Re: Tak trochu se zapomíná na to

Je zajímavé, že všichni poukazují na snadno vyčíslitelné zadlužování a dosud žádný žurnalista jej neporovnal s privatizačními výnosy. Právě na tom je vidět do jaké míry je naše mediální scena objektivní.

Ladislav N 5.3.2009 7:37

Re: Tak trochu se zapomíná na to

Chcete říct, že dluhy by byly mnohem vyšší, kdyby náklady likvidace komunistického systému a přechod na demokracii nebyly hrazeny z privatizačních příjmů? ;-)

Minutus 5.3.2009 18:07

Re: Tak trochu se zapomíná na to

A jaké byly ty náklady?

Ladislav N 5.3.2009 7:31

Re: Tak trochu se zapomíná na to

Ještě než započala přeměna komunistického centrálně plánovaného hospodářského systému na systém svobodný  tržní, bylo předem deklarováno (a každému soudnému člověku  to muselo být jasné) že celý proces stavění hospodářství "z hlavy na nohy" s sebou ponese nemalé náklady a tyto náklady např. spolu s odstraňováním rozsáhlých ekologických "časovaných bomb"  budou hrazeny z  příjmů privatizace.

Stát kromě daní a "majetkové podstaty" (rozuměj zestátněné veškeré výrobní prostředky a většina pozemků a budov atd.) žádné jiné peníze použít nemohl.

A mimochodem - tu "majetkovou podstatu"  ukradenou komunisty po válce  soukromým osobám  prožírali komunisté od války, zvl. pak po komunistickém převratu 1948.

Antonín Hrbek 5.3.2009 8:52

Re: Tak trochu se zapomíná na to

Nechtěl byste se někdy podívat na stav státního majetku např. v roce 1950 (po zestátnění) a v roce 1989?. Ona se neivestovala ani koruna?

Ono bylo deklarováno, že česká ekonomika upadne v druhé polovině devadesátých let do krize? Víte, že pro rok 1997 předpovídal pan Klaus růst vyšší než 4%. A víte, že největší roční dluh ČR udělala vláda v roce 1995 a to 197 mld. Kč? Kdopak dopustil, že jedna banka za druhou upadala do potíží?

Ladislav N 5.3.2009 9:35

Re: Tak trochu se zapomíná na to

No jasně, pane Hrbku, vždyť vy jste taky budoval usilovně zadrátovanej komunismus, a dnes se vám po něm stejská...

Zeptám se tedy jinak, kolikanásobně mohl dnes být vyšší "národní majetek" (souhrn majetku všech právnických i fyzických osob včetně majetku státního), kdybyste se vy, socialisti a komunisti vystěhovali po válce do CCCP za svými soudruhy a obyčejní lidé by hospodařili normálním (tedy přirozeným tržním) způsobem na vlastním majetku?;-)

Pamětník 2 5.3.2009 13:04

Re: Tak trochu se zapomíná na to

Žasnu nad "úrovní" českého národa.Před .světovou válkou,jsme patřili mezi 10 nejvyspělejších zemí světa a světová krize s námi tak zatočila,že v některých oblastech byla hodně velká bída.Pokud půjdete po dostupných pramenech dopídíte se toho.Po dvaceti letech přišla válka a zase jsme měli o čem hovořit.následovala vláda komunistů,kterou prožívalo celé Československo.Nějaké řeči ozadrátovaném Československu se přiklání k nenávisti.Od revoluce uplynulo 20 let a pořád se hledá viník.Převlečení bolševici,Havel,Klaus,Paroubek,oranžovorudí socani,modří ptáci a nevím,kdo ještě.Přitom cizí kapitál si naši republiku rozebírá kousek po kousku,případně naši podnikatelé převádějí výrobu do zahraničí.A my se pořád hádáme a vyčítáme si jak,kdo hospodařil.Už si konečně musíme uvědomit,že jsou to jen žvásty,které nikdy předchozích 40 let nezmění.Pokud nebude převažovat snahadát naše hospodářství do pořádku,dostat ho z krize,tak si budeme navzájem vyčítat chyby,další desítky let.Zítra naše připomínky zapadnou a řešení je pomalé,hlavně neústupnosti politiků a také rozdávání rozumů na všechny strany nás všech.Kdy už skončíme s hloupými narážkami? Za pár let zjistíme,že mimo osočování,jsme se daleko nedostali.Kolok let  se řeší situace s romskou komunitou?A jak je vše daleko?Buďme realisty a ne snílky.:-(:-)

Minutus 5.3.2009 18:11

Re: Tak trochu se zapomíná na to

Aha, chybí rozumná odpověď. Nastupují urážky a spekulace.Řeč přece nebyla o tom, že jsme na komunistech neprodělali. Jistě prodělali. Řeč je ale o tom, co jsme prodělali po sametce. A co tak skvélého jste za komoušů dělal vy? A co děláte teď? Pochlubte se, pokud máte čím. :-)

Xury 5.3.2009 10:01

Re: Tak trochu se zapomíná na to

Ten údaj o 195 mld. Kč dluhu jste sebral odkud (pokud si ovšem neplete reálný deficit SR a prodej státního majetku, který metodika EU bere jako schodek veřejných financí)?

Jinak v roce 1997, což si už asi nepamatujete, byla tzv. asijská krize, která se částečně přelila i do východní Evropy a vedla k útokům na kurz koruny. Tu držela ČNB v úzkém kurzovém pásmu ve snaze omezit dovozovou inflaci. Logicky se stala předmětem útoku spekulantů. Místo uvolnění kurzu, což nakonec stejně musela udělat, zvýšila ČNB úrokové sazby do neúnosných výšek, což potopilo celou řadu firem. Možná by nezaškodilo, kdybyste se  podíval na předpovědi hopodářského růstu i ostatních institucí. 

Antonín Hrbek 5.3.2009 10:25

Re: Tak trochu se zapomíná na to

Dovoluji  si Vás upozornit, že existuje něco takového, jako například dlouhodobé řady makroekonomických ukazatelů ČSÚ.

V roce 1997 jsem dělal finančního ředitele jedné ne malé společnosti a něco málo o tom vím. Úrokové sazby do neúnosných výšek (i přes 30%) zvýšily především banky a leasingové společnosti. A zažil jsem i nejrůznější "liberární" ptákoviny, jako byla například regulace mezd, prosby o devizové platby u ČNB, atd, atd. A měl jsem také nejvyšší sazbu daně z příjmů - pokud si to nepamatujete, tak to bylo 40%!

Nesvádějme krizi let devadesátých jen na "vnější" vlivy a ČNB! ČNB může za hodně, ale zase tolik ne za pokles HDP. Mělo to i pozitivum - výrazně se snížila produkce CO2. Ekologové jásali.

Xury 5.3.2009 11:04

Re: Tak trochu se zapomíná na to

Regulace mezd nepochybně nebyla nejlepším nápadem (na druhé straně v USA na začátku 70. let byla regulace cen), ale také nezpůsobila hospodářský pokles. Stejně jako výše daní. Jinak to zvýšení úrokových sazeb bank bylo samozřejmě vyvoláno prudkým růstem úroků a ČNB a zvýšením jejích požadavků na kapitálovou přiměřenost. Jinak situace byla díky vnější nerovnováze nazrálá k nějaké menší krizi (tedy spíše recesi). Je ovšem otázka nakolik toto mohla vláda ovlivnit.

Didi 5.3.2009 9:20

Re: Tak trochu se zapomíná na to

Výroční zpráva Fondu národního majetku z roku 2005 ( http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/Vyrocni_zprava_FNM_CR_2005.pdf ) shrnuje celou velkou privatizaci a mimo jiné uvádí názorně na grafu http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/fnm_sprava_zpravy_26470.html kdy a komu plynuly do rozpočtu příjmy z této privatizace.

Zatímco v létech 1991 až 1998 to bylo vždy pod cca 20 miliard ročně, tak v roce 2001 to bylo už 60 mld a v roce 2002 dokonce 125 mld.

Ladislav N 5.3.2009 9:52

Re: Tak trochu se zapomíná na to

Vždyť jenom za prodej Českého Telecomu získala vláda ČSSD 83 miliard Kč, za Transgas 133 mld... !!

Telecom prodán. Co bude s penězi? Praha, 7. 4. 2005

Vláda dostane od španělské Telefónici téměř 83 miliard. Lidé se ale nedozvědí, za co přesně je utratí.

Minutus 5.3.2009 18:16

Re: Tak trochu se zapomíná na to

V tom se k vám přidám, co je moc, to je moc.

matrix 5.3.2009 6:33

chyba

no a ja neviděla ani korunu;-O

Mira 5.3.2009 2:04

Ale soudruh Jyřyk říká, že dluhy se nemusí splácet

A zkusil jste to vysvětlit oranžové squadře? A pochopili to? A co jejich voliči?

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 5.3.2009 1:56

docela hruza

Ja jsem tedy hode let ze skoly, ale nejak mi to pripomina hyperbolu :-/ Vypada to, ze za 3-4 roky budeme v (Y)

Ladislav N 5.3.2009 6:03

Re: docela hruza

Kdysi v jakési knize o futurologii a výhledech lidstva do budoucnosti (s obtížemi vydané za totality) autor upozorňoval na skutečnost, že pokud bychom růst populace lidí na zemi proložili křivkou a takto předpověděli i budoucnost, pak by se v roce 2tisíce... začalo lidstvo šířit rychlostí světla do volného vesmíru. ;-D

Obávám se, že půjčovat tímto tempem (a zvláště po čerstvých zkušenostech s dopady aktuální krize důvěry) asi potenciálně vítěznému  Paroubkovi a jeho komunistům nebude nikdo ochoten. Ani občané jako rukojmí vyžírků už nebudou ochotni dřít na komunisty za směšnou mzdu zadrátovaní za železnou oponou....;-)

Ladislav N :-))) 5.3.2009 1:08

No sláva, konečně život vlád ČSSD na dluh někdo popsal i pro veřejnost

Rozsah textu je sice minimalizován, ale zhoubnost počínání sockomunistů v době svého vládnutí i závazky vytvořené socany pro vlády přicházející po nich jsou zcela zřejmé. 100 000 dluhu Kč na průměrného občana ČR je částka vysoká a chudáci ti, kdo budou muset kvůli rozežraným komunistům toužícím po blahobytu platit podstatně vyšší daně, aby dluh mohl být uhrazen.

bruner 5.3.2009 2:16

Re: No sláva, konečně život vlád ČSSD na dluh někdo popsal i pro veřejnost

zkuste popsat, jak by vypadal život v naší republice, kdyby se nezadlužovala? Jak byste reagoval na to, že v okolních zemích se mají lidé lépe (i když na dluh)?

Ladislav N 5.3.2009 2:40

Re: bruner IP: 213.192.1.xxx

Normální člověk, který umí spočítat, kolik má prstů na nohou a rukou a ví, co je to roční resp. měsíční či týdenní úrok a procentuální sazba a jak zhruba funguje složené úrokování, dokáže i pochopit, že dluhy, které si nadělá, si bude muset taky zaplatit za svého života i s úroky. Může se taky picnout do hlavy jako jeden můj totálně zadlužený známý v předdůchodovém věku, a tím své dluhy přenechat dědicům, případně je tím připravit o střechu nad hlavou a ekonomickou budoucnost.

A tak se ptám, kdy se picnete do hlavy vy, sockomouši-vyžírkové, co jste přišli na to, že když si dnes užijete na dluh a dluhy nezaplatíte sami, budou je muset platit vaši potomci, aniž by se vámi vyžrané černé díry do budoucnosti mohli jako nechtěného dědictví zříct. Zbyde jim pak už jediné - emigrovat a nechat to tady na pospas další generaci vyžírků a počkat si, až to krachne a všichni přijdou o majetek.Rv:-/

bruner 5.3.2009 3:44

Re: bruner IP: 213.192.1.xxx

a) dluhy nemusí dědicové přijmout tedy neznáte skutečný běh věcí

b) přes ideologickou mlhu nejste schopen racionální reakce a proto jste mi ani bez emocí, zato však fundovaně neodpověděl. I když ideologické hledisko by bylo na místě, avšak z jiné strany. Do r.89 jsme nebyli zadluženi, ale také jsme měli nižší materiální úroveň. Čím to bylo? Určitě ne ideologií jako prioritou. Bylo to držení na uzdě rozletu člověka, jeho tvůrčích sil a možnosti jejich realizací. To je hlavní dobro dluhu u dlužníka. U věřitele naopak jde o riziko, že nenastane zhodnocení. Tedy kategorie půjčka-dluh je podstatou kapitalizmu. Jste-li proti zadlužení, jsteb proti kapitalizmu a skrytě horujete pro rovnostářskou, nezadluženou společnost. To se ovšem ideologickyým zaslepencům stává zhusta.

Ladislav N 5.3.2009 5:53

Re: bruner IP: 213.192.1.xxx ...dluhy nemusí dědicové přijmout...

To sice platí, ale jenom pro dluhy soukromých osob v souvislosti s převzetím či odmítnutím dědictví jako celku. Děti rády převezmou dluhy po rodičích, pokud hodnota/cena ostatního majetku jejich výši výrazně přesahuje (např. nesplacená hypotéka na dům apod.). Rodiče správně investovali a mysleli i na své děti.

To, co prezentujete vy, se stejnými pravidly neřídí. Žádný občan státu nemá možnost se zříci "dědictví" socanských dluhů, protože k tomu nemají žádný instrument, leda emigrovat jinam a nevracet se domů. Jestli tento přístup považujete za dědictví, které zanecháte dětem, tak běžte k čertu i s vaším blahobytem na dluh!!

Zeměžluč 5.3.2009 8:03

Re: bruner IP: 213.192.1.xxx

Hlavně vážený pane ,existoval obrovský vnitřní technologický dluh, který vznikal leta tím, že se používaly zastaralé technologie a podniky nebyly konkurence schopné, tedy mohly konkurovat  pouze levnou prací a kurzovým rozdílem. Ale to už tu bylo, že. Vzpomeňte si kolik se tu před převratem třeby používalo počítačů.

D.P. 5.3.2009 8:44

Re: bruner IP: 213.192.1.xxx

Je třeba rozlišovat půjčku jako investici, která se vyplatí (vždy s jistou mírou rizika) a půjčku, která se rozdá voličům před volbami a prožere, viz řádění sněmovny před volbami v r. 2006. Nejde o ideologickou zaslepenost, ale o prachy. Zkuste si ještě jenou přečíst článek.

Mard 5.3.2009 3:10

Re: No sláva, konečně život vlád ČSSD na dluh někdo popsal i pro veřejnost

Milý brunnere, někteří, kteří chtěli dobře žít (asi jako vy) a na dluh, jsou nyní pod mostem, a žijí si velmi špatně. Já sice chápu ČSSD, která rozhazuje peníze s heslem "po mě potopa" a doufá že to pak nějaká jiná vláda spraví. To pak ta jiná vláda musí omezit utrácení a ČSSD hned může řvát že jsou nízké důchody,nízké podpory, nízké investice do škol, atd. Když je levice dlouho u moci, jako se stalo v Maďarsku (tam ČSSD obdivovala že tam mají i 13-té důchody a státní zaměstnanci 13 a 14-té platy), tak se mohlou dostat do situace, kdy jsou úplně v háji. Mají splatit do května zhruba 27 mld EUR a nemaj na to. To bude síla!

bruner 5.3.2009 3:54

Re: No sláva, konečně život vlád ČSSD na dluh někdo popsal i pro veřejnost

názor, že zvýšení důchodů a jiných sociálních dávek zvýší životní úroveň důchodců a příjmy státu má své ALE. MUsí jít ruku v ruce se zvýšením DPH. Pokud provedete jen jedno, pak vždy dosáhnete poklesu, což se stalo v Maďarsku. Tak jako socialista nepochopí, že zvýšení DPH je výrazný krok k možnému zvýšení důchodů a možnému zvýšení státních příjmů, které mohu jinde alikvotně snížit.Nekamenujte mne a nanálepkujte sockomouši. Jednak je mě to úplně jedno, protože to nejsou argumenty a jednak tyto názory plynou z hluboké anylýzy "občan a daně", kterou s několika přáteli provádíme. Kdo by si chtěl skutečně dát práci a PŘEMÝŠLET, nestačil by se divit jak lépe lze daňový systém překopat ju prospěchu všech.

Ladislav N 5.3.2009 5:45

Re: bruner IP: 213.192.1.xxx

Vy sice nabádáte k "přemýšlení", ale pletete si DPH (daň z přidané hodnoty) s HDP (hrubý domácí produkt).... ;-P ... a to tak odpovídá i vaší úrovni chápání známého principu "letadlo", protože ty dluhy předchozích vlád budou příští občané této země jednou muset zaplatit ZA VÁS, CO JSTE SE NA DLUH POMĚLI a radovali se, jak jste s tou sametovkou nakonec pěkně vyšplouchli. Autor navíc píše o neschopnosti platit věřitelům byť jen úroky z vysokých dluhů a krátké cestě ke státnímu bankrotu - viz Maďarsko s jejich 13. důchody, které (k neuvěření 8-o !!) dnes Paroubek slibuje jako "řešení krize"...

Je zcela evidentní. že nechápete jednoduché ekonomické souvislosti. Ale jestli předem počítáte s tím, že vy se pomějete a oni pak v budocnu zbankrotují a už vám nebudou moci nakopat do koulí, tak to vás podceňuju a chápu, proč se za ty socanské dluhy tak berete. :-/

bruner 5.3.2009 8:16

Re: bruner IP: 213.192.1.xxx

pokud jsem napsal DPH, tak jsem tuto zkratku použil pro osobu znalou, kterou jsem myslel, že vy jste. Bohužel jsem se spletl, takovou osobou nejste a tedy nemá ani dalšího smyslu se s vámi bavit do té doby, než začnete přemýšlet. A propos. Již jen pouhé dání peněz do banky a braní úroků je žití na dluh neboť předpokládáte, že společnost a její HDP (zde použito hr.dom.pr.)poroste, protože porostou zisky firem a pokryjí z nich i váš úrok. Ovšem za cenu, že si toho ony pořídí méně.

Ladislav N :-))) 5.3.2009 9:58

Re: bruner IP: 213.192.1.xxx

Příště se raději poraďte s Mr. Goooooglem, abyste neplácal takové nehorázné kraviny. ;-)