6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 29.2.2008 13:16

Re: Mám pocit, že tvrzení

No tak s tímhle jsem se nikde nesetkal.

hamar 29.2.2008 4:35

Co chcete v zemi, kde platíte daně z daní ...

 a 15 je 22,5 ...

Alfons 29.2.2008 4:34

Důkaz bídy v ČR.

Občané pobírající mzdu nemají na zaplacení plné ceny stravy. Proto musí dostávat slevněné stravenky. A důkaz bezohlednosti státu a cílené genocidy slabších sociálních skupin je to, že ti žádné stravenky nedostávají, přesto že jejich ekonomická situace je mnohem horší než u těch kteří pobírají mzdu. Chcípněte potvory. 8-o

AndyO 29.2.2008 5:52

Re: Důkaz bídy v ČR.

gencida sociálně slabších skupin je značně nedokonalá, protože tyto se vlastními silami množí jak kobylky. Přesto bych jim nepřála, aby chcíply a nenadávala jim do potvor. Není to od vás pěkné.

Alfons 29.2.2008 7:10

Re: Re: Důkaz bídy v ČR.

Smrt hladem ohrožuje i ty, kteří pobírají mzdu a teď by neměli na oběd. Přežili by jen poslanci a senátoři. ;-(

AndyO 29.2.2008 7:13

Re: Re: Re: Důkaz bídy v ČR.

;-D ano, smrt hladem hrozí české vypasené populaci přímo akutně.

Jura Jurax 29.2.2008 13:18

Re: Re: Re: Důkaz bídy v ČR.

Álfons, Vy už z toho magoříte. Abyste nám z toho ještě neumřel ... ;-(

marek 29.2.2008 3:44

rovnost

Souvisí to se stravenkama spíš okrajově, ale stejně to napíšu. Už roky stále nedokážu pochopit státem uměle udržované rozdíly mezi zaměstnaneckým poměrem a živnostníkem - a stravenky se toho týkají.

Fyzická osoba jako fyzická osoba - nechme i zaměstnance stanovit si např. 50% vyměřovací základ pro čssz, ať každý podá svoje daňové přiznání, kde proti výplatě mzdy zohlední své náklady na dojíždění, oblečení nebo vybavení (jídlo ne, na to už jsou odčitatelné položky) a obhájí si to před kontrolou. Jedna daň pro všechny. Žádný stohodinový smlouvy, poloviční úvazky... jediná výhoda zaměstnání by byla větší jistota plynoucí ze smlouvy, kompenzovaná nižším příjmem.

Po čase můžem přistoupit k dobrovolnému a odstupňovanému zdravotnímu pojištění, dobrovolným individuálním důchodům (kde si každý platí kolik chce a hlavně spoří jen pro sebe a pro nikoho dalšího). Ale to se ve svazu evropských socialistických republik asi jen tak nestane...

AndyO 29.2.2008 5:55

Re: rovnost

nu, to není špatný nápad, jen byste měl upravit ty daňově uznatelné náklady, zaměstnanec, pokud by měl mít stejný režim jako živnostník by si rozhodně nemohl uplatňovat náklady na cestu do práce, oblečení a z vybavení jen to, co by sám koupil a co by bylo pro jeho práci nutné a obhajitelné. No a to jídlo také ne.

Dan 29.2.2008 8:59

Re: rovnost, volnost, Freundschaft

Pricina vseho zla:

Hloupi nevzdelani lide, kteri nic neumi, ale chteji, aby je nekdo zamestnal a platil jim vyplatu plus socialni vyhody. A pokud se tak nestane, zacnou vyhrozovat odbory, KSC, stavkami a vseobecnym rozvratem.

Takze delnicka trido - hajdy zpatky do skolky!

Honza42 29.2.2008 1:20

Copak neumíte pochopit dělný lid? Musíte přece lidem něco dát.

Manažer má k ruce Audi, dealer alespoň Fabii. Většinou v užívání zadara a náklady cáluje firemní pokladna. Co má obyčejný pracující? Prd. Nechte mu jeho stravenky. Nechte ho snít nad čočkou s párkem o tom, že je taky kousek manažera a že má něco "zadarmo". Navíc to v něm evokuje milou vzpomínku na babičku, když mu v mládí dávala dvacku se slovy. "Ale to máš Pepíčku jenom na jídlo, ne aby sis koupil nějakou hloupost".

clay 29.2.2008 1:23

Re: Copak neumíte pochopit dělný lid? Musíte přece lidem něco dát.

pokud ho má k osobnímu užívání, pak je to samozřejmě daněno

Vlasta.on 29.2.2008 2:18

Re: Re: Copak neumíte pochopit dělný lid? Musíte přece lidem něco dát.

Asi to neví ......... . ;-) Tak že, proč ne stravenky!

cipísek 29.2.2008 7:17

Re: Re: Copak neumíte pochopit dělný lid? Musíte přece lidem něco dát.

A navíc- fabrika by se bez dealerů kolikrát dost těžko prosadila .Spoustě lidí ve výrobě ještě jaksi nedochází,že už není problém vyrobit,ale je problém prodat.

Mishule 29.2.2008 1:06

To bude výhodné,

zrušmě stravenky, nebudeme platit v hospodě 5% navíc, ale z peněz, které nám případný hodnáý zaměstnavatel místo nich dá,  radostně zaplatíme daleko vyšší daně. Autor je opravdu ekonomický komentátor MF Dnes? Pak už se ničemu nedivím.

clay 29.2.2008 1:21

Re: To bude výhodné,

dejte mi důvod, proč bych vám měl připlácet na vaše obědy....to totiž nepřímo dělám, když dostáváte nezdaněný příjem.

pahejl 29.2.2008 12:05

Re: Re: To bude výhodné,

ty jsi zivnostnik? a pouzivas danovy pausal? tak to drz hubu a krok, aby ti ho pravicova tuplhankova vlada promptne nezrusila :-)

Esmerald 29.2.2008 1:24

Re: To bude výhodné,

A nechtěl byste ke stravnému taky botné, ponožkovné, kuřné, pitné, benzínovné nebo ubytovné ? Tomu se říkávalo "bezhotovostní komunizmus" a měl tady být "v brzku". Zaplaťbůh nebyl. Nač peníze, když můžete dostat poukázky ? Řečeno jinak, PROČ si nekoupíte jídlo z peněz, které vyděláte?  

Mishule 29.2.2008 2:26

Re: Re: To bude výhodné,

Ale proti tomu žádná, máte pravdu, (ovšem já vím, že třeba státní správa kromě stravenek dostává i "ošatné - t.j. botné a ponožkovné a košilovné a kostýmkovné dohromady :-)) a na jídlo si ve stravence taky přispívám :-))  Já si jídlo za vydělané peníze koupím, nechci ani, aby se o mně staraly odbory, ani abych si nemohla zaplatit nadstandardní lékařskou péči například a vůbec jsem proti spoustě národem oblíbených sociálních "bonusů"...Mně se jen nelíbí způsob, jakým se mi snaží někdo vnutit, že pro mně bude výhodnější platit z částky daň místo 5% navíc k ceně jídla. To je totiž nesmysl. Nemám ráda, když ze mně někdo dělá blbce.

Dan 29.2.2008 9:07

Re: Re: To bude výhodné,

Prosim Vas, netahejte do teto debaty zdravy rozum!

Jarda 29.2.2008 17:46

Re: To bude výhodné,

Ale to je blbost, že po zrušení stravenek by bylo jídlo o 5% levnější, bylo by naopak dražší protože hostinský bude mít pořád stejné fixní náklady na nájem, provoz kuchyně, atd. a přijde mu na oběd sotva polovina lidí, ta druhá si přinese jídlo do práce z domova protože jim bude oběd za plnou cenu připadat drahý.

zdeněk 29.2.2008 0:33

Autor je úplně mimo

"V civilizovaných zemích bývá zvykem, že peníze vydává stát prostřednictvím své centrální banky."

To vůbec není pravda. Centrální banka pouze nechává tiskout bankovky, ale peníze dnes pomocí dluhů emitují soukromé banky. Většina pěněz na světě je kryta pomocí slibu že budou splaceny dluhy...

clay 29.2.2008 1:15

není

není mimo. Decentralizovaná emise byla v průběhu 19.století nahrazena centralizovanou emisí, která je svěřena centrální instituci. Vy mluvíte o emisi bezhotovostních peněz...

zdeněk 29.2.2008 8:13

Re: není

Jenže dnes objem bezhotovostních peněz naprosto převyšuje objem peněz v hotovosti ne?

Esmerald 29.2.2008 1:32

Re: Autor je úplně mimo

Autor NENÍ mimo. Za celý život, který jsem žil a pracoval v civilizované zemi jsem o žádných stravenkách ani neslyšel. PRACOVAL JSEM a za to byl legálně PLACEN a ZE MZDY si kupoval jídlo a VŠECHNO ostatní.

Karel 29.2.2008 1:38

Re: Re: Autor je úplně mimo

Zvyhodnovat lidi kteri pracuji se dela i v civilizovanych zemich.

Dan 29.2.2008 9:06

Uplne mimo jste VY - ale uplne

To by opravdu byla naramna sranda, kdyby soukrome banky mohly emitovat penize, haha.

Trochu vzdelani, pane!

Antonín Steskal 29.2.2008 10:38

Re: Uplne mimo jste VY - ale uplne

Když jsme u toho vzdělání - centrální banka má monopol jen na emisi oběživa - tedy bankovek a mincí. Naříklad ve srovnání s jednodenními vklady, do čehož spadají běžné účty do bank (záměrně trochu zjednodušuji -přesnou definici najdete na stránkách ČNB) je to velmi  málo. Viz.:

http://www.cnb.cz/cs/statistika/menova_bankovni_stat/harm_stat_data/harm_ms_cs.htm#M_LEVELS

Bezhotovostní peníze se emitují úvěrovou emisí, kterou provádějí zejména obchodní banky a centrální banka tuto emisi může ovlivňovat jen nepřímo. Takže ano, soukromé banky mohou a emitují peníze. Pouze nemohou a nesmí emitovat bankovky a mince. Jenže těch bezhotovostních je 4x více.

Takže pokud chcete někoho nabádat, aby si doplnil vzdělání, udělejte to napřed sám.

zdeněk 29.2.2008 13:06

díky už jsem myslel

že ostatní lidé nesledují věci kolem sebe a jak postupuje globalizace a mění se krytí peněz - v TV ani v novinách se to totiž běžný občan nedozví.

To aby nevěděl že jeho úspory v Bance mohou jednoho dne naprosto ztratit svoji hodnotu.

Dan 29.2.2008 23:25

ach jo

Penize, to je uplne jedno v jake forme, muze emitovat pouze centrální banka. Ta to dela tak, ze vydava dluzni upisy (T-bonds,T-bills) proti budoucim prijmum, tedy danim obcanu. Legalni je to proto, ze stat ma pravo vybirat dane.