6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MF 29.2.2008 11:13

Re: jen je zruste

Nějak vám uniklo, že za tímhle zrušením stravenek stojí ten váš Paroubek. Ten napadl ODS že se nechala zkorumpovat a nezrušila je.

jk-jiny 29.2.2008 13:52

Re: Re: jen je zruste

Nejak vam uniklo, ze Proubek nenapadl nezruseni stravenek, ale korupci. Kdyz cestou domu prejedete starenku, neznamena to, ze se nema jezdit domu, ale ze se nemaji prejizdet starenky. Ale to ODSSaak nepochopi.

ok 29.2.2008 9:15

v tom případě je nezbytné zvýšení platů

v tom případě je nezbytné zvýšení platů

Kamil 29.2.2008 8:45

Stravenky

Zaměstnavatel je povinen umožnit stravování (dříve byl povinen zajistit stravování) zaměstnancům. Velké firmy mají své závodní jídelny, kde se mohou zaměstnanci stravovat (za výhodnější ceny než v restauracích, neboť hradí cenu surovin, zatímco věcné a osobní náklady hradí zaměstnavatel a provozovatel neusiluje o zisk.)

Pak jsou zde malé firmy, které z objektivních důvodů závodní jídelnu nemají, nebo jsou profese, které nemají stálé pracoviště (opraváři, řidiči, obchodní cestující, ...). Ti se musí stravovat v restauracích  a ony kritizované stravovací poukázky umožňují příspěvek zaměstnavatele na oběd (poukázka má např. hodnotu 70 Kč a zaměstnanec za ní uhradí 40 Kč). Nevidím v tom nic špatného.

Samozřejmě jsou i možnosti stravování v jiné závodní jídelně nebo dovozem jídel - ale v mnoha případech to možné není. Stravovací poukázka má zajistit, aby ten náklad byl vynaložený na jídlo (to, že někteří provozovatelé ji neoprávněně přijímají i při nákupu něčeho jiného, je marginální).

Malý Aston 29.2.2008 9:04

Re: Stravenky

Zřejmě jste nepochopil o čem autor píše.Naše měna je zatím Koruna česká a ne nějaké papírky,které vydává nějaká soukromá firma.Já chápu Vaše slova" Zaměstnavatel je povinen umožnit stravování" tak,že musí být stanovena přestávka aby jste se mohl najíst a ne aby Vám zaměstnavatel nosil jídlo na zlatém podnosu.Pokud zaměstanavatel uzná,že má dostatek financí může Vám přidat na stravování ve Vašem platu a je na Vás co si koupíte nebo nekoupíte.Když se Vám to nelíbí,není žádný problém si najít jiného zaměstnavatele.Zaměstnanci firem velkých to řeší vlastními jídelnami,zaměstnanci malých firem zejména v odlehlých místech to řeší potravou z domova a pokud se podívám do restaurací v našem městě,jsou v poledne plné hospody úředníků počínaje místní samosprávy,bank,finančního úřadu,sociálky a dalších ceckoňů našich daní a je jich tolik,že si nemáte kde sednout. Úředníci jsou vypuštěni k žrádlu.V žádném případě se nejedná o pracující občany ale o nepracující občany.Takže zrušit,úředníci mají dostatek prachů a pokud se jim to nelíbí mouhou jít pracovat jinde a firmám dát daňové úlevy pro zvýšení platů svých pracujících.:-D

PPP 29.2.2008 10:52

Re: Re: Stravenky

Úředník není pracující občan. K tomuto poznání došel Malinkatej Aston jakousi podivnou úvahou, které nerozumím. Zaslouží si úředník plat? jestli ano, tak za co?  Taková mzdová účetní není pracující občan, má být tedy mzdová účtárna zrušena bez náhrady? Má tu činnost (práce to asi není) dělat jako hobby po práci a zadarmo. Je nákupčí materiálu pracující? je jím dílovedoucí ve fabrice? Je pracujícím slečna z podatelny? Je jím třeba přednosta stanice nebo poštmistr? Budeme je rušit, nebo stačí prostě neplatit a neživit? Za přepážkami bank, pojišťoven a finančních úřadů sedí "ceckoni" kteří chtějí také někdy jíst. Koho tam místo nich posadíme?  Kováře, inženýry nebo schopné velkopodnikatele? Příliš mnoho otázek mne napadá při čtení tohoto názoru.

RomanL 29.2.2008 11:05

Re: Re: Re: Stravenky

To je špatně řečeno, úředník není nepracující občan, úředník je neproduktivní občan = z jeho práce neplyne žádný produkt umožňující dosažení jakéhokoliv reálného zisku. Asi tak. ;-P

RomanL 29.2.2008 11:07

Re: Re: Re: Re: Stravenky

... ještě pro upřesnění - samozřejmě státní úředník.

helman 29.2.2008 12:21

Re: Re: Stravenky

Ten kdo nechápe jste ovšem vy. Především stravenky netiskne "nějaká soukromá forma" ale státní tiskárna cenin. A stravenky nejsou jedinou další formou umožňující placení (namátkou třeba jízdenky MHD). Ale, co bych se s vámi ztrapňoval, jste zapšklý hlupák, když tvrdíte, že není problém najít jiného zaměstnavatele, kterému opravdu přeji, aby musel půl roku žít z toho, co dostane od úřadu práce jako já. To jste mi teda dožral. Takovej blbej článek a taková reakce, která až se zdá, že to není možné, je ještě blbější.

Nelde 29.2.2008 10:22

Re: Stravenky

Nikdo neruší stravenky. Jen daňovou výhodu s tím spojenou.

blackblister 29.2.2008 10:52

Re: Re: Stravenky

No a to je ta chyba - stravenky zrušit, daňové zvýhodnění ponechat. A to ještě není ani zřejmý důvod, proč by měl pracující mít nějaké úlevy. Myslím, že hlavním důvodem pro zavedení stravenek kdysi v minulosti bylo, aby zaměstnanec musel chodit baštit do ponikové jídelny. Nebo třeba do hospody, se kterou zaměstnavatel uzavřel smlouvu, třeba i o nižších cenách. Úleva na ceně stravenky pro zaměstnance měla pouze pobídkový charakter. Všechno ostatní, třeba ty úlevy na dani a možnost použít stravenku kdekoliv, je jen sociálně-komunistické politikum.

Jura Jurax 29.2.2008 13:08

Re: Re: Re: Stravenky

Tak tak - ono třeba Baťa investoval do jídelen ve své firmě, a jedlo se tam levně. A vydělal - pracovníci se dobře najedli v přiměřeném čase, nechali peníz v jeho jídelně a pracovali lépe než nenajedení. Ve škole počátkem šedesátých let (jsem ze Zlína) k tomu souška učitelka dodávala, že takto vykořisťovatel o to více vykořisťoval ubohé pracující, neboť peníz, co jim vyplatil, se mu zase vrátil. No a v hodině občanské nauky jsem se dozvěděl, že dnes (tedy tehdy) se ve Svitu Gottwaldov pracujícím umožňuje se levně a chutně najíst v závodních jidelnách národním podnikem provozovaných, což pracujícím přinesl Vítězný únor.

Realista 29.2.2008 8:18

Takové tahy Topolánkova vláda dělá..nedotažené.

Správně to mělo být tak, že zaměstnavatel přispěje měsíčním paušálem na stravování do výplaty zaměstnance, pro něj to bude nákladová položka a zaměstnanec  z tohoto paušálu neodvede ani daň, ani zdravotní a sociální pojištění. Takže mu paušál celý zůstane za nějž si nakoupí stravu za hotové. Stravenky odpadnou. ;-)

vajan 29.2.2008 8:08

Logika

Pokud má podnik agliní odbory, může nabídnout  své vlastní stravenky např. do tří blízkých (po dohodě s odbory) restaurací se kterými má smlouvu. Je to levné, jasné a bez možnosti zneužívání.

petrph 29.2.2008 8:04

Nejsou náhodou stejně perverzní kreditní karty???

Ten princip je úplně stejný - zákazník u obchodníka místo zaplacení jen ukáže jakousi kouzelnou kartičku, a obchodník pak dostane peníze až později od banky. Která si mimochodem taky strhe patřičnou provizi. Zákazník to platí taky - jednak v poplatku za kartu a jednak v dost vysokých úrocích na splátkách. Takže - jsou banky taky perverzní???

Jinak, se závěrem článku souhlasím - v současné době ony zisky z provizí získávají soukormé subjekty (společnosti vydávající stravenky, (snad) hospodští). Až se stravenky zruší, a (pokud )ty peníze bude zaměstnavatel vyplácet přímo, tak provizi  zcela perverzně sebere stát - na dani z příjmu, na zdravotním a sociálním pojištění (ze supermzdy), ...Tak mě napadá že se musím podívat do slovníku co přesně znamená slovo perverzní a jestli bych se takovým lidem a institucím neměl vyhýbat a bránit se před nima...

jkotek 29.2.2008 10:52

Re: Nejsou náhodou stejně perverzní kreditní karty???

Ne, nejsou.

1) pri platbe platebni kartou platite ZDANENYMI penezi (vcetne soczdrav dane). V pripade stravenek nikoliv.

2) poplatky za platbu kartou jsou cenu za sluzbu, kterou poskytuje banka obchodnikovi (pri platbe slozenkou Vas posta take zkasne). Naproti tomu u stravenek se o zadne poskytnuti sluzeb ze strany emitenta stravenek nejedna (platba je realizovana primo stravenkou).

petrph 29.2.2008 12:35

Re: Re: Nejsou náhodou stejně perverzní kreditní karty???

1)  V případě platby stravenkou platím dejme tomu nezdaněnými penězy plus přípěvkem zaměstnavatele. A že by platební kartou nešlo platit nezdaněnými penězi?? Ale o to jsem psal v druhém odstavci - změna je v tom že tu provizi teď sebere stát.

2) Platba samozřejmě není realizivovaná stravenkou - té se obchodník nenají ani s ní nemůže zaplatit v jiném obchodě. Musí se je u emitenta vyměnit zpátky za peníze. Který si za to inkasuje nějaké poplatky, asi jako banky při výměně peněz. Na rozdíl od těch bank s tím má nějaké výdaje - musí stravenky tisknout, autorizovat, distribuovat,. atd...

Jura Jurax 29.2.2008 13:11

Re: Re: Re: Nejsou náhodou stejně perverzní kreditní karty???

A že by platební kartou nešlo platit nezdaněnými penězi?? - no, musel byste mít na svém účtu nezdaněné peníze :-D

Pavel 29.2.2008 8:03

Nejen u nás a ve Francii a další nepřesnosti

Logo SodexhoPass jsem viděl na většině hospod ve Španěslku a podle údajů firmy Sodexho vydávají stravenky ve většině evropských zemí.

A ty stravenky se začaly vydávat, aby se srovnal cenový rozdíl mezi jídlem v hospodě a v závodní kantýně.

A v sámošce se mi ještě nepodařilo zaplatit stravenkou ani pivo, ani šampon. Zato v hospodě tou stravenkou pivo k jídlu zaplatím vždy.

Vont 29.2.2008 19:05

Re: Nejen u nás a ve Francii a další nepřesnosti

Konečně, myslím, že jsem stravenky viděl i ve Švédsku. Tohle typické pro český tisk, napíší jen to co se jim hodí.

Petr Kohout 29.2.2008 7:58

Soukromé emitenty peněz máme a dost výrazné.

Je to totiž každý šek a každá platební karta.

Jinak - obrovské náklady na tisk a distribuci stravenek taká považuji za zbytečně vyhozené peníze - nač, když už máme bankovky státní banky. Ale potěšila by mě kompenzace (zvýšení odečitatelné položky v daních a cca 350 kč měsíčně).

jkotek 29.2.2008 10:57

Re: Soukromé emitenty peněz máme a dost výrazné.

Zmineni emitenti jsou tzv. sekundarni. Primarnim emitentem CZK je narodni banka - ona jedina muze "vyrabet" penize. Komercni banka ale muze poskytnout uver (take "vyrobi penize" - ma je jak stradal, tak dluznik), ale vzdy jen a pouze v korunach.

Stravenky jsou ale novou menou vedle CZK.

Veselý 29.2.2008 7:58

Soukromé bankovky?

Mám jiný názor, na stravenky si musí zaměstnanec i zaměstnavatel vydělat. Není to žádný dar. Zrušení stravenkových výhod má státnímu rozpočtu přinést až 1 miliardu. Jedná se tedy o zvýšení daňové zátěže.

Pavel 29.2.2008 7:15

Po vyjádření odborů, že stravenky budou obhajovat i generální stávkou ......

si nepřeji nic víc, než stravenky ZRUŠIT. KOmpezaci bych nechal na firmách a nezvhodňoval bych závodní stravování. Zrovna tak by měla být narovnána cenová relace v parlammentu. 

I-Worm 29.2.2008 8:08

Re: Po vyjádření odborů, že stravenky budou obhajovat i generální stávkou ......

Chcete toho moc najednou. Zatím zvládneme jenom zrušení stravenek, snad ještě zrušíme zvýhodnění závodního stravování.  Cenová relace v parlamentní kantýně, to je složitá záležitost, kterou je nutno řešit komplexně, na to teď není čas, potřebujeme klid na práci...

Dan 29.2.2008 8:54

Re: Po vyjádření odborů, že stravenky budou obhajovat i generální stávkou ......

Tyhle vsechny nesmysly je treba zrusit. Ale vidite, ze jednoduche to nebude, protoze vetsina lidi vubec nic nechape.

Nekteri dokonce prirovnavaji stravenky ke kreditni karte. Odkojit cele generace od bolsevickeho mysleni bude trvat dlouho.

A tak jako se vsim, tyto pitominy obhajuji ti, kteri jimi trpi nejvic - jejich prijemci. Za blbost se holt plati.

I. 29.2.2008 12:54

Re: Po vyjádření odborů, že stravenky budou obhajovat i generální stávkou ......

Vycházím-li z toho, že cena práce (mzda v širším slova smyslu) je dána nabídkou a poptávkou, a že je pomalu nedostatek kvalitních lidí, je to jednoduché - zrušit stravenky, lidem vykompenzovat ve mzdě, jinak utečou tam, kde tu kompenzaci dostanou. Takových věcí už bylo, odbory řvali/y a neštěkne po tom pes. Odbory potřebují čárku, vánoční kolekce a rekreace už tolik netáhnou a v podstatných věcech nepomohou, tak maj teď stravenky.  - Na dráze se fasovalo uhlí ještě v době, kdy poslední pára byla už dvacet let ve šrotě, aby se náhodu nešláplo soudruhovi na kuří oko.    

loula 29.2.2008 6:12

Mám pocit, že tvrzení

o tom, že jídla v restaracích jsou o 5% dražší kvůli stravenkám, není pravdivé. Co jsem četl, tak hospodští mají strategii, že když host platí stravenkami, tak mu cenu jídla zvednou právě o těch 5%, ovšem pokud platí normálně, tak platí cenu dle jídelního lístku.

AndyO 29.2.2008 6:25

Re: Mám pocit, že tvrzení

no, ze zkušenosti vím, že to není pravda - dělnická třída by jim omlátila pípu o hlavu.

Hostinští platí takovou provizi stravenkovým firmám, jakou si domluví, firmy odebírající stravenky žádnou, pokud nejsou debilové. Ne že by se o to stravenkové firmy nesnažily, natáhnout obě strany.

Kterému hostinskému vadí provize( a je tak tupý, že si nespočítá zisky z větší návštěvnosti svého lokálu), ten řeší věc jinak- zvedne všechny ceny.

petrph 29.2.2008 8:11

Re: Mám pocit, že tvrzení

Předpokládám, že si objednáváte tak že si přečtete jídelní lístek - ono zase není takový problém si  v duchu spočítat na korunu cenu. Čili, pokud si hospodský něco připočte, tak (asertivní) člověk má vždycky možnost říct - tady jste se spletl. Na omluvu typu "to je za platbu stravenkama" je jediná odpověď - tak to jsem tady dneska naposled. No a neasertivní to může srovnat sníženým spropitným :)