26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Léčba Janotou

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
liberal shark 1.9.2009 8:19

Re: Je

Jistěééééé, za fšecko můžou ekonomové. Hlavně že Bill Clinton a další socialisté celého světa jsou nevinní jako lilium ;-D.

vládík 1.9.2009 10:30

Re: Je

Je to jinak - ekonomie je pavěda. Proto si jeden prezident myslí, že i ostatní vědy jsou obdobně pavědecké.

mackie 1.9.2009 16:20

Re: Je

Ekonomie je v tom poměrně nevině. Do krize dostali lidstvo politici a ti si z ekonomie vybírají jenom to, co se jim hodí. No a politiky si lidé volí podle toho, co jim slíbí. Myslíte, že by lidé zvolili politika s heslem: Budeme šetřit na horší časy?

vládík 1.9.2009 17:17

Re: Je

R^

cca 1.9.2009 7:13

nevím

co furt oblbujete Maďarskem, půl Evropy - hlavně té "nové" je v pérdely druhá půlka se drží tak tak USA mají rekordní deficity

D.P. 1.9.2009 7:58

Re: nevím

A navíc - všichni přece víme, že státní dluh se splácet nemusí, jak říkal JIrka (škoda, že to nevysvětlil těm klukům maďarským, mohli být v pohodě).

jirka 1.9.2009 5:50

To máte tak

Exponenciálně rostoucí skupině občanů, co myslí pouze dneškem, je poskytována neadekvátní láskyplná a tudíž finančně náročná péče. Máme na to dokonce i ministra. A příklady prostě táhnou. Když tedy pracující občan bezmocně kouká, jak mu je ujídáno z talíře, aniž by to mohlo přinést prospěch jemu, či společnosti, tak si chce alespoň taky zobnout sám, protože vidí, že talíř bude prázdný tak, jako tak. S touto politikou také souvisí kupř. pokles porodnosti v civilizovaných kruzích, které nehodlají přivádět na svět děti, jimž by neuměly/nemohly poskytnout kulturní bydlení, vzdělání a perspektivu. Výraz odložená spotřeba, donedávna považovaný u nás za sprostý, se navíc mezitím již stal spíše úplně neznámým pojmem. Byl bych rád konstruktivní, ale bohužel nemám návrh, jak "převychovat" naši ctěnou společnost, včetně jejích deklarovaných "špiček".

Praktik 1.9.2009 6:41

Re: To máte tak - převychovat nelze

Jediným receptem je, pane Jirko, nechat to vyhnít a zabezpečit co nejlépe sebe a svou rodinu. Každý si musí pomoci sám. Jedno selhání socialismu bylo zřejmě málo. Důsledek nadměrné úrody levicových "intelektuálů" u nás ještě nějakou dobu poneseme.

Lišák FOX 1.9.2009 9:19

Re: To máte tak - převychovat nelze

Já slyšel o jednom mašinfírovi, co se dobře zabezpečil. A já blbec studoval elektrotechniku.

JaS 1.9.2009 7:25

Re: To máte tak

"Exponenciálně rostoucí skupině občanů, co myslí pouze dneškem" - řekl bych tomu jinak než "dnešek" - mozek to určitě není, je to výrazně níž - tam, kde začínají nohy ;-P

arch.JJ 1.9.2009 4:53

..to všechno souhlasí,

...ale jak to sdělit voličům, kterým stačí, že se najde někdo, kdo tuto prognozu bude dementovat. Žádná námaha, žádné přemýšlení - je to pro ně jednodušší a příjemnější. Osobní zodpovědnost a vinu za tento stav přeci oni nemají - takto je jim to prezentováno. Opak je ale pravdou, bohužel.

veit 1.9.2009 0:39

ideokonom

Zdá se´že autor je typický ideokonom - publicista, který vříská a straší a neví čím. Přirovnávat naši ekonomiku k maďarské k¨chce notný kus zaslepenosti nebo neinformovanosti nebo nevzdělanosti nebo všeho dohromady. Běžte se, vy trdélko, zeptat někde, čím vznikly maďarské problémy a pak teprve můžete machrovat:-(

milon 1.9.2009 0:43

Re: ideokonom

...a kam bych se měl jít zeptat kde vznikly veitovy problémy? K nějakému lékaři nebo k jeho rodičům?

Mard 1.9.2009 1:03

Re: ideokonom

Možná máte jiný dojem, ale maďarské problémy vznikly tím, že si žili nad poměry a rozpočet byl deficitní. Důchodci brali 13-tý důchod, pracovníci ve státní správě a samosprávě 13tý i 14-tý plat, atd. Nyní jim důchody ořízli, platy rovněž, DPH zvedli, daně taktéž. Forint propadl, chodí tam nakupovat jak Slováci tak i Rakušané. Moc dobře se tam nemají, nezaměstnanost vyskočila a propady hospodaření jsou vysoké. Není jim co závidět.

Arpád 1.9.2009 6:43

Re: ideokonom

Pane máte pravdu že si žili nad poměry ale né důchodci jak píšete,tam to začalo  to zadlužování již v socialismu ale přece ste je v tem čase chválili a húvně nakupovat do madarska.Já mám dojem že naše republika stále přirovnává ale jen to co  jím momentálně vyhovuje. Najlepší lék by byl:  příjem polit.o 50% menší,polt.stranám nedat nic,at si zavede členské příspěvky,neplatit cirkvím atd. v rozpoč.org. zavést rozpočtové položky a podpoložky a nedovolit na konec roku penize si rozdělovat na odměny a v lednu plakat že nemají penize.Dále by jsem nařídil 3 roky zpět vrácení peněz z porcovaného medvěda,to by bylo peněz na dluhy.A ještě by měl každý politik zaplatit 6 přímů za špatné hospodaření.

V. Hoffman 1.9.2009 8:12

Re: ideokonom

No, pravdu povediac, sa to nakupovanie uz nijako zvlast nevyplati, usetrite tak do 10%, aj to nie na vsetkom. Forint od jari zosilnel a ta zvysena DPH tomu tiez nepomohla.

Ale ked uz hovorime o Madarsku, je pravda, ze Madari su na tom biedne. Ale rovnako je pravda, ze Lotysi, takto este pred nedavnom vzorova liberalna ekonomika, su na tom podstatne horsie. A pravda tiez je, ze zadlzenost ceskej ekonomiky je podstatne nizsia ako zadlzenost inych krajin, USA obzvlast /a to este pred Obamovymi balickami/. Tym neobhajujem rozhadzovanie, ale na paniku je este casu dost.

autor 1.9.2009 12:24

Re: ideokonom

Ve standardní situaci byste měl pravdu. Číslo zadlužení není v případě čr nijak dramatické, poměr dluhu k HDP dokonce opticky vypadá velmi dobře ve srovnání s Evropou. Ale, je tu jako obvykle háček.

Jsme v krizi spolu s celou Evropou(zbytek světa vypusťme, to není naše hřiště). Kromě našich socialistů rozhazovaly peníze z helikoptér taky Němci, Francouzi, Britové, Rakušani, skoro celá EU. Ty dluhy je potřeba financovat. Financují se v ojrech na otevřených trzích. A to je onen hák. O investory se pereme se všemi těmi výše jmenovanými. Komu půjčíte s pocitem většího bezpečí? Merkelové, britské královně, nebo našemu Fischerovi, Paroubkovi, etc? Investoři jsou racionální lidé. Půjčí i nám, ale protože u nás je vyšší riziko problémů se splacením(rating i prostý selský rozum), dostaneme to na vyšší úrok.

Mandatorní výdaje, zdravotnictví, nutné minimum pro vojáky, policisty a hasiče.., tyhle položky dohromady tvoří 80 procent státního rozpočtu. Před dvěma lety byla cena dluhové služby, tedy úrok pro investory řečeno hospodsky, 40 miliard korun. Příští rok bude 80 miliard. Přitom dluh se nezdvojnásobil - narostly úroky. prostou matematikou si spočítejte, kolik toho vládě zbývá na vládnutí.    

V. Hoffman 1.9.2009 15:44

Re: ideokonom

Dobre, toto beriem. Lenze prave preto, ze ide o krizovu situaciu, kde sa na trh deru silni hraci a tym klesa dostupnost/rastie cena pre slabsich, bol by som s tymi predikciami opatrny. Buduci rok moze byt situacia uplne ina, podla toho, ako sa svetova /v ziadnom pripade nemozeme vynechavat zvysok sveta, trh so statnymi dlhopismi je globalny/ ekonomika zotavi. A ono je dost sporne, ci prave teraz utlmenie domacej spotreby /teda domaceho predaja/ cez vyssiu DPH je to najrozumnejsie riesenie, tiez by to v konecnom dosledku mohlo znamenat nizsi celkovy vyber. Cim sa deficit dalej prehlbi.

Pozrite, vyhadzovanie penazi z helikoptery podla Keyesoveho receptu sice znie velmi blaznivo, osobne preferujem verejne investicie, ale v sucasnej deformovanej ekonomike /tym myslim deformovanej tak poslednych 50 rokov, mozno aj viac/, kde absolutna vacsina penazi v obehu je kryta maximalne tak prislubmi a odhadmi, je starosvetsky recept v zmysle utiahnutia opaskov az sebevrazedny. Ono to moze fungovat v rodinnej ekonomike, ale ekonomika statov, ani nehovoriac o globalnej ekonomike, sa uz davno pokrivvila tak ako by sa ekonomika rodiny/malej firmy nikdy pokrivit nemohla /skrachovala by totiz davno predtym/. Je to strasne hlupe, ale navzajom sme si predstierali /staly vyvoj, hodnotu nasich statkov/ tak dlho, ze s tym nemozeme prestat zo dna na den.

Ze nas jedneho neprilis vzialeneho dna caka obrovsky krach, pokial tu ekonomiku "nezrealnime" je fakt. Ale davam prednost postupnemu ochladzovaniu.

těchňik 1.9.2009 2:41

Re: ideokonom

Čéče, vy jste opravdu tak blbý, nebo to jen skvěle hrajete? 8-o

Vilda 1.9.2009 6:08

Re: ideokonom

On si hraje na chytrého, ale blbě;-)!!

Minutus 1.9.2009 9:55

Re: idiotkonom

:-D:-D:-D