1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Krize kapitalismu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Standa 3.10.2008 8:46

Dost

dobrý článek a pravdivá věta "..ale lhaní o hodnotě základního stavebního kamene kapitalismu - kapitálu." a o tom také kapitalismus je. Ve zkratce: Khon prodá Abelesovi svíčky. Abeles nadává Khonovi, že ty svíčky nemaj knot. Khon odpoví: Koukaj Abeles, maj ty svíčky na svícení nebo na kšeft? A máte podstatu kapitalismu na dlani. :-D

cb 3.10.2008 8:45

Re: Re: Nejdneá se o zestánění, ale oregulaci na demokratických a tržních principech

Jakou zodpovednost nesou odbory, ktere spolurozhoduji o firme? Jakou zodpovednost nesou urednici, kteri se serou uplne do vseho? Jakou zodpovednost nesou eurourednici, ktery vymysleji regulace takovym tempem, ze to nestaci ani tisknout?

cb 3.10.2008 8:41

Re: Re: Regulovacici

A komu asi muze prodat stat banku? Jedine bance, ktera ma zase 50 institucionalnich vlastniku. Horsi bude, az socani prijdou s tezi "je krize, majitele se musi o sve zisky podelit". Pak nezacne podnikat nikdo.

Realista 3.10.2008 8:34

Bože to je zase hlína..

Co kapitalismus ohrožuje v jeho základě, nejsou pády a vzestupu cen akcií na burze, ale lhaní o hodnotě základního stavebního kamene kapitalismu - kapitálu. - když už píšete podobné články, tak si alespoň něco o fugování kapitálového trhu přečtěte. 8-o

Standa 3.10.2008 8:33

Re: Regulovacici

Jenže je-li výsledkem regulace narovnání majetkových poměrů, tj. nahrazení 50 institucionálních vlastníků bez reálného vlivu na řízení firmy jedním (předpokládám, že po konsolidaci se stát zbaví soukromé firmy přímou privatizací), mohlo by dojít k narovnání vztahů majitel - manažer.

Standa 3.10.2008 8:29

Souhlasím zejména s posledním odstavcem.

Domnívám se, že tato krize je především důsledkem toho, že ve věčném střetu "majitelé" vs. "manažeři" získali díky rozdrobení kapitálu mezi neuvěřitelné množství různých fondů a jiných institucionálních investorů navrch "manažeři". Ti preferují obrat před ziskem, což v podstatě zasahuje samotné základy kapitalismu (trochu to připomíná socialistickou výrobu "másla na hlavu"). Jak píše pode mnou jsk, podnikání bez odpovědnosti je okrádání a okrádají-li manažeři majitele, je zaděláno na velký problém.

cb 3.10.2008 8:23

Re: ale ho*no...

R^ Hypotecni krizi odstartovaly dve americke polostatni agentury zalozene Clintonem, ktere zajistovaly "bydleni pro chude americany"

BOMBON 3.10.2008 8:22

Re: Nejdneá se o zestánění, ale oregulaci na demokratických a tržních principech

nevim sice, kde jste prisel k neomezene svobode podnikani, nicmene mate pravdu - kazdy si ma nest svoji odpovednost.

co nechapu uz vubec, to je motivace, proc svobodne podnikani spojujete s ODS...  to jsou stejni dobytci jako socani - jina retorika, totozne zajmy.

hodne by me zajimala nejaka definice toho nazvu vaseho prispevku - co je "regulace na demokratickych a trznich principech"? zni to rozhodne jako klasicky vznesene se tvarici bezobsazny blabol...8-o

cb 3.10.2008 8:22

Re: Nejdneá se o zestánění, ale oregulaci na demokratických a tržních principech

S regulaci se krize protahne na leta a leta. Ekonomika funguje diky cinorodnosti jednotlivcu, ne diky regulaci uredniku.

cb 3.10.2008 8:20

Regulovacici

by si meli uvedomit jednu vec.V dobe krize zanikaji firmy nekdo je musi nahradit, nove firmy. Jak maji vzniknout, kdyz zase snerujete firmu a zavadite socialismus? Regulace je cesta do (Y) a jeste dal.

jsk 3.10.2008 8:13

Nejdneá se o zestánění, ale oregulaci na demokratických a tržních principech

nelze mít neomezenou svobodu podnikání, kterou platí daňoví poplatníci. Podikání bez opovědnosti není podnikáním, ale okrádáním slabšiho, nic víc. A to zřejmě nekterým přiznivcům ODS konvenuje.Když on slogan "soukromé zisky, veřejné ztráty" je tak lákavý a často i funguje...

BOMBON 3.10.2008 7:52

Re: Re: hlavně...

jasne... vsechny naucime pit pivo, taky zblbnou a my budeme za pašáky:-/

BOMBON 3.10.2008 7:51

ale ho*no...

jakepak "Obhájci trhu s co nejmenším vlivem státu jsou v defenzívě..."?

nejsou v zadne defenzive, akorat jich je tak malo, ze na scene plne radostne krepcicich levicackych dementu nejsou temer slyset.

Obhajci trhu bez privlastku naopak poukazuji na to, ze doslo na jejich slova, ze prave dnesni krize je dusledkem zasahovani statu do ekonomickeho zivota spolecnosti. Dusledkem nefungujicich a tedy nesmyslnych regulaci, nesmyslneho tisteni penez centralnimi bankami, vytvarenim falesneho dojmu (ktery se potvrzuje!) ze at udela moralne hazardujicic spekulant sebevetsi prasarnu, vzdycky prispecha stat a zalepi jeji dusledky z penez danovych poplatniku, coz jen podporuje jeste vetsi miru moralniho hazardu...

Netřeba 3.10.2008 7:32

Re: hlavně...

Byli jsme tu před Rakouskem i po něm, před Velkoněmeckem i po něm, před Sovětským svazem i po něm, před Spojenými státy americkými a jak to tak vypadá, tak už brzy i po nich. Pevně věřím, že i EU úspěšně rozložíme.

Tak proč bychom tu neměli být po Číňanech, když už jsme tu i před nimi?  :-)

Zeměžluč. 3.10.2008 7:08

hlavně...

...nekličkujte pane autore, protože na podvody je každá ekonomika krátká a jestli ty podvody někde kryje vládní garnitura jako u nás, tak to prostě nemůže dopadnout dobře. Jinak ale velmi dobře chápu politiku pres. Bushe, protože tím, že snižuje hodnotu dolaru, připravuje svého největšího věřitele tj. Čínu a petrodolarové státy, s jejich přemrštěnými cenami o část jejích devizových rezerv a protože to dělá (to snižování hodnoty) formou vojenských nákladů vynaložených ve válce o získání zdrojů, zabíjí tak dvě mouchy jednou ranou. Nám malým nezbývá než se modlit aby mu to vyšlo, protože jinak bude světový pořádek řízený Ruskem a Čínou a to bych opravdu nechtěl zažít.

cca 3.10.2008 7:05

poté

co na NP přestal publikovat s. Vízek /asi se vrátil do lomu/ máme podobně "kvalitní"  náhradu ! ;-D;-D

Anubis 3.10.2008 6:53

Bezva skripta

No vidíte a skripta o krizi kapitalismu by mohla mít půl stránky A4 a na ní poslední odstavec tohoto článku. Jako legrační mi připadá, že teoretické základy (i já) jsme získávali studiem marxisticko-leninských fantasmagorií. Prostě pravdu měl prof.Hrabák když na přednáškách tvrdil, že pro myš v bludišti jsou stejně důležité informace - tudy cesta nevede, tudy cesta vede.

Palivec 3.10.2008 6:27

Bartoni, ze kterých skript jsi opsal dnešní blábol ???