13.6.2024 | Svátek má Antonín


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Krize kapitalismu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
PetrN 3.10.2008 12:54

Krize kapitalismu - ne, ale důsledek státních intervencí

Krize kapitalismu? Vždyť je to důsledek státních zásahů podobně jako ve dvacátých letech, kdy se ustoupilo od zlatého standardu a na jedné straně státy posilovaly izolacionistické tendence a na druhé straně došlo k obrovské nekrité státní úvěrové expanzi v USA. Inflace se dostavila - zázračný růst na burze, kdy spekuloval kde kdo a po posledním loku finanční whisky se bilance vyrovnaly. Stejně tak dnes, kdy po 11. září byly státem do ekonomiky pumpovány obrovské objemy virtuálních peněz a vše krásně běželo - akciové majetky se zhodnocovaly, ceny nemovitostí stoupaly do zářných výšin, všude peněz jako šlupek, hypotéku dostal i bezdomovec. Ale ona to byla vlastně inflace a bilance se vyrovnávají. A zas je tu stejný motiv, chytrý stát do systému napumpuje stovky miliard USD, to by bylo, aby se nevyhnal čert ďáblem a hned se zadělá na další recesi, která bude ještě větší. Zároveň si stát (úředník) vezme další pravomoci, vždyť za to mohou ti zlí kapitalisté, že? Je to potřeba zregulovat..... A samosvornost ekonomického systému je zlikvidována. Výnosy někomu, ztráty všem. Takže ne krize kapitalismu, ale důsledek státního intervencionalismu....... PetrN

Kolombo 3.10.2008 12:43

Re: Připomínám tady posté,

Jo, doktore. Nedoslechl jsem se zatím o žádném stádu, jehož vůdčí samec s poskoky by kopanci zaháněl zpět do stáda odloučivší se jedince. Ostatním členům stáda je  fuk,  jestli nějaký jedinec riskuje mimo stádo. Ve stádu je bezpečněji a kdo hledá bezpečí, je uvnitř. Bez aktivity "vůdčích samců". Jinak souhlas - stádo by mělo mít právo "vyobcovat" jedince, ale ze svého středu, ne vyhnat ze země. Třeba s kormorány taky musíte koexistovat, ne je vyhnat na Balaton. Nemusíte je krmit, ale ani je nesmíte honit. Myslím, že by se našlo dost lidí, kteří by za výsadu být vyobcován ze socialistického stáda blbců ještě i zaplatili. Bohužel zůstat mimo "společnost" a vztah s ní založit pouze na trhu a vzájemné výhodnosti není možné. Ale co není může být - již se objevují první vlaštovky. Například v sexu nestačí, jste-li sám nadržený a tedy "potřebný", musíte si získat náklonnost partnerky. Žádné kecy o "solidaritě" a "lásce jako lidské potřebě" vás nezbaví obvinění ze znásilnění, pokud socialistické principy přenesete na půdu sexu. Co vy na to?

vita 3.10.2008 12:28

Re: Re: Re: Re: Pane Bartoni

Na rozdíl OD VÁS číst umím a reaguji na to, co si přečtu. Takže si zkuste znova přečíst Kolombův příspěvek...

Ne že bych věřil, že vám doklapne...

vita 3.10.2008 12:26

Re: Re: Re: Re: Pane Bartoni

No, já četl o té pomoci už ledacos - ale že by se mělo pomáhat ausgerechnet "majitelům" - samozřejmě žádní majitelé to nejsou. Když mám byt/barák na hypotéku, tak je ten byt/barák banky dokud ho nesplatím. Tedy dokud JI - tu hypotéku - nesplatím. Bez ohledu na to, že jsem třeba už splatil současnou hodnotu plus úroky.

Takže se ptám znova - opravdu ten plán zachraňuje drobné dlužníky nebo se má 700 miliard (billions) nalít do bank?

Ale možná bude lépe počkat až jaký ten záchranný pás skutečně bude. Zatím prolezl Senátem a mírně se zvelbloudil. Uvidíme kolik hrbů dodají reprezentanti...

drak 3.10.2008 12:07

Doktore

R^R^R^R^R^

doktor 3.10.2008 12:00

Připomínám tady posté,

že člověk je jako všichni Primáti tvor společenský a stádní. Individualizmus a liberalizmus (ne demokracie, ta je totálním výmyslem manipulátorů) je běžný, ale  jen pokud tím neporušíme pravidla soužití ve společnosti, a neškodíme jí. Ta mají hlídat její nejvýše postavení členové: v moderní praxi politikové, viditelní zástupci STÁTU. Měli by to být ti mentálně i fysicky nejlepší. Jejich znaky nejsou jen privilegia vedoucího samce, ale také povinná ochrana celého stáda (i slabých a nemocných) před jakýmkoliv nebezpečím. Pokud si někdo ve společnosti uzurpuje moc a výhody na úkor ostatních, a nestará se o blaho ostatních členů společnosti, v níž žije, měl by být ze společnosti vyobcován, a mělo by mu být v jeho protispolečenské činnosti jakýmikoliv prostředky zabráněno. Ideální by bylo je ze společnosti morálně i fysicky vyobcovat. Protispolečensky se dnes chovají, jak se zdá, sobečtí obchodníci a manipulátoři s finančním kapitálem a jejich političtí ochránci. Už víte, co s nimi?

Němek 3.10.2008 11:57

Re: Co živ jsem,...

Dosud nebyl vymyšlen lidstvem lidštější systém vlády, než demokratický. S tím by se dalo souhlasit. Otázkou ale je, jestli v dohledu nějaký demokratický systém existuje. Diktatura peněz, konzumu, nenažranosti ...není demokravie.

Němek 3.10.2008 11:54

Re: Re: Re: Pane Bartoni

Když se během jednoho měsíce v USA ocitlo pod mostem na 70 000 rodin, nikdo nehnul ani brvou. Když někdo šlápne na kuří oko multimilionářům, pak je tady záchranná sociální síť. Bravo!

edfgd 3.10.2008 11:47

Re: Re: Re: Re: Nejdneá se o zestánění, ale oregulaci na demokratických a tržních principech

Naopak, anarchie je system bez jakekoli regulace, absolutni svoboda. Jakekoli zanaseni radu za ucelem dosazeni nejakeho vysledku se zpetnou vazbou je uz regulace nekoho/neceho nekym/necim. A to napriklad pravni rad naplnuje. Myslet si, ze anarchie povede k tem nejlepsim vysledkum, ktere si vsichni/vetsina preji je utopie. Jakmile zacnete system omezovat pravidly ktera je nutno dodrzovat, aby se dosahlo zadouciho vysledku, uz ten system regulujete.

Marat 3.10.2008 11:39

Re: Člověk

Ano,tak se to stalo.Američtí liberálové (socialisté-levičáci) nutili Americké banky pujčovat peníze nezaměstnaným,nebo špatně placeným černochum,kteří nedokázali půčky splácet (Ani neměli zájem).Odmítání pujček,tedy hypoték byl považován černochy a liberály za rasismus a na to se dojely banky.Proto černoši zásadně volí demokraty liberálního (socialistického) zaměření,že mají výhody jaké maji v ČR cikání.Jenže černochu v USA je více jak 13% a většinou nepracují.Ekonomiku USA ničí i ti ilegálové z Latinské Ameriky o kterých mnozí tvrdíte,že by se bez jejích práce načerno USA položilo.

edfgd 3.10.2008 11:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Regulovacici

Riskovat primerene je skocit z vysky jednoho metru. Sice i tady se muze clovek zranit/zabit, ale to riziko je male. Riskovat neprimerene je skocit z osmeho patra, sice i to se da prezit bez ujmy, ale to riziko je vysoke.

Kolombo 3.10.2008 11:29

Re: Re: Re: Co živ jsem,...

Netvrdím, že z dlouhodobého hlediska je diktatura lepší. Je to stejně jako s monarchií - osvícená monarchie může fungovat líp než demokracie - třeba proto, že osvícený monarcha nedovolí lůze obrat úspěšného občana, i když by si to ráda "odhlasovala". Bohužel stav s osvíceným monarchou je nestabilní, zato stav s monarchou psychopatem je mimořádně stabilní. Proto  demokracie "i ta chápaná jako diktatura většiny/ je většinou lepší.  Volby jsou ritualizovaná občanská válka - kdo získá víc hlasů, jako by vyhrál a může si dělat co chce. Ve svém počínání je omezen jen tím, aby nevyvolal válku skutečnou. Demokracie by byla nejpevnější, kdyby měl každý doma kulomet a zásobu granátů. :-D

Kolombo 3.10.2008 11:23

Re: Re: Re: Pane Bartoni

No, vito, jestli čtete o té pomoci, pak má pomoct hlavně těm "majitelům", aby o své bydlení nepřišli. Jejich nemovitosti "koupí" stát a nechá je tam bydlet. Navíc  navýší podpory nejvíc postiženým oblastem, což má pomoct části domkářů dál splácet.

cb 3.10.2008 11:19

Re: Re: Co živ jsem,...

Diktatura => korupce,   diktatura => velka moc statu,   korupce+velka moc statu => spatne fungovani trhu

Vseho do casu.

Kolombo 3.10.2008 11:19

Re: Dost

Dobrej vtípek, ale nemá nic co dělat s kapitalismem ale s psychologií člověka. Máte prostě jimý pocit, jestli připravujete rodinnou oslavu nebo večírek s přáteli než pokud děláte totéž coby zaměstnanec cateringové firmy pro neznámou společnost. To je spojeno s dělbou práce. Socialismus jako řemen nevytvoří o nic lepší mezilidské vztahy, dokonce si pamatuju, že kvatita služeb a jejich dostupnost byla na daleko nižší úrovni než dnes. Stačí dělat si všechno sám v rámci rodiny nebo party a bude po krizi kapitalismu. Pokud se spokojíte se životem na úrovni středověkkého venkovana - i když musím uznat že mnohem lepším, neboť dnes máte znalosti, které tehdy nebyly a budete moct parazitovat na okolí /třeba zdravotnictví zdarma/. :-D

cb 3.10.2008 11:17

Re: Re: Re: Pane Bartoni

Neumite cist? Ti nemeli dostat hypoteku vubec, ale dosahli na ni diky Clintonovi. Tomu at podekuji.

vita 3.10.2008 11:12

Re: Re: Pane Bartoni

Ti, kteří nemohou splácet hypotéky, nepřicházejí o své domy?

Kolombo 3.10.2008 11:08

Re: Co živ jsem,...

Nemusíte mít pravdu.  V diktatuře typu Číny může kapitalismus fungovat lépe než v demokracii. U většiny  lidí existuje jistý protitržní předsudek, preferují vyšší míru regulace  regulaci a státních zásahů než  je zdrávo. Autoritativní režim může sentimenty veřejnosti ignorovat a chovat se ekonomicky účelněji než demokracie, které musejí s reakcí veřejnosti počítat . Mně by stačilo,  pokud by socani své recepty NABÍZELI, ne vnucovali. Takže by klidně pro své stoupence mohli budovat socialismus se všemi "jistotami" a "výdobytky" , kdo by tomu štěstí nevěřil mohl by zůstat mimo napospas volným tržním silám. těmto lidem by socani mohli prodávat své přebytečné výrobky a služby za tržní ceny. Každý by si mohl vybrat společnost, která mu vyhovuje /pokud ho ten spolek přijme/ nebo zůstat mimo.

Peta 3.10.2008 11:07

Re: Člověk

R^R^

cb 3.10.2008 11:01

Re: Re: Pane Bartoni

Po precteni prvni vety jsem chtel reagovat, ale po docteni musim napsat: R^

Kolombo 3.10.2008 10:55

Re: Pane Bartoni

Myslíte, Kychlape? Je pracda, že někteří  milionáři a miliardáři by zchudli /ne úplně, jen by museli prodat pár sídel, nějakou tu jachtu a soukromý ostrov/ ale hlavně by přišly o střechu nad hlavou ti, co nemohou splácet hypotéky. Zatímco milionáři /jiní, než ti co mají problém/ si od problémových bank koupí ty nemovitosti v dražbě za babku a po odeznění krize velice zbohatnou. Tedy - pokud kongres nepomůže "Wallstreetu", potom se žást bohatství přesune od jedněch milionářů ke druhým a navíc značná část bohatství od zchudlých slabších vrstev k milionářům. Blbost byla už "ušlechtilá" snaha pomoct slabším vrstvám k vlastnímu bydlení pomocí úvěrové expanze. Tu podnítili politici, ne "volný trh". Vlády svou snahou o "řízení" neřiditelného vyvolávají krize. Lidská společnost je biologický systém, ne parní stroj a jeji fungování nelze řídit jako krocaní farmu.

cb 3.10.2008 10:50

Re: odkaz nejen pro autora

Keynesianstvi slo do (Y) v 70. letech.

BOMBON 3.10.2008 10:48

odkaz nejen pro autora

http://sumavak.bloguje.cz/726916-ekonomicke-deprese-jejich-pricina-a-lecba.php

abyste uz nepsal podobne zhuverilosti...

zejmena se mi libi ctvrty odstavec:

Zhruba před 30 lety většina ekonomů přijala za svůj pohled na ekonomický cyklus zastávaný britským ekonomem Johnem Maynardem Keynesem v jeho knize Obecná teorie zaměstnanosti, úroku a peněz, vydané v roce 1936. Pod jejich diagramy, matematikou a zmateným žargonem se ovšem skrývá přístup k boomu a propadu, který je prostinký a docela naivní. Pokud existuje inflace, její příčinou je „nadměrné utrácení" ze strany veřejnosti; doporučenou léčbou je potom, aby vláda, tento samozvaný stabilizátor a regulátor, zakročila a přinutila lidi utrácet méně, „vysála nadměrnou kupní sílu" skrze vyšší daně. Pokud se na druhé straně dostaví recese, pak je způsobena nedostatečným soukromým utrácením a léčbou nyní je, aby vláda zvýšila své vlastní utrácení, hlavně skrze deficitní rozpočty, a tudíž zvýšila agregátní útratu celého národa.

Kolombo 3.10.2008 10:45

Člověk

si o sobě moc myslí a zatím je jen druhem lepší opice. Svou bezprostřední zkušenost a vývojem v kmenové společnosti získané citové vybavení se pokouší rozšířit na celé "Lidstvo". V přírodních vědách už sice pochopil, že aplikace newtonovské respektive Maxwellovské  fyziky  v měřítku velmi  malém nebo příliš velkém nefunguje, a používá úspěšně příslušných nenázorných a neintuitivních technik. Funguje to proto, protože se o věc většina veřejnosti nezajímá, přímo se jí to nedotýká a tak o tom nehlasuje spousta pitomců. Ekonomika - to je jiné káva. Kdekdo si myslí, že ve velkých celcích mohou fungovat mezilidské vztahy a city jako v rodině, ba i lepší, neboť ani v každé rodině mezi blízkými nejsou ideální.  Stejná iluze panuje , pokud jde o možnost plánování a řízení  velkých celků. Úvěrová krize nevznikla ani tak kvůli "selhání trhů" jako kvůli sentimentu a politickému tlaku na pomoc "chudým", aby se dostali k vlastnímu bydlení. Normálně by jim nikdo nepůjčil, ale pokud se lze domnívat, že takové půjčování dojde ocenění /půjčovači jsou vnímáni jako sociálně cítící, ušlechtilí lidé/ a v případě potíží zasáhne stát, to se to půjčuje! Slavné "sociální tržní hiospodářství" nestojí na o nic lepším základě, dokud bublina roste, jsou všichni happy, když bublina splaskne, hledají se vinníci. Řešením by bylo zrušit povinnou solidaritu, nikoho nenutit do svazků, které se mu zdají nevýhodné a podezřelé,  Jacikoliv regulátoři jsou zase jenom lidi, budou podléhat politické objednávce, budou trpět stejnou slepotou a dělat stejné chyby. Kdyby státy nepoužívaly prostředky daňových poplatníků  prostředky na nápravy cizích chyb, chovali by se všichni zodpovědněji. Ani tady by si lidi nesmyslně nepůjčovali, kdyby neexistovala štědrá sociální síť a neměli pocit, že jejich problémy někdo vyřeší.

Roman 3.10.2008 10:40

Re: Krize je krysa.

U nás je to spíše o kapitalismu typu ČEZ. Pokusy o privatizaci zdravotního pojištění, státní zakázky atd. Klasický trh je spíše okrajová záležitost.

Franěk 3.10.2008 10:23

Krize je krysa.

 Ano,je to krize současného kapitalismu,ale to jen proto,že byl zaměněn za pouhý hrabalismus za každou cenu.Se všemi atributy lidské špatnosti!Tedy hrabivosti,lží,podvádění,zneužívání poctivosti druhých a pod.Ostatně to lze názorně vidět u nás při podnikání v čemkoli.Podnikatelů je milion, aspoň si tak všichni říkají,ale renomé mnohým chybí.Jejich počínání je mnohdy tristní a výsledky na trhu také.Investoři to vědí a podle toho se mnohdy chovají.Neplatí,vydírají,myslím tím cenově a tím také zanášejí na trh ten "správný" kapitalismus.No a k tomu když prispějí take bankéři svou kořistnickou strategií ,je na krizi zaděláno!No zdá se,že bohatí si uvědomují,že to přepískli,pustí tedy chlup ze svých těžce nabytých rezerv,no prostě jen proto aby nepřišli o víc!Myslet si,že se polepšili,je naivní.Oni si na své přijdou vždy!

RomanL 3.10.2008 9:39

Re: Re: Re: Nejdneá se o zestánění, ale oregulaci na demokratických a tržních principech

... ale vy nám to nějak moc zevšeobecňujete. Anarchie určitě není opakem regulace, pane.

ok 3.10.2008 9:38

Venezuela, Bolívie

Venezuela, Bolívie - tam se jedná o emancipaci indiánských etnik, které zatím neměly adekvátní přístup ke zdrojům. Nepřeceňoval bych to, jedná se o vcelku přirozený proces. Prostě probíhá indiánské "národní obrození". Chávese se časem sami zbaví.

Vodička-sapér 3.10.2008 9:34

Re: Re: Re: ale ho*no...

OTOTO,  s tímhle  diskuzním  příspěvkem ,  by  bylo  mazanější  počkat  do zítřejšího  vydání  Nev. psa,  kde  obvykle bývají  aneknoty  Chechtavého tygra, s tímhle  dobrým fórem  jste nás tam mohl  pěkně  rozesmát. Teď, na Váš  smysl  pro humor,  asi budeme muset  čekat  do  další  soboty. Snažte  se  nás nezklamat,  já  Vám  držím  palce!

Standa (jiný) 3.10.2008 9:33

Re: demokracie

Docela trefné, díky za odkaz.