8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kdy nás ČNB přestane okrádat?

Češi se už třetím rokem nechávají okrádat. Zlodějem není žádný bezvýznamný kapsář, ale nejdůležitější bankovní instituce v zemi – Česká národní banka (ČNB).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 13.8.2016 21:35

Re: Krystlík

Přiletěl z Marsu za Paroubkem. Budou volby... :-P

L. Novák 13.8.2016 21:31

Re: ano, pane Vaňuro

Já mám ve spotřebním koši i kovovou paličku na BLBCE A DEMAGOGY typu Šejna a ČSSD. Cena za posledních 15 let stoupla o víc než 100%!

L. Novák 13.8.2016 21:27

Re: ale no tak, pane Vaňuro

Zatím. Množství peněz v oběhu se neustále prudce zvyšuje... díky ČNB a jejím digitálním "rotačkám". Je to inflace a nebo není? Kampak se nám za ta léta poděly haléřové a desetihaléřové mince?

L. Novák 13.8.2016 21:22

Re: Hurvínkovské představy pana Korce

No jo, a k tomu ještě ty dotace EU, které staví ceny producentů "na hlavu", a tak se třeba maso z Česka vyváží, abychom je porcované a zabalené koupili zase zpátky na domácím trhu...

Jestli v tom taky nemá prsty komunistická převýchova občanů trvající dlouhá desetiletí a likvidující všechny schopné a aktivní jednotlivce, kteří vyčnívají nad ostatní... ČSSD se svou likvidační politikou pro malé podnikání se těm komunistům hodně blíží. Jsou to jejich potomci...

A. Trick 13.8.2016 21:21

ČNB se snaží

aby ČR i nadále zůstala pouhou montovnou.

A. Trick 13.8.2016 21:19

Re: Krystlík

Naprostý souhlas!

V. Vlk 13.8.2016 21:09

Krystlík

je debil.

M. Šejna 13.8.2016 19:22

pane Davide

auditované účetní uzávěrky a výroční zpravy si může vyhledat na webových stránkách ČNB. Je tam popsána struktura aktiv a pasiv. Pokud jste zdatný účetní, určitě v těch číslech najdete odpovědi na Vaše dotazy.

T. Krystlík 13.8.2016 19:09

Re: Hurvínkovské představy pana Korce

Vždy se lze pustit v nějakém oboru do úspěšného podnikání. Jenže to by Češi museli vykazovat určité vlastnosti pro to nutné. Zatím se vždy ukázalo, že při sériové výrobě většího rozsahu (například polotovarů pro automobilky) nestačí buď udržet kvalitu nebo termíny dodávek. Dnes subdodávky pro Škodu Auto jsou z toho důvodu ze 70 % z ciziny a z 30 % z ČR, ačkoliv tomu mělo být obráceně.

Kromě toho nejsou schopni vypěstovat brambory, které by byly konkurenceschopné těm západním přesto, že ČSSR byla bramborářská velmoc, nejsou schopni vyrobit vepřové za konkurenceschopnou cenu.

V. Kain 13.8.2016 18:47

Re: Hurvínkovské představy pana Korce

Ono by to šlo vyrábět s větším dílem přidané hodnoty,ale bohužel dneska už je pozdě.Co za něco stálo a co by se mohlo časem vylepšovat se raději střelhbitě prodalo.Dneska už nám zbyly jenom montovny a spousty logistických středisek.

M. Šejna 13.8.2016 16:48

ano, pane Vaňuro

o struktuře spotřebního koše by se asi dalo s úspěchem pochybovat. Nikdo ale zatím nevymyslel nic lepšího. Můžete si být ale jistý (a nejspíš si i jistý jste) že lokomotiva není součástí žádného spotřebního koše.

Lokomotivu má možná ve svém spotřebním koši jen místní nevychovaný spratek Ladislav Novák 476. Ten má ale ve svém spotřebním koši kromě lokomotivy ještě velkou dávku hulvátsví.

M. Šejna 13.8.2016 16:44

ale no tak, pane Vaňuro

cílenou inflací se myslí určitý interval, ve kterém by se inflace měla pohybovat. A tento interval ČNB sleduje a svou politikou do něho cílí. Ten interval cílené inflace je 0 až 2 procenta.

Vy jste ale psal o pádivé inflaci v Německu, což je úkaz, který se u nás vůbec, ale vůbec nekoná, a ani se neočekává.

M. Šejna 13.8.2016 16:40

pane Langře

já vím, že se nestane nic. Ale pan Hlubek vidí v těch 550 mld. Kč, které představují nakoupené devizy, velkej problém. Tak jsem se ho ptal, co se tedy stane?

Vy jste odpověděl za mě, děkuji.

L. Novák 13.8.2016 15:43

Re: ale on rozhoduje

A tohle píše Miroslav Šejna, developer, troll-agitátor ČSSD...

L. Novák 13.8.2016 15:33

Re: Hurvínkovské představy Tomáše Krystlíka

Ať žije měnový socialismus ČNB!

L. Novák 13.8.2016 15:30

Re: Stačí přejít na atom a pseudoproblém emisí CO2

"Rada" si asi zase "přihnul"... :-)

L. David 13.8.2016 15:30

Re: to snad nemyslíte vážně, pane Davide?

Takže mi pane Šejno zkuste vysvětlit, z čeho vytvořila ČNB Vámi uváděný zisk 128 mld. Kč, jestliže ČNB neprovozuje komerční bankovnictví.

Jestlipak to není právě z těch uměle vytvářených kurzových machinací? Nepsal jsem, že jimi ČNB okradla držitele Kč a aktiv vázaných na Kč o 125 miliard? Nekoresponduje to náhodou právě touto částkou?

A ještě malý dodatek: Prokázala snad ČNB nebo kdokoliv jiný VĚROHODNĚ, že uvedené kurzové machinace přinesly JAKÉKOLIV POZITIVUM ekonomice České republiky?

T. Krystlík 13.8.2016 15:23

Re: Hurvínkovské představy pana Korce

(dokončení)

(dokončení)

„ČNB samozřejmě dobře ví, že okrádá české občany... Některé velké finanční skupiny totiž na intervencích vydělaly pěkný balík.“ Snad jedině tak, že jim někdo z ČNB prozradil záměr ČNB intervenovat a skokem snížit hodnotu koruny a ony něco koupily za eura, aby to po intervenci ČNB prodaly za koruny. Jenže to je trestné. Kolik takových finančních skupin to bylo, pane Korče?

„Dovoz do Česka naopak výrazně zdražil.“ Ano, zdražil. Ale to byl účel ČNB, aby všichni více utráceli a tím se zabránilo nebezpečí deflace. Pan Korec opomněl ještě jednu variantu, kterou mohla použít ČNB k odvrácení deflace – rozdat peníze potřebné k měnovým intervencím jednoduše sociálně potřebným, kteří by si mohli dovolit koupit více zboží, tedy i více utrácet.

L. Novák 13.8.2016 15:23

Re: Máte toho doma málo pane autore?:

"Rado", vy jste nám tady s vašimi bláboly chyběl...

Úroveň elektroniky v ČR a její výroby byla před rokem 1989 katastrofální!

L. Novák 13.8.2016 15:21

Re: pane Hlubku

Šejna tohle ještě asi nepochopil... :-D

T. Krystlík 13.8.2016 15:21

Hurvínkovské představy pana Korce

„Češi se už třetím rokem nechávají okrádat". Nesmysl. Devalvací měny vůči euru se podpoří vývoz do eurozóny, protože mohou být vyvezeny i výrobky, které by tam při kurzu 25 CZK/€ nebyly prodatelné, neboť kvůli relaci cena versus kvalita by byly drahé. Déletrvající kurzovní výhoda má též svůj rub. Vývozci zleniví, přestanou své výrobky zdokonalovat, protože se jim je daří vyvážet i bez inovací, a tím ztrácejí do budoucna svou konkurenceschopnost. Stoupne-li hodnota koruny, pak budou jejich výrobky hůře prodejné nebo neprodejné.

"Češi... stále berou výrazně méně než Němci, si pohoršili ještě o..." O snížení příjmů obyvatel ČR změnou kurzovního poměru by mohl pan Korec hovořit jen v případě, kdyby každý obyvatel ČR utrácel své příjmy pouze v eurozóně, tedy v cizině. Autor si také opomněl položit otázku, proč tomu tak je. Inu, je to dáno produktivitou práce – když je nižší, jsou i nižší příjmy, protože se za zboží utrží méně než při vyšší produktivitě práce. Český stát vyváží převážně výrobky s nižší přidanou hodnotou vyplývající z množství práce a z důvtipu českých zaměstnanců – spíše se vyveze surové dřevo než technologicky složitý přístroj. U výrobků v ČR smontovávaných platí, že je vymyslel někdo mimo ČR. Až Češi budou vkládat do výrobků větší podíl přidané hodnoty vlivem své tvořivé práce a produktivita se přiblíží například německé, mohou a budou pobírat vyšší platy.

L. Novák 13.8.2016 15:17

Re: ano, ČNB na to má

Blábolíte nesmysly. Jasně, že nákup eura za "nově vytištěné peníze" v ČNB je "výhodné". Pro nás, občany, ne.

Kolik vám ČSSD platí za tyhle vaše lži a agitace?

L. Novák 13.8.2016 15:14

Re: vtipálku Vaňuro

Šejno, kromě toho, že jste zaníceným agitátorem ČSSD a socialistického ekonomického blbnutí, jste taky děsnej vůl. O nevěrohodnosti údajů daných "spotřebním košem" píší i mnohem vzdělanější lidé - ekonomové. Vy se ještě potřebujete dovzdělat... Jestli to ještě stihnete do důchodu. :-P

L. Novák 13.8.2016 15:10

Re: Inflace vadí vždycky. Pokud vím, nezaměstnanost

Šejna už se zase tváří jako "momentálně zvostalej"... Nedivte se mu, háji ČSSD a socialismus. :-P

L. Novák 13.8.2016 15:08

Re: Potvrzujete tvrzení, že je lepší rum ve sklepě, než

Na to už přišli jiní a dříve... A postavili si velké podzemní nádrže na uskladnění potravinářského lihu. :-D

L. Novák 13.8.2016 15:07

Re: ach ta matematika, že?

Ve sníženém tlaku na inovace. Za nízkou cenu se prodá všechno.

M. Šejna 13.8.2016 14:33

ach ta matematika, že?

vetšina exportních firem má dlouhodobě kontrakty uzavřené v eurech. Takže jejich tržby v eurech zůstávají stejné. Tržby se zvyšují pouze v přepočtu na koruny.

Pokud tedy exportní firma potřebuje dovézt novou technologii, má na to stejné množství eur, jako před devalvací. Pokud ale novou technologii může získat v Česku od českého producenta, má na to víc korun.

Takže kde vidíte problém s investováním do nových technologií?

P. Vaňura 13.8.2016 14:33

Inflace vadí vždycky. Pokud vím, nezaměstnanost

klesá tak na co "cílená inflace???" JEDINÉ, co zlevňuje jsou PHM v důsledku snížení ceny ropy, což ale nemá s ČNB nic společného!

P. Vaňura 13.8.2016 14:29

O reálnosti "spotřebního koše" by se i tak dalo s úspěchem

pochybovat!

M. Šejna 13.8.2016 14:26

uf, to je logika

co tím chcete říci?

Máme snad pádivou inflaci?

Naopak, ČNB bojuje z deflací.