20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kdy nás ČNB přestane okrádat?

Češi se už třetím rokem nechávají okrádat. Zlodějem není žádný bezvýznamný kapsář, ale nejdůležitější bankovní instituce v zemi – Česká národní banka (ČNB).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Krystlík 13.8.2016 23:02

Re: Hurvínkovské představy pana Korce

S dotacemi to nemá co dělat. Komunistická výchova také ne. Krást z obecního, státního se Češi naučili za Rakouska-Uherska, protože to údajně nebyl jejich stát, takže jej ničit a okrádat bylo v cz-společnosti přípustné. Likvidace schopných má svůj původ v obrozeneckém mýtu: Všichni pocházejí z chudičkých poměrů, z malých chaloupek. Tedy, proč by měl schopný mít také větší majetek? Z národního hlediska (viz mýtus) je to nemravné, takže ho zrovnoprávníme = okrademe nebo jinak poškodíme, třeba udáním, jen aby o svůj majetek přišel. Všechny vyčnívající stáhneme na svou úroveň.

L. Novák 14.8.2016 5:56

Re: Hurvínkovské představy pana Korce

Komunisti a socialisti si z okradení a okrádání občanů udělali státní politiku. A z korupce metodu, jak získat nadstandardní výhody pro sebe...

T. Krystlík 14.8.2016 9:24

Re: Hurvínkovské představy pana Korce

Státní politiku ano, ale dnešní korupce je sotva větší než byla za 1. republiky.

L. Novák 14.8.2016 21:18

Re: Hurvínkovské představy pana Korce

Korupce stoupá se státními zásahy do všech oblastí života.

L. Novák 14.8.2016 6:00

Re: Hurvínkovské představy pana Korce

Dotace křiví ceny na trhu. Jako z v době centrálně plánovaného komunistického hospodářství, kdy "Strana a vláda" rozhodovala o tom, kolik bude stát cukr, na které zboží napálí obrovskou státní marži, a které zboží bude dotovat...

Absurdistán!

T. Krystlík 14.8.2016 9:37

Re: Hurvínkovské představy pana Korce

Zcela chybný názor. Dotace kompenzují jen vyšší náklady na výrobu vlivem přírodních podmínek, aby i zemědělci z méněvýhodných nebyly oproti těm z úrodných oblastí znevýhodněni. Diktování maloobchodních cen bolševiky je zcela něco jiného. Taktéž i nemravně vysoké marže dnešních cz-obchodníků.

L. Novák 14.8.2016 21:20

Re: Hurvínkovské představy pana Korce

No a to je ten velký nesmysl. Někomu "kompenzovat" přírodní podmínky a jiným zase platit za to, že nic nepěstují... :-D

J. Ráž 13.8.2016 14:05

Umělé podpory vývozu kurzem jsou nesmyslem

Místo aby naopak silná koruna podporovala ty firmy, které investovali do vývoje a vyváží dnes výrobky s vysokou přidanou hodnotou, ČNB podporuje jen a pouze montovny, zvyšuje zisk VW a tím udržuje jeho akcie při životě, a dále umožňuje přežití na trhu těm, kteří by při jiném kurzu museli buď inovovat nebo by z trhu odešli.

Umělý kurz měny tak brání budoucímu zvyšování konkurenceschopnosti českého průmyslu. O tom, že také vyhovuje finančním spekulantům a zahraničním bankám,které mají u nás "dceřinky", ani nemluvě.

Řeči o tom, že přirozený kurz by zvýšil inflaci (viz příspěvek níže) je holým nesmyslem, neb jedním z hlavních argumentů ČNB pro udržování naprosto umělého kurzu KČ je zabránit deflaci.

M. Šejna 13.8.2016 14:33

ach ta matematika, že?

vetšina exportních firem má dlouhodobě kontrakty uzavřené v eurech. Takže jejich tržby v eurech zůstávají stejné. Tržby se zvyšují pouze v přepočtu na koruny.

Pokud tedy exportní firma potřebuje dovézt novou technologii, má na to stejné množství eur, jako před devalvací. Pokud ale novou technologii může získat v Česku od českého producenta, má na to víc korun.

Takže kde vidíte problém s investováním do nových technologií?

L. Novák 13.8.2016 15:07

Re: ach ta matematika, že?

Ve sníženém tlaku na inovace. Za nízkou cenu se prodá všechno.

J. Chaloupka 13.8.2016 14:03

Potvrzujete tvrzení, že je lepší rum ve sklepě, než

peníze v bance.

L. Novák 13.8.2016 15:08

Re: Potvrzujete tvrzení, že je lepší rum ve sklepě, než

Na to už přišli jiní a dříve... A postavili si velké podzemní nádrže na uskladnění potravinářského lihu. :-D

L. David 13.8.2016 11:48

Zlpupní rozežranci z vedení ČNB se opakovaně dopouštějí

hned čtyř trestných činů najednou:

Je to provinění proti článku 98 Ústavy ČR a provinění proti § 2, odst 1,2 a 4 Zákona o ČNB 6/1993 Sb, kteréžto právní předpisy jim ukládají pečovat o cenovou stabilitu.

Dále je to provinění ve smyslu § 329, odst. 1 Trestního zákoníku - zneužití pravomoci úřední osoby a rovněž provinění ve smyslu § 220, odst. 1 téhož zákoníku - porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Zatímco v ČR trvale panuje poměrně vzácná cenová stabilita, ti zločinci z Bankovní rady ČNB se domnívají, že jsou bohové, kteří si mohou buď podle svých pomatených teorií, či snad dokonce podle něčích zájmů (koho asi?), zahrávat s ekonomikou země a zároveň okrádat všechny střádaly a držitele aktiv vázaných na českou korunu (fondy, penzijní připojištění, atd.). Například při velké listopadové socialistické revoluci dne 7.11.2013 okradli jednorázově zloději z vedení ČNB devalvací naší měny o cca 5% všechny soukromé střádaly a držitele aktiv vázaných na Kč (činících cca 2,5 bilionu Kč) o neuvěřitelnou částku 125 miliard. Kč. A v této částce ještě není zahrnuto okradení firem a institucí, které si také nějaký kapitál drží. Tím popisují přímé jednorázové okradení, ke kterému tehdy došlo. A to další průběžné okrádání občanů, firem a institucí za všechny zbytečně předražené nákupy z titulu nesprávně nastaveného kurzu koruny vůči euru, o kterém výstižně píše autor článku píše - to se za ty roky ani nedá vyčíslit.

Kéž by mohlo vyjít najevo, komu ti darebáci slouží a co z toho osobně mají ! ! ! Česká republika to rozhodně není ! ! ! Pokud by se zpupní ničemové z Bankovní rady ČNB opětovně dopustili výše uvedených trestných činů, podávejme na Nejvyšší státní zastupitelství trestní oznámení. Bude-li jich několik set, snad se je už nikomu nepodaří je zamést pod koberec, jak už se dříve stalo! A potom dokonce i náš poloprávní - bezprávní systém se bude muset zločiny členů Bankovní rady ČNB zabývat.

M. Šejna 13.8.2016 12:27

to snad nemyslíte vážně, pane Davide?

ČNB pečuje o cenovou stabilitu opravdu důkladně, takže průměrná roční inflace v Česku za poslední 4 roky se pohybuje okolo 0,4 %.

Součet účetního zisku ČNB za poslední 3 roky dělá zhruba 128 mld. Kč. Která instituce či firma v ČR je tak zisková?

Držitelé aktiv v Kč nepřišli devalvací Kć ani o haléř. Drží stále stejnou hodnotu v Kč. O peníze by přišli až ve chvíli, kdyby si aktiva chtěli směnit na eura nebo dolary.

Podejte klidně trestní oznámení na členy ČNB. Policie i soudy se Vám s chutí vysmějí.

P. Vaňura 13.8.2016 13:56

Při pádivé inflaci v Německu počátku 20 let nepřišli

také Němci o žádné peníze, aktiva v markách zůstala stejná...

Akorát že dělníci dostávali mzdu 2x denně s přestávkou, aby si stačili nakoupit, než hodnota právě vyplacených peněz klesne!

M. Šejna 13.8.2016 14:26

uf, to je logika

co tím chcete říci?

Máme snad pádivou inflaci?

Naopak, ČNB bojuje z deflací.

P. Vaňura 13.8.2016 14:33

Inflace vadí vždycky. Pokud vím, nezaměstnanost

klesá tak na co "cílená inflace???" JEDINÉ, co zlevňuje jsou PHM v důsledku snížení ceny ropy, což ale nemá s ČNB nic společného!

L. Novák 13.8.2016 15:10

Re: Inflace vadí vždycky. Pokud vím, nezaměstnanost

Šejna už se zase tváří jako "momentálně zvostalej"... Nedivte se mu, háji ČSSD a socialismus. :-P

M. Šejna 13.8.2016 16:44

ale no tak, pane Vaňuro

cílenou inflací se myslí určitý interval, ve kterém by se inflace měla pohybovat. A tento interval ČNB sleduje a svou politikou do něho cílí. Ten interval cílené inflace je 0 až 2 procenta.

Vy jste ale psal o pádivé inflaci v Německu, což je úkaz, který se u nás vůbec, ale vůbec nekoná, a ani se neočekává.

L. Novák 13.8.2016 21:27

Re: ale no tak, pane Vaňuro

Zatím. Množství peněz v oběhu se neustále prudce zvyšuje... díky ČNB a jejím digitálním "rotačkám". Je to inflace a nebo není? Kampak se nám za ta léta poděly haléřové a desetihaléřové mince?

M. Prokop 13.8.2016 23:10

" z deflací."

?

L. Novák 14.8.2016 6:08

Re: " z deflací."

Šejna je samouk bez systematického školního vzdělání... :-D

Pravopisné chyby děcka ze základní školy.

P. Vaňura 13.8.2016 13:58

P.S. tu inflaci berete podle známé anekdoty z doby

komunismu jako "zdražili jsme sice maso, ale zlevnili lokomotivy..."

M. Šejna 13.8.2016 14:23

vtipálku Vaňuro

inflace se měří podle spotřebního koše. Pokud se domníváte, že součástí spotřebního koše je lokomotiva, pak jo, pak jste vtipálek z dob komunismu.

P. Vaňura 13.8.2016 14:29

O reálnosti "spotřebního koše" by se i tak dalo s úspěchem

pochybovat!

M. Šejna 13.8.2016 16:48

ano, pane Vaňuro

o struktuře spotřebního koše by se asi dalo s úspěchem pochybovat. Nikdo ale zatím nevymyslel nic lepšího. Můžete si být ale jistý (a nejspíš si i jistý jste) že lokomotiva není součástí žádného spotřebního koše.

Lokomotivu má možná ve svém spotřebním koši jen místní nevychovaný spratek Ladislav Novák 476. Ten má ale ve svém spotřebním koši kromě lokomotivy ještě velkou dávku hulvátsví.

L. Novák 13.8.2016 21:31

Re: ano, pane Vaňuro

Já mám ve spotřebním koši i kovovou paličku na BLBCE A DEMAGOGY typu Šejna a ČSSD. Cena za posledních 15 let stoupla o víc než 100%!

L. Novák 13.8.2016 15:14

Re: vtipálku Vaňuro

Šejno, kromě toho, že jste zaníceným agitátorem ČSSD a socialistického ekonomického blbnutí, jste taky děsnej vůl. O nevěrohodnosti údajů daných "spotřebním košem" píší i mnohem vzdělanější lidé - ekonomové. Vy se ještě potřebujete dovzdělat... Jestli to ještě stihnete do důchodu. :-P

L. David 13.8.2016 15:30

Re: to snad nemyslíte vážně, pane Davide?

Takže mi pane Šejno zkuste vysvětlit, z čeho vytvořila ČNB Vámi uváděný zisk 128 mld. Kč, jestliže ČNB neprovozuje komerční bankovnictví.

Jestlipak to není právě z těch uměle vytvářených kurzových machinací? Nepsal jsem, že jimi ČNB okradla držitele Kč a aktiv vázaných na Kč o 125 miliard? Nekoresponduje to náhodou právě touto částkou?

A ještě malý dodatek: Prokázala snad ČNB nebo kdokoliv jiný VĚROHODNĚ, že uvedené kurzové machinace přinesly JAKÉKOLIV POZITIVUM ekonomice České republiky?

M. Šejna 13.8.2016 19:22

pane Davide

auditované účetní uzávěrky a výroční zpravy si může vyhledat na webových stránkách ČNB. Je tam popsána struktura aktiv a pasiv. Pokud jste zdatný účetní, určitě v těch číslech najdete odpovědi na Vaše dotazy.