6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jirka.s. 14.2.2009 22:46

Re: Zajímavý článek

No, doktore, podobný problém se řešíval odjakživa! V minulých stoletích třeba i takto:Ottova encyklopedie:

Okolnosti, jež pokládají se za dostatečné, aby odpíráno bylo určitým osobám právo volební, označují se jako důvody vylučovací. Takovými důvody vylučovacími jsou všeobecně:

A) Nezralost věku Pravidelně klade se za podmínku volebního práva dosažená svéprávnost neb určitý věk; tak žádá se v Dánsku dosažený věk 30 let, v Německu, Španělsku, Belgii, Nizozemí, Norsku, Portugalsku, Švédsku 25 let, v Rakousku 24 let, v Nizozemsku 23 let, ve Francii, Anglii, Rumunsku, Srbsku, Bulharsku 21 let, v Uhrách 20 let, ve Švýcarsku podle kantonálních ústav 17 až 20 let B) NEZRALOST ÚSUDKU Z této příčiny vylučují se všeobecně osoby, jež nejsou s to, aby obstarávaly své záležitosti, tedy osoby duševně choré a pod., a vůbec osoby nacházející se pod mocí poručnickou neb opatrovnickou. C) Pohlaví Až posud až na skrovné výjimky všeobecnou je zásada, že ženy nemají se účastniti voleb. D) NEDOSTATEK VZDĚLÁNÍ Někde vylučují se z volebního práva ti, kdo neprokáží aspoň znalost čtení a psaní (v Italii a Portugalsku). E) Pohyblivost pobytu Obyčejně žádá se jistá trvanlivost v pobytu na místě, na kterém má občan odevzdati volební lístek; tak žádá se ve Francii, Italii pobyt aspoň po půl roku, v Rakousku, Belgii, Dánsku, Anglii aspoň po rok, ve Španělsku po dva roky, v Norsku dokonce po pět let před volbou v místě volebním. F) NEZACHOVALOST MAJETKOVÁ Všeobecně odpírá se právo volební těm, na jejichž majetek uvalen byl konkurs, pokud trvá konkursní řízení. G) ÚHONNOST OBČANSKÁ Osoby, které trestány byly pro trestní skutky, nepřipouštějí se k volebnímu osudí, pokud trvají následky odsouzení pro takový skutek. H) ZÁVISLOST HOSPODÁŘSKÁ OSOBY, JEŽ ŽIVÍ SE NA ÚČET VEŘEJNÉ DOBROČINNOSTI, NEMAJÍ OBYČEJNĚ VOLEBNÍHO PRÁVA. Konečně pokládá se činná služba vojenská za důvod vylučující z volebního práva, aby vojsko, majíc stříci veřejný pořádek, nebylo strženo do vírů politických zápasů.

 

Pepek 14.2.2009 23:01

Re: Zajímavý článek

Všeobecné volební právo je jediný zdroj populismu v politice. Je přece potřeba něčím oslovit i podprůměrné občany. A těch není 50 , ale 50%.

Ve sportu není nikomu divné, když prohraje. Prostě málo trénoval, nebo nemá dispozice, nebo možná chybělo trochu štěstí. Drtivá většina to respektuje a nepokládá za nic divného.

Z politického úhlu pohledu na nestejné výsledky snažení občanů se však dozajista jedná o vykořisťování, nespravedlnost, neúctu k poctivým pracujícím či dokonce k rukodělné práci, nerespektování rovnosti občanů,o ignorace potřeb,o nerespektování práv na ... Těch levičáckých klišé by šlo vyjmenovat snad milion.

vlasta 15.2.2009 7:52

Re: Zajímavý článek

R^

magi 15.2.2009 14:27

Re: Zajímavý článek

Doktore,každej nemůže bejt chytrej. Kdyby byl každej chytrej,tak je tolik chytrejch,že normální člověk by byl z toho úplně blbej. Ten váš profesor není jen vzdělanej,ale umí i krásně zpívat. Jednou jsem ho slyšel zpívat společně s Knižákem. Bylo to sice jen pár tonů,ale do smrti na to nezapomenu. Pane zda myslíte,že pravičákem jste se stal tím,že jste zahodil rudou knížku s hvězdou a vzal modrou s ptákem,tak by vám to volební právo měli opravdu,ale opravdu odebrat !

Marcela 14.2.2009 16:01

pane prezidente,

děkuji Vám za reprezentaci , za prezentaci  i mých postojů a názorů i když ne vždy, za vtip, někdy ironii (jak říkali WV srandu), který je tak jemný, že jej mnozí nejsou schopni  rozeznat. Věřím Vám.

Fedo 14.2.2009 17:57

Re: pane prezidente,

R^R^R^

Míra 14.2.2009 20:17

Re: pane prezidente,

Od kdy si KIKINA necbává říkat MARCELO?!

kvevet 14.2.2009 22:31

Re: pane prezidente,

Já mu zase věřila do té doby, kdy se rozešel s panem Komárkem. Od té doby ho nemusím ani vidět a ani slyšet a to už je hezky dlouho. Je to podvodník  a  tunelář - k tomu je namyšlený a ani nevím na co. Předvádí se jako promitiv s milenkama a připadá mi, že čím je starší, tím hledá mladší. Je jako ten debil Nedvěd

jirka.s. 14.2.2009 22:48

Re: Zoufalý výkřik!!!

Nu, zkus popřemýšlet, proč o tebe nezavadil ani pohledem!!! ;-D

Peter 15.2.2009 0:53

Re: pane prezidente,

Vazena Kvevet, pan prezident je stejne "Eso" jako Vas pan Komarek. Dejte si vyhledavace klicove "Revoluci jsme nezvladli" a snad Vam bude jasne , ze pan Komarek tu sametovou revoluci pripravoval s estebakama. Je mi lito zklamat lidi, clanek to potvrzuje.

Hnyk 14.2.2009 15:29

Dnešní zvláštní svět

Finanční podvody které připravily spoustu lidí o peníze jsou doložné. V dnešní zvláštním globalizovaném světě, ve kterém jeden na klíčovém místě může obchodovat (nebo podvádět) ve vteřině na celém světě se nebyčejně daří tomu co V. Havel označil jako "mafiánský kapitalizmus". Kdyby před sto či dvěma sty lety bankovní ředitelé připravili lidi o peníze, žebrali o státní podporu a pak si dovolili mimořádné premie, tak by je dav podvedených střadatelů asi zlynchoval. Dnes když se jde do banky, tak jeden ani neví komu ta banka vlasně patří. Ovšem tohle ten pán co nezná špinavé peníze a všelijaké šmejdíře dává jako přiklad "schopných a úspěšných" asi těžko pochopí.

Blue Lžidimitrij 14.2.2009 15:10

Že prý krize kapitalismu - to určitě !

;-€;-€Pánové, jako většina z vás  i já jsem mdlejšího ekonomického rozumu a nejsem schopen vstoupit plnohodnotně, tedy hlavně dostatečně odborně, do této diskuse. Vždycky jsem záviděl těm, kteří nějaké důležité věci rozumí. Proto bych se chtěl optat těch z vás, kteří jsou  těmi největšími odborníky. Na které socialisty se to teď všichni skládáme ? Kdo to prošustroval ty stamiliardy a bilióny ? Doufám, že to nebyli zas ti naši ! Ten fanatik soused tady před barákem vykřikoval cosi o krizi kapitalismu, virtuálních penězích, fatálních spekulacích investičních bankéřů a pofidérních hypotékách. Však ten náš úřad pro vyšetření veškeré nekalé činnosti to vyšetří, a když ne on, tak MF zítra určitě. Já už jsem ale z toho souseda  fakt na NERVy. Pořád také vykřikuje, že víc pravdy než v našich médiích - prý najde ve víně. Co byste tomu řekli ? Slušně určitě nic. ;-(;-(

kvevet 14.2.2009 22:39

Re: Že prý krize kapitalismu - to určitě !

Stamiliardy prošustroval náš milý a oblíbený pan prezident se svými kumpány.

Každý normální člověk, když něco vyrobí, tak se ke svému dílu hrdě postaví, ale pan prezident  ty prošustrované miliardy svádí na ostatní, jen on je čistý jako lilie.

Vykradené banky, privatizace ,korupce , kupování opozičních politiků- to je jeho způsob práce na kterou je tak hrdý

Antonín Hrbek 14.2.2009 14:47

Václav Klaus

opět uplatnil své marxistické názory, zejména učení Marxe o nevyhnutelnosti krizí za kapitalismu.

PROKOP BUBEN 14.2.2009 16:46

Re: Václav Klaus

R^

tobis 14.2.2009 13:20

Která manželka, Kikino?

...kde je blijící smajlík?...

Beldor 14.2.2009 12:59

hmm..

Za dnesni clanek ma u me klaus jedno maly bezvyznamny plus..R^

Zajimave pocteni,diky..

certik 14.2.2009 12:50

reci

Oproti tomu, co Klaus rika, neni soucasna krize projevem realneho hospodarskeho cyklu, alebrz cyklu monetarniho. Hospodarsky cyklus je vec nezvladatelna, monetarni cyklus je vec v zasade umele zpusobena. Take oproti tomu co Klaus rika, Keynes se nikdy nevyrukoval s tim, ze by krize mely prestat existovat. Pouze vytvoril teorii, jak by se vlady mely chovat, aby v pripade krize prerusily retezovou reakci druhotne platebni neschopnosti a kolapsu poptavky.

Ja nevim jestli je zdravo mit prezidenta, ktery se podobnym zpusobem vychlouba, ze se zrovna potkal s Anandem nebo ze napsal clanek, ktery popudil tu lepsi spolecnost ve ktere se pohybuje. Prezident s attention deficit disorder, to je fakt unikum.

Niky 14.2.2009 13:42

Re: reci

Johna Maynarda Keynese velmi chválil soudruh Hitler,dokonce mu nabízel společnou dovolenou!!!

westík 14.2.2009 12:40

Vážení zdejší "ekonomové" a "experti na řešení krizí "

Když čtu některé zdejší příspěvky, divím se (ač nejsem nick Divící se ) , že jste své "vynikající " napady  nepřednesli  Obamovi nebo aspoň v Bruselu  !    Předpokládám, že většina z vás není schopna uřídit ani vlastní rodinný rozpočet ,ale naproti tomu ví naprosto přesně, jak uřídit globální hospodářskou krizi.:-/ A to v situaci, kdy trh už nefunguje podle "neviditelné rüky",ale spíše podle teorie chaosu,a jehož  vývoj je momentálně nepředvídatelný . Za těchto okolností půjčovat si další peníze (pokud je státu někdo vůbec půjčí) a pumpovat je administrativně do "černé díry",jakou jsou krachující banky a podniky anebo do spotřeby obyvatel , je příliš drahá  kombinace zkoušení, zda fungují krátkodobé stimuly ,a kupování času do doby, než nastane ještě radikálnější krach a bordel :-/ Na ty fiskální stimuly může stát  dát co chce( tedy pokud na to má)  a politici se mohou jít povinně modlit,aby to vůbec nějak fungovalo. Pokud se týče těch tzv."velkých mozků " a odborníků, kteří to plýtvání doporučili , tak to jsou lidé, kteří úzkostlivě dbají na to, aby se vyvarovali drobných chyb, zatímco se nezadržitelně  řítí k jednomu velkému omylu ( jehož důsledky odnese daňový poplatník) :-(

pozorovatel 14.2.2009 17:02

Re: Vážení zdejší "ekonomové" a "experti na řešení krizí "

Já se naopak domnívám , že to vezavinil nějaký bordel v řízení ,jak politickém tak hospodářskem a pod.Já bych řekl a je to jen moje úvaha,že toto je důsledek přesně a důsledně volené taktiky těch nejbohatších na této planetě, kteří využili i globalizaci ke svým soukromým účelům,t.j. cíleně lobisticky svou mocí kapitálu ovlivňovat představitelé států, jak politických tak ekonomických a jiných. Tito potom jednají a nechávají jedna vše ostatní dle jejich zájmů a z toho nám vzniklo a muselo k tomu zákonitě dojít, to co je dnes.Kdo tiskne měnu, která je jako světová, ten vlastně ty ostatní okrádá, pokud ta měna není podložena reálnou hodnotou, ale jen důvěrou, se kterou se dá nejlépe v dnešní době nejlehčeji manipulovat pomocí samozřejmě zase kapitálu.A to dle mne nemůže trvat dlouho, natož věčně.Bude to také ovšem velmi tvrdé to napravit.

Ludva 14.2.2009 10:59

Jaká krize ? Jaké oteplování ?

Ekonomika ve 4.čtvrletí vzrostla v ČR o 1 %.  A to vláda neudělala nic. A venku mrzne, až praští. Pan prezident má pravdu.

Magor Milda 14.2.2009 16:45

Re: Jaká krize ? Jaké oteplování ?

asi jste špatně četl. I pan president si zapamatoval, že všechno chce svůj čas. Dostat auto na rychlost 100 km trvá tak kolem 10 vteřin, zkolabovat po zániku poptávky námi vyráběného zboží měsíce a roky. Krizi bych měřil na množství zaniklých pracovních příležitostí. Snížení výdělku o 20% není krize, je to přechodný jev. Ztráta práce je však 100% průšvih, těžko kompenzovatelný. Hroucení firem, z toho vzniklá nezaměstnanost, jako následek pak zmenšení odbytu těch firem, které ještě produkují ale na jejich výrobky nemá nikdo peníze. Funguje to pak jako domino, kostka po kostce padá. Aby se tak nestalo, je nutné této krizi postavit do cesty hráze. A o tom to všechno je, málokdo má vůbec představu, jak to udělat, už vůbec ne náš pan professorissimus. Evropa se ho nepochybně nebojí, spíš si z něj dělají prču, ale bohužel, tím, že je našim presidentem, dělají si prču z nás. Pane presidente, vezměte rozum do hrsti a zkuste si rozmyslet, jak té vlně postavit něco do cesty! Pokud jde o Kjóto a ostatní redukce  emisí, je to opravdu fraška, v tom má Václav Klaus i můj souhlas.

Ludva 14.2.2009 17:26

Re: Jaká krize ? Jaké oteplování ?

To byl černý humor. S tou Vaší hrází proti krizi souhlasím.

Kajan 14.2.2009 10:45

Pane prezidente, máte to s těmi levicovými osly tady těžké ! Vůbec nevědí, co jim říkáte ! Dzp.

magi 14.2.2009 13:46

Re: Pane prezidente, máte to s těmi levicovými osly tady těžké ! Vůbec nevědí, co jim říkáte ! Dzp.

pane,vy musíte profesora strašně milovat ! Kdo nesouhlasí s jeho pitomostma to je osel ! Bože můj,kolik oslů ,mimom vás, tady běhá ? Od lidí jako vy,nás nezachrání žádnej radar. Přiznám se,že mu opravdu,ale opravdu nerozumím !!! Jsem to,ale osel !

MK 14.2.2009 22:02

Re: Pane prezidente, máte to s těmi levicovými osly tady těžké ! Vůbec nevědí, co jim říkáte ! Dzp.

Pravdu díte, jste! Ale hlavně, že vám chutná.

Pepek 14.2.2009 23:09

Re: Pane prezidente, máte to s těmi levicovými osly tady těžké ! Vůbec nevědí, co jim říkáte ! Dzp.

Podprůměrně inteligentních lidí je půlka, to jsou i v malém čr miliony. A ten průměr stěží dosáhne svou úrovní na plnohodnotné pochopení všech souvislostí v makroekonomii. Ale nezoufejte, oslů jako vy jsou miliony, mají i své strany. ;-D

magi 15.2.2009 7:22

Re: Pane prezidente, máte to s těmi levicovými osly tady těžké ! Vůbec nevědí, co jim říkáte ! Dzp.

MK a Pepku ! Ten Paroubek se musí chechtat,když ví,že žije nevím přesně kolik milionů oslů. Ještě,že to máte zpočítaný. Kdyby byl každej chytrej,tak je tolik chytrejch,že normální člověk by byl z toho úplně blbej ! Vy opravdu,ale opravdu,jak by řekl váš profesor,děláte všechno proto aby socani furt vyhrávali. Makroekonomii nerozumím,jsem z vesnice,ale vím určitě,že Klaus před r. 89 v bance vyřizovak půjčky . Přitom je to taaakovej vědec. Zajímavý !

Spirit 14.2.2009 10:39

Žvatlání "ekonomů kapitalismu"

mi připomíná diskuse středověkých scholastiků o počtu andělů, kteří se vejdou na špičku jehly. Je patrné, že současná ekonomie nejen není exaktní, ale není vůbec vědou. Její axiomy, jako pohádka o čistém trhu, pravidelně se opakujících cyklech (ovlivněných zřejmě slunečními skvrnami) nebo prospěšnosti soukromého vlastnictví a zhoubnosti jeho jiných forem, jsou jen pohádky pro děti. Co asi tu stagnaci ekonomie v historii způsobilo?