6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jirka.s. 16.2.2009 0:06

Re: Klaus je nemocný člověk.

No, prasečí zube, nezávidím ti! Každý večer si lehat se strachem, že mi vedle nočníku leží pod postelí kLausbolševik .....;-( To je hodně náročné na psychiku, viď ???

brána 15.2.2009 14:28

Krize je způsobena neúplnou privatizací státního majetku

a to nezpůsobil Václav Klaus, ani žádný jiný Fantom Fantomovič President, či jiný Davoský kašpar.

yorik 15.2.2009 14:31

Re: Krize je způsobena neúplnou privatizací státního majetku

Krize začala v bankovním sektoru v USA. Myslíte, že byl nedostatečně zprivatizován? Před tou krizí?;-)

para 15.2.2009 16:23

Re: Krize je způsobena neúplnou privatizací státního majetku

Bankovní sektor byl přivyklí růstu. Kdo nepůjčoval nerostl.... Pokud celková ekonomika rostla bylo to logické a dobré ji podporovat. Když přestala růst nikdo nechtěl přiznat barvu až se převis utrhl...

yorik 15.2.2009 16:35

Re: Krize je způsobena neúplnou privatizací státního majetku

No tak u bank se celkem předpokládá, že zisk kromě poplatků generují i úroky ale co to má společného s tou neúplnou privatizací státního majetku.

para 15.2.2009 16:56

Re: Krize je způsobena neúplnou privatizací státního majetku?

S tou privatizací snad jen to, že naopak některé banky převzal stát... ale to už jsou hry nepodstatné. Podstatná je ta okolnost, že ti co si nabrali půjčky začli být hromadně hromadně nesolventní a ty peníze nebylo kde vzít. Byly i s vědomím toho státu jen "natištěné".... Původně za slibným účelem později jen ze setrvačnosti v investování.

para 15.2.2009 11:29

Klausuv narcismus a skutečnost.

Bylo a asi ještě bude mnoho panovníků, které pozice na jevišti před společností záludně připraví o schopnost korektně uvažovat a přicházet s novými myšlenkami byt to jsou stále lidé velmi inteligentní. Začnou být pod tím vším tlakem okolí sebestřední ještě víc a jejich narcistické onemocnění se začne rozjíždět naplno. Na tom "Davoském článku" je tímto postižením "postižena" kdejaká věta.  Nápad jak problémy pravdivěji popsat když klasická ekonomika selhala uvedl např Cílek. http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich  Jeli někde mnoho přírodního bohatství a potíž je jen v tom jak ho co nejrychleji  vytěžit, pak jsou ekonomické nástroje klasických ekonomů pro tento účel ideálně funkční. Rozdají se půjčky....  a tyto všechny motivace zas rychle všem vrátí. Jakmile  ale začne pramen vysychat přestane tato ekonomika fungovat obvykle proto, že ono vysychání se nikomu už nechce zohlednovat. Dnešní krize je zapříčiněna takovýmto globálním počátkem vysychání pramene ropy a dalšího - viz tzv ropný zlom. http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ropny-zlom-uvodni-informace Podobně jak je to se zásobami této suroviny jsou na tom všechny. Jsou sice nevytěžitelné ale stávají se nedostupné. Dnes sice ještě těžíme maximum ale nová ložiska se nacházejí méně často a když, tak jsou jejich ERoEI  podstatně nižší jak dosud. Právě na úrovni  ERoEI dominantních zdrojů pak závisí úroven společnosti. Množství zdrojů pak spolu určuje EKOSTOPU a tím vlastně populační limit. Ch Hall to zobrazil graficky http://www.esf.edu/EFB/hall/  /též Vesmír 9/08/ a jen ekonomové typu pana Klause zahledění do úspěšnosti v době růstu nechtějí ze svých dogmat ustoupit a bráněj je jak dítě svou hračku kterou jim ta enviromentální příroda bezohledně bere - že?

Padlýnaznak 15.2.2009 12:21

jestli-to,že ekonomika může stále růst ,

je názor Klause-tak špatně čtu.Spíše slyším,že to zařizují socialisté.

para 15.2.2009 13:08

Re: jestli-to,že ekonomika může stále růst ,

Vírou v to, že ekonomika jaksi automaticky poroste jsme tak trochu ovlivněni všichni už proto, že je to naše celoživotní zkušenost a dokonce i zkušenost několika generací zpět. Nevinil bych s toho jen toho Klause - to né on jen jen ukázkový příklad sic velmi činorodého, sebevědomého, vzdělaného ale přec jen nekriticky smýšlejícího člověka. Na druhou stranu poznání nových překážek nemusí vést nutně k devastaci - může později vyústit i ve více smysluplněji žijící společnost.;-)

Padnzn 15.2.2009 13:24

Re: jestli-to,že ekonomika může stále růst ,

Tak asi ano,a odvětví která jsou "předimenzována" budou muset zeštíhlet,ale  zjakého důvodu u nás se  poklesu růstu o2-3% dělá taková reklama?

para 15.2.2009 15:45

Re: jestli-to,že ekonomika může stále růst ,

Za reklamu - "zpětný klam" - neručím. Pokud ale ekonomika roste stabilně i když o málo je to obecně příznivá zpráva o zdraví v tomto organismu a všech doprovodných důsledcích jako např: .. "k nám investujete,... u nás je bezpečno pro Vaše vklady".... A tady se vychytrale točej nemalé prostředky - to snad mnohé napovídá. ERoEI je parametr exaktní neúplatný... ale obtížně stanovitelný jinde jak přímo při těžbě energetických surovin - to je jeho slabina. Peněžně umíme hodnotit - leč žel nespolehlivě. Viz náhlé krize.

jirka.s. 15.2.2009 17:47

Re: jestli-to,že ekonomika může stále růst ,

"Vírou v to, že ekonomika jaksi automaticky poroste jsme tak trochu ovlivněni všichni už proto, že je to naše celoživotní zkušenost a dokonce i zkušenost několika generací zpět."

No, já samozřejmě netuším jaká je Vaše víra a zkušenost, ale neustálý růst ekonomiky tedy rozhodně není MOU celoživotní zkušeností! Nevím, kde jste celý život žil Vy, ale já tedy hodně přes polovičku života strávil v "socialistickém" Československu! A Rudému právu jsem od malička tak nějak nevěřil! ;-)

para 15.2.2009 18:52

Re: jestli-to,že ekonomika může stále růst ,

Jo pokud se a to díváte takto jen úzce lokálně pak můžete mít i kus pravdy. Také jsem i v těchto dobách lecos zažil ale to mi nebrání v dnešním nadhledu a poznání, že jsme tahouny světové ekonomiky sice nebyli ale technologie se i u nás vesměs zlepšovala. Literatura s údaji různých ekonomikách  je už nyní snad všeobecně dostupná a pochybuji, že v ní najdete paralelu k dnešní celosvětové situaci a popření základní teze, že jsme si všichni postupně přivykli na to, že progresivita je standard a jednou poletíme třeba i "ke hvězdám".;-)

yorik 15.2.2009 13:53

Re: Klausuv narcismus a skutečnost.

Dnešní krize je způsobena vysycháním pramene ropy a jiných surovin, to myslíte vážně?

para 15.2.2009 15:26

Re: Klausuv narcismus a skutečnost.

Myslím to smrtelně vážně. A nejen já. Pročetl jste odkazy? Doby kdy nám dávala ropa zisk 3x vyší než dnes ERoEI cca 30x  jsou za námi a ne světě není obor činnosti lidské, který by tento propad dokázal nahradit. Není prostě do čeho investovat aby se to vracelo tak rapidně jak dříve a ze zisků hradit všechny trhlinky a nedomyšlenosti našeho životního rozmachu.... . V tom smyslu ten pramen vysychá. Ropa jeko surovina ovšem nikdy z povrch Země nezmizí - jen se pro nákladnost těžby stane běžnému spotřebiteli nedostupnou. Dnes jseme sice ještě  na maximech oběmu těžby ale už daleko za maximy efektivity. Podobný názor takí na http://ac.blog.sme.sk/c/176186/Prehodnoti-slovenska-vlada-svoju-energeticku-strategiu.html#t2

yorik 15.2.2009 16:06

Re: Klausuv narcismus a skutečnost.

Nechci se pouštět do odhadů světových zásob uhlovodíků a efektivity jejich těžby. Dosud asi byla velmi efektivní. Svědčí o tom 200 miliard USD v ruských ropných fondech a jejich násobek ve fondech arabských. Tyto peníze se podílejí na sanaci současné ekonomické krize. Ropa je komodita jako každá jiná. Spekuluje se na vzestup a pád ceny.

para 15.2.2009 16:20

Re: Klausuv narcismus a skutečnost.

To jo - spekulace je u ropy vzlášt vypečená a výtěžky se podle ní dělí dál.... Ale podstatné začíná být to, že je stále ménš o co se dělit. Dnes se prostě rozděluje už 3x méně jak dřív - viz pokles ERoEI různých zdrojů. A do 50 let tato komodita dojde. A to už bude brzo - toho se leckdo s mladých jistě dočká. Nynější stagnace /někdo tomu říká krize/ je předzvěstí dalšího vývoje.

milan007 15.2.2009 18:48

Re: Klausuv narcismus a skutečnost.

Jen si lámu hlavu jak to bylo s fungováním ekonomika v dobách kdy se ropa nepoužívala. myslíte , že to bylo vysycháním lesů ??

para 15.2.2009 19:13

Re: Klausuv narcismus a skutečnost.

Jo tak podobně milane 007. Např. Faraon měl léta dobrá či zlá podle sucha či vláhy v oblastech které ovládal a náladách v sousedství. Záleželo a záleží vždy na tom jak se začal rozvíjet či "vysychat" ten podstatný pramen dávající říši sílu - pro nás Evropany či Američany.... jsou to dnes fosilní zdroje.. U Džingischána to byla obrovská mobilita vojenských hord... Jinde jako u starých Máyů to mohly být i jen ta kukuřičná políčka v lesích.

jirik 15.2.2009 11:10

důsledky krize

Z ryze odborných diskuzí o ekonomice se jaksi vytrácí dopad krize na desítky milionů (i v EU)  spoluobčanů, kteří se dostanou spolu se svými rodinami do existenčních potíží. Nejsem z těch, kdo vidí v dnešní krizi důkaz, že tržní ekonomika je v koncích, naopak, dostane se z toho, i když to nebude otázka měsíců, ale spíše let. Máme smůlu, že sotva jsme se začínali odrážet ode dna, tak se budeme muset potýkat znovu s nezaměstnaností a stagnací. Vyspělý západ si alespoň užil padesáti let prosperity a stačil zbohatnout. Jsem důchodce, o mne vůbec nejde, ale cítím s mladými lidmi, kteří živí rodiny, mají půjčky na byty nebo děti na studiích atd. Pan prezident zmínil morální pochybení lidí na odpovědných místech, nejen systémové nedostatky ve světovém finančnictví. Nepochybně bude následovat nějaké zdokonalení kontrolního mechanizmu, ale je otázka, jestli zabrání dalším budoucím spekulacím. Víme, že lumpové jsou vždy o krok vpředu nejen před policií. Je to utopie, ale na ty ředitele hypotečních bank by měl být svolán něco jako norimberský tribunál s rozsudkem deseti let kriminálu a hlavně propadnutí majetku, jako výstraha budoucím. Zločinci v Norimberku se také vymlouvali, že takové zákony nebyly, tak je nelze soudit. Pan prezident je na omylu, když (jinde)varuje před kriminalizací podnikání, toto nebylo podnikání, ale vědomé loupení a spoléhání se na to, že státy budou muset zaplatit škody, aby nevznikly ještě větší. Traduje se, že prý ekonomika  nemůže znát morálku. Starosti a strádání desítek milionů je snad dostatečným argumentem, aby s ní už konečně začala počítat. Příští maléry by mohly skončit i hůř, než několika lety stagnace, historie nás už mohla dostatečně poučit.        

  

R.J. 15.2.2009 12:12

Re: důsledky krize

Dobře, bankéři před soud, deset let na "tvrdo"  jiriku,  jistě budeš souhlasit, postavit před ten soud také ty, kteří si půjčovali jako  "zjednaní" a nic nespláceli ,nebo málo. Takže co s neplatiči? Navrhuji dvacet let na tvrdo, dle Tvého schématu. A prvních sto tisíc neplatičů pověsit, pro výstrahu.Co Ty na to ?

Prosba 15.2.2009 12:26

A kdo slibuje pracujícím,že se budou mít stále lépe.

Souhlasím s vaším článkem,ale myslíte na ty chudé v Africe??Nebo na naše lidi,kteří dostanou podporu.Napište mi,jestli jste přesvědčen,že hospodářství musí stále růst.Vždy´t ten nesmysl  cpou do lidí nezodpovědní lidé-většinou levicové strany.

yorik 15.2.2009 14:28

Re: A kdo slibuje pracujícím,že se budou mít stále lépe.

Co se stane, když hospodářství, na rozdíl od státních výdajů neporoste. Opravdu si myslíte, že hospodářský růst je levicový nesmysl?

mokiemori 15.2.2009 10:51

zajimave cteni v New York Times a Interntional Herald Tribune (Davos)

Jednotlive dny v Davosu jsou dobre okomentovany NYT a IHT, pokud ma nekdo zajem, tady je link:

http://dealbook.blogs.nytimes.com/2009/01/28/china-leader-talks-of-spring-amid-the-economic-chill/

(nedari se mi to tu udelat jednoduseji)

Klausovo jmeno nikde neni, ani coby clena nektere z  pracovnich skupin. Zajimava je jedna vec: hlavy statu jsou zvany automaticky, gratis, ostatni si plati clenstvi, ktere je mimoradne vysoke (okolo $400.000 rocne). Pokud tedy Klaus nebyl hlavou statu (a ucastni se kazdym rokem), kdo platil tyto prispevy, do kterych neni zapocitano ubytovani, doprava a ostatni?  Nicmene vzhledem k tomu, ze mozna Klausova setkani s ostatnimi neprinesla krome jeho vicemene zalostneho prispevku zde nic jineho, jaky ma vyznam se techto setkani zucastnovat? Je mozne, ze nekdo jiny komentoval a analyzoval jednotlive dny v Davosu, pokud ano, mely by byt tyto clanky zverejnovany a nikoliv tento, ktery navic sam Klasu uzavira mimoradne idiotskou anekdotou o jeho zene na otazku novinare. tento clovek nema skutecne poneti o primerenosti a civilizovanosti, jak rekl znamy britsky historik Timothy Garton Ash: nikdy jsem se nesetkal s hrubejsim a arogantnejsim clovekem nez je Vaclav Klaus. Davoskeho setkani se zucastnili skutecne mimoradne zajimavi lide (velka jmena Wall Strret kupodivu chybela, neni divu, Cina a Rusko obvinily primo USA ze soucasne financni krize).

verre 15.2.2009 13:48

To je prece jasne, to byla

zidovska lobby, a sabli se o to s Putinem. Ale jinak, zkusenec vaseho formatu umi jiste pouzivat nejaky search, zkuste hledat "davos 2009 klaus vaclav czech" - i kdyz nevim, mozna vas precenuji, protoze jenom uplny blbec jako vy neumi tady udelat link. No a ve vysledcich toho hledani tam toho najdete o Klausovi a jeho ucasti a pusobeni v letosnim Davosu neurekom.

mokiemori 15.2.2009 14:48

Re: To je prece jasne, to byla

Jedine, co se o Klausovi pise z Davosu je to, ze si potrasl rukou s Peresem a debatoval 2 hodiny s Al Gorem. O cem debatovali, neni znamo, tiskovou konference se nekonala. Predpokladam, ze Al Gore byl ohleduplny ke Klausovi v tomto smeru a nevydal zadne prohaseni.

PetrH 15.2.2009 14:02

Re: zajimave cteni v New York Times a Interntional Herald Tribune (Davos)

Prosím vás, to vaše IHT a NYC je obyčejný blog jak vidíte už z linku), kde jsou útržky z toho, co někoho v Davosu zaujalo. Třeba je tam pěkný rozhovor se studentkou na chodníku.;-D Mrkněte se třeba sem, tam je opravdu zpravodajství. A Klaus tam je, pochopitelně. Jednak jako hlava státu, jednak rozhovor s ním. Prosím, snažte se, když už Klause nemáte rád, aspoň korektně pracovat s prameny. Najít jeden blog, kde o něm nepíšou, a vydávat to za potvrzení vašeho názoru, je dost trapné.

mokiemori 15.2.2009 14:53

Re: zajimave cteni v New York Times a Interntional Herald Tribune (Davos)

co jsi nasel ty? blog casopisu National Review probuh!!!

az bude mit NR uroven NYT, muzeme pokracovat v tom, ktere blogy jsou zajimavejsi, ja osobne davam prednost NYT a lidem jako Paul Krugman, ktery nejenom pise pro NYT, ale ma tam i svuj blog.

PetrH 15.2.2009 18:07

Re: zajimave cteni v New York Times a Interntional Herald Tribune (Davos)

Na tom "blogu" je rozsáhlé zpravodajství z Davosu. Na tom vašem je pár postřehů asi šesti autorů, žádný z nich není Krugman a ten blog taky není jeho. A jestli dáváte přednost místu, kde informace nenajdete, proti místu, kde je mají... No nic. Nebudu kvůli vám prohledávat web, to jste měl dělat vy. Prohlašovat, že někde něco není, protože jste líný hledat, je blbé a dětinské. Tak snad nakonec jen pár fotek Klause z Davosu, abych vám zkazil zažívání. Je to z Wall Street Journalu, který pochopitelně také neuznáváte. A jedno přísloví. Máš-li křivou hubu, nezlob se na zrcadlo.;-P

jirka.s. 15.2.2009 23:06

Re: zajimave cteni v New York Times a Interntional Herald Tribune (Davos)

Zkuste, Petře, přesvědčovat, alkoholika o škodlivosti alkoholu s flaškou rumu na stole!!! ;-D Tak s tímhle "mokim" to máte stejné, s tím rozdílem, že alkoholik má tvrdá játra a tenhle mozek!