18.6.2024 | Svátek má Milan


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JJ 23.1.2006 10:50

Re: Re: Energetika uzce souvisi s politikou, predstava, ze se vyberou nekteri, kteri jsou vsevedouci a ti budou mezi sebou diskutovat mi prijde zcestna

Mluvim o novych Jadernych elektrarnach a o referendum pred tim, nez se postavi. Za pet let se muze situace vyrazne zmenit (geopoliticka, technologie apod), na druhou stranu jde o cas dostatecne kratky na to, aby doslo k poskozeni ekonomiky CR.
 
 
JJ 23.1.2006 10:47

To: Loki_F, nic noveho

stejne to je s ekonomikou. Jsou modely, ktere objektivne funguji, a modely, ktere vedou ke korupci. Ale u nas se to vede prilis ideologicky. Nicmene dnes je celkem vyhodne klima pro JE - zvlaste Rusko otacejici kohouty dava dobry argument.
 
Vsimete si, ze napriklad Finsko, ktere ma jako snad jedine nejrozpracovanejsi projekt uloziste odpadu nebude dovazet a skladovat vyhorele palivo z 3 zemi. I kdyz by to bylo ekonomicky vyhodne a vyhorele palivo lze potencialne povazovat za surovinu. A to presto, ze mozna 80% Finska ma geologicke podminky vyhodne pro uloziste. Proste politicke rozhodnuti. Jde o to, ze vyhorole palive je zavazek, ktery prijima dany stat, vsichni jeho obcane.
 
I rozhodnuti o JE ma ruzne hladiny. Muzeme se rozhodnout pro Francouzskou cestu (maximum z JE, maximalni vyvoz, zavirat uhli), ci muzeme jit minimalni cestou - jenom kdyz to bude nevyhnutelne, az do roku 2030, kdy bude snad 4ta generace reaktoru. I to je otazkou plne politickou, nikoliv odbornou.
.......................
 
A ostatne i samotna stavba JE bude velmi politickou - Skodovka je ted ruska, bude to znamenatk, ze kdyz ji budeme chtit dat kseft, ze budeme omezeni na Ruskou technologii? ...
zdeněk 23.1.2006 10:42

Re: Energetika uzce souvisi s politikou, predstava, ze se vyberou nekteri, kteri jsou vsevedouci a ti budou mezi sebou diskutovat mi prijde zcestna

Má to háček, neustále by se musela obhajovat existence elektrárny a když by náhodou o jediný hlas neprošlo, zavřela by se. Podobnou zkušenost se zbytečnými referendy mají v rakousku.
 
Proč  každých 5 let není referendum jestli uzavřeme D1? 
Loki_F 23.1.2006 10:35

To JJ: Stejně zcestné však je, jestliže o energetice budou rozhodovat

lidé, kteří kteří si myslí, že "elektrický proud je produktem elektrické zásuvky nainstalované na zdi".
Nepochybně je diskuse nutná, stejně důležité je jak se vede.
 
Docela dobrým příkladem je Německo, kde byla nejprve diskuse pokřivena politiky (tedy spíše fanatickými ideology B'90/Grüne - Fisher, Rothová, Tritin a jejich spoejnců v SPD a PDS) a posléze fakticky pokřivena i samotná výroba energie (investování do výstavby zdojů zahrnutě). Od loňského roku jsou v Německu patrné pokusy o vedení seriózní diskuse, ale stále narážejí na ideologické bariéry, indoktrinovaná klišé, která nemají s realitou nic společného.
 
Je těžké se potom rozhodovat, že ano? };§D
JJ 23.1.2006 10:33

Nemyslim, ze se Svedove rozhodli spatne

Dali sanci alternativam, ty nefungovaly tak, jak odbornici rikali, ze budou fungovat a v pristim referendum jadro zase povoli. Podstatne lepsi, nez kdyby za ne nekdo osvicene rozhodoval.
JJ 23.1.2006 10:32

Re: Pokud občané rozhodnou špatně,

JJ 23.1.2006 10:31

Re: Měla by se využít příležitost

Rakousko vylozene strada.
JJ 23.1.2006 10:30

Re: Re: jedno takove misto je, ale uz si nevzpominam kde.

Termojaderna fuze je take fyzikalne vyresena, ale reseni se misto drivejsich 5 let odklada na prelom stoleti. Rychle reaktory jsou na papire, mozna kolem roku 2025-30 budou fungovat a pak skutecne mohou otazku vyhoreleho paliva celkem vyresit. Ale do te doby je treba mit nahradni reseni - trvale uloziste vyhoreleho paliva.
JJ 23.1.2006 10:27

Re: Jaderná energetika je pro naši zemi nejvýhodnější !

Jadro dnes neni nejlevnejsi, ale ma sve misto v ramci diversifikace zdroju a snizeni importni zavislosti. Pletete si marginalni naklady s naklady na celou elektrarnu. Je pravdou, ze ekonomika JE je na tom podstatne lepe, nez pred 5 lety, mozna, ze za 5 let bude nejlevnejsi, nebo opet nejdrazsi.
JJ 23.1.2006 10:20

Energetika uzce souvisi s politikou, predstava, ze se vyberou nekteri, kteri jsou vsevedouci a ti budou mezi sebou diskutovat mi prijde zcestna

Dovedu si predstavit, ze by se zavedl system, kde by se o kazde nove jaderne elektrarne rozhodovalo v referendu, referendum by nemohlo byt casteji, nez jednou za pet let. Pokud opravdu existuji padne duvody pro jadernou energetiku, tak zajiste panove odbornici budou moci vysvetlit kazdemu obcanu.
 
Mezi vysoce politicke otazky v energetice patri:
 
Je pro nas akceptovatelne likvidovat vesnice/mesta pro tezbu hnedeho uhli?
Je pro nas akceptovatelne stavet JE pro vyvoz elektriny?
Celkove postaveni JE v CR
Mira zavislosti na importu energii z Ruska.
Je pro nas akceptovatelne dovazet a ukladat vyhorele palivo?
Chceme se podilet na vyvoji/podpore obnovitelnych zdroju a jak .
Pozice CR ke Kyoto   Tech otazek je podstatne vice. Odbornici mohou zpracovat ruzne alternativy, snad objektivne. Nemuzou vsak odpovidat na politicke otazky (napriklad na miru zavislosti na dovozech z Ruska).
Petr Vanura 23.1.2006 9:08

Cena za odmítnutí moderních technologií je nesmírně vysoká,

v minulosti se to totiž několikrát stalo.
První a největší odstrašující příklad je středověká Čína. V důsledku palácových intrik se klice eunuchů podařilo dosáhnout zastavení objevných plaveb na lidích proti kterým byla Kolumbova Santa Maria pouhou kocábkou. Později byl státem znemožněn i tozvoj průmyslu, založený na prvních strojích.
Výsledek: tato svého času nejpokročilejší a nejbohatší země světa se postupem doby stala zaostalým teritoriem a kostí, o kterou se praly pozdější velmoci. Po letech strádání a revolucí se teprve teď snaží dohnat vyspělé země.
Analogickým případem je Japonsko, kde se modernizace a zvláště střelné zbraně, nelíbily kastě samurajů. Japonci se ale vzpamatovali za pět minut dvanáct. Roku 1867 zahájili překotnou modernizaci země a dnes patří mezi několik nejvyspělejších zemí světa.
Úplně nejdrastičtější příklad jsem si nechal nakonec. Část Maorů z Nového Zélandu osídlila menší vzdálenější ostrovy, zapomněli na dřívější dovednosti a vrátili se "k přírodě," stali se opět lovci-sběrači. O jejich existenci na ostrovech, bohatých na přírodní zdroje se roku 1835 dozvěděli od velrybářů Maorové na Novém Zélandu. Uspořádali na ně loupeživou výpravu, která skončila pobitím a snědením velké většiny obyvatel.
 
Petr Vanura 23.1.2006 8:45

Re: Řadu investorů ale "velká" energetika nezajímá

Nikomu to nevadí jen potud, pokud ho nikdo nebude nutit, aby ten nesmysl financoval, což se děje už dnes.
zdeněk 22.1.2006 23:55

Re: Bohužel,

A na tom má velké podíl pan ministr dlouhý který odmítl zřídit ministerstvo pro vědu a celá ODS. Ať si říká kdo chce co chce.
jonáš 22.1.2006 23:21

Re: Re: nojo, mate pravdu,

Jenom jestli ty "nanotechnologie" nejsou stejnej lep na hejly, jako kdysi "e-ekonomika".
Mysch 22.1.2006 23:06

ano

smutna pravda.
František 22.1.2006 23:06

Re: jedno takove misto je, ale uz si nevzpominam kde.

Trocha fyziky nezabije. Máme jaderný odpod a vyhořelé jaderné palivo. Nejprve palivo: V palivu se během kampaně přemění jen zlomek využitelného štěpného materiálu a vzniknou produkty jaderné reakce. Pokud chceme palivo znovu použít, musíme odejmout produkty a doplnit štěpný materiál. Říká se tomu přepracování jaderného paliva. Je to postup pracný a drahý. Proto se zatím volí převážně skladování a nové palivo se vyrábí z nově vytěženého uranu.
Jaderný odpad lze přeměnit na prvky s krátkým poločasem rozpadu. Podrobnosti vám mohou vysvětlit na fakultě jaderné fyziky. Totéž je možné s produkty z vyhořelého jaderného paliva a také s nadbytkem jaderného materiálu pro atomové bomby. Fyzikálně je to z větší části vyřešeno, ale hledá se optimální technické řešení. Zatím to nikoho netlačí, takže to postupuje spíš pomalu ( podle finančních možností ). Pracuje se na tom jak v EU, tak v USA a patrně i jinde, neboť se tím otevírá možnost provozování podkritického energobloku. Rozhodně lze, pokud to bude nutné, odmořit a recyklovat vyřazené technologie ( například jaderné ponorky ).
František 22.1.2006 22:46

Bohužel,

generace tuzemských pracovníků, kteří postavili EDU, ETE, EMO a EPA, byli převážně ročníky 1930 až 1940. Při začátku jaderného programu v ČSSR, kol roku 1960 jim bylo asi 30 let. Dnes jsou dávno v důchodu a neměli komu své zkušenosti předat, neboť program se zastavil po roce 1990 ( technologie pro ETE již byla převážně vyrobena, scházela jen montáž ). Příslušné výrobní a konstrukční kapacity se již dávno rozpadly. Pokud se bude uvažovat o dostavbě ETE, nebo jiném staveništi, bude muset přijít GDT ze zahraničí ( USA, BRD ).
Mysch 22.1.2006 22:05

jo, v new yorku

to objevili nekdy pred 40 roky. divim se, ze tohle levne reseni zadna z evropskych vlad neprevzala. misto toho si vymejslej porodny, pridavky na deti, a ja nevim, co vsechno jeste.
jonáš 22.1.2006 21:49

Re: co nemuze, nemusi,

Na druhou stranu by to třeba mohlo řešit problémy s porodností ;-)
Mysch 22.1.2006 20:33

co nemuze, nemusi,

a spise od ty doby, co nam privati nabizej desitky programu ani neda.
Mysch 22.1.2006 20:21

myslel jsem si to,

ale preci jen jsembyl trochu iritovan.
Miroslav Pivoda 22.1.2006 20:20

Re: kolektor

Je mi líto, že jsem to zatemnil. Šlo mi o výrobu elektřiny, tedy o článek.
jonáš 22.1.2006 20:01

Re: jonasi,

No voni jsou prej jako národ disciplinovaný, tak třeba pochopěj že se za bezvětří svítit ani koukat na televizi nemůže ;-)
Mysch 22.1.2006 19:38

kolektor

ohriva vodu, clanek vyrabi elektriku.
Mysch 22.1.2006 19:26

tady cena nehraje roli

ten svisle montovanej kolektor zkratka ma mizernou ucinnost. a abych pravdu rek, neni mi uplne jasne, zda se bavime o solarnich kolekrorech, ci clancich.
u clanku bych si to jeste doved predstavit, dokonce jsem je uz videl. a pri jejich vaze by asi nebyl problem, je na ten styropor rovnou prilepit.
Miroslav Pivoda 22.1.2006 18:54

Vice informaci

Dojde-li ke zlevneni ceny kolektoru (a zdrazena cena elektriny), budou jimi oblozeny i jizni steny panelovych domu.  Nic tomu nebrani.   Nasel jsem jeste jednu informaci ze zari 2005: ... for the next ten years at least, it looks like silicon is going to continue to dominate , if only because of all the new capacity coming online.   How much further can you push silicon's efficiency?   Today's standard commercial module converts about 12 percent of the sun's energy into electricity. The record in a laboratory is 24.9 percent, so there's plenty of room for improvement. Our highest-performing commercial module today is 18 percent efficient , meaning roughly 50 percent more power for a given area than the industry standard. We've been able to put all the electrical contacts on the back of the cell, which eliminates what's kn
Mysch 22.1.2006 18:37

Tvrzení, že není vyřešen problém zneškodňování radioaktivních odpadů je naprosto nepravdivý

ovsem antonin sedlak pise ve sve knize o ionizujicim zareni neco uplne jineho.
Loki_F 22.1.2006 17:59

Pane Bare, pište o tom čemu rozumíte, tj. a jaderné energii

v tom s Vámi jen souhlasím, protože to je skutečně jedinné racionální východisko ke krytí energetických potřeb současnosti i blízké budoucnosti. Zdržte se však raději proklamování nesmyslů o globálním oteplování, to patří do jiného oboru a je vidět, že o tom víte velmi málo.
Mysch 22.1.2006 16:42

jedno takove misto je, ale uz si nevzpominam kde.

ten jaderny reaktor stal nekde v bavorsku. ale abych napsal uplnou pravdu, nebyl nikdy uveden do provozu,  a nekdy kolem roku 1980 srovnan se zemi, a na jeho miste stoji sice ne rodinne domy ale industreiegelände.
a wackersberg vam urcite neco taky rekne. tam se s tim ale prestalo driv, a mela to byt upravna jaderneho paliva. wiederaufbereitungsanlage.
saddsa 22.1.2006 16:37

Kecy,

Ukažte mi jediné místo, kde kdysy stál jaderný reaktor, které nyní nabízí realitní kancelář k prodeji pro výstavbu RD. Nikdy, nikde!!! Takže z tohoto pohledu je vašich 6 bodů naprosto k HOVNU