30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Důchodci tady a tam

Ve víru minulého týdne mě zaujaly dvě události. První byla domácí, samozřejmě schvalování „zákona roku“, státního rozpočtu, tím druhým byla obligátní informace, že v Řecku proběhla 24hodinová generální stávka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Bílý 17.12.2016 10:54

Dobrý den, pane Kříži (8:01)

Poprosil bych o upřesnění. Jde opravdu o rozkrádání důchodů, nebo spíše o špatné hospodaření s penězi na důchody? Máte-li důkazy, že jde o rozkrádání měl byste podat na zloděje trestní oznámení, nebo alespoň zveřejnit kdo, kolik a z čeho ukradl a kam zašantročil. Jinak ovšem často uváděné sdělení typu Václav Klaus rozkradl celou republiku je na nic a svědčí spíše o duševní úchylce autora.

Podle mne jde převážně o špatné hospodaření a myslím si, že než politik začne působit měl by absolvovat specielní kurs na vysoké škole se závěrečnou zkouškou. Neznám totiž nikoho, kdo by se odvážil řídit letadlo bez pilotních zkoušek, ale do řízení státu, což je mnoho a mnohonásobně složitější systém než letadlo se hrne kdejaký amatér. Pak to podle toho vypadá.

J. Chaloupka 17.12.2016 13:24

To víte, když 12 km dálnice plánovaných za 4 mld.

pak stojí čtrnáct. To se to špatně hospodaří. A co se VŠE týče, stačilo by, aby se ministrem financí stala nějaká i třeba průměrná hospodyně, která zmůže i to, co nezmohl ani nejlepší ministr financí světa Kalousek, tj. sníží výdaje o méně než 10 %.

Z. Koutecký 17.12.2016 19:18

Re: To víte, když 12 km dálnice plánovaných za 4 mld.

Šetřete si nervy na později, pane Chaloupko, ono to vypadá, že to bude stát ještě pár miliard navíc, podloží se pořád hýbe. Jak řekl jeden náš geolog z AV - ta dálnice bude zlatý zdroj peněz pro naše stagnující stavebnictví.

Z. Lapil 18.12.2016 10:12

Re: To víte, když 12 km dálnice plánovaných za 4 mld.

Když to máte těžký. V situaci, kdy je geologický průzku BODOVÝ, se vždycky můžete blbě trefit. A když k tomu přidáte výběrové řízení s nejnižší nabídkou (možná dokonce ze zákona, ale určitě s rizikem žaloby jak na příslušné výběrko, tak osobní skrzevá úplatky), máte na průšvih zaděláno: kdyby byli dodavatelé svatí (nejsou) tlačí cenu dolů škrtáním rezerv.

A i ta nejšetrnější hospodyně těžko ušetří z domácího rozpočtu 10%, když jde 80% na alimenty (zákonem dané výdaje; hledejte "mandatorní výdaje"), zvlášť když rodinná rada (parlament) potřebuje nutně přidat na pastelky.

J. Jurax 18.12.2016 23:38

Re: proč jsou ...

No, ne že by politici všech stupňů nekradli jak straky, ale z důchodů těžko. Tam je to celkem transparentní, systém je průběžný - co se vybere, hned se vyplatí, jak jistě víte - a navíc se důchodový účet každoročně dotuje desítkami miliard z jiných daní.