1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
BOMBON 2.7.2008 8:54

trisi

penize jdou do obehu jenom pres bankovni uvery - centralni banka je natiskne a "pujci" vlade nebo komercnim bankam.

komercni banky penize nemuzou samy "vytvaret"

Argent 2.7.2008 8:53

Re: cerny humor

R^R^R^

Květoslav 2.7.2008 8:50

One je to ještě trochu jinak

Ty domečky na úvěry nestavěli jenom lidi, co v nich chtěli bydlet. Stavěli je i různí developeři, jako u nás. A postavili jich tolik, že do nich už není koho nastěhovat. Kombinace stavění na kšeft a stavění na ultralaciné hypotéky (i třeba půl roku bez splátek - takže když si někdo postavil dům, půl roku v něm bydlel zadarmo a pak mu jej tedy zabavila banka) způsobila ohromný převis nabídky nad poptávkou.

S výkonností ekonomiky to moc nesouvisí. USA vyrábějí a vyvážejí jak diví. Dokonce už ani nemají v čem své zboží vozit přes moře, došly jim kontejnery.

Největší malér je to pro Čínu. Čína doteď drží více-méně stejné ceny v dolarech, jako před pádem dolaru - jenomže v juanech je to polovina. Její investice do amerických dluhopisů se ukazují být tragicky ztrátové. Hned jak skončí olympiáda, najdou jistě pro olympijské stadiony nové využití - někdo za ty špatné investice může a dělnická pěst nezná slitování.

BOMBON 2.7.2008 8:50

Re: Nic nového pod sluncem

;-DR^

kocka ema 2.7.2008 8:16

cerny humor

Vazeni diskutujici,

bohuzel vetsina z  vas chape jen humor typu Novotneho, Soboty a dalsich podobnych. Nemusela jsem cist az do konce clanku, abych pochopila, ze je to cerny humor nejvyssich kvalit.

Vase kyberneticka babicka.

gerontusinza 2.7.2008 8:10

Hezké pane Hruštinec...

hezký způsob jak českému "novináři"( troubovi) osvětlit důvody  "rekordů" české koruny..... ale oni budou stále mlít stejné hovadiny...;-D hezký den

Vilda 2.7.2008 7:48

Opomíjený fakt

Možná je v článku i kousek pravdy. Jenže tak nějak je předpokládáno, že za Velkou louží jsou samí tupci. Hypotéky můžou padat, ale mnohem významnější je parametr salda obchodní bilance. Pár let zpět byl kritizován kurz čínské měny vůči dolaru. Dovoz čínského zboží doslova ničil výrobu ve Státech. A tak se stalo, že významná část výroby přesunula do Číny. Vyrábět v Číně bylo velice ziskové. Není se čemu divit, čínské mzdy a čínský vztah k životnímu prostředí je velice zisková kombinace. Jenže má jednu podstatnou podmínku. Je nutné prodávat těm, co mají peníze. A jsou to ti samí co dostávají ty nízké mzdy? Nejsou! Takže je nutné prodat tam, kde je dost peněz. A není podstatné, jestli jsou to peníze na dluh nebo úspory. Jenže takto to nejde stále, a tak postupně se směnný kurz upravuje a reaguje na saldo obchodní bilance. No a najednou tam kde se dřív uzavíraly fabriky kvůli nerentabilnosti, tak se začnou znovu otevírat, protože se to začne znovu vyplácet. Možná to nebude zatím tak rychlé, ale být čínským papalášem, tak nebudu mít klidné spaní. Utržené dolárky ve státních rezervách mi velmi ztrácí na hodnotě a udržet nízké mzdy, abych byl konkurenceschopný znamená, že domácí kupní síla mi nebude schopná to zboží koupit. A když ano, tak musím víc platit, aby na to měla. Je to prostě začarovaný kruh. A nedělejme si iluze, že s tím Amíci nepočítají. Možná je 99% hloupých, ale stačí 1% těch co jsou to schopni ovlivnit a ono to stačí. Ono to tak většinou bývá, že ti co mají peníze mají větší vliv. A je to tak správně. Není většího průšvihu, než když se dostanou k moci ti, kteří k nim přijdou jen plácáním prázdné slámy a zaštiťováním se davem, který lze zmanipulovat.

westík 2.7.2008 7:28

Nic nového pod sluncem

lidé -na celém světě (nejen tedy v Americe a u nás ) jsou prostě nepoučitelní. Zřejmě si myslí, že peníze rostou na stromech -a ministr financí je chodí -podle potřeby-očesávat. Tristní situaci, kterou autor článku s černým humorem popisuje, byla již dávno (a také s černým humorem)  popsána v Zákonech profesora  Parkinsona  (autor N.Parkinson) pro Anglii  a vcelku bez humoru v knize Ekonomie v jedné lekci ( autor H.Hazlitt) pro Ameriku (a celý svět). Ostatně-není  mně známo, zda oba zmínění  autoři navštívili  ČR (za účelem získání zkušeností):-/

M 2.7.2008 5:01

Re: temer me taky dostal

Cerny humor - pak ano. Ovsem nevim, jestli  to autor tak myslel. Mam podezreni, ze to mysli vazne, nebo jako vesely humor. 

Realita je vsak tmava a humor je to cerny.

Vasek 2.7.2008 4:04

Re: Hezké a to bohužel bez přívlastků

Takze USA "nesou zodpovednost za konjukturu" byvaleho Zapadniho Nemecka,Japonska,atd.Unavuje nas kazdodenni celosvetove ocekavani sypani popelu na hlavu. Bohuzel se nas president ponaucil blboviny ze socialismu a principy sobestacnosti,zodpovednosti vyhodil oknem.Dnes zde funguje tkzv. plunge protection team ktery zabranuje bankrotum velikych spolecnosti,sklada se z bankeru a uredniku federalni banky,pan president se o tom nechce bavit i pres to ze existenci tymu nepopira.Doufam ze se ten "dravy kapitalismus" vrati a ponauci nas (znova) o zakonech svobodneho podnikani na svoji pest bez sahani danovym poplatnikum do (ne)bezedne kapsy.

Cowboy 2.7.2008 3:17

Well, europsky sudruh ma cosi pravdu...

..ale ako sa hovori " Kym tlsty pes schudne, ten chudy zdochne" (europsky).;-)

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 2.7.2008 3:17

temer me taky dostal

Tak me autor skoro taky dostal. Av v samem zaveru jsem pochopil, ze se jedna o humor. Ovsem nekteri ten smysl pro humor evidentne maji amputovany :-P

Nemo 2.7.2008 2:26

Jezisi to je

v uuuuuuuuuu l!

8-o 8-o 8-o 8-o 8-o 8-o 8-o

derik 2.7.2008 2:01

To je fejeton od novinare nebo ekonomicka analyza od odbornika?

Odkud autor vzal ty "rozmarile, nesoudne, neodpovedne, chamtive,..."? K tomu maji podstatne bliz Evropani se socialnim statem nez Americani s individualni odpovednosti.

M 2.7.2008 1:39

Re: Re: Hezké :)

Z ceho tak soudite? Jen z toho, ze se vam tam perpektiva nelibi? Hmmm to je dost chabe. Jestli cisla a to, co se deje jen trochu vnimate, a jen trochu jste schopen/schopna (?) pochopit, o co jde, tak byste mel/mela ve svem slovniku brzdit.

Jarda 2.7.2008 1:38

presne tak...

Presne tak to muze napsat jen nekdo kdo v US nikdy nebyl a nic o tom nevi. Mozna ma neco nacteneho z Prava ci z Novinek.

Cedr 2.7.2008 1:37

Hezké a to bohužel bez přívlastků

Češi si ani za socialismu moc netiskli nekryté peníze (kromě začátků - reforma 1953 a i balíčky 1997). A kromě toho, to může dělat pouze velká země s velkou armádou, které to i prochází, pokud její měna představuje světovou rezervní. Velice rád bych se dozvěděl, kolik ostatní svět  za to Američanům od padesátých let již zaplatil.. 

Vlasta.on 2.7.2008 1:20

Re: Hezké :)

Jseš jenom blb ........:-/

tris 2.7.2008 1:02

Hezké :)

Jen malé upozornění - ono to s tím tištěním těch peněz není tak úplně jednoduché. Většina těch peněz šla do oběhu formou bankovních úvěrů. Ty banky teď krachují - a teď se začínají dít zajímavé věci, jako jestli začnoulidem mizet peníze z účtu a podobně. Ta situace paradoxně vypadá na kontrakci peněžní zásoby a zároveň se zvyšující ceny. No...a teď je jen otázka, jestli se tam u kormidla objeví někdo, kdo bude ochoten jít hyperinflační cestou....

V každém případě - nazval bych ten proces anglicky "3rd-worldization" aneb jak se z výkonné ekonomiky stane země třetího světa. Stačí zlikvidovat měnu a bankovní systém nekrytými penězi, zavést neufinancovatelné sociální programy a zadlužit stát, to vše pokud možno bez jakýchkoliv zahraničních rezerv.

Argentina patřila na začátku 20. století k nejrozvinutějším ekonomikám světa.

Vlad 2.7.2008 0:37

Re: neklesat na mysli!

Já vám fandím, optimisto. Ale když je něco dohromady tak je to s. SKOUPÍ.  Z by bylo při změně stavu. :-)

optimista 2.7.2008 0:18

neklesat na mysli!

soudruzi z prognosťáku to měli našlápnutý a tak je to v pořádku. Domečky zbudou na holandský nezaměstnaný jak na Floridě, tak v Praze a prosperující nový Rusové to zkoupí tak jako kdysi Japoni! Kupředu levá za nové zítřky ;-(