15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vasek 2.7.2008 4:04

Re: Hezké a to bohužel bez přívlastků

Takze USA "nesou zodpovednost za konjukturu" byvaleho Zapadniho Nemecka,Japonska,atd.Unavuje nas kazdodenni celosvetove ocekavani sypani popelu na hlavu. Bohuzel se nas president ponaucil blboviny ze socialismu a principy sobestacnosti,zodpovednosti vyhodil oknem.Dnes zde funguje tkzv. plunge protection team ktery zabranuje bankrotum velikych spolecnosti,sklada se z bankeru a uredniku federalni banky,pan president se o tom nechce bavit i pres to ze existenci tymu nepopira.Doufam ze se ten "dravy kapitalismus" vrati a ponauci nas (znova) o zakonech svobodneho podnikani na svoji pest bez sahani danovym poplatnikum do (ne)bezedne kapsy.

Hisrtorik 2.7.2008 9:24

Re: Hezké a to bohužel bez přívlastků

Poměrně značné znehodnocení měny nastalo v důsledku sovětské okupace po 21.8.1968.

Poměr kupní síly současné koruny oproti stavu po měně 1953 je možná 1:15, od roku 1953 do roku 1989 to mohlo být 1:4. Roku 1953 byly platy mírně pod 1000 Kčs měsíčně a důchody od 130 Kčs měsíčně.

-ferry- 2.7.2008 10:04

Re: Re: Hezké a to bohužel bez přívlastků

Když jsem já nastoupil do zaměstnání (po vyučení) v srpnu 1962 bral jsem po dva roky 1100 hrubého( 950 čistého). Když šel do důchodu můj táta (2/1972) bral 1109,- Kčs). Já v tu dobu hrubého asi 1500,- .Zajímavé je,že tehdy jsem měl navíc,než dneska,kdy mám důchod asi 7x větší.Asi byla lepší koruna. Jenom např.pivo je dnes 10x až 11x dražší než tehdy.A nebudu mluvit o vodě,elektrice a o podobných věcech.Nájem jsem platil šedesát korun,dnes skoro ten samý byt téměř tisicovku. A co se táká toho zadlužení lidí ... já si myslím,že to oni tuší,že to všechno půjde jednou do pala.a nemusí to dlouho trvat... Vždyť snad veškerý průmysl,který za něco stál,je v rukou cizinců.Jen pitomec si může myslet,že těm jde o lásku k našim černým očím ...

Květoslav 2.7.2008 10:21

Kupní síla

To moje maminka měla koncem 60. tých let plat 500 Kčs. Má babička ještě v 70. letech stejný důchod.

Některé věci zdražily, to ano - energie, voda. Některé jen opticky, protože nejsou dotovány - třeba nájmy, pečivo (za socialismu byl chleba levnější než obilí, ze kterého byl upečen). Ale řada věcí je levnějších.

Už potraviny - pivo sice stálo 2,10 (v roce 1985) ale při průměrném platu okolo 2000 Kčs, spíše méně. Dnes stojí pivo pod 10 Kč (v obchodě), to je nominálně 5x více, ale platy jsou vyšší 10x. Chleba - dnes stojí okolo 22 Kč, tehdy 2 Kčs, tedy je to nastejno. Víno - tehdy 17 Kčs, dnes okolo 70 Kč, je tedy levnější. Elektronika - to se nedá srovnávat.

Více třeba zde: http://cerven.blog.sme.sk/clanok-89123.html

vltava 2.7.2008 12:03

Re: Kupní síla

V roce 1984 bylo zdraženo pivo z 1,70 na 2,50 Kčs (10°)

Jura Jurax 2.7.2008 14:50

Re: Re: Re: Hezké a to bohužel bez přívlastků

ono ani tak nezáleží, v čích rukou průmysl je, ale zda vyrábí a dává práci ... asi nevíte, že za první republiky patřila třeba plzeňská Škodovka konzorciu Schneider-Creuzot, což byl zbrojovka francouzská ...

A k těm penězům - musel byste srovnávat přes nákupní košík - třeba běžné oděvy jsou dnes směšně levné proti šedesátým a sedmdesátým letům - taky pamatuju, jsa ročník 1949 - o elektronice darmo mluvit a tak dál a podobně. Ovšem máte recht s tím pivem - co študent jsem se nezřídka v pivech za desetikačku docela ztřískal ... a mimochodem - v roce 1972 jsem co vysokoškolák nastupoval do výpočetního střediska za impozantních 1350 brutto - dnes je nástupní plat ve srovnatelné profesi patnáctkrát až dvacetkrát vyšší ... takže nakonec ani v pivech se nezdražilo ... ;-)

Květoslav 2.7.2008 15:15

Re: Re: Re: Re: Hezké a to bohužel bez přívlastků

Kdysi to tu někdo napsal - volně lovím z paměti:

Kdysi bylo vůbec všechno lepší. Kalhoty číslo 45 byly jak pro slona, dneska je člověk nedopne, jak jsou mrňavé. Holky byly přítulnější, dneska se ošklíbají. kyslíku bylo víc, dneska už v druhém patře skoro žádný není, člověk lape po vzduchu jak ryba. Akorát kondomy byly menší, dneska jsou nějaké velké, navíc se ohýbají.

pamětník 2.7.2008 19:11

Re: Re: Re: Re: Re: Hezké a to bohužel bez přívlastků

přesně,pane,a někdy taky padaj...

I. 3.7.2008 11:38

Re: Re: Re: Re: Re: Hezké a to bohužel bez přívlastků

R^

jkotek 2.7.2008 9:46

Re: Hezké a to bohužel bez přívlastků

Cesi za socialismu tiskli POUZE NEKRYTE penize. Ani dnes neni koruna nicim kryta - zadny zlaty standard (kryti meny zlatem) neexistuje. Sila Ceske koruny spociva pouze v lidske vire a v umu centralnich bankeru tuto viru udrzet.

A take v nabite pistoli statu prilozene k hlave obcana kdyz stat 1) vyzaduje po obcanovui vypalne (dane) placene v korunach a 2) nuti obcana pouzivat pri nakupech statem tistene papirky a plechova kolecka.

Koruna je kryta pouze timto a nicim jinym.

tris 2.7.2008 1:02

Hezké :)

Jen malé upozornění - ono to s tím tištěním těch peněz není tak úplně jednoduché. Většina těch peněz šla do oběhu formou bankovních úvěrů. Ty banky teď krachují - a teď se začínají dít zajímavé věci, jako jestli začnoulidem mizet peníze z účtu a podobně. Ta situace paradoxně vypadá na kontrakci peněžní zásoby a zároveň se zvyšující ceny. No...a teď je jen otázka, jestli se tam u kormidla objeví někdo, kdo bude ochoten jít hyperinflační cestou....

V každém případě - nazval bych ten proces anglicky "3rd-worldization" aneb jak se z výkonné ekonomiky stane země třetího světa. Stačí zlikvidovat měnu a bankovní systém nekrytými penězi, zavést neufinancovatelné sociální programy a zadlužit stát, to vše pokud možno bez jakýchkoliv zahraničních rezerv.

Argentina patřila na začátku 20. století k nejrozvinutějším ekonomikám světa.

Vlasta.on 2.7.2008 1:20

Re: Hezké :)

Jseš jenom blb ........:-/

M 2.7.2008 1:39

Re: Re: Hezké :)

Z ceho tak soudite? Jen z toho, ze se vam tam perpektiva nelibi? Hmmm to je dost chabe. Jestli cisla a to, co se deje jen trochu vnimate, a jen trochu jste schopen/schopna (?) pochopit, o co jde, tak byste mel/mela ve svem slovniku brzdit.

BOMBON 2.7.2008 8:54

trisi

penize jdou do obehu jenom pres bankovni uvery - centralni banka je natiskne a "pujci" vlade nebo komercnim bankam.

komercni banky penize nemuzou samy "vytvaret"

Pavel 2.7.2008 9:10

Re: trisi

Právě že můžou. Jak to dělají? Takto:

Banka někomu půjčí peníze. Ten je utratí (kdyby je nechtěl utratit, tak by si je nepůjčoval, že), a je v podstatě jedno za co. Podstatné je, že příjemci těch peněz je nakonec vloží do banky, která je pak použíje pro další úvěr. Tak to by mohly banky generovat nekonečné množství peněz. Aby se to nedělo, existuje cosi jako povinné rezervy - banky mají povinnost část přijmutých vkladů uložit u centrální banky. Dnes je to tuším něco kolem dvou procent. To znamená, že komerční banky z jedné koruny dané do oběhu centrální bankou vyrobí těch korun padesát.

jkotek 2.7.2008 9:42

Re: Re: trisi

Tzv. sekundarni emise penez. Jeste dodam, ze se na ni podili kazdy obcan co pouziva bezhotovostni platby - at jiz prevodem z uctu nebo platebni kartou. Bezhotovostni platba znamena absenci hotovosti. Takze penize "zustavaji" v bance. V uvozovkach protoze tam nezustanou a banka je pujci dale.

pirat 2.7.2008 12:52

jak naivní

účetnictví ti určitě nic neříká jinak by jsi takovou blbost neopakoval po hlupácích co ji vymysleli

tris 2.7.2008 10:34

Re: trisi

Bombone - komercni banky vytvari uvery a penize na uctu dnes vsichni povazujem za penize, ac se jedna o uver (nekomu jinemu). Podivejte se na bankovnictvi na castecnych rezervach.

Josef 2.7.2008 14:25

Re: Re: trisi

Trisi, s tim paradoxem jste mel dobry postreh. Ono to skutecne vypada jako kontrakce penezni zasoby a to navzdory privalu tistenych penez z centralni banky. Zatim nedostatek penez dokonce i drzi inflaci pod kontrolou! Jinak - penize na uctu byly vzdy uver nekomu jinemu, vzdy! 

optimista 2.7.2008 0:18

neklesat na mysli!

soudruzi z prognosťáku to měli našlápnutý a tak je to v pořádku. Domečky zbudou na holandský nezaměstnaný jak na Floridě, tak v Praze a prosperující nový Rusové to zkoupí tak jako kdysi Japoni! Kupředu levá za nové zítřky ;-(

Vlad 2.7.2008 0:37

Re: neklesat na mysli!

Já vám fandím, optimisto. Ale když je něco dohromady tak je to s. SKOUPÍ.  Z by bylo při změně stavu. :-)