6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Minutus 9.10.2008 21:57

Jestli někdo řekne A, měl by říci i B

Pokud to v Americe (o které jsme byli přesvědčováni,  že narozdíl od socialistické Evropy tam panuje tržní ekonomika) bylo státními zásahy a tedy není tam tržní ekonomoka, pak by nám pan autor mohl taky prozradit, KDE TEDY TA ČISTÁ TRŽNÍ EKONOMIKA FUNGUJE? Ve které vyspělé zemi funguje ČISTÁ TRŽNÍ EKONOMIKA?

Pokud nikde, jak víme, kam by to vůbec v dnešních podmínkách fungovalo? Není to třeba jen krásná logická konstrukce NAMYŠLENÝCH EKONOMŮ??? Nějak chybí potvrzení těchto myšlenek v praxi, ne? Takže jsou to vše jen SPEKULACE - HYPOTÉZY - NIC VÍC.

Olin 9.10.2008 22:17

Re: Jestli někdo řekne A, měl by říci i B

Minute, nedělej se sebe osla! pokud tě někdo přesvědčuje, že v USA je ekonomika tržní zatímco v socialistické Evropě nikoli, tak si budeš muset ujasnit, komu vlastně nasloucháš. Něco takového může tvrdit jen vůůůl! Ale některé lidi přesvědčíte o čemkoli. I o uzdravující moci destilované vody s tajůplnou molekulou.

MR 9.10.2008 22:28

Re: Jestli někdo řekne A, měl by říci i B

ČISTÁ TRŽNÍ EKONOMIKA není nikde, bohužel - jsou pouze státy nebo enklávy, které mají volné tržní ekonomiky více či méně např. HongKong nebo jsou oblasti života, kteríá jsou různě omezována (i u nás). Co se ale dá dokázat je to, že pokud je někde méně státních zásahů nebo resp. méně významných funguje systém lépe a naopak. A důkaz pro Vás (nevím jak jste starý) - proběhlý socialismus u nás je Vám málo? 

A kdo čím dál tím více "ničí" kapitalismus a vydává to za tržní selhání jsou politici a jejich provázanost se  zájmovými skupinami ve jménu tzv. veřejného zájmu. A jakmile jedna regulace selže je nahražena jinou "chytřejší" abychom zjistili dříve či později, že také nefungující. Nikdy se nehledá problém v samotné regulaci ale kde je "špatně " nastavena.  

Olin 9.10.2008 22:45

Re: Jestli někdo řekne A, měl by říci i B

To se právě dokázat nedá, MR. Dá se to pouze zastávat proti těm, kdo zastávají opak. Tzv. důkazy pro nebo proti vždy spočívají pouze na manipulaci s vybranými ukazateli, které slouží účelu, a taky tyto "důkazy" přesvědčují pouze příznivce téhož. Jde prostě o argumentační munici, a ne o nějaké důkazy.

Představa ovšem, že jednou bude všude všechno fungovat, je úsměvně komunistická. Zrovna nedávno jsem četl science-fiction, kde autor na počátku uvádí, co všechno již není problém, "od vybudování komunismu".  Zatím si ale musíme zvykat na to, že veškerá opatření bývají dobře míněná, ale blbě realizovaná, a jiná i dobře realizovaná, ale účinkem se míjejí, a jiná se ani účinkem nemíjejí a skutečně fungují, ale jen do času. A "pyšné věže skončí vleže".

tris 9.10.2008 23:54

Re: Jestli někdo řekne A, měl by říci i B

Znáte nemožnost ekonomické kalkulace v socialistickém systému od Misese?

Olin 10.10.2008 0:32

Re: Jestli někdo řekne A, měl by říci i B

Ne.

Ale zato znám sedm divů socialismu:  1/ všichni mají práci.      2/ přestože všichni mají práci, nikdo nic nedělá.      3/ přestože nikdo nic nedělá, plán se plní.      4/ přestože se plán plní, nikde nic nemaj.      5/ přestože nikde nic nemaj, všichni všechno seženou.      6/ přestože všichni všechno seženou, všichni kradou.      7/ přestože všichni kradou tak nikde nic nechybí.

                  

brána 9.10.2008 19:20

Die US-Regierung erwägt Beteiligungen an amerikanischen Banken.

Pane Mach vyčkejte raději bezeslov k tomuhle spetáklu - socialismus zachraňuje kapitalismu. Běžte hrát golf, špacírovat s vyvolenou vašeho srdce a pak se nám zase ukažte.

Kolombo 9.10.2008 21:54

Re: Die US-Regierung erwägt Beteiligungen an amerikanischen Banken.

Naopak - levičácké sociální inženýrství podráží nohy kapitalismu. Autor má pravdu, pokud jde o Fannie Mae a Freddie Mac. Dokonce senátor Obama byl jedním z právníků, kteří žalovali banky za "rasismus a diskriminaci nízkopříjmových američanů", protože jakási komise zjistila, že bílá střední třída dostává víc hypoték než nezaměstnaní černoši ze slumů...:-D:-D:-D:-P

JaS 9.10.2008 17:56

Jsem jen zvědav,

jestli se americká společnost dokáže z neúspěšných socialistických pokusů poučit.

David 9.10.2008 16:46

Neuvěřitelné

Může to znít neuvěřitelně, ale americké banky poskytovaly hypotéky dokonce i ilegálním imigrantům bez dokladů (těch je v Americe 12-20 milionů).

http://money.cnn.com/2005/08/08/news/economy/illegal_immigrants/

http://www.cnsnews.com/public/content/article.aspx?RsrcID=36208

Wabi. 9.10.2008 16:44

Machu, připomínáš mi Topolánka :

Nedávno vykládal v Jižní Americe o výhodách kapital. systému. On,  absolvent bolševické vojenské školy, lidem ,co tam mají kapitalismus 200let. Nebo Ševčík z Lib. institutu, kandidát do KSČ v roce 1989 , taky expert. A co Taťka z Hradu, že se ještě neozval ?

Už se těším na naše předsednictví EU!! To bude mazec!! 

David 9.10.2008 16:51

Re: Machu, připomínáš mi Topolánka :

Evropě a Rusku to osladíme :-/

střadatel 9.10.2008 14:28

krize a důchodový systém

Tak nevím, až půjdu do penze, kolik toho bude v privátním fondu penzijního připojištěni. Tak hoši těšme se na tu srandu až půjdeme do penze my a zjistítme, že naše úspory jsou fuč a  my budeme vzpomínat na naše dnešní důchodce, jaký měli penzijní socializmus. Asi nejlepší spořící  privatní fond je "Stružok".  Ve stružoku zbudou bezcené papíry, ale ty snad vykoupí sběrna alespoň za malý peníz. ;-(

VL 9.10.2008 16:39

Re: krize a důchodový systém

Pořád na tom nejspíš budete líp, než můj děda, který si platil penzijní pojištění 30 let a pak přišel soudruh Zápotocký, došlo k měně a stát mu veškeré naspořené peníze sebral a v roce 1989 měl důchod 400 Kčs.

Vítězství levice bych viděl jako horší riziko, než bankovní krizi.

brána 9.10.2008 18:27

Re: krize a důchodový systém

Správně pane VL, ale pssss - mešťourejte do vosího hnízda.. V dnešní době potřebujeme socialistickou státní politiku vůči bankám.  Zíra to bude jiná - začneme zas nepohodlné inzultovat  coby komouše.

PepaTečka 9.10.2008 14:15

Vzkaz autorovi článu

Pisálku a řečníků kolem finanční krize je přehršle, jako ekonomických komentátorů z různých společnosti a liberálních institutů, ale nikdo doposud nepřišel a nedal ten správný recept na její řešení. Oni ho totiž nemají. Lepší je zasvěceně kecat než předložit jedině správné neoliberální řešení problému. Ještě, že volnostylaři trhu tu nechali alespoň malilinký stát aby ten zasáhl a účet předložil těm, co to nezpůsobili, daňovým poplatníkům. Máme štěstí, že i u nás  ODS ještě nestačila zrušit stát jakožko opravdu, ale opravdu zbytečnou instituci.

Hledajíci 9.10.2008 14:22

Re: Vzkaz autorovi článu

Jedna  z thezí Kurt Goedel říká : Každá formální theorie, která je minimálně tak mocná a velika jako na přiklad Theorie Přirodních Čisel, je plná výroků jejeichž pravdivost a nepravdivost se nadá ani dokázat ani vyvrátit proštředky theorie samé. V každé theorii je tedy mnoho nejistot. To platí i pro ekonomické theorie. Problémy jsou způsobeny nejistotami ekonomické theorie, a proto nemají řešení. Vlastně každá theori vytvořená člověkam je plná nejistot a  z těchto nejistot vyplývajícich problémů.   Ono vlastně zbýva jenom se pomodlit Otče Náš! 

Jura 9.10.2008 16:21

Re: Vzkaz autorovi článu

Teda Goedla  bych do toho fakt netahal. To spolu nemá vůbec nic společného.

Xury 9.10.2008 14:25

Re: Vzkaz autorovi článu

Chcete správné neoliberální řešení  - nechte padnout špatné banky. (toto mimochodem radí i řada těch, kteří nejsou liberálové).

K. 9.10.2008 14:46

Re: Vzkaz autorovi článu

Spíš "nechte padnout špatné bankéře, a ne jejich klienty". Praxe je totiž opačná, střadatelé přijdou o své životní úspory a manažeři odejdou se zlatými padáky.

Hledajíci 9.10.2008 14:11

Lekce z tržní ekonomiky

Na následujícich internetových stránkách dávají dva  britští komici, John Bird a John Fortune, lekce z tržní ekonomiky. Lidé se tomu hodně smějí, ale to co ti dva říkají je přesně to, jak funguje ty všechny pitominy nazývané vznešenými jmény jako Free Market, Free Enteprise, Time To Market, First In Class, Shareholder Value atd atd.

Bohužel tou tragedii na tom všem je, že to odnesou pouze a pouze lidé, kteří do takových pofiderních podniků vložili své peníze jako úspory na stáří. Tito obyčejní lidé o ně přijdou, ale lháři kteři ta vznešená jména vymysleli na tom vydělají miliony.

http://www.youtube.com/watch?v=jUrC5yd7_F0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=YbD-omir4c0

 

Chris Kelvin 9.10.2008 14:04

Autor se nás snaží přesvědčit...

...že současná ekonomická krize v USA (a posléze rozšířivší se do velké části světa) byla způsobena zcela marginálním problémem poskytování hypoték méně majetným Američanům. Hmmmmmmmm...... 8-o

Hledajíci 9.10.2008 14:15

Re: Autor se nás snaží přesvědčit...

Ale to řikají už i vrabci na střeše. Jak veliký musí být ten otřes, způsobený finační krisí, aby jste tomu uvěřil?  

Chris Kelvin 9.10.2008 15:04

Re: Autor se nás snaží přesvědčit...

No právě! Čím bude větší, tím méně tomu budu věřit :-):-):-)

nezaujatý 10.10.2008 9:19

Re: Autor se nás snaží přesvědčit...

Že by to chtělo méně demokracie ?  Solidarita je to co někde vůbec neznají ?

Alan02 9.10.2008 13:50

sazby

ale tady jde o SEKURITIZACI !!! a podvodu sice legálním ale podvodu a teď to bankéře kouslo do zadku :)) jo proč ne :)) ;-D

jm 9.10.2008 12:53

POROVNÍMÍ PŘÍČIN A DŮSLEDKŮ DÁVÁ NEJČASTĚJŠÍ VÝSLEDEK

POROVNÍMÍ PŘÍČIN A DŮSLEDKŮ DÁVÁ NEJČASTĚJŠÍ VÝSLEDEK že zločiny nezpůsobuje systém, ale zločinci v něm. S vyjímkou fašismu, potvrzující pravidlo. 

Joob 9.10.2008 12:36

Ideální fungování tržní ekonomiky

znamená, že ta ruka tahá prostředky z kapes, ve kterých očekává poměrnou část z celkově vytvořeného produktu. A je zatraceně vzteklá, když tam stále častěji narazí na dno, které tam zbylo prostě proto, že většina toho vytvořeného se nachází pouze v nepatrném poštu kapes.  Prací nezbohatneš - je jediné heslo, které dnes celoplanetárně platí.

para 9.10.2008 12:21

"Žádný oběd není zadarmo"

Tahle větička je a ve vašem příspěvku velice trefná. Na její smysl lze ale pohlédnout i z jiného úhlu než Vám bude milé. O zdrojích se ultraliberálové vyjadřují jako o nevyčerpatelném oběktu. Realita jedné za základních komodit na jejíž levné těžbě prudce vzrostla prosperita naší civilizace - ropy - je ale jiná. Naše civilizace a ta vypělá a na ropě nejzávislejší Americká se zjevně dostává pod tlak ROPNÉHO ZLOMU:  http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ropny-zlom-uvodni-informace Investice už se prostě tak rychle nevracejí a to se všemi důsledky - jedním znich je pak bankovní krize. Z téhle práce cituji: ..."Jeden z autorů píšících o ropném zlomu Richard Heinberg (http://www.richardheinberg.com/) používá metaforu, že zatímco fosilní paliva jsou jako obrovské nezasloužené dědictví, které jsme rozfofrovali jako opilí, obnovitelné zdroje jsou jako těžce vydřená mzda"....  Nabízím také pohled Charliho Halla prostřednictvím ERoEI:  http://www.theoildrum.com/tag/charles_hall kde zejména jeho bublinový graf ilustruje co nevyhnutelně čeká naši civilizaci. V češtině to ve Vesmíru 9/2008 rozebírají pan Cílek, Kadrnožka, Kašík a další. Za prostudování stojí Cílkův příspěvek: http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich kde odůvodnuje alternativu "Biozyzikální ekonomiky"  která není na tržních vztazích ale na fyzikálních principech dosud mnohými opomíjených. Naobědvali jsme se a nadeše čas platit.;-)