26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Stredocech 9.10.2008 13:36

Ropný zlom je důsledek nepověšení zelených na větrníky

Pokud by nebyl uměle zabržděn rozvoj jaderné energetiky, problém by nikdy nevznikl. PRÁVĚ PROTO byl v 50 letech vládou subvencován vývoj energetických jaderných reaktorů. Protože se to už tehdy vědělo. Příslušné informace lze dohledat.

para 9.10.2008 15:47

Re: Ropný zlom je důsledek nepověšení zelených na větrníky

No ono to Středočechu nebylo zas tak umělé jak říkáš. U JE se až po prvých haváriích přišlo na to, že zajistit jejich bezpečnost bude dražší než se zdálo a tak zisk at už byl počítán přes energetickou či peněžní efektivitu značně poklesl oproti těm fosilům. Souhlasím s Tebou ale v tom, že by to mohla být cesta jak vůbec dál.

JJ 9.10.2008 20:08

Umele?

Pouze reakce na nehody, ktere se podle ujisteni techniku nemohly nikdy stat.

Mimochodem, na jadro se nejezdi. Problem by vznikl zrovna tak.

Xury 9.10.2008 13:59

Re: "Žádný oběd není zadarmo"

"alternativu "Biozyzikální ekonomiky"  která není na tržních vztazích ale na fyzikálních principech" - panebože, to je ale blábol!!! 8-o

para 9.10.2008 15:42

Re: "Žádný oběd není zadarmo"

Xury pročítáš jsi odkazy dřív než Ti uklouzávají výlevy typu ..."panebože, to je ale blábol!!!" ... Zkus skousnout alespon následující úryvek: ........"jak by vypadala ekonomika, která by nebyla součástí společenských, ale přírodních věd. Překvapující počet laureátů Nobelových cen za ekonomiku, namátkou Joseph Stiglitz, George Akerlof, Daniel Kahneman, Amartya Sen a další získali ocenění za práce, které často zpochybňovaly samotné základy tradiční ekonomiky"..........  Ten princip je Xury založen na aplikaci termodynamických principů a zákonů zachování energie na lidskou společnost. Chcemeli energii získat musíme do tohoto procesu i nějakou vložit - viz parametr EROEI - oproti ZISKU s klasické ekonomiky. Pokud založíme ekonomiku především na pozadí "vybírání ůspor" pak až vklad /fosilní paliva/ dojde - začne se nám hroutit a nezbude než hladat odpovědi na nové otázky.;-)

Xury 9.10.2008 16:02

Re: "Žádný oběd není zadarmo"

Já jsem si právě přečetl ten odkaz. Když pominu sám fakt, že se ekonomika samozřejmě podřizuje zmíněným fyzikálním zákonům (nebo znáte nějakou vyjímku?), tak primárně je trh založen na lidském chování (míním tím lidí jako ekonomických subjektů). Ekonomie jako součást přírodních věd je nesmysl. Je problém popsat chování souboru částic, jejichž chování je podřízeno fyzikálním zákonům (přečtěte si něco o fyzice kontinua), natož popsat chování souboru lidí, které těmto pravidlům nepodléhají (použil bych jeden z Murphyho  zákonů : živý organismus se za přísně daných chemických a fyzikálních podmínek chová, jak ho napadne".

A jen tak naokraj, domníváte se, že bude ekonomicky výhodné (podle současných pravidel) těžit energetický zdroj s EROEI menším než 1?

Didi 9.10.2008 17:12

Re: "Žádný oběd není zadarmo"

Ad EROEI<1: pro toho, kdo si vyjedná vládní dotace zaplacené v ideálním případě z daní placených odpůrci takového plýtvání, nepochybně ano.

para 9.10.2008 18:46

Re: "Žádný oběd není zadarmo"

Těch odlišností kterých je reálná ekonomika schopna oproti zákonům přírodního charakteru je přece velmi mnoho Xury. Vyplývá to už s prostého faktu, že známe a poznáváme zákony přírodní kdežto zákony společenské vytvářímě či stanovujeme suběktivně jen s pohledu ega lidského. O excesech kterých je člověk schopen raděj nemluvě. Ekonomicky z hlediska zákonů přírodních se v realitě ekosystémů chová naopak kde co jen homo si dosud troufal tvrdit, že se ho to netýká. Murphyho zákony jsou dobrým cvičením mysli - proto jsou nám cené ale jsou to "zákomy dosti vyumělkované".

Na okraj Xury: Těžit dlouhodobě energetický zdroj s dominantím podílem energie je velmi na pováženou už pod hranici EROEI menší jak 5!!! Ta je udávaná jako naše "civilizační hladin". Poklesneli EROEI američanům pod 40 už budou mít vzhledem ke své výši spotřeby a zvyklostí problémy. /už je začínají mít/.  Pokud my Češi nepostavíme kvalitní JE s vysokým EROEI zavčas /než nám dojdou zásoby uhlí/ a raději dříve - nemusí se nám později pro řadu komlikací daných nižším celkovým EROEI  JE už vůbec podařit postavit. A netýká se to asi jen nás. i my těžíme s úrovně celosvětových znalostí i celosvětových surovinových zásob. Projdi si odkazy na to jak velké EROEI má JE a snad mi dáš za pravdu. Kéž si tuhle vážnou skutečnost uvědomují odpovědní. Ten pohled BIOFYZIKÁLNÍ Ekonomiky dává v perspektívě velmi burcující předpovědi.

Honza42 9.10.2008 18:58

Sorry, ale jste fakt blábola všech blábolů.

Společnost žije pořád v takových přebytcích, že postavit +/-5 Temelínů je a ještě hodně dlouho bude hračka, ekonomicky i energeticky. Každý rok prosází Češi jeden Temelín v lotynce a celý evropský výzkum jaderné fůze je finančně zlomkem toho, co vydají francouzky za šminky.

Xury 9.10.2008 19:17

Re: "Žádný oběd není zadarmo"

Já jsem nemluvil o společenských zákonech, ale o zákonech ekonomických, který existují objektivně. S tím názorem, že ekonomicky z hlediska přírodních zákonů se chová kde co, bych docela polemizoval, protože existují příklady, kdy si živočichové sami likvidují životní prostředí. Jenže tam se to reguluje tím nejtvrdším způsobem.Pokud jde o hodnoty EROEI - já se s vámi nepřu, jen tam nevidím rozpor mezi přírodními a ekonomickými zákony. Možná by to chtělo nějaký příklad, jak si představujete společnost řízenou fyzikálními zákony.

para 9.10.2008 22:57

Re: "Žádný oběd není zadarmo"

Já úvahy kolem EROEI a Biofyzikální ekonomiky zatím vidím jako pozoruhodný podnět k zamyšlení kam směřujeme a co nás může asi tak potkat a proč. Nemyslím, že je třeba současnou ekonomii zatracovat ale bylo by rozhodně dobré mít k ní alternativní prostředky a vývoj nám ukáže co je kde životaschopnější a proč. Společnost lidská se ve svém "sebevědomí" fyzikálními zákony řídit příliš nechce  /proklamujem přeci llidskou svobodu - že?/  i když v celé řadě především tech. oborů je respektuje. Problém vidím v tom, že mnohé zákony společenské jsou s těmi přírodními v rozporu a dokud nedojde k problémům tak tento stav schovívavě či egoisticky přijímáme jako správný.

Pytel 9.10.2008 12:09

bůh trh

Není to Bůh, kdo selhává. To jen někteří namyšlení lidé se příčí jeho vůli.

Ještě štěstí, že "trh" je metafyzický pojem. Takto může být autor jeho advokátem až do smrti beze strachu, že by se realita do jeho pojmu "trhu" jakkoli nabourala.

x-ovic 9.10.2008 13:13

Re: bůh trh

Vyborne! Podstata ideologicke jistoty,

Antonín Hrbek 9.10.2008 12:01

Jak to bude?

Bylo by dobré, kdyby pan Mach, na základě svých znalostí dal pro ČR kvalifikovaný odhad průměrného růstu HDP, průměrné roční inflace, deficitu veřejného rozpočtu a průměrného počtu nezaměstnaných na rok 2009. Po roce si to budeme moci zkontrolovat.

Spirit 9.10.2008 11:43

Ráno v rozhlase ČRo 2

dokazoval pan Tomský, že současnou krizi v USA zavinila SOCIALISTICKÁ politika Clintonových a Bushových vlád. Trh by si prý poradil i bez státních zásahů. Co myslíte?

Octomil 9.10.2008 12:37

Re: Ráno v rozhlase ČRo 2

Role Bushovy vlády spočívá v tom, že nedokázal přes demokraty ovládaný Kongres prosadit zásah do Fannie a Freddie, demokraté v Kongresu to pokaždé zablokovali: 

 "Since 2001, the Bush Administration issued 34 warnings to Congress about the need to reform Fannie Mae and Freddie Mac before it caused substantial economic turmoil in the financial markets. ..."

historie zde: http://beliefcorner.com/Latest/Freddie-Mac-and-Fanny-Mae-Hearing.html

M. Zima 9.10.2008 10:57

Mach,

Vy jste s tím Vaším guru už zblbli tak, že vidíte i v té Americe samé dirigující komunisty. Škoda, že jste neotevřeli zobák, když celý svět obdivoval Greenspanovu genialitu, Vy šašku. Ostatně, ten mechanismus krise, to, co je o něm známo, jste nepochopil, na takovýto krach by imobilie pro chudé rozhodně nestačily.

Octomil 9.10.2008 10:54

Fanny Mae a Freddie Mac

V článku naprosto chybí role demokratické strany a CRA (Community Reinvestment Act) v této krizi. Ta je primárně bankovní krizí založenou na pádu 2 hypotéčních bank, které se účastnily na cca 70% všech amerických hypoték na bydlení.

Stát prostřednictvím polostátních bank se státní garancí financoval hypotéky lidem, kteří nebyli schopni je splácet a žádná normální banka by jim nikdy nepůjčila. Jako každý socialismus tak i tento systém postihnul především chudé lidi. Nešťastníci si mohli konečně vzít hypotéku i když neměli žádné zaměstnání nebo příjem, navíc v době rostoucích cen nemovitostí (protože to udělalo hodně lidí) a když za pár let vyčerpali své možnosti (třeba utratili všechny své úspory za splácení hypotéky) , tak jim nemovitost propadla bance, v době krize, kdy jsou ceny nemovitostí prakticky na 0, neprodejné, nikdo je nechce.... takže teď už nemají nic. Banka má místo toho zástavy, tržně téměř bezcené, o které se ale musí někdo starat a platit aspoň údržbu...

Vedení bank, ve kterém je řada demokratických politiků, samozřejmě nenese žádnou osobní odpovědnost...

Na špatnou situaci v hyp. bankách Fannie Mae a Freddie Mac upozorňovala řada lidí, i ten McCain před pár lety požadoval njakou akci. Bushova vláda od 2001 požadovala na Kongresu mnohokrát řešení situace, čemuž vždy demokraté v Kongresu vždy úspěšně zabránili.

Schumacher 9.10.2008 10:22

Otřepaný praktický příklad.

Za stejné zaplacené peníze dostat jednu čokoládu dnes, nebo dvě za po čtrnácti dnech. První  si vybere čokoládu dnes, druhý dvě za čtrnáct dní. První ji sní hned, druhý sní půlku, druhou půlku nechá na později a druhou čokoládu nabídne prvnímu za tytéž peníze. Za ně za dalších čtrnáct dní dostane dvě čokolády. Mezi tím sní zbylou půlku. Po čtrnácti dnech má dvě čokolády kdežto první nemá žádnou, žádá po druhém aby se sním "spravedlivě" rozdělil,  mluví o sociální spravedlnosti, spílá mu sprostými slovy a požaduje uvalení zvláštní čokoládové daně a na vládě, aby z peněz daňových poplatníků mu opatřila čokoládu. Protože je nespravedlivé, že někdo má dvě čokolády a on sám  žádnou.

pamětník 9.10.2008 10:53

Re: Otřepaný praktický příklad. EU hledá cestu řešením sociálních problémů

Reálný kapitalismus systémově vytváří nezaměstnané, chudé, prostitutky a bezdomovce.   Neviditelná ruka trhu (spekulativní kapitál) často devastuje i mezilidské zvtahy. Je potřeba více policistů, soudců a nových věznic. Světový liberální kapitalismus skončil v březnu 2008 (dvě velké zahraniční krachující banky byly zachráněny znárodněním).

Schumacher 9.10.2008 12:09

Napište traktát

Význam socialismu pro polidštění opice......

ocelin 9.10.2008 10:53

Vida Schumachera !

Tak deflace je normální.... Vy budete bacanej;-)

enderv 9.10.2008 10:13

Zase

Budu to opakovat znovu a znovu a znovu.

Centralni banka muze ovlivnovat jenom kratkodobe uverove sazby. Vetsina pujcek se neodviji od nich, ale od dlouhodobych sazeb, nebo v nejlepsim pripade (pro kratkodobe komercni uvery) od sazby LIBOR - ktera je mezibankovni (kterou muze CB ovlivnovat lepe, alespon v dobrych dobach). Ceny fixovanych hypoteky se vetsinou odvijeji od swapove sazby pro stejne obdobi, a to zalezi na strmosti krivky, se kterou CB nemuze az tak moc manipulovat (z jednoducheho duvodu - CB nepujcuje dlouhodobe, a cena dlouhodobych uveru zavisi na poptavce a nabidce). To neni spekulace, to je pozorovatelny fakt. Pokud by CB opravdu meli takovou moc jak jim nekteri lide prisuzuji, soucasna krize by nemohla existovat protoze by vsechny banky vedeli ze jim vhodna CB pujci kolik budou potrebovat, at je to libovolne cislo (poznamenavam, ze Fed uz ruznymi operacemi na trh hodil 1,25 bilionu dolaru - skoro dvakrat tolik co chtel pan Paulson). O Japonske centralni bance a jeji zoufale snaze "nafouknout" (pomoci ZIRP) poslednich ja uz ani nevim kolik let uz ani psat nebudu.

Pokud by neexistoval (v podstate) peg napr. CNY a statu zalivu, USD vynosova krivka by byla podstate strmejsi nez byla, a v dusledku by byli i (fixovane) hypoteky o hodne drazsi. Viz fakt, ze sazba FEDu spadla uz pred rokem, ale sazby hypotek v nekterych pripadech dokonce stouply!

Pozn. Vyse uvedene neznamena ze regulace neselhala - ta mela podil taky, a docela velky. Ale bohuzel to vypada, ze lide hazeji selhani na toho komu se to ideologicky hodi - a selhalo toho tolik, ze si svou obet snadno najdou.

tris 9.10.2008 13:57

Re: Zase

Může úroková sazba na hypotéku poklesnout pod Fed Funds rate, resp. je to pravděpodobné?

Totiž říkat, že Fed nemá nástroje na to řešit tuto krizi neznamená, že nemá nástroje na vytvoření této krize.

Že CB nemůže vytvořit expanzi úvěrů v době krize standardním způsobem neimplikuje, že jí nemůže zabránit. Stačí nastavit PMR na nějakou vysokou hodnotu a expanzi je zabráněno.

enderv 9.10.2008 18:17

Re: Zase

Muze. Zase kvuli tomu, ze FED nemuze (primo) kontrolovat dlouhodobe sazby, od kterych jsou sazby odvozeny. Pokud nekdo koupi 30 lety hypotecni dluhopis za 3% kdyz (efektivni) FedFunds je 3.5%, tak muzete klidne dat nekomu hypoteku na 30 let za 3.25% a mate vymalovano.

Napr. zacatkem ledna 2007 byla (efektivni) FedFunds 5.37% (10 ledna) a prumerna (cele kontinenalni US) 1 rocni ARM (=1 rocni fix) 5.44%. Jelikoz to byla prumerna, nepochybuji ze byly i lepsi. 10lety swap v te dobe (10 ledna) byl 5.16% - takze  pokud jste byl superefektivni jako banka, mel jste 21 bazickych bodu na naklady + zisk na 10 letou hypoteku (samozrejme, tohle je trochu teoreticke, hypoteky se nepohybuji tak rychle, ale snad to ukazuje ze to jde i opacnym smerem).

enderv 9.10.2008 18:22

Re: Zase

Jeste poznamka - v normalnich situacich (bez velkych kapitalovych presunu) by clovek mel predpokladat vzrustajici vynosovou krivku, a v takovem pripade samozrejme sazba CB (pokud ma CB alespon nejakou autoritu) pusobi jako dno.

Schumacher 9.10.2008 10:04

Přečetl titulek a už už jsem se nadechoval, abych autorovi krutě vynadal.

Leč dočetl do konce :  "V americké finanční krizi to nebyl volný trh, kdo selhal. Byla to opět namyšlená ruka státních plánovačů".  Tak ! R^

brána 9.10.2008 10:14

Re: Přečetl titulek a už už jsem se nadechoval, abych autorovi krutě vynadal.

Ano -  Usabolšáni nám kazí náladu a to nejen konzumní .

K. 9.10.2008 12:27

Re: Přečetl titulek a už už jsem se nadechoval, abych autorovi krutě vynadal.

Milovníci konzumu si náladu zkazit nedaj, ti budou s radostným krédem "po nás potopa" konzumovat až do posledního dechu a ještě chvíli potom. Pro forma a kvůli poslednímu slovu račte dočíst včerejší.