26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIE: Smí se kritizovat kapitalismus? Bezpochyby!

„Kdykoliv se objeví pouhý náznak kritického pohledu na kapitalistický ekonomický systém, je autor v diskusi pod čarou opovržlivě označen za komunistu a je mu doporučena deportace do Severní Koreje.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 11.2.2022 20:55

Cituji ze závěru článku anonyma: ... K úpravám kapitalismu se vyjádřil zcela přesně F. A. von Hayek: „Kapitalismus nikdo vědomě nevytvořil. Nebyl dost inteligentní. Náhodou jsme na něj narazili“.

Komentář

Kdyby členové Komunistické strany nebyli bývali (kapitalisticky) obchodovali, pak v Česku by se nikdy nemohla konat ani obchodní záležitost, zvaná Sametová revoluce 1989.

M. Pivoda 11.2.2022 20:48

První věta článku anonyma (vypelíchaného Modrého Ptáka):„Kdykoliv se objeví pouhý náznak kritického pohledu na kapitalistický ekonomický systém, je autor v diskusi pod čarou opovržlivě označen za komunistu ... "

Komentář

Správně mělo být napsáno "SKRYTÉHO komunistu".

J. Jurax 11.2.2022 20:18

Správně říkáte, že nové pozemky se nevyrobí, ale přesto je Vaše tvrzení jako celek nepravda.

Vždy na trhu najdete nabídku, na jakou máte. Pravda, někdy máte na hodně málo a protože jiní mají na víc, píšete to, co píšete. A jste-li zdráv a práceschopný, je jen na Vás, na co budete mít. A ano, okolnosti mohou být nepříznivé - a opět je jen na Vás, jak se s nimi vyrovnáte.

Mimochodem a obrazně řečeno - byly-li drahé pozemky, někteří hořekovali, kdežto jiní na nich stavěli mrakodrapy a vydělali. Platí obecně.

J. Jurax 11.2.2022 20:02

Skončí špatně ... no ano, už se to párkrát stalo. Co si ale neuvědomujete je, že ti, co si toho všimli a rozkradli, znárodnili, rozkulačili, skončili později špatně taky. Pravda, někde to trvalo pár generací; u nás řekněme dvě.

J. Jurax 11.2.2022 19:57

Neparazituje. Podniká. Když to má dobře spočítané a má štěstí, vydělá, když ne, prodělá. A víte, že ta hypotéka se musí taky splácet?

Můžete též podnikat.

J. Jurax 11.2.2022 19:52

Jenže totéž platí i o mužích ...

J. Jurax 11.2.2022 19:51

Jo, jenže přesně totéž platí i o mužích ...

V. Braun 11.2.2022 18:35

Nějak mi v článku chybí odkaz na právní rámec, že vše se musí dít v souladu se zákonem. To tam není zmíněno ani jednou. Je to důležité v souvislosti s tou společenskou nerovnováhou, protože bez zákonů chránících (do určité míry) tržně slabší, se trh zvrhne, protože silní si jej uzpůsobí pro sebe a v podstatě tržní soutěž přestane existovat. Tenhle Modrý Pták je zřejmě zastánce trhu bez přívlastků a bez regulace. Jak to v takovém případě funguje víme z devadesátých let, viz třeba nedávný dokument o lehkých topných olejích.

V. Petr 11.2.2022 17:27

Tak, mimochodem, v Africe fungují silně "šovinistická kmenové systémy, vyznačující se neschopností se domluvit a často i neschopností vytvořit větší státní celek!

Z. Lapil 11.2.2022 17:14

Čistě tržní chování vám udělá nepřítele pouze z toho, kdo NEočekává čistě tržní chování: ty mi chceš postavit barák za stejnou cenu jako komukoliv jinému? Tak by kamarád nejednal.

Vážně - nejhorší zakázka, jaká člověka může potkat, je pro známé. Protože ti očekávají zvláštní zacházení.

P. Brich 11.2.2022 17:11

Souhlas!!R^

M. Grundmann 11.2.2022 16:07

Ekonomickým parazitem je ten, kdo se obohacuje na úkor druhých a nikoliv vlastní prací. Forem ekonomického parazitismu je hodně a parazitismus často vyžaduje chytrost a prohnanost. Zneužívání ekonomických mechanismů a zákonů k vlastnímu obohacení není jednoduché a ne každý to dokáže. Ne každému také dá banka hypotéku ke spekulaci.

Špatné je na tom to, že někdo vydělává čistou spekulací. Nic užitečného nedělá a využívá chyb v systému. Tento člověk nespolupracuje s ostatními, je to černý pasažér v lidské společnosti.

Pokud si toho většina společnosti všimne, podobná skupina lidí snadno skončí špatně.

Š. Hašek 11.2.2022 16:06

R^R^R^

Š. Hašek 11.2.2022 16:06

R^

J. Kindl 11.2.2022 15:59

Proč, podle mě to není parazit, ale šikovný člověk. Přeci si nevezme hypotéku a pak to prodá se ztrátou. Pak je to ale vůl. Hypotéku zaplatil a vydělal. Co je na tom špatného. Hypotéky se brali už lidé v době Říma a brali se je proto, aby mohli podnikat.

M. Sedláček 11.2.2022 15:04

Proto mi vadí i ten název "kapitalismus". Není to žádný člověkem vytvořený ismus jako socialismus, ale lidská přirozenost.

M. Sedláček 11.2.2022 15:01

R^R^R^

M. Grundmann 11.2.2022 15:00

Nepřítelem není nutně ten, kdo s něčím nesouhlasí nebo nechce něco konkrétního udělat. To jsem nikdy netvrdil. Nepřítelem je ten, kdo má objektivně protichůdné zájmy a nehledá žádnou možnost spolupráce.

Spolupráce není svobodnou volbou, spolupráce je nutná k tomu, aby jednotlivec nebyl obklopen příliš mnoha nepřáteli. Čistě tržní chování vede často k tomu, že si člověk dělá nepřátele. Jeden architekt řekl mému kamarádovi, že pro něj nebude pracovat, protože by pak přestali být přáteli, a že za to mu ta zakázka nestojí ...

Tržní chování a neochota spolupracovat nebo se dělit o své zisky vedla v historii k mnoha masakrům. A stačí jen pouhé podezření, že se někdo takto chová nebo že patří do určité skupiny, která je z tohoto chování podezřívána.

Z. Lapil 11.2.2022 14:45

Asi souhlas.

Nicméně pořád tvrdím: opravdu ne každý, kdo si se mnou odmítne vyměnit něco svého za něco mého, je můj nepřítel. Obchod musí být vzájemně výhodný, jinak to není obchod, ale vynucená výměna.

Z. Lapil 11.2.2022 14:39

Právě pro nedostatek zdrojů je volný trh ideální, protože se skrze rostoucí cenu dostanou právě tam, kde jsou nejvíc potřeba.A co víc - vysoká cena vydá signál k hledání náhrady. Mimochodem - ty koláče místo housek mě napadly jako první, ale zamítl jsem to jako nemístnou provokaci :-).

Samozřejmě: když zdroje nejsou v množství dostatečném k udržení života, tak vás žádný trh nezachrání. Trh nic nestvoří, trh informuje. Peníze samy o sobě neznamenají nic, jsou jedině a pouze měřítkem hodnot stejně jako metr je měřítkem délek. Nic víc, ale taky nic míň.

M. Grundmann 11.2.2022 14:26

Pak je ovšem třeba hledat podstatu kapitalismu v něčem jiném, než ve svobodném trhu, který neexistuje. Tím pádem i původní článek postrádá smysl.

R. Langer 11.2.2022 14:24

JE TO PRAVDA!

R. Langer 11.2.2022 14:22

"Svobodný dobře fungující trh téměř nikdy neexistuje."

Ano, protože žádný SVOBODNÝ TRH vůbec nikde nefunguje. A dál už se není o čem bavit. :-P

R. Langer 11.2.2022 14:21

Nesmysl. Tak to nefunguje. :-P

R. Langer 11.2.2022 14:20

Nesmysl! :-/

R. Langer 11.2.2022 14:20

Ale to NENÍ tržní chování, pane! To je PRAVÝ OPAK! ;-€

M. Grundmann 11.2.2022 14:11

Dalším případem parazitismu je dnešní chování mladých žen, které dávají přednost své zábavě, střídají partnery až do věku 35 let a pak začnou hledat nějakého hlupáka, s kým by založily rodinu. Nebo rodinu nezaloží vůbec, mají děti s náhodným partnerem nebo nemají děti vůbec. A přitom využívají vymoženosti současné společnosti.

M. Grundmann 11.2.2022 14:05

Na ostatních parazituje například ten, kdo si vezme hypotéku, nakoupí pozemky a ty pak se ziskem později prodá. To je nejkřiklavější případ ekonomického parazitismu.

J. Kindl 11.2.2022 13:59

To mluvíte o osobě????? Pokud někdo potřebuje pomoc, tak se neznámí lidé složí a pošlou peníze. Která skupina parazituje na druhé ???? Ten, kdo zaměstnává, tak dává práci a peníze tomu, kdo u něj pracuje a k tomu dává benefity. To je to parazitovaní ???? Rozpad za komunistů nebyl, protože, když se žena rozvedla, tak neměla kam jít. Domu by ji nevzaly a tak ji nezbylo než žít s tím, koho si vyvolila dál. Stejné to bylo na straně manžela. Spekulace s byty byla i za komunistů. Čekalo se na byt 10 let a zrychlit to šlo pomocí úplatku. Spekulace s byty umožňuje pokřivený trh. Zákon trhu zní, čeho je málo je drahé a to se týká bytů. Proč je bytů málo, protože než se začne stavět, tak vyřízení všech povolení trvá více jak 5 let.

M. Grundmann 11.2.2022 13:46

Nepřítelem se člověk stává tehdy, když jsou jeho zájmy v protikladu se zájmy druhé strany. Když je zisk jedné strany ztrátou druhé strany. Nepřátelství tedy není nějakým stavem mysli, ale chování v určité objektivně dané situaci. Nepřítelem se může člověk stát, aniž by si toho byl vědom nebo aniž by to sám způsobil. Nepřítelem se může člověk stát i jen tím, že se narodí určitým rodičům nebo na určitém místě.

Nepřítelem je tedy každý člověk, se kterým není možné najít žádný společný zájem a jehož zájmy jsou protichůdné s vlastními zájmy. Velkým přínosem kapitalismu je jeho schopnost vytvářet nejrůznější dohody, kdy je možné najít společný zájem a odvrátit tak konflikty.