18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

EKONOMIE: Smí se kritizovat kapitalismus? Bezpochyby!

„Kdykoliv se objeví pouhý náznak kritického pohledu na kapitalistický ekonomický systém, je autor v diskusi pod čarou opovržlivě označen za komunistu a je mu doporučena deportace do Severní Koreje.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 11.2.2022 10:20

Krizi bydlení nemáme. Máme pouze bydlení o něco dražší, než by bylo nezbytné. Převážně proto, že "výroba" bytů je uměle brzděna nadbytečnou regulací.

Při jednání se každá strana snaží dosáhnout co nejlepšího výsledku pro sebe, jak správně píše MP. Snažit se poškodit druhou stranu je naprosto zbytečný nesmysl. Může se sice vyskytnout u psychopatů, ale právě to jim zabrání, být dlouhodobě úspěšnými.

R. Langer 11.2.2022 10:19

Nejenom u nás... :-(

R. Langer 11.2.2022 10:19

Ano, tomu se říká "respektování soukromého vlastnictví". Bez toho kapitalismus nefunguje. Jak se zajišťuje je další věc. ;-)

R. Langer 11.2.2022 10:17

Ano, kapitalismus totiž není žádný politický systém, ale EKONOMICKÝ systém založený na volném trhu, respektování soukromého vlastnictví a na svobodě slova.

Všechny ostatní definice jsou hovadiny, z větší části bolševické.

P. Diviš 11.2.2022 10:15

To ovšem bylo a je dobrovolné a nic proti tomu.

Snahy jsou spíš o nedobrovolnost, zdaněním nebo podobnou krádeží.

P. Diviš 11.2.2022 10:13

Katastrofou zatím končili všemožné socialismy. Bez vyjímky.

To, čemu se říká kapitalismus, je sice dopraseno všelikými socialisty (některými z hlouposti a fanatičnosti, jinými pro jejich prospěch), ale jako jediné jakž takž funguje. Čím méně je toho doprasení, tím lépe.

P. Diviš 11.2.2022 10:10

1***

M. Grundmann 11.2.2022 9:57

To není pravda. Když si někde kupuji pozemek, o žádnou užitečnou specializaci nejde. Při jednání se každá strana snaží maximálně poškodit tu druhou stranu. Je to čistá válka, kde neexistuje žádný společný zájem obou stran. Jedna strana obsadila pozemek a druhá strana se snaží dosáhnout toho, aby tuto první stranu dostala z pozemku ven.

Proto taky dnes máme krizi bydlení.

M. Grundmann 11.2.2022 9:52

Mám pocit, že většina lidí nechápe podstatu kapitalismu. Kapitalismus není trh : trh existuje téměř všude ve všech typech lidské společnosti. Rozdíl mezi jednotlivými druhy ekonomického a společenského uspořádání je ve fungování netržních struktur. Netržní struktury umožňují, že se lidé nějak dohodnou na nějaké dlouhodobé formě spolupráce a nevyčerpávají se zcela zbytečně neustálým tržním bojem. Tyto netržní struktury jsou obvykle založeny na rodinné, klanové či etnické příslušnosti, případně na existenci různých dědičných kast. Takto funguje v podstatě jakákoliv lidská společnost.

Novinkou v kapitalismu je rozsáhlá možnost vytvářet svobodně netržní struktury. Společníci se dohodnou na dlouhou dobu mezi sebou, že zakopou válečnou sekeru a že budou společně budovat nějakou firmu. K takové dohodě přitom může docházet svobodně bez ohledu na rodinnou či jinou sociální příslušnost společníků. Společníci se pak dlouhodobě dohodnou se zaměstnanci, že se nebudou každý den hodinu hádat o to, za jakých podmínek budou ten daný den zaměstnanci pracovat, a soustředí se všichni na užitečnou činnost. Kapitalismus se liší od ostatních ekonomických systémů právě tím, že umožňuje snadné vytváření dobře fungujících netržních struktur.

Tento všeobecný princip budování lidské společnosti tím, že se boj každého s každým nahrazuje vzájemně výhodnou formou spolupráce, je však mnoha ideology nepochopen a politici i podnikatelé často hledají metody, jak naopak vnášet do společnosti prvky soutěžení a vzájemného boje.

V. Petr 11.2.2022 9:34

Ono stačí přečíst toho Adama Smitha, abyste viděl, že obchod je většinou win-win. Protože umožňuje specializaci, aby každý dělal, co umí nejlépe, jelikož skoro nikdo neumí všechno. I když v reálném socialismu toho musel muž umět docela dost, řemeslníci nebyli dostupní...

J. Kindl 11.2.2022 9:33

Kapitalismus existuje od samotného začátku lidských dějin. Není to nic jiného než trh. Směna za boží. Je založen na samotném jádru lidské přirozenosti. Lidé se vždy chovají podle pravidel trhu, kapitalistické racionality. Výhodně koupit, výhodně prodat. Výhodně vyrábět, zvyšovat produktivitu práce a být lepší, levnější než konkurence. Feudalismu, kapitalismu jsou pojmy, které si vymysleli lidé, filosofové . Tehdy lidé netušili, že jsou ve feudalismu a kapitalismu.

V. Petr 11.2.2022 9:29

Jistě, musí být někdo, kdo udržuje zákonný pořádek, jinak bych musel být pánbůh s absolutní mocí, abych nebyl zabit a okraden!

V. Petr 11.2.2022 9:27

No, dědičná zásluhovost je plně v souladu s Darwinovou teorií o přežití genů schopnějších.

Já si myslím, že toto není vůbec hlavní problém, tím je určitá "monopolizace" zdrojů, což ví každý, kdo hrál někdy hru Monopoly.

Když to uvedeme do extrému, pokud budu vlastnit veškerou půdu ve státěm nemusím dělat vůbec nic a budu pouze pobírat podíly úplně ze všeho. Prakticky je to ovšem zase jinak, protože musím vynakládat obrovské úsilí a prostředky, abych si tento majetek udržel, patrně budu panovník, musím udržovat úřednický aparát, možná i církev, a hlavně silové složky...

J. Pavelka 11.2.2022 9:12

Mimochodem, v dnešní době i bylo uděleno několik tzv. Nobelových cen za ekonomii za studie, které dokládají (lapidárně), že dobře fungující trh je něco, co vyžaduje patřičný "background" a není to něco, co by zcela spontánně vznikalo v jakýchkoli podmínkách...Ostatně v některých zemích "puštění trhu" dopadlo špatně...a naopak, třeba v Jižní Koreji se pozvolné odbourávání celních a jiných bariér s e státní podporou některých odvětví osvědčilo...Ale to je zas trochu něco jiného..

J. Pavelka 11.2.2022 9:02

ono to platilo jen u některých milionářů...a nejsou jen milionáři...

J. Pavelka 11.2.2022 9:00

šedá je teorie ale života strom zelený...

Z. Lapil 11.2.2022 8:08

Navrhuji lepší příklad. Ty jsi upekl chleba, já udělal buřty. Vyměníme kus chleba za kus buřtů, budeme mít oba dobrou večeři, což je pro každého z nás lepší, než byl původní stav.

Z. Lapil 11.2.2022 8:04

Ad 1: kdo tu mluví o zasluhovosti? V principu je kapitálem i ten ukradený. Když bolševici zabrali dědovi obchod (tu místnost v přízemí), neprestalo se tam prodávat.

Ad 2. Vy do obchodu chodíte říkat něco jako "neslevite-li, zveřejním vaše hambate fotky"? Věta "vaše koláče se mi nelíbí, nakoupím jinde" je legitimní, protože nejsem povinen nakoupit.

Z. Lapil 11.2.2022 7:53

No počkejte, přece nemůžete převedení majetku ze státních rukou do rukou soukromých (tahle miliontina banky je moje a bude-li banka prosperovat, je moje i příslušná část zisku a samozřejmě při ztrátě totéž) považovat za zespolecensteni.

J. Lukavsky 11.2.2022 7:34

"kdyby se dědictví zrušilo nebo velmi výrazně omezilo" to bylo kupodivu docela běžné v Mekce kapitalizmu, v USA. Tam bylo zvykem, že milionář odkázal majetek univerzitě, koupil velký dalekohled, založil národní park či postavil divadlo či koncertní sál. A jeho děti přeci měly možnost se samy vypracovat. No asi už to tam také neplatí. J.L. end

J. Lukavsky 11.2.2022 7:30

"boj mezi lidmi není řád, ale absence řádu." A kdo ten řád vymyslí, prosadí a bude udržovat? Inu jedině ten jediný, správně osvícený a vybavený příslušnou silou. A jsme na začátku. Obecněji je boj hra s nulovým součtem. Buďto vyhraju nebo prohraju. Ale jsou i hry s nenulovým součtem tzv. win-win. A kapitalizmus může být i tento poslední případ. Já koupím chleba a neumřu hlady, pekař mi prodá chleba a nakoupí mouku a neumře hlady. Problém je v tom, že na vytvoření a udržení dostatečně velkého řádu spotřebujete 99% úsilí (Cenový úřad a plánovací úřad, UV KSČ atd.). A nakonec to všechno stejně nefunguje, např. zákonitý nedostatek toaletního papíru v ŘÁDU. J.L. end

P. Dvořák 11.2.2022 6:48

Pojem "kapitalismus" je třeba důkladně vysvětlit, protože u nás žádný není.

R. Szewczyk 11.2.2022 6:27

jako perličku uvedu toto: K.Marx popsal jeden ze způsobu přechodu od soukromého k celospolečenskému, do praxe ho uvedl jistý, dnes, postprezidente , V.Klaus jako kuponovou privatizaci, což byla fenomenální a titánská lež, neb šlo o zespolečenštění státního majetku,ha ha ha

R. Szewczyk 11.2.2022 6:21

pane Modrý ptáku, bych jen připomněl, že kapitál je odložená spotřeba, podniků s vlastním kapitálem je naprosto zanedbatelné množství, avšak i podniků s cizím kapitálem je rovněž zanedbatelné množství, neb fiat měnu a peníze nelze považovat za kapitál, ačkoliv tento nesmysl tvrdí taky ekonomové a hlavně politici, jinak řečeno, za kapitalismus je považován debet, tedy dluh, vytvořený z ničeho,ha ha ha , osobně nazývám současný systém debetismem, neplést s debilismem, ačkoliv nemá od něho daleko,

ad socialismus: podle vás je státní vlastnictví socialismem, hm, naprostý nesmysl, státní vlastnictví je pouze přechodným jevem na cestě k socialismu, tedy celospolečenskému vlastnictví , ergo, nikdy tady nebyl socialismus a ani nikde jinde, tedy pokud určujícím jevem jest způsob vlastnictví výrobních prostředků,

J. Krásenský 11.2.2022 4:50

R^

J. Brunner 11.2.2022 2:13

R^R^R^

M. Grundmann 11.2.2022 0:34

Mám dvě poznámky k autorově článku :

1. Kapitalismus vůbec nesouvisí s individuálními zásluhami kvůli mechanismu dědictví. To by mohla být pravda pouze v okamžiku, kdyby se dědictví zrušilo nebo velmi výrazně omezilo. Díky dědictví je kapitalismus pouze modernější formou feudalismu. Hovořit o dědičné zásluhovosti je stejně nesmyslné jako hovořit o nepolitické politice, je to výsměch lidskému rozumu.

2. Trh je ve skutečnosti vzájemné vydírání podle určitých pravidel. Považovat tento mechanismus boje každého proti každému za nějaký řád mi připadá chybné : boj mezi lidmi není řád, ale absence řádu. Někteří filozofové ovšem tvrdí, že i absence řádu je nějaký řád.

Čistý kapitalismus v praxi nefunguje a končí rychlou katastrofou. Podpora čistého kapitalismu je nejlepší cestou k revoluci a občanské válce. Trh je totiž určitá forma občanské války a tento přechod ke skutečné válce je pro něj přirozený.