27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIE: Smí se kritizovat kapitalismus? Bezpochyby!

„Kdykoliv se objeví pouhý náznak kritického pohledu na kapitalistický ekonomický systém, je autor v diskusi pod čarou opovržlivě označen za komunistu a je mu doporučena deportace do Severní Koreje.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 11.2.2022 14:20

Nesmysl! :-/

M. Grundmann 11.2.2022 10:48

Tento názor je velice rozšířený a v podstatě znamená, že kapitalismus neexistuje. Že neexistuje na kapitalismu nic, co by jej odlišovalo od ostatních ekonomických a politických uspořádání. Pokud půjdu dál, v kapitalismu pak v zásadě žijí i zvířata a pročpak ne i neživé předměty ?

Podobný názor mi připadá naprosto nepřijatelný. Nejsem ochoten říci, že nikdy nepochopím podstatu kapitalismu a že mi jeho podstata zůstane navždy skryta. Naopak se budu snažit jeho podstatu pochopit a zjistit, čím se liší od jiných struktur. Protože právě v této odlišnosti spočívá podstata kapitalismu a právě tuto odlišnost je třeba k jeho pochopení najít.

J. Kindl 11.2.2022 11:12

Kapitalismus, neboli trh existoval i za komunismu. Potřeboval jste na chatě ohodit zeď. Za komunismu , pokud jste to neuměl sám, musel jste si najít tak zvaného meloucháře. Ten vám to slíbil a spolu jste se dohodli na ceně. Pokud se vám jeho cena se zdála příliš vysoká, nešel jste si jiného s cenou, která byla pro vás příznivá. To je trh.

M. Grundmann 11.2.2022 11:27

Kdyby trh fungoval tak, jak to popisujete, tak by tržní ekonomika byla pravý ráj na zemi. Tvrdíte totiž, že trh je systém, ve kterém najdete levnější nabídku, pokud se Vám cena zdá vysoká. To však není pravda a tím celá Vaše argumentace o všeobecné výhodnosti trhu ztrácí smysl. Vůbec neřešíte situaci, kdy člověk příznivou nabídku nedokáže najít.

J. Kindl 11.2.2022 11:43

S rostoucí cenou klesá poptávka po zboží. Pokud je cena vysoká, zákazník nabízené zboží nekoupí a zůstává ležet ve skladu . Pokud je cena příliš nízká zákazníci nakupují jak divý a výrobce začne zvyšovat cenu a to tak dlouho, až vyrobí takové množství aby pokryl poptávku zákazníků a opět dojde k rovnováze mezi nabídkou a poptávkou. V tržním prostředí člověk vždy najde nabídku, která je pro něj výhodnější.

M. Grundmann 11.2.2022 12:09

To není pravda. Často výhodnější nabídku nenajde a pak může skončit na ulici nebo o hladu. Tak se tomu děje každý den na mnoha místech na světě, je to spíš pravidlo než výjimka. Společnost založená na konfrontaci nevede k uspokojení zásadních potřeb každého.

Při vysoké poptávce po stavebních pozemcích nikdo nové stavební pozemky nevyrobí, pouze stoupá jejich cena. Pozemek totiž vyrobit možné není. Podobně je tomu u plynu, ropy, vody a mnoha dalších věcí.

R. Langer 11.2.2022 14:24

JE TO PRAVDA!

J. Jurax 11.2.2022 20:18

Správně říkáte, že nové pozemky se nevyrobí, ale přesto je Vaše tvrzení jako celek nepravda.

Vždy na trhu najdete nabídku, na jakou máte. Pravda, někdy máte na hodně málo a protože jiní mají na víc, píšete to, co píšete. A jste-li zdráv a práceschopný, je jen na Vás, na co budete mít. A ano, okolnosti mohou být nepříznivé - a opět je jen na Vás, jak se s nimi vyrovnáte.

Mimochodem a obrazně řečeno - byly-li drahé pozemky, někteří hořekovali, kdežto jiní na nich stavěli mrakodrapy a vydělali. Platí obecně.

M. Grundmann 11.2.2022 12:18

Reálný trh vypadá takto : hospody musely zavřít kvůli Covidu. Kvůli tomu se dostaly do ztráty a ty řeší zvýšením cen. Kvůli zvýšení cen lidé chodí do hospod méně a hospody jsou znovu ve ztrátě. Řeší to tedy zase tak, že opět zvýší ceny. A lidé půjdou do hospody zase méně. Tato válka bude pokračovat tak dlouhou, dokud se jedna ze stran nezhroutí a nepodrobí vůli druhé strany. Pravděpodobně to dopadne tak, že na této válce doplatí obě strany : hodně hospod zkrachuje a klienti budou platit vysoké ceny ve zbývajících hospodách. Tak vypadá trh v reálném světě.

R. Gramblička 11.2.2022 12:44

Vaše úporná snaha o nepochopení je pozoruhodná, pořád máte tendenci popisovat nikoliv volný trh sám o sobě, ale trh z různých směrů omezován, regulován vládnoucí třídou. Takový systém, jaký tu máme, ale není volnotržní a většina jeho negatív plyne z jeho regulace.

A ano, ani volný trh (kapitalizmus) není ideální a není přívětivý ke všem, ale je pořád nejlepší ze všech těch systémů, co jsme vyzkoušeli.

Mimochodem, lidé hospody nezavřeli kvůli kovidu, ale na příkaz centrální autority. A celý ten vámi popsaný řetězec je důsledkem oné násilné regulace

M. Grundmann 11.2.2022 12:53

Svobodný dobře fungující trh téměř nikdy neexistuje. Člověk žije ve světě omezených zdrojů a na tato omezení neustále naráží. Buď je nedostatek surovin, nebo nedostatek vody, nebo nedostatek prostoru, nebo neúroda, nebo někde válka, nebo nějaká epidemie, nebo nastane zemětřesení nebo sopečný výbuch atd.

Do toho samozřejmě ještě může vstoupit nesmyslná regulace.

R. Langer 11.2.2022 14:22

"Svobodný dobře fungující trh téměř nikdy neexistuje."

Ano, protože žádný SVOBODNÝ TRH vůbec nikde nefunguje. A dál už se není o čem bavit. :-P

M. Grundmann 11.2.2022 14:26

Pak je ovšem třeba hledat podstatu kapitalismu v něčem jiném, než ve svobodném trhu, který neexistuje. Tím pádem i původní článek postrádá smysl.

M. Grundmann 11.2.2022 12:57

Svobodný dobře fungující trh téměř nikdy neexistuje. Člověk žije ve světě omezených zdrojů a na tato omezení neustále naráží. Buď je nedostatek surovin, nebo nedostatek vody, nebo nedostatek prostoru, nebo neúroda, nebo někde válka, nebo nějaká epidemie, nebo nastane zemětřesení nebo sopečný výbuch atd.

Do toho samozřejmě ještě může vstoupit nesmyslná regulace.

R. Langer 11.2.2022 14:21

Nesmysl. Tak to nefunguje. :-P

Z. Lapil 11.2.2022 13:00

To podle mě není omezení tržní, ale technické. Řekněme košili za dvě koruny nekoupíte prostě proto, že ji nikdo za ty peníze nedokáže vyprodukovat.

Ujišťuju vás, že kdyby to dokázal, je dávno bohatej, protože mu lidi urvou ruce i kdyby je prodával po stovce. Nevěřím, že by se výrobci košil od luxusních značek až po negramotná děvčata v Bangladéši dokázali (a měli důvod!) domluvit, že budou prodávat od pětistovky vejš. A i kdyby to dokázali tak bude půlka světa chodit nahoře bez nebo v kabátech, protože na košile prostě nebudou mít.

Z. Lapil 11.2.2022 12:53

Například od feudalismu se liší tím, že lidi pracují svobodně na základě smlouvy (budoucí smlouvy, ve kterou doufají: nejdřív upeču chleba, pak s ním jdu na trh), nikoliv na základě příkazu lenního pána.

Od socialismu se liší tím, že lidi pracují svobodně na základě smlouvy (budoucí smlouvy, ve kterou doufají: nejdřív upeču chleba, pak s ním jdu na trh), nikoliv na základě příkazu státu, ať už reprezentovaného vládcem nebo nějakou podobou parlamentu.

Možná: místo příkazu je vhodnější pojem nátlak. Skrz dotace, zákonem daná technická omezení a možná něco dalšího. Pozor: normalizace například rozměrů není omezení, protože vám celkem nic nebrání nechat si vyrobit jakýkoliv rozměr. Omezení by bylo "nebudiž používány šrouby větší než XXL".

M. Sedláček 11.2.2022 15:04

Proto mi vadí i ten název "kapitalismus". Není to žádný člověkem vytvořený ismus jako socialismus, ale lidská přirozenost.

Š. Hašek 11.2.2022 16:06

R^

J. Pavelka 11.2.2022 9:12

Mimochodem, v dnešní době i bylo uděleno několik tzv. Nobelových cen za ekonomii za studie, které dokládají (lapidárně), že dobře fungující trh je něco, co vyžaduje patřičný "background" a není to něco, co by zcela spontánně vznikalo v jakýchkoli podmínkách...Ostatně v některých zemích "puštění trhu" dopadlo špatně...a naopak, třeba v Jižní Koreji se pozvolné odbourávání celních a jiných bariér s e státní podporou některých odvětví osvědčilo...Ale to je zas trochu něco jiného..

V. Petr 11.2.2022 9:29

Jistě, musí být někdo, kdo udržuje zákonný pořádek, jinak bych musel být pánbůh s absolutní mocí, abych nebyl zabit a okraden!

R. Langer 11.2.2022 10:19

Ano, tomu se říká "respektování soukromého vlastnictví". Bez toho kapitalismus nefunguje. Jak se zajišťuje je další věc. ;-)

J. Pavelka 11.2.2022 9:00

šedá je teorie ale života strom zelený...

P. Dvořák 11.2.2022 6:48

Pojem "kapitalismus" je třeba důkladně vysvětlit, protože u nás žádný není.

R. Langer 11.2.2022 10:19

Nejenom u nás... :-(

R. Szewczyk 11.2.2022 6:21

pane Modrý ptáku, bych jen připomněl, že kapitál je odložená spotřeba, podniků s vlastním kapitálem je naprosto zanedbatelné množství, avšak i podniků s cizím kapitálem je rovněž zanedbatelné množství, neb fiat měnu a peníze nelze považovat za kapitál, ačkoliv tento nesmysl tvrdí taky ekonomové a hlavně politici, jinak řečeno, za kapitalismus je považován debet, tedy dluh, vytvořený z ničeho,ha ha ha , osobně nazývám současný systém debetismem, neplést s debilismem, ačkoliv nemá od něho daleko,

ad socialismus: podle vás je státní vlastnictví socialismem, hm, naprostý nesmysl, státní vlastnictví je pouze přechodným jevem na cestě k socialismu, tedy celospolečenskému vlastnictví , ergo, nikdy tady nebyl socialismus a ani nikde jinde, tedy pokud určujícím jevem jest způsob vlastnictví výrobních prostředků,

R. Szewczyk 11.2.2022 6:27

jako perličku uvedu toto: K.Marx popsal jeden ze způsobu přechodu od soukromého k celospolečenskému, do praxe ho uvedl jistý, dnes, postprezidente , V.Klaus jako kuponovou privatizaci, což byla fenomenální a titánská lež, neb šlo o zespolečenštění státního majetku,ha ha ha

Z. Lapil 11.2.2022 7:53

No počkejte, přece nemůžete převedení majetku ze státních rukou do rukou soukromých (tahle miliontina banky je moje a bude-li banka prosperovat, je moje i příslušná část zisku a samozřejmě při ztrátě totéž) považovat za zespolecensteni.

R. Langer 11.2.2022 10:20

Co to melete za blbosti, člověče? 8-o

J. Brunner 11.2.2022 2:13

R^R^R^