27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Le Monde 2009 26.9.2009 8:59

Re: Obsah článku / spotřebitelský kolaps

Tváří v tvář krizi je nutné se začít dělit.

Ústřední příčinou ekonomické krize je vzestup nerovnosti, především způsob, jakým bohatí přicházejí k bohatství. Ztratili svědomí. Jak ukázal ekonom Camille Landais, ve Francii stouply mezi rokem 1998 a 2006 mzdy těch nejlépe placených, kteří tvoří 0,01 procenra firemních zaměstnanců, o celých 69 procent.

To znamená každý měsíc nárust o 2800 eur! Ti nejbohatší navíc ještě žádají úlevy od státu ve formě snížených daní, a to pod pohrůžkou, že dochází k "odlivu mozků" do zahraničí, což žádná studie nikdy nepotvrdila. Je nemožné reagovat na ekonomickou krizi bez úsilí o národní solidaritu.

PS

spotřebitelský kolaps-důsledek rozevírání nůžek mezi b. a ch.

Honza42 26.9.2009 9:36

Re: Obsah článku / spotřebitelský kolaps

Můžete mně poradit jak si pouhým rozhodnutím zvýšit mzdu v soukromé firmě vystavené napospas trhu?? A nebo hovoříte o nadnárodních firmách napojených na státní peníze, jak je (nejen) na "vyspělém západě" zvykem??

Kapitalismus je podstatně spravedlivější, než evropský socialismus. Alespoň co znám skutečné podnikatele kapitalisty, tak nikdo z nich si příjem navýšit neumí. O tom totiž rozhoduje trh a zákazník.

V. Hoffman 26.9.2009 10:57

Re: Obsah článku / spotřebitelský kolaps

No, ono to nemusia byt len firmy napojene na statne peniaze. Uplne staci, ked je riadenie odtrhnute od vlastnictva a ked vlastnik nevykonava dostatocnu kontrolu. Prikladom su  AIG /pred de facto znarodnenim/ a Lehman Brothers.

Emil XX 26.9.2009 11:22

Re: Obsah článku / spotřebitelský kolaps

Máte naprostou pravdu. Pokud existuje něco jako "krize současného kapitalismu" je to právě tento problém. Nejlépe by bylo, kdyby banku řídil jeden majoritní funkcionář.

Minutus 27.9.2009 9:35

Re: Obsah článku / spotřebitelský kolaps

No jo, ale jak to chcete zařídit, aby takové firmy nebyly? Aby si nevyboxovaly ty dotace? Ony jsou a navíc ovládají nejen trh, ale i vlády. Jsou realitou a ekonom s tím musí počítat ve svých teoriích.

Foundryman 26.9.2009 9:51

Re: Obsah článku / spotřebitelský kolaps

Le Monde je dost mimo mísu. Problém krizí se nejdůsledněji snažil přerozdělováním řešit reálný socialismus. S jakým úspěchem, je obecně známo.

krize 1929 26.9.2009 12:02

Re: Obsah článku / spotřebitelský kolaps

V Evropě se krize nejdříve projevila v Německu a Rakousku, které byly závislé na americkém kapitálu. Došlo ke zhroucení velkého množství německých i rakouských bank.

Krize se postupně projevovala i v řadě dalších evropských zemí, například ve Velké Británii došlo k devalvaci libry. Začaly se hroutit i ostatní měnové systémy, navázané na libru, marku nebo americký dolar. Na Francii dolehla krize až koncem roku 1931 především díky tomu, že nebyla tolik závislá na anglosaských trzích.

Prudce stoupala nezaměstnanost, v roce 1932 bylo např. v Německu sedm milionů lidí bez práce, nezaměstnanost činila 30 procent. Ve Velké Británii byla nezaměstnanost nejvyšší též v roce 1932 (22 procent) a v Rakousku se v roce 1933 vyšplhala až k 29 procentům.

Krize se pochopitelně projevila i v zemědělství, kde prudce poklesly ceny zemědělských produktů, též v zahraničním obchodě, kde bujel boj o nová odbytiště. Bylo nutné uzavřít velké množství mezinárodních kartelových dohod.

Vzhledem k tomu, že došlo ke zhroucení hospodářství velké většiny zemí, kromě Sovětského svazu, panoval mezi lidmi názor, že kapitalismus je u konce, že krizi přivodil demokratický systém. Tento názor se velmi hodil fašistům, kteří se postupně dostávali k moci a slibovali nastolení nových pořádků. Lze konstatovat, že velká hospodářská krize je považována za jednu z hlavních příčin 2. světové války.

Emil XX 26.9.2009 20:08

Re: Obsah článku / spotřebitelský kolaps

Možná by bylo zajímavé se seznámit s tím, jaké rozdíly existovaly před 100 lety.

Pavel 26.9.2009 15:13

Re: Obsah článku

Pokud bychom totiž připustili převis agregátní nabídky, museli bychom současně připustit, že množství zboží tvořící tento rozdíl bylo vyrobeno s nulovými náklady.

Ten blábol vznikl ve vaší hlavě?

emilie 24.10.2009 8:46

Re: Obsah článku

Blábol? Co mozek nevstřebá vinou dočasného nepochopení, nemusí být zrovna blábolem, Pavle. ;-)

X 26.9.2009 8:43

I

Váš článek jsem si schoval a budu požívat jako veškerou ekonomii pro amatéra v kostce. Bez ironie!

janik 26.9.2009 8:43

spotřeba x potřeba

No ono víc než na spotřebě záleží na potřebě (jak je ta čeština krásná). Pokud nemáte potřebu, tak nemáte spotřebu. Na trhu jsou úspěšné pouze ty firmy, které se trefí do potřeby zákazníků. Pak je teprve spotřeba. To kolik mám peněz na to nemá žádný vliv. Pokud lidé něco potřebují, tak si i půjčí. A i když mají finanční přebytky, tak to neznamená, že je utratí za něco, co nepotřebují.

M.S. 26.9.2009 9:37

Re: spotřeba x potřeba

Já znám mnoho lidí, kteří nemají potřebu a přitom mají spotřebu a utrácí za něco co nepotřebují a nemají finanční přebytky.

Tomas Pansky 26.9.2009 1:39

Pouzil jste hodne slov, ale ja marne hledam to, co jste vlastne chtel dokazat ...

Uvedl jste mnoho nazoru, ale co dal?  Co jste dokazal?  Muze si nas stat dovolit ci mel by podporovat vetsi utraceni statnich penez?  Jak dlouho?  Skoda.  Hodne slov jeste neznamena, ze jste neco rekl.  top0625top@hotmail.com

těchňik 26.9.2009 2:03

Re: Pouzil jste hodne slov, ale ja marne hledam to, co jste vlastne chtel dokazat ...

Ony tam nějaké ty pravdy jsou, ale je určitě nezodpovědné podporovat spotřebu ve chvíli, kdy není jisté, jak dlouho může kritický stav trvat (to by bylo snad možné ve vůči světu uzavřené ekonomice, v globalizované nikoliv). Řečeno příměrem - jsem-li někde na pustém ostrově a mám omezenou zásobu potravin, tak pokud vím, že každý pravidelně týden jezdí kolem loď která mě zachrání, tak si můžu dovolit (byť s rizikem, že třeba zrovna ta loď nepojede), spotřebu potravin rozložit na týden. Pokud ale nevím, jestli nějaká šance na záchranu je, a také kdy, pak bych měl spotřebu minimalizovat, co to jen jde. Pokud stát nasype do spotřeby peníze a ono to nevyjde - ekonomika se nenastartuje, pak už dál nebude mít co do ní sypat. Asi jako když se v zimním krutu startuje auto - pokud motor nechytne do doby, než se vybije akumulátor, je s jízdou konec (odhlížím od aut, která se dají roztlačit, či dokonce měla startovací kliku R^).

Nicméně článek je opravdu dost dlouhý, až únavně. Myslím, že by se ten text dal úspěšně "zMP3kovat".

V 26.9.2009 8:08

Re: Pouzil jste hodne slov, ale ja marne hledam to, co jste vlastne chtel dokazat ...

autor by hlavne mel vse rici svymi slovy a priklady a ne tu citovat a de fakto argumentovat obsahlymi pasagemi, to je technika psani clanku, ktera nudi.

U me je Kynesianska ekonomika prachobycejne levicacke statni planovani a to ji diskvalifikuje uz predem a nema vyznam nejak o ni argumentovat. To delaji jen ti, kteri si mysli, ze nekde existuje nejaky zazracny recept pro centralni rizeni hospodarstvi zemi. A nez nekdo zacne pindat, ze jde jen o penezni machinace, tak bych rad pripomenul, ze penize jsou krvi a srdcem ekonomiky, tedy jejim zakladem a manipulace s takovym zakladnim ekonomickym cinitelem je prave tak spatne, jako je planovani hospodarstvi jako takoveho.

Co muze koho vest k podobnym nesmyslum, jako ze sice selhalo planovani kolik toaletniho papiru se ma vyrobit v teto petiletce ale planovani peneznich zasob fungovat bude? U me je to stejna socialisticka spinavost a k nicemu dobremu to vest nemuze.

Vzdycky se pindalo jak budeme ovlivnovat finance a tim predejdeme nezdravym ekonomickym vykyvum a pritom tyto prokazatelne neustaly ani nejsou o nic mene horsi, nez ty v minulosti pred kynesianskou menovou politikou, ale to dnesni kynesiance nezastavi, uz jen proto, ze nikdo nevi nic lepsiho.

Je to stejne jako se pindalo a zvastalo jak se bude urcitymi zasahy do ekonomiky drzet nezamestnanost pod peti procenty, nebo kolik to bylo, a rikalo se, ze kdyby se v budoucnu ukazalo, ze bychom meli nezamestnanost nad 6 - 7 procenty, tak bychom vedeli, za nase nezamestnanecka politika selhala a sli bychom od valu... jenze usla dekada a bylo mnohem hure a nidko od valu nesel, jen se vic tlacilo na tu samou politiku a tak je to se vsim co delaji socialisti, ci komunisti, ci vseobecne levicaci (kolektivisti). Jsou nepoucitelni a kdyz ten jejich experiment nefunguje, tak to zkousi znovu a jeste lepe na vetsim vzorku, vice mezinarodne, jako nas ted treba chce EU ukovat do jednoho kolektivistickeho chomoutu, jestlize mam byt uprimny, je me z toho vseho na bliti

Pavel 26.9.2009 15:11

Re: Pouzil jste hodne slov, ale ja marne hledam to, co jste vlastne chtel dokazat ...

"Vzdycky se pindalo jak budeme ovlivnovat finance a tim predejdeme nezdravym ekonomickym vykyvum a pritom tyto prokazatelne neustaly ani nejsou o nic mene horsi, nez ty v minulosti pred kynesianskou menovou politikou"

Před jakou keynesiánskou politikou???8-o

V 27.9.2009 1:28

Re: Pouzil jste hodne slov, ale ja marne hledam to, co jste vlastne chtel dokazat ...

nechapu kde mate potize, mozna kdybyste ten svuj protest trochu rozvedl?

Minutus 27.9.2009 9:56

Ona se za Bushe

v USA dělala keynesiánská politika? Tedy republikáni=keynesiánci, potažmo socialističtí plánovači?

V 27.9.2009 22:27

Re: Ona se za Bushe

ano, nakonec v tom jedou uplne vsichni, vzdyt co jineho je stimulace ekonomiky prostrednictvim menove manipulace (FED), ktera fungovalo jak za republikanu, tam demokratu, vsichni jsou to statni planovaci a je uplne vedlejsi, ze politici a FED nejsou jedno a to same, FED je proste jedna ruka statu a vykona moc druha

Foundryman 26.9.2009 8:57

Re: Pouzil jste hodne slov, ale ja marne hledam to, co jste vlastne chtel dokazat ...

Inu, článek není triviální, však taky nejde o text určený třeba pro Blesk. Velice podrobně však dokladuje nesmyslnost vládních "stimulačních balíčků" a dokládá, že např. Obama je nebezpečný pošuk (řada jiných vládních představitelů po celém světě taky, ale Obama jasně vede).

V 27.9.2009 1:36

Re: Pouzil jste hodne slov, ale ja marne hledam to, co jste vlastne chtel dokazat ...

Obama a spol jsou jen ve vleku dejin, nikdo na velicim mustku si na sebe nevezme tu zodpovednost nehazet z oken bankovky a i kdyby nakrasne chtel, tak narazi a bude natotata sesazen a ne jeho misto nastoupi jiny ktery udela co on udelat nechtel... politici jsou jen posuci jak rikate, kteri o tehle vecech stejne doopravdy nerozhoduji, dnesni financni politika vznika na universitach a politici jsou jen ve vleku ekonomickych/monetarnich ideologu odtud vzeslych