19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Vítr a „solár“ nebudou nikdy spolehlivé

„Naším největším problémem dnes vůbec není změna klimatu, nýbrž lidé, kteří tvrdí, že jí lze jednoduše čelit nebo ji vyřešit,“ řekl Bill Gates na loňské přednášce na Stanfordské univerzitě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 13.7.2020 7:57

Jak se "tato technologie" a zařízení k ní vyrobila? Že by energií ze solárů a větrníků?

Jak se energeticky a ekologicky nenáročně vyrábí a likvidují vaše baterie?

P. Rada 13.7.2020 8:27

Pane Dvořáku prakticky vše je "vyráběno" na základě širších transformací energií jaderných... Zejména dnes energií proudících už miliardy let s fůzně kvantového reaktoru Slunečního.

Nerpatrný zlomek cca jedné tisíciny transformované energie na planetě Zemi (geotermální...) má sice také jaderný ale ještě hlubší původ v energiích dávných supernov uložených do nestabilních prvků uranové řady.

P. Dvořák 13.7.2020 10:31

Mně doma nezajímá váš "kvantový reaktor Sluneční." Mně zajímá, na čem si usmažím vajíčka a se mnou další miliardy lidí uvaří cokoliv jiného. A pak co nesníme, si všichni strčíme do . . . . . ledničky.

J. Sinnreich 13.7.2020 16:32

Genialni zdroj zelene energie-supernova ! Jeste lepsi ovsem- rotujici neutronova hvezda. Staci kolem ni vybudovat stator a zacit odebirat proud.

R. Vacek 13.7.2020 8:22

Baterie nevydrží déle než 10 let. Za tu dobu cena skladování elektřiny v nich (= cena baterií/dodaných kWh) je něco kolem 5 Kč/kWh. Měniče rovněž nevydrží déle než 10 let - pak musí tato elektronika na recyklaci. V součtu pak vychází cena elektřiny z FV+baterie na nějakých 7 Kč/kWh. Bez daní a údržby. A stejně to v zimě nestačí zajistit dostatek elektřiny, takže se musí spustit jiný zdroj, který přes léto čeká. S tímto čekajícím zdrojem se dostaneme odhadem na nějakých 10 Kč/kWh. Kolik bude platit konečný spotřebitel? 15 Kč/kWh? A nebude mu to vadit, když může mít elektřinu bez OZE za 5 Kč/kWh?

R. Langer 13.7.2020 11:03

Z JE ji může mít za 2 Kč/kWh. ;-)

J. Jurax 13.7.2020 12:42

Dozelena zblblý spotřebitel to zaplatí rád. Zachrání tím totiž planetu!

A v případě nouze bude svítit ekologickými loučemi a k topení i vaření bude používat ekologická kamna na ekologickou biomasu. Koupat se bude ve studené pramenité vodě, takže bude otužilý. Odvrhne mobil, počítač i internet. Ekologický elektromobil s vybitými bateriemi ponechá v garáži a bude chodit pěšky. Je to zdravé. Ti bohatší budou jezdit koňmo (pozor, nepříliš ekologické, koně bzdí metan!).

P. Selinger 13.7.2020 6:11

Řešení by mohlo být získávání vodíku elektrolyzou vody právě pomocí elektřiny z větrných a solárních, případně přílivových elektráren a jeho rozvoz obdobně jako rozvoz nafty.

J. Prikner 13.7.2020 7:16

je to Cimrmanova cestička, i když se energie z pole větrníků bude používat na elektrolýzu vody, pak bude nutno mít tu druhou složku - vodu a to destilovanou vodu. pak je otázka kde a za jakých nákladů ji vezmu. nic není zadarmo. a taky jak to obrovské množství vodíku skladovat a distribuovat. a při spalování vodíku opět vzniká vodní pára, což je plyn s efektem jako CO2 tj oteplovač. a představuji si situaci na silnici při -5C , všude auta a produkují páru, která namrzá nejde jít ani jet, všude taky sůl co na to zelení. nic není zadarmo.

J. Jurax 13.7.2020 12:49

Nebylo.

Elektrolýza vody je celkem nákladný špás. Vodík se obtížně a nákladně skladuje a stejně obtížně a nákladně distribuuje.

Ergo - bylo by to řešení pro omezené speciální použití, kde na nákladech příliš nezáleží.

P. Rada 13.7.2020 1:11

Pane Součku máte možná pravdu, že pro "ekokracii" či "ekologismus" nejsou Gatesovy úvahy dost dobré.

Věcně korektní - chceteli"dobré" - by ale bylo, pokud by jste sám nastínil variantu trvale udržitelného rozvoje. Na uhlí postavit budoucnost totiž už jen pro jeho neobnovitelnost prostě nejde.

Vítr a solár sice celé věky nebyly naprosto spolehlové ale postačily pohánět biosféru a tím zajiětovaly i civilizační rozvoj. Míru spolehlivosti - např průměrných glob odchylek od normálu.... lze vyčíslovat. Lze takto predikovat, že s antropogenně navozeným růstem GW poroste dynamika průměrná teplota i dynamika jevů a to podle různých scénářů a vše s různými ekonomickými dopady.

Považoval bych tedy za smysluplnější než se vymezovat vůči vágním ekologistům, ekokracii... pokusit se vybrat s možných variant vývoje na základě dat a možností. Tomu jste se ale zcela vyhnul. Pro porovnání lze nabídnout vedle dosavadních upřesnovaných zpráv IPCC třeba i něco sice populárněji podaného ale opřené alespon o nějaké údaje ..:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rok-2020-bude-nejteplejsi-v-dejinach-a-ani-pote-to-nebude-lepsi-111707#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=JD8AZDIHcw6-202007111808&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=

L. Novák 13.7.2020 4:33

Magore rudozelený, už zase vylepuješ nesmysly? Nauč se 1) psát česky, 2) racionálně kopírovat odkazy na nesmysly posbírané po Internetu bez zbytečného balastu:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rok-2020-bude-nejteplejsi-v-dejinach-a-ani-pote-to-nebude-lepsi-111707

a 3) vysvětli těm tvým natvrdlým soudruhům, že pojem "dějiny" resp. "nejvyšší v dějinách" je nesmysl už z pohledu geologického času na planetě Zemi. :-P

R. Tichý 13.7.2020 7:01

Zase jste mimo.

"Vítr a solár sice celé věky nebyly naprosto spolehlové ale postačily pohánět biosféru a tím zajiětovaly i civilizační rozvoj. "

Jestli tim myslite udrzovani ohne zapaleneho bleskem a vyrobu kamennych hrotu do sipu, pak Vam takovou civilizaci uprimne preji!

Uz v okamziku objevu bronzu byl opusten Vas raj.

Jestli chcete byt uzitecny, tak se rozjedte do sveta a rozdavejte prezervativy-to je jedina nadeje pro Zemi.

J. Prikner 13.7.2020 7:19

Rado, uvažuje ekonomický kolik to bude stát a technicky jakou to bude mít spolehlivost.

J. Pokoutný 13.7.2020 8:27

Pane Weissi, proč myslíte, že už naši předkové v 17.-18.stol. přešli z vodních a větrných mlýnů a hamrů na páru? Primitivní, hloupí kapitalisté, že?

J. Jurax 13.7.2020 13:02

Nebyli ekologicky uvědomělí.

Kdyby byli, nevznikla by technická civilizace a my bychom zde diskutovali pomocí dopisů psaných husími brky a distribuovanými pomocí poštovních dostavníků. Diskuze by byla úsporná, neboť porto by bylo drahé.