26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Vítr a „solár“ nebudou nikdy spolehlivé

„Naším největším problémem dnes vůbec není změna klimatu, nýbrž lidé, kteří tvrdí, že jí lze jednoduše čelit nebo ji vyřešit,“ řekl Bill Gates na loňské přednášce na Stanfordské univerzitě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 13.7.2020 14:06

Terry Pratchet v sérii o Zeměploše: :Myslím, že hlavní zbraní v příští válce budou mozky. - Opravdu? Ale to pak bude hodně špinavá záležitost.

M. Pivoda 13.7.2020 11:19

Jak lze prakticky využít (nespolehlivé) soláry:

nejprve názorné video: http://www.renovagen.com/

Renovagen has developed a patented portable solar power system called "RAPID ROLL"​ - a complete "micro-grid in a box"​ solution which includes a solar field that can be unrolled "like a carpet"​ in 2 minutes. Compared with existing solutions, it produces 10 times more power and can be deployed much more quickly. With embedded power cabling - all pre-connected - no electrical connections need to be made on arrival at site so it can be deployed without requiring specialist PV technical skills. The system can be run in automatic hybrid with a diesel generator or grid-connected to provide resilient power supplies Ideal for disaster relief, military and remote industrial operations, the RAPID ROLL system addresses the need for high power, transportable renewable energy systems which can eliminate the high costs of delivering fuel and maintaining diesel gensets in remote locations, whilst reducing carbon emissions, local pollution and noise pollution in sensitive remote environments. When compared with diesel generators operating in places with a high diesel transportation cost, the product saves money - sometimes providing an ROI break-even in less than a year. Renovagen has initially launched the RAPID ROLL "T"​ trailer-based system with outputs up to 24kVA, PV capacities of up to 15kWp and battery capacities of up to 70kWh. Our future scaled-up RAPID ROLL "I"​ ISO containerised systems will have PV capacities of 150kWp - 600kWp and battery capacities up to 500kWh

R. Langer 13.7.2020 11:45

Bka bla bla. Jako obvykle samé nesmysly... :-P

Z. Lapil 13.7.2020 14:12

Očekával bych, že jako odborník na systémová řešení rozpoznáte zrádnost slova "až".

Rovněž větu typu "Ve srovnání se stávajícími řešeními produkuje 10krát více energie " jsem slyšel už mnohokrát a budí ve mně čím dál tím větší skepsi.

M. Pivoda 13.7.2020 14:17

Vložil jsem zde jen zajímavost.

Solární systém na videu produkuje až 10 krát více energie, protože má cca desetkrát větší plochu. Zcela logické.

Z. Lapil 13.7.2020 14:43

Vypadalo to, že to navrhujete jako řešení.

Má to větší plochu než co? Dieselagregát? Temelín? Probůh - vždyť jen obyčejné auto má výkon řekněme 70kW/(2*4) = ať se dobře počítá 10kW/m2, přičemž sluneční záření má příkon 1kW/m2 za letního čistojasného poledne.

Jinými slovy - ta věc potřebuje na srovnatelný výkon sakumprásk nějakou 30x větší plochu (předpokládám - obávám se, že nemístně optimisticky - účinnost 30%, včetně neoptimálních slunečních podmínek) než auto. A to ještě auto je několikrát větší než motor včetně toho vozejčku, co ho na něm tahají za autem.

Aby nedošlo k omylu: spolu s baterkami to nejspíš včetně nočního provozu solidně utáhne pár světýlek a počítačů a možná i ledničku, ale jestli to na přijatelných rozměrech utáhne i dodávku kafe pro noční stráže... Rozhodně ne klimatizaci ani topení.

V. Novák 13.7.2020 11:10

Nelíbí se mi, když v rozumném článku se míchají jednotky. 22 GW je výkon - ne energie. Za tři dny spotřebuje Tokio nějaké Gwh, ne Gw.

A zrovna tak emise z kanadské ropy - za jaký čas se v Kanadě vyprodujue stejný objem emisí jako v Číně za 11 hodin?

Z. Lapil 13.7.2020 14:14

Taky jsem si všiml :-).

P. Dvořák 13.7.2020 10:44

Vedle v Lidovkách čtu: "Ráno mrzlo. Nejchladněji bylo na Šumavě, šlo o nejnižší teplotu za 34 let."

Včera nebo kdy jsem na Novinkách četl, že letošní rok bude nejteplější za . . . no děsné číslo ten počet roků. Takové téměř dinosauří ;-D

R. Langer 13.7.2020 11:07

Jo jo, s tou poznámkou nikdy nezapomene přispěchat pan Šejna, že aktuální měsíc byl zase o 0,1°C teplejší než ten loňský, o tom strašném suchu ani nemluvě. A když ne tady, tak na druhém konci zeměkoule určitě. ;-D

M. Hoblík 13.7.2020 10:02

Je to od přírody schválnost! V zimě potřebujeme nejvíc tepla a sluníčko málo hřeje, v noci si chceme zatopit a zase schválnost - solár je opět jen na ozdobu. Ještěže máme ty Dukovany!

P. Zinga 13.7.2020 8:16

Mráz uprostřed léta. Ani tento týden nebude na koupání

Pan Rada má radost: další důkaz antropogenní klimatické (hororové) změny.

P. Rada 13.7.2020 8:35

Pane Zingo prakticky nic o mě nevíte a tak jen provokujete, plácáte, pomlouváte .... a hlupáka tím ze sebe zbytečně děláte.

Koupu se totiž prakticky každý den a skoro po celý rok - za chvíli jdu znovu...

Zatím - než si na potlach najdu čas - si můžete pročíst něco věcnějšího (pro mnohé až "hororového?") o jaderné energetice:

https://oenergetice.cz/nazory/k-otazce-vystavby-noveho-jaderneho-bloku-dukovanech

J. Dostál 13.7.2020 9:55

Otázkou je, proč se nové bloky nedaří stavět za cenu, za kterou byly postaveny ty staré? Zde bych řekl, že zelení nám dluží dostavbu JETE. Kdy někdo řekne, že strašák s jaderným odpadem je z celosvětového hlediska jen uměle vytvořený problém? Tzv. obnovitelné zdroje (typu fotovoltaika, vítr) lze provozovat jen při plné záloze ve zdrojích neobnovitelných (trochu přeháním). Jak si ekonomika poradí s vybudováním kapacity plynových elektráren, která bude 90% procent času stát i s obsluhou? Vidíte tam jinou skulinu, než právě vybudovat tu velkou kapacitu plynových elektráren včetně plynovodů a těžařských kapacit, která by se však použila jen někdy? Navíc tak složité celky nelze spustit jen jednou za rok, ale musí se neustále kontrolovat a udržovat. Biomasu bych radši ani nevzpomínal, protože při jakémkoliv větším použití degraduje životní prostředí.

V. Novák 13.7.2020 11:14

Že strašák s jaderným odpadem je z celosvětového hlediska jen uměle vytvořený problém, říkám třeba já. Stačí změnit zákon, který to zakazuje a Rosatom odebere veškeré "vyhořelé" palivo z našich jaderných elektráren. Ve světě, třeba v Íránu, si to dává do smluv o dodávkách paliva. Ne na uskladnění - na přepracování.

Podobně jako odebírá ochuzený uran ze západoevropských obohacovacích závodů.

Z. Lapil 13.7.2020 14:18

Biomasa především přestala stačit někdy před čtvrt tisíciletím.

Aneb proč "se" asi přešlo od topení čistým voňavým dřívím ke smrdutému špinavému sajrajtu jménem uhlí?

P. Lenc 13.7.2020 9:55

Že o vás pan Zinga nic neví? O vás tady vědí všichni a je opravdu Rado úsměvné, když asi mimo dvě vyjímky vás mají všichni za totálního blba a vy si dovolíte napsat,že pan Zinga je hlupák?Vy snad musíte být přinejmenším duševní masochista, k normálu máte opravdu daleko.

L. Novák 13.7.2020 17:04

"Rada" je magor. Certifikovaný u Greenpeace. :-P

R. Langer 13.7.2020 11:08

Prolhaný Zelený bolševik opět a neustále lže o JE. Lže, jako když Rudé právo tiskne. :-P

J. Kadeřábek 13.7.2020 14:09

Takže autor informace argumentuje pouze cenou JE cca 400 miliard. No a co? Ta jaderka vyrobí cca 6% české spotřeby zatím co za bilion kč jsme si pořídili FVE, které vyrobí 2,65% české výroby.

P. Dvořák 13.7.2020 7:52

Zcela náhodně jsem k tomuto tématu napsal o článek výše:

Mnohem účinnější (pro poznání "výživnosti" zdrojů energie) by bylo, kdyby na nějakou dobu zkusmo a dopředu ohlášeně po dobu jedné hodiny denně byl do sítě dodávaný pouze proud vyrobený v OZE.

P. Rada 13.7.2020 8:19

To už se v některých státech děje a ve velkém a i v ekonomicky rozvinutějších. Zřejmě jste opoměl i vodní elektrárny, které nejenže využívá i ČR dlouhodobě ale které umí podobně jak ostatní OZE nabíhat prakticky bez pomoci zvenčí.

"Výživnost" zdrojů energie lze seriozněji jak lobováním, pomlouváním konkurence... hodnotit ryze energeticky podle poměrů vložené a vytěžené energie s příslušného procesu (EROEI).

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

P. Dvořák 13.7.2020 10:28

No jo. A co kdyby ta hodina připadla pravidelně i na půlku prosince v sedm ráno, bezvětří . . . . vypustíme Orlík?

R. Langer 13.7.2020 11:09

Nic takového se neděje, lháři jeden prolhaná.

A. Forman 13.7.2020 11:25

Zahrnovat vodní elektrárny do OZE je ekoteroristický zločin.

I. Pávek 13.7.2020 7:41

Autor opoměl jeden zdroj elektřiny, který je známý celé věky a je naprosto ekologický. V malém provedení se používá na proběhnutí veverky. Ano, otáčivá klec pro veverku v robustním provedení řekněme pro 500 šplhajících s hřídelí spojenou přez převodovku s alternátorem. Šplhavců jsou plná vězení, 30 tisíc. Synchronizace a přifázování a výkon se řeší kulometem. V malém tento systém výroby elektřiny byl k vidění ve filmu tuším ,,Viva Maria".

Pro L. Nováka - Vás bych v kole zavřel natrvalo.

P. Brich 13.7.2020 12:07

To by bylo řešení pro p. Radu!

Užitečný by byl a zároveň si zlepšoval kondici. Ale jestli by si takto "uběhal" lednici, to pochybuji.;-D

J. Jurax 13.7.2020 12:55

Není ekologický.

Fyzicky se namáhající běžec v kole, i přesvědčeně zelený, emituje více kysličníku uhličitého než tentýž pouze žvanící na netu. Navíc potřebuje energetický vydatnou stravu včetně živočišných bílkovin, přičemž tyto nelze získat bez přídatné emise skleníkových plynů (přežvýkavci bzdí metan!)

V. Vérosta 13.7.2020 6:14

držím v ruce tužkovou baterii, umí dodávat plynule, nepřetržitě něco aspoň po dobu 24h a déle. pole solárů tohle neumí. dlouhé hodiny nedodává nic, absolutní nulu!

P. Rada 13.7.2020 7:02

Pane V.V. když už "držíte v ruce baterii" ... tak by se Vám mohlo hodit spolupracující pole solárů.

Jejich rozumnou kombinací by jste totiž mohl získat zdroj který dodává stálé ba dokonce podle potřeby proměnné množství energie po celé dlouhé roky a to i když slunce nesvítí.

Průměrný osvit je v podmínkách ČR ZHRUBA 1MWh/ročně a koli s toho kdo získá je o schopnostech...

Pěkně to už desetiletí ilustrují umělé družice.... a s poklesem ceny baterií/ akumulátorů i "solárů", měničů... v průběhu posledních desetiletíse se tato technologie umožnující autonomní režim uplatnuje už v celé řadě komerčních aplikací. Natož v systémech umožnujících zasítování - které ovšem už "nemáte v ruce".