5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Šest špinavých tajemství "čistých" zdrojů energie

Rasdorf je německá vesnička, jejíž jméno připomíná českého komunistického poslance s křivým obličejem a křiváckými názory. Před pár dny tu vybuchl kravín. Levicoví teroristé z Brigade Rosse? Ne – flatulentní dobytek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jílek 12.2.2014 9:59

Re: Úsporky

problémem nebyla vaše domácnost, ale zdravotnický sektor...Nemocnice přispívají zhruba ze 4-5% k celkovým únikům odpadních vod s obsahem rtuti. Ve zdravotnickém odpadu je až 50x víc rtuti, než v běžném komunálním odpadu...Ve Spojených státech v roce 2000 přispěla rtuť z teploměrů asi 17 tunami, což je zhruba 10% veškeré rtuti, která se dostává do tuhého komunálním odpadu. Dalších 98 tun rtuti (57%) v komunálním odpadu pochází z baterií...

S. Donát 12.2.2014 10:07

Re: Úsporky

Sákryš, to ve špitálech musí teploměry používat na házení do terče místo šipek, jinak to nevidím.

M. Kosejk 12.2.2014 10:45

Re: Úsporky

Z baterií, které se dávají do těch elektronických teploměrů... :))

V. Kolman 12.2.2014 9:10

ABY ČLÁNEK BYL OBJEKTIVNÍ,.......

....musel byste se pane Březino zmínit i o obrovských páchnoucích jámách hnědouhelných povrchových dolů na severu Čech, o stovkách zničených vesnic, "krásných" kondensačních věžích, bazénech s popílkem, "horami" popela z topenišť elektráren......

       Také jste se zapomněl zmínit o faktu, že listy rotoru větrné elektrárny lze v případě potřeby nastavit t.zv. do "praporu", kdy se vrtule nemusí (v případě potřeby) ani za velkého větru vůbec otáčet. Zničení listů rotoru větrných elektráren nadměrnými otáčkami bývá způsobené technickou závadou regulace otáček.

       OZE není nadávka. Pokud jsou ROZUMNĚ! využívané, mohou vhodně doplňovat "uhelné" zdroje elektřiny. Nebo se uplatní třeba jako zdroj el. energie v ostrovním režimu na odlehlých samotách, doplněné dieselagregátem tam, kde by stavba el. vedení byla neekonomická. 

       A na závěr. Uhlík, uvolňovaný ve formě CO2 při spalování uhlí - je pouze VRÁCEN! po milionech (miliardách?) let zpátky do vzduchu, odkud ho v pravěku "vycucly" prapřesličky a praplavuně. Pravda, tehdy bylo na Zemi nejspíš o trochu víc teplo, než je tomu dnes.

J. Jílek 12.2.2014 9:14

Re: ABY ČLÁNEK BYL OBJEKTIVNÍ,.......

Brezina vyrábí z prdu(doslova) kuličku...

takto se tu odkopat se tu asi ještě nikomu nepovedlo :-)

K. Křivan 12.2.2014 9:21

Re: ABY ČLÁNEK BYL OBJEKTIVNÍ,.......

Hnědouhelné elektrárny patří odstavit a nahradit jadernými.

OZE mají smysl, jak správně píšete, v ostrovním režimu (horské chaty a pod. )  

Co se větrníků týče, podívejte se sem:

http://docs.wind-watch.org/unfalldatei_2006.html

J. Jílek 12.2.2014 9:29

Re: ABY ČLÁNEK BYL OBJEKTIVNÍ,.......

hnědky jsou levnější....třeba ve Francii kvůli nim snižovaly produkci jaderky...

K. Křivan 12.2.2014 9:46

Re: hnědky jsou levnější... to je pravda, .....

ale produkují odpad. Od CO2 po radioaktivitu. Ano, zní to podivně ale je to fakt.  Do kotle se nedostává jen to uhlí.

K. Křivan 12.2.2014 9:54

Re: Chyba se vloudila

Do kotle se NEDOSTÁVÁ jen to uhlí, ale radioaktivní látky, které byli v zemi při tom uhlí. Ty se nedají vytřídit a tak se dostává do  okolí víc radioaktivity než u JE.

M. Kosejk 12.2.2014 9:29

Re: ABY ČLÁNEK BYL OBJEKTIVNÍ,.......

Částečně máte určitě pravdu. Článek je vyhrocený do černobíla.  Ale Vy ve své reakci děláte podobnou věc jako autor. Například zamlčujete, že k rekultivacím i těžbě se dnes přistupuje úplně jinak než před rokem 1989. A zároveň neuzáváte, že stát a EU začaly dotovat zdroje, které měly(mají) tak závažné mouchy, že je za ekologické označit rozhodně nejde. Např. ta Vaše zmínka o větrnících - ano, došlo k zlepšení, ale to nic nemění na tom , že po území EU stojí větrníky se starší technologií  - a jsou už dávno dotovány... atd.

J. Václavíková 12.2.2014 9:55

Re: ABY ČLÁNEK BYL OBJEKTIVNÍ,.......

Ještě doplním. Na samém začátku vycucávaly CO? sinice a ty nám tu vyrobily atmosféru s takovým množstvím kyslíku. Pokud by se chtěl nějaký mudrlant vracet na úplný začátek, potřeboval by kyslíkovou bombu.

R. Gramblička 12.2.2014 8:51

nemůžu si pomoci

ale tenhle článek mi přijde hodně aktivistický, alarmistický. Autor možná rizika přitahuje za vlasy: že se několik starých či odfláknutých přehrad prolomilo, znamená, že všechny jsou nebezpečné. Pojďme bratři, vypustíme Orlík i Lipno, nechť můžou místní klidně spát. :-) To samé s geo-vrty a solárkami, ...

Ach jo

D. Seibt 12.2.2014 9:21

Re: nemůžu si pomoci

Osobne bych se prolomeni nebal, to je opravdu vyjimecna zalezitost, ale prehrady maji jine problemy. Jiz nekolik studii dokazalo, ze vodni plochy vznikle prehradou jsou velkym zdrojem methanu, a casto je problem s hromadenim naplavenim. Navic se uz tezko da kde postavit prehrada vzhledem k odporu lidi. Geovrty do tvrde horniny maji opravdu velmi casto problem se zemetresenim, to nebyl jen problem ve Svycarsku. Navic se takovy vrt vetsinou po urcite dobe vycerpa (nevim jaky je presne vyraz) a je potreba vrtat jinde, aspon takhle se to dela na Islandu.

P. Rada 12.2.2014 9:58

Re: nemůžu si pomoci

Přehrady už prakticky vyčerpávají potenciál řek. Ti kdož hledají víc energie se proto musí poohlédnout jinde. To co mi vadí, je honba za anergií "za každou cenu". O úsporách naší ekonomiky která vykazuje vyšší nákladovost  jak v okolí se kdo ví proč téměř nehovoří. Vodní zdroje však mají jednu velikou výhodu (podobně jako další OZE). Jsou sami schopny se znovu nastartovat a dodávat právě ve špičkách a po výpadcích což nedokáže žádná uhelná ani jaderná elektrárna.

U všech dnešních jaderných může s principu jejich technického řešení bez vnějšího zálohování/dodávky po odstavu - dojít až ke kolapsu Fokušimského typu. 

Na eventualitu prolomení přehrad by se ale zapomínat nemělo. Náš Orlík např přečkal před pár lety povoden, na kterou nebyl projektován. Naštěstí bez vážných problémů. Nezdá se ale, že by se tím jeho vlastník poučil a udělal dodatečná technická opatření pro případ opakování. Voda by v Praze v případě prolomení dosahovala až nahoru na Václavské nám. k Muzeu.

K. Křivan 12.2.2014 10:06

Re: dojít až ke kolapsu Fokušimského typu.

Ve Fukušimě zničila tsunami zálohové dieselagregáty, takže chladící pumpy neměly proud.

V Temelíně ani v Dukovanech, pokud vím, tsunami nehrozí.

Vodní zdroje mohou sloužit převážně jen jako zálohové zdroje na vykrytí špiček.

P. Rada 12.2.2014 11:06

Re: dojít až ke kolapsu Fokušimského typu.

Pane Křivan rád bych aby konstrukce JE byla všude pasivně bezpečná a to dnes žel skutečně není a neznamená to jen vzhledem k riziku neobvykle silné tsunami.

Vlna takového typu skutečně nikde ve vnitrozemí nehrozí ale zase tam může přijít tornádo, které se naopak nad oceánem prakticky nevyskytuje. Dokáže však při síle F4 trhat i asfalt silnic...... odnese tedy snadno přípojné nadzemní vedení, chladicí věže i střechu strojovny včetně obsluhy velína ....  a to třeba i tak daleko, že než se dotyční odpovědní či náhradní a všehoschopní stačí vrátit, tak i předtím automatikou odstaverný reaktor "vyvře".

Prvý Fokušimský (ten nejstarší) se roztavil už po čtyřech hodinách ale do světa šla jen pokrytecká zpráva o potížích s chlazením. Ostatní přes lepší konstrukci vydržely nepodstatně déle. Ani za 24 hod tam nikdo nedokázal dodat a připojit jiný náhradní zdroj čerpadel a i to by byylo pozdě. Přitom bylo moře volné a hned vede hal stačilo přistavit lod se zabudovaným agregátem - nestalo se - lodě nebyly - nikdo s ničím takovým nepočítal podobně jak nyní Vy.

Naše A1 málem také "vyvřela" a to nemusela přijít přírodní pohroma ale stačil jen jeden otevřený kanál kterým unikalo CO2 ... Naštěstí se to obsluze tehdá podařilo uzavřít včas. Také tato havárie zůstala dlouho utajeno. Dones by ten šikovný a navíc nebojácný člověk co tam nasadil život ... měl být slaven státním svátkem.

Je pozoruhodné kolik špíny se skrývá tam kde to není vidět a jak od ní Brezina dává ruce pryč a věnuje se raději té nepodstatné ale v oboru který je mladý, progresivní a někde už začíná šlapat fosilně jadernému moloch na paty.

D. Seibt 12.2.2014 13:20

Re: dojít až ke kolapsu Fokušimského typu.

Rad bych vam pripomel, ze tornada preckavaji bezne JE. Nekolik pripadu probehlo minuly rok v USA a vysledek byl bezprobelmovy. Velin v JE neni jen tak volne lozeny, ten je dobre chraneny. Vetsina JE ma havarijni chlazeni, ktere neni primarne zavisle na chladicich vezich. V nasem pripade treba JE Temelin.

Prvni reaktor ve Fukusime se neprotavil po 4 hodinach to opravdu ne. Ty dalsi reaktory nemaji lepsi konstrukci, ale jinou. Maji pasivni dochlazovani. Vite bohuzel ten primer s lodemi neni na miste. Po tsunami nebylo mozna pres vsechny naplaveniny a trosky se dostat kamkoliv. K vyklizeni casto doslo az po nekolika mesicich.

A1 byl problem, ale nejsem si jizt, ze by melo dojit k protaveni. Doslo k castecnemu uniku,  chladiva pres jeden kanal ktery by byl zrejme zdrojem slabe kontaminace, ale reaktor by se zrejme neprotavil.

D. Seibt 12.2.2014 10:28

Re: nemůžu si pomoci

Nakladovost je z vetsi casti dana strukturou prumyslu. Pokud mate vice sluzeb a lehkeho prumyslu mate mensi energetickou nakladovost, pokud mate vice stredniho a tezsiho prumyslu mate vyssni nakladovost. To co se deje v nekterych zemich je pouze presun tezsiho prumyslu nekam jinam, to ale neni snizeni nakladovosti, to je pouze presun. Ta energie se pouze spotrebuje jinde. Takhle se na to dlouho dobu divalo zelene hnuti jak nam krasne stagnuje spotreba energie, ale ona byla pouze vyvezena do Asie. Odhadem jsme vyvezli asi 20 az 30% emisi (energie) do Asie, to ovsem v globalu znamena, ze se nic nezmenilo. Jen tu mame v Evrope mene tovaren a vice nezamestnanych.

M. Mýval 12.2.2014 10:19

máš pravdu

Přehrady jsou stavěny velice důkladně. Například Vaiont vydržela stometrovou tsunami a stála vyrábí elektřinu. Na druhou stranu je pravda že v údolí zahynuly 4000 lidí a většinu z nich ani nenašli. U geotermálních zdrojů je nutno rozlišit využití stávajících zdrojů (Island, Landerello...) a pumpování vody do rozžhaveného podloží

P. Kiebel 12.2.2014 8:36

Hrůza

No nevím, skončil jsem se čtením, v rámci uchování dobrého rozmaru, u geotermy. Tenhle článek fakt snůška naprostých blbostí...naprosto neuvěřitelné.

I. Brezina 12.2.2014 8:44

Re: Hrůza

Ono k tomu geotermálnímu zemětřesení ve Švýcarsku nedošlo?. takze treba to heslo na wiki je falesne?:-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Induced_seismicity_in_Basel

R. Gramblička 12.2.2014 8:54

Re: Hrůza

došlo a co? Stejná zemětřesení byla nedávno v Rakousku a na Slovensku. Žádné katastrofické správy jsem nezaznamenal. Geotermální vrty má smysl stavět v méně obydlených místech a ne všude mají stejný účinek na podloží

J. Jílek 12.2.2014 9:08

Re: Hrůza

nono, muselo padnout nejméně 10 rodinných domků....taková škoda! :-))))

K. Křivan 12.2.2014 8:45

Re: snůška naprostých blbostí

Mohl byste být konkrétní ? 

Velký Karlov - dostali pokutu kvůli smradu nebo ne ?  Protrhly se občas nějaké přehrady nebo ne ?  Zemětřesení v Baselu, bylo nebo ne ? Že bylo zaviněné vháněním vody je vědecky prokázané.

Neuvěřitelná je akorát vaše hloupost.

J. Jílek 12.2.2014 9:11

Re: snůška naprostých blbostí

tak to bylo věru třeskuté tajemství, jsem ohromen! :-)

I. Brezina 12.2.2014 9:28

Re: snůška naprostých blbostí

Pane Krivane, diky, ale vezmeet prosim v potaz, ze v pripade Jilka diskutujete s hlupakem a demagogem. Takova diskuse je v principu zbytecna.

M. Mýval 12.2.2014 10:51

zemětřesení v Bruselu?

Polilo mě štěstí, ale bohužel jsem se jen překoulkl. Je to v Baselu

K. Křivan 12.2.2014 8:17

Pojišťovna Allianz Versicherungen AG

je na poli pojištění větrných elektráren druhá největší v Německu.  Jenom tato Allianz  regiistruje přes 1000 havarií větrných elektráren ročně.

P. Khail 12.2.2014 9:10

Re: Pojišťovna Allianz Versicherungen AG

Možná by bylo dobré napsat jakých havárií. Také jsme se zavázali hlásit do Rakouska havárie na Temelínu, žádná ale neznamenala nebezpečí pro tamní obyvatele, přesto to někteří tamní aktivisté používali jako argument proti Temelínu. Tímto vaším příspěvkem se úspěšně stavíte na jejich úroveň.

K. Křivan 12.2.2014 9:28

Re: Havarie od požáru generátorů

přes ulomené a odlétlé listy vrtule až po letící kusy ledu (rychlost až 300 km/h).  Dost velký problém dělají při požárech listy rotoru, protože jsou nasyceny pryskyřicí.

Detaily najdete zde:

http://docs.wind-watch.org/unfalldatei_2006.html